Odprtje muzejev in galerij za javnost

Odprtje muzejev in galerij za javnost

Mestni muzej Idrija, 29. april ―         Spoštovani! V času epidemije smo muzeji kljub temu, da nismo mogli sprejemati obiskovalcev, opravljali svoje delo naprej (posredovanje gradiva, informacij, priprave projektov, digitalizacija itd.) Ob tem pa smo, zahvaljujoč predanemu delu muzejskih sodelavcev, aktivno sodelovali z uporabniki z informacijami in objavami gradiva na spletnih omrežjih. Muzeji smo v dani situaciji priskočili […] The post Odprtje muzejev in galerij za javnost appeared first on Mestni muzej Idrija.
Kandidat za nagrado »Zgodbe dnevov evropske dediščine« je tudi Mestni muzej Idrija z zgodbo o Partizanski bolnici Franja

Kandidat za nagrado »Zgodbe dnevov evropske dediščine« je tudi Mestni muzej Idrija z zgodbo o Partizanski bolnici Franja

Mestni muzej Idrija, 27. april ― V teh prazničnih dneh se običajno v Partizanski bolnici Franja veselimo številnih obiskovalcev, ki se z obiskom tega edinstvenega spomenika poklonijo spominu na naše prednike, ki so se v času druge svetovne vojne uprli okupatorju in nam z bojem proti fašizmu in nacizmu izborili svobodo. Zdaj žal naše življenje kroji boj proti širjenju okužbe z […] The post Kandidat za nagrado »Zgodbe dnevov evropske dediščine« je tudi Mestni muzej Idrija z zgodbo o Partizanski bolnici Franja appeared first on Mestni muzej Idrija.
23. april – svetovni dan knjige

23. april – svetovni dan knjige

Mestni muzej Idrija, 23. april ―       “Dobra knjiga je zlata knjiga!” Se strinjate s to trditvijo? Današnji dan, 23. april, je svetovni dan knjige. Povezan je z datumom smrti Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa. Obeleževali ga bomo na različne načine, verjetno drugače kot prejšnja leta, a še vedno s knjigo v roki. V letošnjem Bevkovem letu v […] The post 23. april – svetovni dan knjige appeared first on Mestni muzej Idrija.
18. april – mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij

18. april – mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij

Mestni muzej Idrija, 18. april ―     Mednarodni dan spomenikov praznujemo od leta 1982 naprej, ko ga je razglasilo Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja ICOMOS in leto kasneje potrdila tudi Generalna skupščina organizacije UNESCO. Letošnja globalna tema ima naslov Preplet kultur, naša dediščina, skupna odgovornost. Tema je glede na trenutno situacijo več kot primerna, saj izpostavlja našo povezanost […] The post 18. april – mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij appeared first on Mestni muzej Idrija.
Partizanska bolnica Franja – Učenje na daljavo

Partizanska bolnica Franja – Učenje na daljavo

Mestni muzej Idrija, 3. april ―   Partizanska bolnica Franja običajno prvega aprila odpre svoja vrata in začne se sezona šolskih obiskov. Žal letos temu ni tako, saj nas je epidemija vse prisilila, da ostanemo doma. Za vse tiste šole, ki so načrtovale obisk v teh pomladnih mesecih, pa tudi za vse ostale smo pripravili gradivo za učenje doma. Uvodoma si […] The post Partizanska bolnica Franja – Učenje na daljavo appeared first on Mestni muzej Idrija.
Odpoved predavanja iz cikla Muzejski večeri

Odpoved predavanja iz cikla Muzejski večeri

Mestni muzej Idrija, 31. marec ― Glede na trenutne razmere – povečano nevarnost okužb in širjenja koronavirusa v Sloveniji – odpovedujemo predavanje iz cikla Muzejski večeri dr. Patrizie Farinelli: Rudarsko mesto Idrija leta 1812, kot sta ga videla Gaetano Cattaneo in Giovanni Scopoli ml., ki je bilo predvideno 14. aprila 2020 ob 18. uri v Osnovni šoli Idrija. Kratek povzetek predavanja je objavljen […] The post Odpoved predavanja iz cikla Muzejski večeri appeared first on Mestni muzej Idrija.
Zakaj je leto 2020 Bevkovo leto?

Zakaj je leto 2020 Bevkovo leto?

Mestni muzej Idrija, 31. marec ― V letošnjem letu bo minilo 130 let od rojstva in 50 let od smrti pisatelja in cerkljanskega rojaka Franceta Bevka. Zavodi in društva na severnem Primorskem smo v namen obeležitve teh obletnic načrtovali različne dogodke in prireditve. Žal glede na trenutno situacijo z epidemijo koronavirusa ne vemo, kaj od načrtovanega bomo lahko uresničili. Mestni muzej […] The post Zakaj je leto 2020 Bevkovo leto? appeared first on Mestni muzej Idrija.

Peka kruha s pripravo domačih drôži

Mestni muzej Idrija, 27. marec ― Spoštovani prijatelji Mestnega muzeja Idrija! Kmalu bo preteklo 14 dni, odkar smo slovenski muzeji za javnost zaprli vrata naših razstavišč in galerij. Mi z vami skušamo ohranjati vezi na drugačne načine – objavljamo novice na naši spletni strani, spletni strani www.pb-franja.si,  FB in Instagramu. Veseli smo, da nam sledite. Čeprav naše prvo delo v teh dneh ni […] The post Peka kruha s pripravo domačih drôži appeared first on Mestni muzej Idrija.
Znak evropske dediščine Franji tudi v prihodnje?

Znak evropske dediščine Franji tudi v prihodnje?

Mestni muzej Idrija, 26. marec ― Konec februarja 2020 je Gojko Zupan, nacionalni koordinator na ministrstvu za kulturo v Bruselj poslal periodično poročilo o aktivnostih Partizanske bolnice Franja za znak evropske dediščine, ki smo ga pripravili v muzeju. Partizanska bolnica Franja je spomeniško območje, ki se v Sloveniji, edino poleg cerkve Sv. Duha v Javorci, ponaša z znakom evropske dediščine. Na […] The post Znak evropske dediščine Franji tudi v prihodnje? appeared first on Mestni muzej Idrija.
Franja nas povezuje – zaključek projekta

Franja nas povezuje – zaključek projekta

Mestni muzej Idrija, 26. marec ― Projekt Franja nas povezuje se je izvajal v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Potekal je od 4. 6. 2018 do 30. 5. 2019. V njem smo sodelovali  partnerji: Mestni muzej Idrija, Peternelj in Peternelj iz Gostišča Gačnk v Logu in Turistično društvo Novaki. Med 2. svetovno vojno, v času […] The post Franja nas povezuje – zaključek projekta appeared first on Mestni muzej Idrija.

Pomembno obvestilo

Mestni muzej Idrija, 13. marec ― Glede na povečano nevarnost okužb in širjenja koronavirusa v Sloveniji je vodstvo Mestnega muzeja Idrija v skladu z vladnimi ukrepi in priporočili pristojnih služb sprejelo odločitev, da bo muzej od 13. 3. 2020 do preklica ZAPRT. Za več informacij smo na voljo na tajnistvo@muzej-idrija-cerkno.si, v času uradnih ur od ponedeljka do petka od 8. do […] The post Pomembno obvestilo appeared first on Mestni muzej Idrija.

Odpovedi dogodkov zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa

Mestni muzej Idrija, 12. marec ― Zaradi povečanja stopnje tveganja za prenos novega koronavirusa v Mestnem muzeju Idrija do nadaljnjega odpovedujemo oziroma prestavljamo dogodke na naših lokacijah. O novih datumih bomo obveščali na naši spletni strani in v družbenih medijih. Muzej ostaja odprt. Ogledi razstav so možni za posameznike in manjše skupine (do 20 oseb v skupini). The post Odpovedi dogodkov zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa appeared first on Mestni muzej Idrija.

Sprejeti ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa

Mestni muzej Idrija, 10. marec ― Dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) smo v Mestnem muzeju Idrija sprejeli naslednje ukrepe, ki veljajo od 10. 3. 2020 naprej. O spremembah bomo javnost sproti obveščali. Program muzeja se v največji možni meri izvaja po načrtu, otvoritve razstav, dogodki in prireditve na katerih pričakujemo več ljudi (več kot 100) se do […] The post Sprejeti ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa appeared first on Mestni muzej Idrija.
Potovanje na 4. mednarodni festival čipk VITA LACE 2020 in odprtje razstave Idrijska čipka v Vologdi v Rusiji – PRESTAVLJENO

Potovanje na 4. mednarodni festival čipk VITA LACE 2020 in odprtje razstave Idrijska čipka v Vologdi v Rusiji – PRESTAVLJENO

Mestni muzej Idrija, 6. marec ― Ste že slišali, da bo idrijska čipka letos poleti na ogled v Vologdi, ruski prestolnici klekljanja? Z našo razstavo vračamo gostovanje Muzeju čipk Vologda, ki nas je na Festivalu idrijske čipke 2018 navdušil z zbirko ogromnih čipk in kolekcijo klekljanih oblačil za posebne priložnosti. Odprtje razstave o idrijski čipki, ki jo pripravljata Mestni muzej Idrija […] The post Potovanje na 4. mednarodni festival čipk VITA LACE 2020 in odprtje razstave Idrijska čipka v Vologdi v Rusiji – PRESTAVLJENO appeared first on Mestni muzej Idrija.
še novic