Odziv ob pozivu k umiku ali spremembi besedila ob ogledu predstave Psiho v okviru kampanje Mi smo #odprti za kulturo

Ministrstvo za kulturo, 23. julij ― Obveščamo vas, da smo s spletne strani Ministrstva za kulturo in facebook profila ministrstva umaknili besedilo, naslovljeno Kampanja Mi smo #odprti za kulturo, v katerem je državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc pohvalila predstavo Psiho režiserja Jaše Kocelija, ki si jo je na povabilo pobudnikov kampanje ogledala v sklopu širše kampanje Mi smo #odprti za kulturo.

Razpis muzejem za pridobitev oznake dostopnosti COME-IN!

Ministrstvo za kulturo, 17. julij ― Oznaka COME-IN! spodbuja dostopnost in vključenost s ciljem omogočanja muzejske izkušnje za vse. Temelji na COME-IN! Smernicah, Konvenciji Združenih narodov o pravicah invalidov in evropski zakonodaji. Cilj razpisa oznake je vključiti čim večje število muzejev in postati svetovna oznaka za muzeje, ki se ukvarjajo z dostopnostjo, spodbujajo demokracijo, nediskriminacijo in ponujajo enake možnosti, boljšo dostopnost kulture in enake kulturne pravice za vse zainteresirane.

Sestanek z umetniškim vodjo in direktorjem Festivala Ljubljana

Ministrstvo za kulturo, 17. julij ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino dr. Jelka Pirkovič sta na ministrstvu sprejeli direktorja in umetniškega vodjo Festivala Ljubljana Darka Brleka. Beseda je tekla o problematiki ljubljanskih Križank oz. nekdanjega Križevniškega samostana, kulturnega spomenika državnega pomena.

Srečanje s predstavnicama Mladinskega sveta Slovenija

Ministrstvo za kulturo, 17. julij ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je na ministrstvu sprejela Anjo Fortuna in Mojco Galun, predstavnici Mladinskega sveta Slovenije (MSS), ki sta uvodoma izpostavili, da je vloga krovnega združenja mladinskih organizacij, da prenese stališča mladih do odločevalcev. Beseda je tekla o položaju mladih v času epidemije covida-19, spodbudah za mlade, ki vstopajo na trg dela, ter o promociji kakovostnih kulturnih vsebin izven urbanih središč.

Zahtevek za objavo popravka objavljenega prispevka ''Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije'' na Portalu Plu

Ministrstvo za kulturo, 16. julij ― Ministrstvo za kulturo zanika navedbe o zamrznitvi sredstev v članku ''Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije'', objavljenem dne 15. 7. 2020 na Portalu Plus.

Manifest Kulturna dediščina: Močan katalizator za prihodnost Evrope

Ministrstvo za kulturo, 15. julij ― Ob dnevu Evrope, 9. maja 2020, v letu, ko obeležujemo 70. obletnico Schumanove deklaracije in začetka procesa evropskega združevanja, ter v času, ko se Evropa in ves svet spopadata s premagovanjem krize brez primere, ki jo je povzročil virus SARS-CoV-2, so se predstavniki obsežne dediščinske skupnosti, ki deluje po vsej Evropi, zbrali v sklopu Evropskega zavezništva za dediščino. Predstavili so manifest Kulturna dediščina: Močan katalizator za prihodnost Evrope.

Srečanje z vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti ter direktorjem Osrednje knjižnice Srečka Vilharja na temo knjižnic na območju narodnih skupnosti

Ministrstvo za kulturo, 14. julij ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je skupaj z v. d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino dr. Jelko Pirkovič na ministrstvu sprejela vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Feliceja Žižo ter direktorja Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Davida Runco.

Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

Ministrstvo za kulturo, 14. julij 13. julija 2020 je bil podpisan protokol, ki je osnova za vrnitev Narodnega doma Slovencem v Trstu. Pred stotimi leti na ta dan, 13. julija 1920, so italijanski fašisti ob podpori vojaških oblasti – gasilcem ni bilo dovoljeno gasiti – požgali predhodno stavbo slovenskega Narodnega doma v Trstu. Dogodek je s svojo simbolno sporočilnostjo globoko pretresel tržaške Slovence in Slovence nasploh.
še novic