Bobri se bodo v deseti izdaji posvetili poeziji

Bobri se bodo v deseti izdaji posvetili poeziji

Misli, 10. januar ― V Ljubljani bo od 20. januarja do 8. februarja potekal ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. V deseti izdaji se bo posvetil poeziji, program pa bo potekal tudi v Domžalah in Sežani. Odprtje bo tradicionalno potekalo v Slovenskem mladinskem gledališču in bo posvečeno poeziji Toneta Pavčka. Skupaj bo festival ponudil 170 dogodkov.

EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v New Yorku

Misli, 10. januar ― EnKnapGroup s predstavo Zasledovalci sreče konec tedna gostuje na 14. izdaji enega največjih festivalov sodobne umetnosti na svetu, Under the radar v New Yorku. Pod idejno zasnovo, besedilo in režijo predstave se podpisujeta Pavol Liška in Kelly Copper, vodja newyorškega Nature Theater of Oklahoma.

Literarna nagrada man booker odslej tudi na Irskem objavljenim knjigam

Misli, 9. januar ― Fundacija Booker Prize je spremenila pravila za podeljevanje literarne nagrade man booker. Ta je bila doslej namenjena le romanom, ki so bili napisani v angleščini in so izšli v Veliki Britaniji, po novem pa je namenjena tudi romanom, ki so izšli na Irskem. Doslej namreč irski avtorji brez britanskega založnika niso prišli v izbor za nagrado.

V Kopru razstava v spomin na prvi izid revije Slovenka

Misli, 9. januar ― V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru bodo popoldne odprli razstavo Tržaške Slovenke. Z razstavo, ki jo je za obeležitev svoje 70-letnice pripravila Narodna in študijska knjižnica iz Trsta, se želijo spomniti prvega izida Slovenke, prve slovenske ženske revije, ki je izhajala med leti 1897 in 1902, ter njene urednice Marice Nadlišek.
Snemanje sklepne sezone Igre prestolov v Dubrovniku konec januarja

Snemanje sklepne sezone Igre prestolov v Dubrovniku konec januarja

Misli, 8. januar ― Novo sezono ene najbolj priljubljenih televizijskih nadaljevank Igre prestolov bodo začeli snemati v Dubrovniku konec januarja, poročajo hrvaški mediji. Napovedujejo, da se filmska ekipa ameriške kabelske mreže HBO vrača v Dubrovnik zaradi tridnevnega snemanja dela osme in hkrati sklepne sezone televizijske uspešnice, ki bo na sporedu leta 2019.
V madridskem Pradu aprila razstava Rubensovih oljnih skic

V madridskem Pradu aprila razstava Rubensovih oljnih skic

Misli, 8. januar ― V madridskem muzeju Prado za april napovedujejo razstavo oljnih skic Petra Paula Rubensa (1577-1640). Rubens sodi med glavne predstavnike flamskega baročnega slikarstva in je mojster velikih dinamičnih kompozicij, ustvarjenih v razkošnih toplih in žarečih barvah. V zgodovino evropske umetnosti se je vpisal tudi kot pomemben ustvarjalec oljih skic.
Pulitzerjev nagrajenec za glasbo uvod v cikel Choregie 2018

Pulitzerjev nagrajenec za glasbo uvod v cikel Choregie 2018

Misli, 7. januar ― V sklopu cikla Choregie, ki ga v Mariboru prireja Carmina Slovenica, bo danes v Minoritski cerkvi slovenska premiera oratorija Pasijon deklice z vžigalicami, ki nosi podpis Pulitzerjevega nagrajenca Davida Langa. Vzporednice med trpljenjem deklice in trpljenjem Jezusa bo vlekel ansambel Kebataola! pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec.
še novic