Na Kongresnem trgu deseti festival Junij v Ljubljani

Na Kongresnem trgu deseti festival Junij v Ljubljani

Misli, 8. junij ― Na Kongresnem trgu bo od danes do 21. junija potekal festival Junij v Ljubljani, ki bo deseto leto po vrsti ponudil plesne, gledališke in glasbene dogodke. Dopoldanski in popoldanski del bo namenjen otrokom, večeri pa večjim umetniškim prireditvam. Nocoj ob 21. uri ga bo odprla baletna predstava Labodje jezero v izvedbi mariborskega gledališča.

Indie rockerji vzpostavili platformo People

Misli, 8. junij ― V svet spletnih platform za pretakanje in deljenje vsebin, kot je denimo priljubljeni Spotify, vstopa People. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP so jo pred dnevi zagnali člani ameriških indie rock zasedb The National in Bon Iver, na njej pa bodo glasbeniki brezplačno objavljali še neslišane ali neizpiljene pesmi ter skupne projekte.
Scorpions prvič v Sloveniji, predskupina domači Stray Train

Scorpions prvič v Sloveniji, predskupina domači Stray Train

Misli, 8. junij ― V dvorani Stožice bo nocoj svoj prvi koncert v Sloveniji odigrala nemška rock skupina Scorpions. V sklopu turneje Crazy World, ki jo je začela septembra lani, bi morala Ljubljano obiskati decembra, a so nastop prestavili zaradi pevčeve bolezni. Predskupina bo domača blues rock zasedba Stray Train, ki veliko koncertira v tujini.
Današnji dan posvečen Primožu Trubarju

Današnji dan posvečen Primožu Trubarju

Misli, 8. junij ― Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. V Predsedniški palači vabijo na dan odprtih vrat, v Univerzitetni knjižnici Maribor na okroglo mizo.
Na Fakulteti za arhitekturo razstava seminarskih študentskih del

Na Fakulteti za arhitekturo razstava seminarskih študentskih del

Misli, 7. junij ― V prostorih Fakultete za arhitekturo bodo danes odprli razstavo z naslovom Kaj pa arhitektura?, s katero nadaljujejo tradicijo razstavljanja seminarskih študentskih del. Na njej bodo predstavljena študentska dela iz študijskega leta 2017/18, ki podajajo možne odgovore na nekatere arhitekturne in urbanistične izzive sodobnega časa.
Na zagrebškem Animafestu sedem slovenskih animiranih filmov

Na zagrebškem Animafestu sedem slovenskih animiranih filmov

Misli, 7. junij ― V Zagrebu poteka mednarodni festival animiranega filma Animafest, na spored katerega je bilo letos uvrščenih sedem filmov slovenskih avtorjev. V tekmovalne programe so se uvrstili Dušan Kastelic z večkrat nagrajeno Celico, Grega Mastnak s filmom iz serije Princ Ki-Ki-Do, Katarina Nikolov s Kraljem Matjažem in Kolja Saksida s filmom iz serije Koyaa.
Na Ljubljanskem gradu avtorska glasba s festivalom Godibodi

Na Ljubljanskem gradu avtorska glasba s festivalom Godibodi

Misli, 7. junij ― Na Ljubljanskem gradu se bo danes začela 11. izdaja festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Istoimenski zavod je ponovno pripravil tri glasbene večere, na katerih se bo predstavilo sedem domačih zasedb, med njimi tudi znana imena festivala. Za sklep pa bo v soboto mogoče prisluhniti festivalski produkciji s pesmimi Roka Vilčnika.
SF v novi sezoni s številnimi novitetami slovenskih skladateljev

SF v novi sezoni s številnimi novitetami slovenskih skladateljev

Misli, 6. junij ― Slovenska filharmonija (SF) bo v sezoni 2018/19 ponudila tradicionalne oranžnega in modrega ter vokalni abonma. Orkester SF bo med drugim izvedel še 4. filharmonični festival baročne glasbe in festival V novo leto z novo glasbo. Program je po besedah v.d. direktorice SF Marjetice Mahne domišljen in kakovosten, zadostil bo različnim okusom.
Hudomušne ilustracije Marjana Mančka zbrane v Mančkaradi

Hudomušne ilustracije Marjana Mančka zbrane v Mančkaradi

Misli, 6. junij ― Marjan Manček z radoživimi, barvitimi in hudomušnimi ilustracijami navdihuje in navdušuje že več kot štiri desetletja. Januarja je dopolnil 70 let, ob jubileju pa se mu je Mladinska knjiga poklonila z izdajo antologije. Kot razkriva že podnasov, so v Mančkaradi zbrane Mančkove ilustracije k številnim zgodbicam, pesmicam in stripom.

V Muzeju Reina Sofia ruski dadaizem med letoma 1914 in 1924

Misli, 6. junij ― V madridskem Muzeju Reina Sofia bodo 6. junija odprli razstavo Ruski dadaizem 1914-1924. Ta bo vse do 22. oktobra v povezavi z mednarodnim umetniškim gibanjem dadaizem raziskovala rusko avantgardno umetnost med letoma 1914, ko se je začela prva svetovna vojna, in 1924, ko je umrl Lenin in se vzdignil Stalin.
še novic