"Projekt Adagio for Space: kukanje v orkestrsko intimo"

MGML, 11. december ― "Umetnica Moran Victoria Sabbag, ki je v rezidenco v Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML) prišla prek centra za digitalno umetnost Holon v Izraelu, je ob zaključku svojega gostovanja ponudila zanimiv zvočno-vizualni projekt Adagio for Space. »Adagio je glasbeni izraz za umirjeno igranje in s tem, ko smo stavbo galerije Tobačna 'oblekli' v belo, termoskrčljivo folijo, sem hotela poudariti dimenzijo upočasnjenosti; bela barva umirja um. Hkrati sem želela nakazati na utesnjenost, kletko, ki jo na področju klasične glasbe predstavlja oder. Hotela sem razbiti tradicionalno postavitev poslušalcev in orkestra,« je povedala umetnica."

Kako gledati, videti in razumeti Plečnikova dela v novi knjigi Plečnikova arhitektura v Ljubljani

MGML, 6. december ― Ob zaključevanju Plečnikovega leta 2017 smo v sredo, 6. decembra, v Plečnikovi hiši v Ljubljani predstavili najnovejšo knjižno pridobitev med publikacijami o Plečnikovih delih − knjigo Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Knjiga, ki jo je napisal Andrej Hrausky, sicer tudi sam arhitekt, avtor več knjig in poznavalec Plečnikovega dela, prinaša celovit pregled Plečnikovega dela v slovenski prestolnici, po avtorjevih besedah pa skuša knjiga predvsem »razložiti Plečnikovo arhitekturo: kako jo gledati, kako videti in kako razumeti«.

Plečnikovi sorodniki visoko državno priznanje Red TGM predali v hrambo Plečnikovi hiši

MGML, 27. november ― V ponedeljek, 27. novembra, je v Plečnikovi hiši v Ljubljani potekala slovesna predaja visokega državnega priznanja Red Tomáša Garrigua Masaryka v hrambo Muzeja in galerij mesta Ljubljane, v Plečnikovo zbirko. Priznanje, ki ga je arhitektu Jožetu Plečniku konec oktobra posthumno podelil predsednik Češke Republike Miloš Zeman, so v roke direktorja MGML Blaža Peršina predali Plečnikovi sorodniki Janez Jocif, Alenka Črnič, Katarina Binder Bistan, Maruša Lesar Binder, Danilo Ženko in Alenka Jocif.

Ta veseli dan kulture 2017 v MGML

MGML, 27. november ― Kot uvod v veseli december, natančneje med prižigom lučk v Ljubljani (1. 12.) in sprevodom Miklavža (5. 12.), kulturne ustanove letos že sedemnajstič zapored obeležujemo rojstni dan pesnika Franceta Prešerna (letos bi praznoval 217 let) na način, ki ga imate najraje: tako, da odpiramo svoja vrata!

33. Slovenski knjižni sejem v znamenju novih knjig o delu in življenju Jožeta Plečnika

MGML, 21. november ― Na 33. Slovenskem knjižnem sejmu, ki ga v Cankarjevem domu v Ljubljani lahko obiščete od 22. do 26. novembra, bosta v ospredju dve knjigi o arhitektu Jožetu Plečniku, ki sta v letošnjem Plečnikovem letu izšli v sozaložništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Glasujte za knjigo leta Večni arhitekt ali pa si predhodno naročite čisto svežo izdajo knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani!

V Galeriji Jakopič predstavljamo Tihomirja Pinterja, mojstra črno-bele analogne fotografije

MGML, 21. november ― Tihomirja Pinterja, mojstra črno-bele analogne fotografije, predstavljamo na retrospektivni razstavi Kemija podobe. Splošno poznavanje njegovega opusa je pogosto omejeno na fotografske portrete umetnikov, a celovit pregled fotografovega arhiva razkriva zanimive sklope in razvoj njegove avtorske poetike skozi skoraj pet desetletij fotografskega ustvarjanja.

Na Kitajskem se je odprla razstava Simptomi družbe

MGML, 12. november ― V Muzeju umetnosti Zheijang (Zheijang Art Museum) se je v soboto, 11. novembra odprla razstava Simptomi družbe, ki jo kurira Alenka Gregorič, in s katero se Muzej in galerije mesta Ljubljane letos na Kitajskem predstavlja že drugič. Na razstavi so predstavljena dela več kot trideset priznanih mednarodnih umetnikov ter umetnikov mlajše generacije iz osrednje in vzhodne Evrope.
še novic