Palladieva vila v Istri

OUTSIDER, 20. julij ― Za Palladievo vilo v Istri sem izvedel že v času študija, ko smo organizirali seminarsko ekskurzijo v Istro. Tistega meglenega zimskega popoldneva smo si jo bežno ogledali. Ostal mi je impresiven spomin na slabo ohranjeno mogočno vilo. Da je avtor Palladio, so sicer samo domneve. Trdnega dokaza za to ni. Letos sem vilo ponovno obiskal.… The post Palladieva vila v Istri appeared first on OUTSIDER.

SoNo Arhitekti: Vila Gradaška

OUTSIDER, 19. julij ― Nov, nadstandarden večstanovanjski objekt SoNo Arhitektov se ponaša s serijo pogledov na ljubljanske vedute in izjemno lokacijo na samem robu mestnega središča. Pri Vili Gradaški gre pravzaprav za dva večstanovanjska objekta, ki pa ju med sabo povezuje zunanje stopniščno jedro. Stanovanja so, kot bi glede na lokacijo in zasnovo pričakovali, nadstandardna – v objektu se… The post SoNo Arhitekti: Vila Gradaška appeared first on OUTSIDER.

Michael Rakowitz, pripovednik materialnega

OUTSIDER, 18. julij ― Propad in uničenje modernistične soseske Pruitt-Igoe je verjetno najbolj zlajnana moralka postmodernizma: točka, ko naj bi bila modernistična načela načrtovanja (tako sosesk kot socialne države) dokončno diskreditirana. Ikonične fotografije rušenja ogromnega rasno segregiranega kompleksa v St. Luisu, ki ga je zasnoval arhitekt Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku Minoru Yamasaki (še ena zgradba z ikonično… The post Michael Rakowitz, pripovednik materialnega appeared first on OUTSIDER.

Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili

OUTSIDER, 18. julij ― Ob sončnih dnevih naraste tudi povpraševanje po pametni zaščiti pred soncem. Ta mora učinkovito izkoristiti dnevno svetlobo, ohraniti prijetno hladno klimo v prostoru in hkrati imeti dolgo življenjsko dobo. Z rolo senčilom heroal VS Z ter pripadajočimi sistemski različicami heroal VS in heroal VS C nudi podjetje heroal sisteme za zaščito pred soncem, ki izpolnjujejo… The post Učinkovita zaščita pred soncem s tekstilnimi senčili appeared first on OUTSIDER.

Prva plus energijska stanovanjska stolpnica, zgrajena z aluminijastimi sistemi podjetja heroal

OUTSIDER, 17. julij ― Od opuščenega industrijskega območja do ekološke četrti Strasbourška pristaniška četrt je bila za stanovalce in obiskovalce dolgo časa nedostopna in je deloma bolj spominjala na opuščeno industrijsko območje kot na stanovanjsko četrt. Za mesto Strasbourg je bil to zadosten razlog, da je leta 2008 začelo načrtovati obnovo četrti. Namen preoblikovanja je bil, razviti okolju prijazno… The post Prva plus energijska stanovanjska stolpnica, zgrajena z aluminijastimi sistemi podjetja heroal appeared first on OUTSIDER.

Matjaž Bolčina in Katja Saje: Prizidek k osnovni šoli Vič

OUTSIDER, 17. julij ― »Prizidek ima (še posebej v slovenskem okolju) lahko zelo negativen prizvok. Zato je bilo glavno vodilo projekta v iskanju celovitosti. Vprašali smo se, kako lahko prizidek v vrzeli šole deluje oblikovno in funkcionalno enovito in kaj lahko doprinese k šoli.« Prizidek z dvema učilnicama in garderobami za prvo triado je kot manjkajoč sestavni del vstavljen… The post Matjaž Bolčina in Katja Saje: Prizidek k osnovni šoli Vič appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove

OUTSIDER, 11. julij ― Adolf Loos je bil celotno življenje obseden z racionalizacijo. Zgodovino je videl kot prepočasno, a nezaustavljivo čiščenje vsega odvečnega. Ker je nekaj let ob koncu devetnajstega stoletja preživel v naprednih Združenih državah, nato pa se je vrnil v domačo in zaostalo Avstro-Ogrsko, je svojo vlogo še bolj kot v arhitekturni praksi videl v izobraževanju bivanjsko… The post Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove appeared first on OUTSIDER.

idea:list: Sramežljiva meščanka

OUTSIDER, 10. julij ― Trojica mladih arhitektov iz studia idea:list je drobno stanovanje v ljubljanskem mestnem središču preuredilo v zavidanja vredno domovanje za mlad par. Stanovanje je umeščeno v star, delno v ljubljanski Grajski grič vkopan objekt, kar je za arhitekte pomenilo dvorezen meč. Na eni strani so se navdušili nad zgodbo prostora, ki je nekdaj služil kot šivalnica… The post idea:list: Sramežljiva meščanka appeared first on OUTSIDER.

Portret mesta: Istanbul

OUTSIDER, 4. julij ― Pazi, pada! Prva stvar, ki pade v oči, ko stopiš z avtobusa, ki te pripelje z letališča tik ob Taksim – glavni mestni trg modernega Istanbula, je gromozanska gradbena jama. Monumentalna praznina v mestu, kjer so te prava redkost. Na skrajnem desnem robu na pol dokončana skeletna, betonska konstrukcija, drugje vsaj nekaj deset metrov globoka… The post Portret mesta: Istanbul appeared first on OUTSIDER.

Straniščne spletke 3: Prostor in zgodba

OUTSIDER, 3. julij ― Revija Outsider v sodelovanju s podjetjem Geberit razpisuje 3. natečaj za kratko zgodbo: Straniščne spletke 3: Prostor in zgodba Prepustite se navdihu ter zapišite in izbrusite svojo zgodbo. Omejitev ni, razen te, da jo lahko bralec prebere v petih minutah. Dolžina: približno 5000 znakov brez presledkov. Dela oddajte v obliki Wordove datoteke. Strokovna žirija bo… The post Straniščne spletke 3: Prostor in zgodba appeared first on OUTSIDER.

Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: 247 dni do gradbenega dovoljenja

OUTSIDER, 3. julij ― Pred letom dni je pogovor z vodjo urada za okolje in prostor ene od slovenskih občin nanesel na zanimivo temo, ki projektante v stiku z investitorji neprestano postavlja v kočljiv položaj nejasnosti. Nekdo, za katerega se šteje, da ima škarje in platno v svojih rokah, je priznal, da si že nekaj let zainteresiranim ne upajo… The post Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos: 247 dni do gradbenega dovoljenja appeared first on OUTSIDER.

Na napačni strani zidu

OUTSIDER, 3. julij ― Te dni smo se v Sloveniji gradnji zidov in žici na meji enoglasno uprli. Je šlo za pozno streznitev glede gradnje obrambnega sistema na južni meji? Zdaj smo resda proti žici, ampak ne proti svoji, temveč proti – italijanski. Zahodni sosedje s svojo skrajno nestrpno vlado razmišljajo o lastni žici na meji. Sicer šele štiri… The post Na napačni strani zidu appeared first on OUTSIDER.

Arhitekturni dialog 3: Centralni park Koper

OUTSIDER, 1. julij ― Pretekli petek je v novem Centralnem parku v Kopru potekal že tretji zaporedni Arhitekturni dialog. Na prvih dveh dogodkih iz cikla, na katerem predstavljamo zanimive arhitekture ter se o njih pogovarjamo z arhitekti, investitorji, sodelavci in uporabniki, smo se srečali v Ljubljani. Poletje pa nas je iz prestolnice izvabilo na Obalo, zato smo za temo… The post Arhitekturni dialog 3: Centralni park Koper appeared first on OUTSIDER.

Šola glasbe in umetnosti

OUTSIDER, 1. julij ― Novogradnja s posebnimi zahtevami glede oblikovanja in zvočne zaščite Mesto Monheim ima posebno lego. Zaradi osrednje lege med metropolama Düsseldorf in Köln, neposredno ob reki Ren, je privlačen kraj za mlade in starejše. V okviru nenehnih prizadevanj za privlačno podobo mesta se med drugim izvajajo naložbe v povezavo mestnega jedra in promenade ob reki Ren.… The post Šola glasbe in umetnosti appeared first on OUTSIDER.

Modularni fasadni sistemi

OUTSIDER, 1. julij ― Vložni elementi in ostale sistemske rešitve za integracijo v fasadne sisteme heroal C 50 Priznani aluminijasti fasadni sistemi heroal C 50 v enaki izpolnjujejo vedno višje zahteve glede energetske učinkovitosti v ovoju stavbe in individualizaciji. Za razširitev ponudbe je podjetje heroal razvilo vložne elemente in možnosti za integracijo dodatnih sistemov, s katerimi je raznolikost uporabe… The post Modularni fasadni sistemi appeared first on OUTSIDER.
še novic