Ostaline s pogorišča sožitja v skupni virtualni knjižici slovenskih muzejev, mednarodni muzejski dan 2020

Ostaline s pogorišča sožitja v skupni virtualni knjižici slovenskih muzejev, mednarodni muzejski dan 2020

SLOGI, 9. maj ― Slovenski muzeji letošnji Mednarodni muzejski dan , ki je posvečen temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. (Museums for Exuality: Diversity and Inclusion), praznujemo digitalno, s skupno virtualno knjižico. Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej se skupni virtualni knjižici pridružuje s predstavitvijo ostalin, ki jih hranimo v našem muzeju s pogorišča Narodnega doma v Trsu, […] The post Ostaline s pogorišča sožitja v skupni virtualni knjižici slovenskih muzejev, mednarodni muzejski dan 2020 appeared first on SLOGI.
Mednarodni muzejski dan 2020

Mednarodni muzejski dan 2020

SLOGI, 9. maj ― Mednarodni muzejski dan je letos posvečen temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost (Museums for Exuality: Diversity and Inclusion). Slovenski muzeji ga bomo letos praznovali digitalno, s skupno virtualno knjižico. Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej se skupni virtualni knjižici pridružuje s predstavitvijo ostalin, ki jih hranimo v našem muzeju s pogorišča Narodnega doma v […] The post Mednarodni muzejski dan 2020 appeared first on SLOGI.

Digitalizacija knjižnega gradiva: naša zbirka Dokumenti tudi na dLib

SLOGI, 8. maj ― Dokumenti, temeljna zbirka s področja slovenske gledališke zgodovine z več kot 100 številkami, je po zaslugi naših sodelavcev iz NUK-a dostopna tudi na portalu Digitalna knjižnica Slovenije (dLib). Trenutno je objavljenih 34 številk Dokumentov slovenskega gledališkega in filmskega muzeja, v načrtu pa je tudi objava zgodnejših zvezkov (1963-1978).   Vstopite v zbirko Dokumentov na dLib The post Digitalizacija knjižnega gradiva: naša zbirka Dokumenti tudi na dLib appeared first on SLOGI.
Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone

Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone

SLOGI, 8. maj ― Epidemija koronavirusa, prepoved potovanja in zaprte meje so v hipu ogrozile temelj sodobnega gledališča – mednarodno mreženje, izmenjavo in gostovanja. Medtem, ko se gledališčniki po celem svetu trudimo izumiti načine, kako bi lahko v dvorane ponovno in na varen način vrnili življenje, pa se nam zastavlja ključno vprašanje: na kakšen način lahko mislimo prihodnost mednarodnega […] The post Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone appeared first on SLOGI.

Slovenski gledališki letopis 2018/2019 – nov zvezek redne serijske “teatrografije”

SLOGI, 8. maj ― Slovenski gledališki letopis 2018/2019, je 32. nadaljevanje stoletnega Repertoarja slovenskih gledališč 1867 ‒ 1967 in 33. izdana knjiga. Obenem je tudi 27. številka Slovenskega gledališkega letopisa, ki je prvič izšel za sezono 1992/93. Z vidika kvantitete lahko govorimo o sezoni, ki je v primerjavi s prejšnjo v znamenju blagega krčenja produkcije. Število premier se je […] The post Slovenski gledališki letopis 2018/2019 – nov zvezek redne serijske “teatrografije” appeared first on SLOGI.
Zakaj že? avtorice Vesna Jurca Tadel, nova publikacija SLOGI

Zakaj že? avtorice Vesna Jurca Tadel, nova publikacija SLOGI

SLOGI, 5. maj ― Nova publikacija ob ponovnem odprtju SLOGI Zakaj že? Uprizoritve slovenskih dramskih besedil in dramatizacij (Od sezone 1999/2000 do sezone 2012/2013, Sodobnost, Ampak, Delo, Pogledi) avtorice Vesne Jurca Tadel, ki je izšla v zbirki Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta.   Zbirka kritik Zakaj že? avtorice Vesne Jurca Tadel usmerja pozornost na zapise o uprizoritvah slovenskih dramskih besedil, […] The post Zakaj že? avtorice Vesna Jurca Tadel, nova publikacija SLOGI appeared first on SLOGI.

Navodila za obiskovalce SLOGI ob COVID-19

SLOGI, 30. april ― Drage obiskovalke in obiskovalci!   Od 5. maja 2020 smo zopet skupaj! Za varen in brezskrben obisk SLOGI –Gledališkega muzeja vas vljudno prosimo za vaše sodelovanje. Prosimo vas, da ob obisku upoštevate navodila za obiskovalce SLOGI ob COVID-19: • V SLOGI je obvezna uporaba zaščitne maske. • V prostore SLOGI se vstopa posamično na razdalji […] The post Navodila za obiskovalce SLOGI ob COVID-19 appeared first on SLOGI.
Muzej ponovno odprt s 5. majem

Muzej ponovno odprt s 5. majem

SLOGI, 29. april ― Drage obiskovalke in obiskovalci Slovenskega gledališkega inštituta in SLOGI – Gledališkega muzeja! Slovenska javnost je skupaj z muzealci težko pričakovala odprtje muzejev in spremembe odloka smo se iskreno razveselili. Žal o tej spremembi predhodno nismo bili obveščeni, zato muzejev danes še ne moremo odpreti. Poskrbeti moramo namreč za varnost zaposlenih in obiskovalcev, prostore muzeja ustrezno […] The post Muzej ponovno odprt s 5. majem appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Operna sopranistka Vilma Bukovec (1920–2016)

Iz naših zbirk – Operna sopranistka Vilma Bukovec (1920–2016)

SLOGI, 22. april ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Februarja 2020 predstavljamo Vilmo Bukovec kot Marinko v uprizoritvi Bedřicha Smetane: Prodana nevesta (režiser Ciril Debevec, dirigent Rado Simoniti, Opera SNG v Ljubljani, premiera 28. 4. 1955). V letu 2020 proslavljamo 100-letnico rojstva slovenske operne sopranistke Vilme Bukovec (1920–2016), prvakinje ansambla SNG Opere in baleta v Ljubljani ter […] The post Iz naših zbirk – Operna sopranistka Vilma Bukovec (1920–2016) appeared first on SLOGI.

V SLOGI NAD KORONO

SLOGI, 9. april ― Spoštovane ustvarjalke in ustvarjalci na področju uprizoritvenih umetnosti, prisiljeni smo ostati doma, a dejavnost umetnikov in kulturnih zavodov, društev in inštitucij ni zastala. Številni posamezniki, izveninstitucionalne skupine in institucije v času, ko ima umetnost še večji pomen kot v običajnem vsakdanu, na spletnih socialnih omrežjih, youtubu idr. omogočate oglede predstav, berete pravljice, poezijo, igrate, objavljate […] The post V SLOGI NAD KORONO appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Bojan Stupica (1910–1970) kot Macheath, ob 50-letnici smrti

Iz naših zbirk – Bojan Stupica (1910–1970) kot Macheath, ob 50-letnici smrti

SLOGI, 8. april ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Maja 2020 predstavljamo fotografijo Bojana Stupice kot Macheatha, poglavarja tolovajske tolpe v Brechtovi in Weillovi Beraški operi, prvi slovenski uprizoritvi katere izmed iger Bertolta Brechta (Narodno gledališče v Ljubljani, premiera 30. 9. 1937), ki jo je tudi režiral in zanjo zasnoval scenografijo. Maja 2020 mineva 50 let od […] The post Iz naših zbirk – Bojan Stupica (1910–1970) kot Macheath, ob 50-letnici smrti appeared first on SLOGI.
Predstava na daljavo pod drobnogledom – za učitelje osnovnih in srednjih šol

Predstava na daljavo pod drobnogledom – za učitelje osnovnih in srednjih šol

SLOGI, 7. april ― V posebnem obdobju, ko si razstave, koncerte, gledališke predstave in druge kulturno-umetniške vsebine privoščimo od doma in ko za vrtce, osnovne in srednje šole potekajo kulturni dnevi na daljavo, smo vzgojitelji, učitelji in starši hvaležni za kakovosten, ustvarjalen navdih, ki nam ga kulturne ustanove ponujajo preko družabnih omrežij in spletnih strani. Tudi Slovenski gledališki inštitut […] The post Predstava na daljavo pod drobnogledom – za učitelje osnovnih in srednjih šol appeared first on SLOGI.
Mednarodni dan plesa 2020

Mednarodni dan plesa 2020

SLOGI, 6. april ― Dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727–1810), 29. april, je od leta 1982 posvečen plesu. Za mednarodni dan plesa ga je razglasil Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu. Namenjen je praznovanju vseh, ki prepoznavajo vrednost in pomen umetnosti plesa, hkrati pa je namenjen ozaveščanju vlad, […] The post Mednarodni dan plesa 2020 appeared first on SLOGI.
Slovenski gledališki založniki na spletnem knjižnem sejmu 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

Slovenski gledališki založniki na spletnem knjižnem sejmu 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

SLOGI, 5. april ― Letošnji festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru bo zaradi izrednih razmer potekal predvidoma konec junija ali v začetku jeseni. Svetovni dan knjige, 23. aprila, pa bodo kljub temu obeležile celotedenske spletne predfestivalske aktivnosti, v dneh od 20. do 25. aprila 2020. Med njimi je tudi spletni knjižni sejem, ki bo potekal na družabnih omrežjih in […] The post Slovenski gledališki založniki na spletnem knjižnem sejmu 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru appeared first on SLOGI.
Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij 2020

Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij 2020

SLOGI, 4. april ― Mednarodni dan spomenikov praznujemo od leta 1982 naprej, ko ga je razglasilo Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja ICOMOS in leto kasneje potrdila tudi Generalna skupščina organizacije UNESCO. Letošnja globalna tema ima naslov Preplet kultur, naša dediščina, skupna odgovornost. Muzeji se bomo tako osredotočili na temo odgovornosti do dediščine, še posebej do tiste, ki […] The post Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij 2020 appeared first on SLOGI.
še novic