Slovenci v “novem svetu”: fotografski utrinki diaspore

Slovenci v “novem svetu”: fotografski utrinki diaspore

Slovenci.si, 8. december ― V Galeriji Photon ljubitelje fotografije čaka Novi svet, razstava del Matjaža Rušta. Fotograf se je v svoji novi seriji posvetil vizualni raziskavi življenja in delovanja slovenske diaspore po svetu. Skozi fotografije Rušt dokumentira ikonografijo izkazovanja kulturne identitete in odpira vprašanja ohranjanja tradicije znotraj majhnih skupnosti. V raziskovalnem in terenskem delu projekta je Rušt odpotoval v […] The post Slovenci v “novem svetu”: fotografski utrinki diaspore appeared first on Slovenci.
Nagrada Darka Bratine Mariu Brenti

Nagrada Darka Bratine Mariu Brenti

Slovenci.si, 28. november ― V sredo, 29. novembra, bo Festival “Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji” dosegel svoj višek s podelitvijo nagrade Mariu Brenti za njegov filmski in pedagoški prispevek. Monografski festival, ki ga Kinoatelje pripravlja v sodelovanju s slovenskimi in italijanskimi filmskimi ustanovami čezmejnega prostora, se bo analizi njegovega dela podrobneje posvetil na “masterclassu” v Hiši filma v Gorici […] The post Nagrada Darka Bratine Mariu Brenti appeared first on Slovenci.
Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb

Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb

Slovenci.si, 28. november ― Včasih je treba lepe zgodbe skrivati in počakati, da dozorijo, zato da jih lahko delimo z našimi bralci. Začetek zgodbe, ki jo končno lahko zapišemo, ki še ni bila nikjer in nikoli zapisana, sega v najbolj kruto poglavje polpretekle zgodovine človeštva. Zanjo smo izvedeli pred skoraj enim letom, a bili smo zavezani molku. Čudež je, […] The post Najdenih triindvajset Mušičevih dachauskih risb appeared first on Slovenci.
V Pančevu slovenska poezija, glasba in film

V Pančevu slovenska poezija, glasba in film

Slovenci.si, 24. november ― V Pančevu blizu Beograda so Slovenci v novembru priredili Glazarjeve dneve in Dneve slovenskega filma. V okviru Glazarjevih dni so v petek, 17. novembra 2017, pripravili večer slovenske poezije in glasbe. Pred številnim občinstvom je umetnica Mojca Andrej recitirala svoje pesmi in verze znanih slovenskih pesnikov. Za glasbeno spremljavo recitacije je poskrbel Peter Andrej, ki […] The post V Pančevu slovenska poezija, glasba in film appeared first on Slovenci.
59. revija pevskih zborov Cecilijanka 2017

59. revija pevskih zborov Cecilijanka 2017

Slovenci.si, 21. november ― V soboto in nedeljo, 18. in 19. novembra 2017, je v Kulturnem centru Lojze Bratuž potekala pevska revija Cecilijanka. Letos je bila posvečena skladatelju in zborovodji Stanku Jericiju ob 10. obletnici smrti. Priredila jo je Zveza slovenske katoliške prosvete pod pokroviteljstvom goriške občine in ob podpori Javnega Sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije ter Fundacije […] The post 59. revija pevskih zborov Cecilijanka 2017 appeared first on Slovenci.
Dunajski knjižni sejem v znamenju slovenske besede

Dunajski knjižni sejem v znamenju slovenske besede

Slovenci.si, 16. november ― Hladni zimski čas je vsako leto pravšnji za obisk kakšnega knjižnega sejma. Tej miselnosti so se pridružili tudi na radiu Agora 105,5. Minuli teden je namreč v avstrijski prestolnici potekal Buch Wien 2017. Jasmina Godec se je tako mudila med številnimi ponudniki pisane besede, pri tem pa v fokus postavila predvsem slovensko besedo. O tem, […] The post Dunajski knjižni sejem v znamenju slovenske besede appeared first on Slovenci.
5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu

5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu

Slovenci.si, 14. november ― Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad ta teden pripravlja niz prireditev. Začele se bodo v četrtek, 16. novembra 2017, z razstavo “Prvih dvajset let društva”, in končale v soboto s koncertom slovenskih pesmi. Več na vabilu: The post 5. Dnevi slovenske kulture v Novem Sadu appeared first on Slovenci.
Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu

Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu

Slovenci.si, 14. november ― V Slovenski čitalnici v Gradcu bo prihodnji ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 18.30, literarni večer s pisateljem Andrejem E. Skubicem. Več informacij v vabilu: The post Večer z Andrejem E. Skubicem v Gradcu appeared first on Slovenci.
Zamejsko društvo osvojilo občinstvo

Zamejsko društvo osvojilo občinstvo

Slovenci.si, 13. november ― S podelitvijo nagrade za najboljšo predstavo po izboru gledalcev so se zaključila 25. Novačanova gledališka srečanja. Izmed štirih tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Domen Valič, so gledalci najbolje ocenili predstavo Dohodnina v izvedbi dramskega odseka Prosvetnega društva Štandrež. Društvo se je že petič udeležilo celjskega festivala ljubiteljskih gledališč, tokrat so domov odnesli tudi […] The post Zamejsko društvo osvojilo občinstvo appeared first on Slovenci.
Slovenski cvet praznoval 40-letnico

Slovenski cvet praznoval 40-letnico

Slovenci.si, 25. oktober ― Zbor Slovenski cvet, to je zbor naših rojakov iz Porurja v Nemčiji, točneje iz Moersa, je v soboto, 14. oktobra 2017, obeležil 40-letnico. Na praznovanje so v kraj Kirchhellen pri Bottropu povabili rojake in nemške prijatelje ter goste iz Nemčije ter Slovenije. To ni bil običajni zborovski koncert, ampak veselo in razgibano praznovanje, iz katerega […] The post Slovenski cvet praznoval 40-letnico appeared first on Slovenci.
Na Dunaju o Florjanu Lipušu za njegovih 80 let

Na Dunaju o Florjanu Lipušu za njegovih 80 let

Slovenci.si, 25. oktober ― Slovenski inštitut na Dunaju in Klub koroških študentk in študentov na Dunaju vabita na literarni večer ob 80-letnici koroškega pisatelja Florijana Lipuša. Potekal bo v petek, 10. novembra 2017, ob 19. uri v prostorih Kluba koroških študentk in študentov (1070 Dunaj, Mondscheingasse 11). Program: • Pozdrav in uvod: Jana Trap, predsednica Kluba • Florijan Lipuš […] The post Na Dunaju o Florjanu Lipušu za njegovih 80 let appeared first on Slovenci.
Literarni večer z Lucijo Stupico

Literarni večer z Lucijo Stupico

Slovenci.si, 24. oktober ― V četrtek, 19. oktobra 2017, je na Veleposlaništvu RS v Sarajevu, v dvorani Ivane Kobilce potekal literarni večer s priznano slovensko pesnico Lucijo Stupico. Dvorana je bila skoraj premajhna za vseh 80 obiskovalcev. V uvodu je občinstvo pozdravila veleposlanica ga. Zorica Bukinac in posebej nagovorila prisotne študente slovenskega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Sarajevu, […] The post Literarni večer z Lucijo Stupico appeared first on Slovenci.
Poklon Plečnikovemu ustvarjanju na Hrvaškem

Poklon Plečnikovemu ustvarjanju na Hrvaškem

Slovenci.si, 24. oktober ― Z izjemno dobro obiskanim predavanjem dr. Petra Krečiča in razstavo o Plečniku na Brionih so se v Hrvaškem muzeju arhitekture HAZU v Zagrebu nadaljevali Plečnikovi dnevi, ki so se začeli junija v organizaciji Slovenskega doma in SSNM MZ ter v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom na Hrvaškem. Predavanje dr. Petra Krečiča, enega največjih poznavalcev ustvarjalnega opusa […] The post Poklon Plečnikovemu ustvarjanju na Hrvaškem appeared first on Slovenci.
še novic