Zdravljica sredi Rusije

Zdravljica sredi Rusije

Slovenci.si, 14. februar ― Vokalna skupina Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje pod vodstvom mag. Ingrid Slapnik je prejšnji konec tedna sodelovala na Mednarodnem festivalu mladinske vokalno-zborovske umetnosti v Ščjolkovu v Moskovski regiji. Pred tem pa so člani zasedbe izkoristili priložnost za ogled ruske prestolnice in dodatno kulturno udejstvovanje izven tekmovanja. Na kulturni praznik, 8. februarja, so med […] The post Zdravljica sredi Rusije appeared first on Slovenci.

Življenje in spomini: Nuša in Rene Gerden

Slovenci.si, 11. februar ― Uveljavljeni srbski režiser slovenskega rodu, Dragomir Zupanc, je v svoj bogat ustvarjalni opus dodal še en naslov, in sicer dokumentarni film o beograjski Slovenki, Nuši Gerden. Po prvi uprizoritvi v prostorih Društva Sava 17. januarja letos, so film 7. februarja, večer pred Kulturnim praznikom, predstavili na državni televiziji, RTS 2, v zelo gledanem popoldanskem terminu. […] The post Življenje in spomini: Nuša in Rene Gerden appeared first on Slovenci.
Promocija časopisa Slovenika ob Kulturnem dnevu v Beogradu

Promocija časopisa Slovenika ob Kulturnem dnevu v Beogradu

Slovenci.si, 10. februar ― V prostorih beograjskega Drušva Sava, oziroma Nacionalnega sveta slovenske manjšine, smo Kulturni praznik zaznamovali s promocijo nove, tretje številke znanstvenega časopisa Slovenika, katerega založnika sta Filološka fakulteta Univerze v Beogradu in Nacionalni svet slovenske manjšine v Srbiji. O Sloveniki so pred številnim občinstvom navdihnjeno govorile prof. dr. Vesna Polovina (Filološka fakulteta v Beogradu), urednica temata […] The post Promocija časopisa Slovenika ob Kulturnem dnevu v Beogradu appeared first on Slovenci.

Kako so Prešernov dan počastili v New Yorku in Washingtonu?

Slovenci.si, 9. februar ― Dan slovenske kulture so v četrtek proslavili tudi v New Yorku, kjer je igralka Gaja Višnar v rezidenci Darje Bavdaž Kuret, veleposlanice pri ZN-u, predstavila Prešernove poezije, v prostorih veleposlaništva v Washingtonu pa je bila odprta razstava ameriškega kiparja Johna Antoneja. Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je na sprejemu prisotnim veleposlanikom pri ZN-u in drugim gostom […] The post Kako so Prešernov dan počastili v New Yorku in Washingtonu? appeared first on Slovenci.
Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo

Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo

Slovenci.si, 9. februar ― Slovenski pevski zbor France Prešeren iz Skopja je pred kulturnim praznikom obiskal slovenske vojake na Kosovu. 3. februarja je blizu mesta Peć/Peja, v vojaškem oporišču Villaggio Italia, zapel pripadnikom 36. slovenskega kontingenta KFOR.   The post Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo appeared first on Slovenci.
Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands”

Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands”

Slovenci.si, 5. februar ― Ob 120. obletnici rojstva Louisa Adamiča želijo v Narodni in univerzitetni knjižnici z razstavo obuditi spomin na najuspešnejšega slovenskega izseljenskega pisatelja, javnega uslužbenca, novinarja, literarnega kritika in političnega svetovalca ter spomniti na njegov pomemben doprinos k širjenju zavesti o temeljnih družbenih vrednotah, kot so: socialna pravičnost, družbena vključenost, enakopravnost, demokratičnost, svobodomiselnost in neodvisnost. Razstava bo […] The post Louis Adamič, “Iz mnogih dežel – From Many Lands” appeared first on Slovenci.
V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev

V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev

Slovenci.si, 2. februar ― V Kranju gostujejo umetnine iz likovne zbirke goriške družbe KB1909. V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj so odprli razstavo primorskih umetnikov iz zasebnih zbirk Samotni brin sredi morja rase. Razstava, ki bo na ogled do 4. aprila, predstavlja izbor 64 umetniških del devetih primorskih umetnikov iz likovne zbirke goriške družbe KB1909, ki so bili nagrajeni s […] The post V Kranju razstava primorskih Prešernovih nagrajencev appeared first on Slovenci.
Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo

Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo

Slovenci.si, 2. februar ― Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je konec januarja podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Tržačan Stojan Kuret ni le eden najuspešnejših slovenskih dirigentov, je glasbeni pedagog in neutrudni organizator, ki s svojo globoko umetniško strastjo, pronicljivo ustvarjalnostjo in izjemnim čutom za prefinjenost navdušuje najzahtevnejše poslušalce tako doma kot […] The post Stojanu Kuretu zlata plaketa JSKD za življenjsko delo appeared first on Slovenci.
Benjamin Ipavec bo v Gradcu dobil nagrobnik

Benjamin Ipavec bo v Gradcu dobil nagrobnik

Slovenci.si, 1. februar ― V okviru slovenskega kulturnega praznika bodo v soboto, 10. februarja 2018,  ob 11. uri,  na pokopališču v Gradcu slovesno odkrili nagrobnik skladatelju Benjaminu Ipavcu (1829 – 1908). Dogodek prirejajo Slovenski inštitut na Dunaju, Društvo avstrijsko-slovensko prijateljstvo Gradec in Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko. Slavnostni govornik bo prof. ddr. Igor Grdina. Več v VABILU   The post Benjamin Ipavec bo v Gradcu dobil nagrobnik appeared first on Slovenci.
“To noč sem jo videl” v nizozemskem prevodu

“To noč sem jo videl” v nizozemskem prevodu

Slovenci.si, 1. februar ― Končno smo dočakali prevod Jančarjeve knjige “To noč sem jo videl” tudi v nizozemščino. Kot slovenski izvirnik se ‘Die nacht zag ik haar’ tudi v materinščini 24 milijonov Nizozemcev, Flamcev in Surinamcev bere kot napeta tragična zgodba junakinje Veronike, hkrati pa kot droben zgodovinski trenutek iz druge svetovne vojne. Na knjigo s privlačno naslovnico so […] The post “To noč sem jo videl” v nizozemskem prevodu appeared first on Slovenci.
Štajersko-slovensko prijateljstvo v umetnosti

Štajersko-slovensko prijateljstvo v umetnosti

Slovenci.si, 29. januar ― Umetnost ne pozna meja, pa tudi v zavesti prebivalcev so meje komajda zaznavne. Umetnice in umetniki iz Slovenije in Avstrijske Štajerske že več kot 20 let sodelujejo in prijateljujejo v okviru mednarodne slikarske kolonije: „Vinogradi obeh bregov Mure“. Navdih najdejo na eni ali drugi strani reke Mure, v vinogradniško – vinarskih regijah Bad Radkersburga in […] The post Štajersko-slovensko prijateljstvo v umetnosti appeared first on Slovenci.
Pred slovenskim kulturnim praznikom

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Slovenci.si, 29. januar ― Pred Prešernovim dnem, slovenskim kulturnim praznikom, prireditve pripravljajo tudi naši rojaki v sosednji Avstriji. Včeraj je bilo tako slovesno v Tinjah, v prihodnjih dneh pa tudi v Celovcu, Železni Kapli, na Dunaju in drugod. Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah je potekala pod naslovom Kultura med svobodo in razprodajo. […] The post Pred slovenskim kulturnim praznikom appeared first on Slovenci.

Janušu nagrada mesta Celovec

Slovenci.si, 18. januar ― Pesnik, prevajalec in slikar Gustav Januš prejme tretjo literarno nagrado, ki jo je mesto Celovec poimenovalo po publicistu Humbertu Finku. Člana žirije Cvetka Lipuš in Josef Winkler sta izbrala slovenskega koroškega avtorja kot naslednjega v nizu prejemnikov nagrade. Literarno nagrado Humberta Finka podeljujejo izmenično z nagrado Gerta Jonkeja vsaki dve leti in je vredna 12.000 […] The post Janušu nagrada mesta Celovec appeared first on Slovenci.

Anže Rozman – Ko te povabi v službo Hans Zimmer

Slovenci.si, 18. januar ― Za mnoge v filmskem in glasbenem poslu je poseben izziv delati v Los Angelesu za visokoproducijske hollywoodske filme. Takšno priložnost je dobil mlad in uveljavljen slovenski skladatelj Anže Rozman. Že pakira kovčke. K sodelovanju ga je povabil trenutno najbolj cenjen skladatelj filmske glasbe Hans Zimmer, avtor glasbe za številne izjemne filme, kot so Levji kralj, […] The post Anže Rozman – Ko te povabi v službo Hans Zimmer appeared first on Slovenci.

Borisu A. Novaku in Janezu Mejaču Prešernovi nagradi

Slovenci.si, 17. januar ― Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejmeta pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec Boris A. Novak ter plesalec, dolgoletni vodja ljubljanskega baleta, pedagog in koreograf Janez Mejač. Nagrade Prešernovega sklada gredo v roke snemalca Marka Brdarja, igralca Mateja Puca, dramatičarke Simone Semenič, koreografinje Valentine Turcu, fotografa Borisa Gaberščika in umetnice Maje Smrekar. Podobno kot lani so […] The post Borisu A. Novaku in Janezu Mejaču Prešernovi nagradi appeared first on Slovenci.
še novic