Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Slovenci.si, 19. april ― Že 4 desetletja Krščanska kulturna zveza iz Celovca pripravlja srečanje otroških in mladinskih zborov. Prva od dveh letošnjih revij je potekala 15. aprila v Pliberku. Mladi pevke in pevci, stari od 3 do 18 let, so se z izbranimi pesmimi poklonili Lenčki Kupper, avtorici več kot 250 pesmi za otroke, ki je ta mesec dopolnila […] The post Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku appeared first on Slovenci.
Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Slovenci.si, 18. april ― V Ljubljani so se z odprtjem razstave v Galeriji Družina v ponedeljek, 16. aprila, začeli 16. Koroški kulturni dnevi (KKD). Prirejata jih Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani. Na ogled so se postavile umetniške slike slikarja Hanzija Mlečnika iz avstrijske Koroške. Razstavo z naslovom Nekaj je v zraku je odprla veleposlanica Republike […] The post Nekaj je v zraku v Galeriji Družina appeared first on Slovenci.
Razstava Zorana Mušiča na Dunaju

Razstava Zorana Mušiča na Dunaju

Slovenci.si, 16. april ― Na Dunaju, v Leopoldovem muzeju, so prejšnji četrtek odprli obsežno retrospektivo slikarja in grafika Zorana Mušiča. Postavitev z naslovom Poezija tišine obsega 160 del, ki bodo predstavila vsa pomembna Mušičeva ustvarjalna obdobja. Združuje dela iz javnih in zasebnih zbirk iz Avstrije, Italije, Slovenije in Švice. Odprtja razstave se bosta udeležila slovenski minister za kulturo, ki […] The post Razstava Zorana Mušiča na Dunaju appeared first on Slovenci.
Aprilski kulturni dogodki na avstrijskem Štajerskem

Aprilski kulturni dogodki na avstrijskem Štajerskem

Slovenci.si, 16. april ― Kulturno društvo Člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša v drugi polovici tega meseca vabi na naslednje prireditve: Torek, 17. aprila 2018, ob 18.30: Branje in predstavitev knjige – Ludwig Hartinger –”SCHATTEN SÄUMEN – AUS DEM DICHTERISCHEN TAGEBUCH” Moderator: Erwin Köstler Dogodek sodi v niz z naslovom “lingua franca” na konferenci Literarna večjezičnost v Avstriji […] The post Aprilski kulturni dogodki na avstrijskem Štajerskem appeared first on Slovenci.
16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Slovenci.si, 10. april ― Prihodnji teden se bodo v Ljubljani vrstile predstavitve kulturnih ustvarjalcev iz avstrijske Koroške. V ponedeljek, 16. aprila 2018, bodo v Galeriji Družina odprli razstavo slik Hanzija Mlečnika z naslovom Nekaj je v zraku. V torek, 17. aprila, bodo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa predstavili pet novejših koroških publikacij v slovenščini. V soboto, 21. aprila, bo […] The post 16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani appeared first on Slovenci.
Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi

Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi

Slovenci.si, 10. april ― V Pragi bo 22. in 23. novembra 2018 mednarodni znanstveni simpozij z naslovom “Iz Ljubljane preko Dunaja v Prago. Ivan Cankar in njegovi slovanski sodobniki. V počastitev stoletnice Cankarjeve smrti ga prirejajo slovenisti s Katedre za južnoslovanske in balkanistične študije na Filozofske fakultete Karlove univerze v Pragi. Ivan Cankar je leta živel na Dunaju, povezan […] The post Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi appeared first on Slovenci.
2. Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

2. Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Slovenci.si, 29. marec ― Dneve novega slovenskega filma, ki so potekali od 21. do 23. marca, je drugič organiziralo Slovensko društvo Cankar Sarajevo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu. Več kot 310 obiskovalcev mednarodno uveljavljenega Kina Meeting Point, v katerem nacionalne […] The post 2. Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu appeared first on Slovenci.
Mlada grla zapela na Pesmi mladih

Mlada grla zapela na Pesmi mladih

Slovenci.si, 22. marec ― Revija otroških in mladinskih zborov v organizaciji Zveze cerkvenih pevskih zborov je že dolgoletna, široko zasnovana zborovska pobuda, ki razpira raznoliko in pestro paleto otroškega in mladinskega petja na Tržaškem ter kaže na razvojne sposobnosti pa tudi na različen pristop do otroškega zborovskega petja. Na letošnji reviji se je zvrstilo 22 zborov, ki so s […] The post Mlada grla zapela na Pesmi mladih appeared first on Slovenci.
Alojz Rebula: Korintski steber

Alojz Rebula: Korintski steber

Slovenci.si, 20. marec ― Alojz Rebula, rojen leta 1924 v kmečko-delavski družini v Šempolaju na Tržaškem, je eden najprepoznavnejših slovenskih pisateljev. Diplomiral je iz klasične filologije v Ljubljani, doktoriral v Rimu, poučeval po slovenskih šolah v Trstu, prevajal in pisal. Zadnja leta živi s soprogo, pisateljico Zoro Tavčar, v Loki pri Zidanem Mostu. Njegov literarni opus je bogat in […] The post Alojz Rebula: Korintski steber appeared first on Slovenci.
2. dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

2. dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Slovenci.si, 20. marec ― Od jutri, 21. marca 2018, do petka, 23. marca, bodo v sarajevskem Kinu Meeting Point predvajali tri nove slovenske celovečerne filme. Najprej bo na sporedu izdelek režiserja Marka Naberšnika “Slovenija, Avstralija in jutri ves svet”, v četrtek “Ivan” v režiji Janeza Burgerja, nato še “Rudar” Hanne Slak. Podrobnosti v vabilu: II-DANI NOVOG SLOVENAČKOG FILMA   The post 2. dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu appeared first on Slovenci.
Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo

Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo

Slovenci.si, 16. marec ― Bralci Porabja so pred božično-novoletnimi prazniki že dvajsetič poleg zadnje številke časopisa dobili še knjižni dar. V knjižni zbirki Mer Muro in Rabo je konec lanskega leta izšla knjiga z naslovom Luna na mesecu, v kateri so zbrane kratke zgodbe izpod peresa lani umrlega slovenskega pesnika in pisatelja Milana Vincetiča. Zveza Slovencev na Madžarskem je […] The post Luna na mesecu Milana Vincetiča kot most med Muro in Rabo appeared first on Slovenci.
Manjšinska gledališča o pomenu umetnosti

Manjšinska gledališča o pomenu umetnosti

Slovenci.si, 15. marec ― Pet evropskih manjšinskih gledališč, med njimi Slovensko stalno gledališče iz Trsta in reška Italijanska drama, se je povezalo v skupni postavitvi Pirandellovih Velikanov z gore. Predstava, v kateri govorijo pet jezikov, igralci so namreč različnih narodnosti, je nastajala na Reki, po tamkajšnji premieri so jo konec minulega tedna videli v Trstu, zdaj pa jo čaka […] The post Manjšinska gledališča o pomenu umetnosti appeared first on Slovenci.
Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film

Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film

Slovenci.si, 7. marec ― Katja Colja, rojena v Repnu pri Trstu, kot filmska ustvarjalka živi v Rimu. Doslej je napisala več scenarijev, v ponedeljek, 12. marca, pa bo padla prva klapa za njen filmski prvenec, z delovnim naslovom Neverin, kar v tržaškem narečju pomeni nevihta. “To je zgodba starega para, ki živi pod isto streho že dolgo let, ampak […] The post Katja Colja v Rimu pripravlja svoj prvi igrani film appeared first on Slovenci.

Knjižno središče – prostor sodelovanja

Slovenci.si, 1. marec ― Slovensko knjižno središče v Trstu je postalo prostor sodelovanja med slovensko in italijansko kulturo v mestu Slovensko knjižno središče v Trstu je v dveh letih in pol zaslovelo kot kraj odlične ponudbe slovenskih knjig, časopisov in umetniških izdelkov, postalo je kraj srečevanj z avtorji knjižnih novosti z obeh strani nekdanje državne meje. V lepo urejenih […] The post Knjižno središče – prostor sodelovanja appeared first on Slovenci.
Dali so mi vse pogoje za pozitivno dolgočasje

Dali so mi vse pogoje za pozitivno dolgočasje

Slovenci.si, 26. februar ― Pred tremi leti je Igor Pison v ljubljanski Drami režiral dramatizacijo večkrat nagrajenega romana Maje Haderlap Angel pozabe. Uprizoritev je vzbudila izredno ugoden odmev, tudi med kritiško srenjo in med gostovanjem na Koroškem. Nazadnje je Pison režiral v Slovenskem narodnem gledališču Maribor prvo uprizoritev Wagnerjevega Renskega zlata v Sloveniji in ponovno prejel številne pohvale – […] The post Dali so mi vse pogoje za pozitivno dolgočasje appeared first on Slovenci.
še novic