Razpis za sofinanciranje literarnih festivalov in prireditev

Slovenci.si, 28. september 2017 ― Javni razpis za sofinanciranje razvoja in uveljavljanja literarnih festivalov in prireditev v mednarodnem prostoru Vrednost razpisa Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev, namenjenih za predmet javnega razpisa, znaša predvidoma 50.000 EUR. JAK bo v okviru razpisa za sofinanciranje izbrala predvidoma največ pet kulturnih projektov. Domača stran http://www.jakrs.si/baza-sofinanciranih-knjig-od-leta-2004/javni-razpisi-in-pozivi/razpisi-in-pozivi/jr8-int-2017-332/ Datum objave na razpisi.info 25.09.2017 Rok prijave 23.10.2017 Predmet javnega […] The post Razpis za sofinanciranje literarnih festivalov in prireditev appeared first on Slovenci.
Dela z mednarodne kolonije mladih bodo razstavili

Dela z mednarodne kolonije mladih bodo razstavili

Slovenci.si, 20. september 2017 ― Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu bo v sredo, 27. septembra 2017, ob 17:00 otvoritev razstave izbranih umetnin mednarodnih likovnih kolonij mladih, ki jih že od leta 1970 organizira Slovenska prosvetna zveza s soorganizatorji, od leta 1990 naprej pa se selijo vsako leto izmenično v Avstrijo, Italijo, Slovenijo in na […] The post Dela z mednarodne kolonije mladih bodo razstavili appeared first on Slovenci.
Križan prejel rusko odlikovanje

Križan prejel rusko odlikovanje

Slovenci.si, 14. september 2017 ― Mednarodna operna akademija iz Križa pri Trstu je vse bolj poznana in cenjena v Rusiji. Zaslugo za to nosi njen ustanovitelj in vodja Alessando Svab, ki je že nekaj let v prvi osebi angažiran za krepitev italijansko-ruskega kulturnega in umetniškega sodelovanja. Za svoje delo na tem področju je glasbenik iz Križa iz rok poslanke Irine […] The post Križan prejel rusko odlikovanje appeared first on Slovenci.
Hvalnica življenju

Hvalnica življenju

Slovenci.si, 13. september 2017 ― V razstavišču hotela Piramida v Mariboru so odprli razstavo Mira Zupančiča, slovenskega akademskega slikarja, ki že pol stoletja živi v diaspori – najprej v Avstriji, kasneje v ZDA, v New Yorku. Odprtje mariborske razstave, ki bo na ogled do 6. novembra, je bilo posebej slavnostna, saj Zupančič ne razstavlja zelo pogosto v domovini. Posvetili so […] The post Hvalnica življenju appeared first on Slovenci.
Dr. Ivo Petkovšek, zdravnik, slikar in pisatelj, ki ne pozna meja

Dr. Ivo Petkovšek, zdravnik, slikar in pisatelj, ki ne pozna meja

Slovenci.si, 12. september 2017 ― Med našimi zamejskimi rojaki, ki žive na Tržaškem, je nedvomno ena največjih živečih osebnosti dr. Ivo Petkovšek, enciklopedično, klasično izobražen rojak. Sodi med slikarsko avantgardo, kamor ga uvrščajo italijanski slikarski strokovnjaki. Svoja pomembna slikarska dela je začel ustvarjati v srednji in višji šoli pod vplivom profesorja Černigoja, konstruktivista, učenca slovite šole Bauhaus. Več o njem […] The post Dr. Ivo Petkovšek, zdravnik, slikar in pisatelj, ki ne pozna meja appeared first on Slovenci.
Vileniški kristal zamejski pesnici Antonelli Bukovaz

Vileniški kristal zamejski pesnici Antonelli Bukovaz

Slovenci.si, 11. september 2017 ― Po tradicionalnem branju udeležencev festivala Vilenica so v Štanjelu v soboto, 9. septembra, izmed avtorjev, sodelujočih v zborniku in na literarnih branjih, podelili vileniški kristal za najboljši prispevek in interpretacijo. Prejela ga je zamejska pesnica iz Benečije Antonella Bukovaz. Žirijo je prepričala z deli, ki izpričujejo toplino. Njena uporaba metafor, refrena, ritma in strukture izstopa […] The post Vileniški kristal zamejski pesnici Antonelli Bukovaz appeared first on Slovenci.
Vilenica o medsebojnem vplivanju literature in sveta se začenja

Vilenica o medsebojnem vplivanju literature in sveta se začenja

Slovenci.si, 6. september 2017 ― Novinarska konferenca in predvečeri, ki sledijo po Sloveniji in v zamejstvu, so znak, da je čas za mednarodni literarni festival Vilenica. Jesenska počastitev literature, kot ga je označil predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina, bo gostila 26 avtorjev iz Srednje Evrope in drugod na temo medsebojnega vplivanja literature in sveta. Naslov Literatura, ki spreminja svet, […] The post Vilenica o medsebojnem vplivanju literature in sveta se začenja appeared first on Slovenci.
“Leto šlagerja” v Gorici

“Leto šlagerja” v Gorici

Slovenci.si, 5. september 2017 ― Goriška dramska skupina F. B. Sedej pripravlja uprizoritev tragikomedije nizozemskega avtorja Rika van der Bosa z nalovom Leto šlagerja. Premiera bo v soboto, 16. septembra, v veliki dvorani Župnijskega doma F. B. Sedej. Predstavo bodo ponovili naslednji dan. Več podatkov: The post “Leto šlagerja” v Gorici appeared first on Slovenci.
Uspešen nastop Big Band Gverillaz na Nishvillu 2017

Uspešen nastop Big Band Gverillaz na Nishvillu 2017

Slovenci.si, 21. avgust 2017 ― Zaključni festivalski večer na letošnjem 34. Nishville jazz festivalu je 13. avgusta obeležil  Big Band Gverilazz iz Ljubljane. Skupino sastavlja  17 profesionalnih glasbenikov, njen dirigent pa je violinist Peter Ugrin, sin znanega slovenskega glasbenika Petra Ugrina. Slovenci so navdušili prebivalce Niša  tako z izvedbo avtorskih kompozicij kot tudi z glasbo Frenka Zappe. Letošnji Nishville je […] The post Uspešen nastop Big Band Gverillaz na Nishvillu 2017 appeared first on Slovenci.
Pisano, zabavno, ustvarjalno in …

Pisano, zabavno, ustvarjalno in …

Slovenci.si, 4. avgust 2017 ― V športno-kulturnem centru v Lonjerju je letos poleti vse prej kot dolgočasno. Od nedelje dalje je dvorišče pod latnikom glavno prizorišče 47. Mednarodne likovne kolonije, ki jo letos gosti Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju s Slovensko prosvetno zvezo na avstrijskem Koroškem in Osnovno šolo Vuzenica s slovenske Koroške. Štirinajst najstnikov slovenske narodnosti med 10. […] The post Pisano, zabavno, ustvarjalno in … appeared first on Slovenci.
Na tržaškem gradu zadoneli slovenski valčki in polke

Na tržaškem gradu zadoneli slovenski valčki in polke

Slovenci.si, 4. avgust 2017 ― Več sto poslušalcev se je v torek zvečer zbralo na gradu sv. Justa v središču Trsta, da bi prisluhnilo koncertu Godbe na pihala Prosek. V okviru niza glasbenih večerov posvečenih domačim manjšinam “od Balkana do Donave”, ki si ga je zamislila folklorna in glasbena skupina Triestinissima s pokroviteljstvom Občine Trst, so proseški godbeniki v soparnem […] The post Na tržaškem gradu zadoneli slovenski valčki in polke appeared first on Slovenci.
Literarni natečaj revije Mladika 2017

Literarni natečaj revije Mladika 2017

Slovenci.si, 2. avgust 2017 ― Revija Mladika razpisuje XLVI. nagradni literarni natečaj za izvirno še neobjavljeno črtico, novelo ali ciklus pesmi. Na razpolago so sledeče nagrade: PROZA Prva nagrada 500 € Druga nagrada 300 € Tretja nagrada 250 € POEZIJA Prva nagrada 300 € Druga nagrada 150 € Tretja nagrada 100 € Rokopise je treba poslati v dveh čitljivo pretipkanih […] The post Literarni natečaj revije Mladika 2017 appeared first on Slovenci.
Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev

Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev

Slovenci.si, 1. avgust 2017 ― Terska dolina ima sedem novih kulturnih ambasadorjev: to so protagonisti likovne kolonije Alpe-Jadran, pomembnega dela izredno priljubljene prireditve Planet Bardo, ki od leta 2011 zaznamuje “sveže poletje v Terski dolini”, kot pravi tudi geslo, ki spremlja številne kulturne dogodke, ki konec julija vsako leto poživljajo vasi pod Mužci. Planet Bardo se je slovesno zaključil konec […] The post Terska dolina ima sedem novih ambasadorjev appeared first on Slovenci.
še novic