Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov

Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov

Slovenci.si, 25. september 2018 ― V Beneški galeriji v Špetru bodo v soboto, 29. septembra 2018, ob 18. uri, uradno odprli razstavo del slikarja iz Terske doline Daria Pinose. Na ogled je od 20. septembra do 4. novembra. Hkrati bo potekala prireditev v okviru dneva evropskih jezikov z naslovom Znane besede. Na njej bosta sodelovala Davide Tomasetig in Igor Cerno. […] The post Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov appeared first on Slovenci.
Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik”

Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik”

Slovenci.si, 31. avgust 2018 ― Na pisateljičin kraški borjač, ograjen s kamnitim zidom, vodijo vrata v barvi sivke. Od tam pogled sega do Trsta in morja, kamor je zazrta tudi Brina Svit. Njen obraz nenavadno spominja na Meryl Streep. Notranjost njene hiše kaže na nedoločno eleganco in vihravost, ki jo odraža tudi pisateljičin pariški duh. Na mizi čakata skuhan zeleni […] The post Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik” appeared first on Slovenci.
V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja

V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja

Slovenci.si, 2. avgust 2018 ― Arhiv tržaškega mestnega gledališkega muzeja Carlo Schmidl je odslej bogatejši za fond Pavla Merkuja. Že pred tremi leti so v muzeju ob poklonu skladatelju donele Merkujeve melodije, za izbor katerih je poskrbel Stefano Bellon, profesor kompozicije na tržaškem konservatoriju, interpretirali pa so jih različni glasbeniki. Povod za koncert je namreč bila donacija Merkujeve zapuščine, s […] The post V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja appeared first on Slovenci.
Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Slovenci.si, 13. julij 2018 ― Dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, je sporočila univerza Alpe-Jadran v Celovcu. Gre za dela iz obdobja dveh desetletij. Med gradivom je več tisoč strani delovnih rokopisov, tipkopisov, osnutkov in zabeležk. Gradivo bo hranil Inštitut Roberta Musila, kjer ga bodo v prihodnjih mesecih obdelali, nato bo na razpolago v znanstvene namene. Na […] The post Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva appeared first on Slovenci.
Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Slovenci.si, 11. julij 2018 ― Ob obeležitvi 100. obletnice smrti Ivana Cankarja bo v Pavlovi hiši v Potrni pri Radgoni na ogled razstava stripovskih tabel Cankar v stripu. Zbirka »Cankar v stripu« vsebuje tri stripe vrhunskih slovenskih avtorjev in ilustratorjev: Tanja Komadina in Boštjan Gorenc Pižama: Moj lajf (po motivih povesti Moje življenje); Igor Šinkovec in Žiga X. Gombač: Hlapec Jernej […] The post Cankar v stripu v Pavlovi hiši appeared first on Slovenci.
“Ustvarjalnost je tukaj izziv”

“Ustvarjalnost je tukaj izziv”

Slovenci.si, 9. julij 2018 ― Vas Topolovo v Benečiji so v prejšnjih dneh spet preplavili umetniki, ki bodo tu do 15. julija soustvarjali Postajo Topolove, uspešno prireditev, ki že petindvajset let zaznamuje poletne dni na tem območju in ki se je uveljavila kot primer dobre prakse na kulturnem področju. Pobudnika Postaje sta bila Moreno Miorelli in Donatella Ruttar, s katero […] The post “Ustvarjalnost je tukaj izziv” appeared first on Slovenci.
Tabor slovenskih pevskih zborov; zapelo več kot tisoč pevcev

Tabor slovenskih pevskih zborov; zapelo več kot tisoč pevcev

Slovenci.si, 19. junij 2018 ― V Šentvidu pri Stični se je v nedeljo, 17. junija 2018, s koncertom združenih pevskih zborov zaključil 49. Tabor slovenskih pevskih zborov. Pod vodstvom dirigenta Igorja Švare je zapelo več kot 100 pevskih zborov iz Slovenije, zamejstva in držav nekdanje skupne države. Moški, ženski in mešani združeni zbori so zapeli 22 pesmi na tematiko kresovanja, […] The post Tabor slovenskih pevskih zborov; zapelo več kot tisoč pevcev appeared first on Slovenci.
V pesmih odstira pogled na barve

V pesmih odstira pogled na barve

Slovenci.si, 4. junij 2018 ― Pesnik in slikar Gustav Januš je v nedeljo prejel literarno nagrado, poimenovano po novinarju in publicistu Humbertu Finku (1933-1992). Lavdatorka Cvetka Lipuš je dejala, da so Januševe pesmi „eksistencialne meditacije, v katerih opazovanje in gledanje postane gramatika bita“. V času virtualne prenasičenosti da odpirajo pogled za pokrajino in njene barve. Mesto je nagrado podelilo tretjič, […] The post V pesmih odstira pogled na barve appeared first on Slovenci.
Slovenka v Kotorju: Življenjska zgodba Vide Matjan (1898-1993)

Slovenka v Kotorju: Življenjska zgodba Vide Matjan (1898-1993)

Slovenci.si, 28. maj 2018 ― Društvo Slovencev Kredarica in Združenje Ženske študije in raziskovanja, sta 24. maja 2018 v Novem Sadu organizirali predavanje o Vidi Matjan, znameniti „ženi Kotora“, glasbeni pedagoginji, skladateljici in ustanoviteljici prve zasebne glasbene šole v Kotorju, v Boki Kotorski ter ravnateljici državne srednje glasbene šole, ki od leta 2007 nosi njeno ime. Glasba in ljudje so […] The post Slovenka v Kotorju: Življenjska zgodba Vide Matjan (1898-1993) appeared first on Slovenci.
Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje

Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje

Slovenci.si, 24. maj 2018 ― V hotelu Alba apartmajskega naselja Croatia v Sv. Filipu in Jakovu pri Zadru so v petek, 19. maja 2018, s kulturno umetniškim in zabavnim programom svečano odprli razstavo del, nastalih na štiridnevni, 11. likovni koloniji Maj 2018 Turanj, na kateri se je letos zbralo rekordno število umetnikov. “Likovna kolonija umetnikov iz Slovenije in Hrvaške je […] The post Slikarstvo povezuje in spaja več kot desetletje appeared first on Slovenci.
Festival Kamrica – Glasba nas povezuje, narodna pesem združuje

Festival Kamrica – Glasba nas povezuje, narodna pesem združuje

Slovenci.si, 9. maj 2018 8. junija praznujemo državni praznik – Dan Primoža Trubarja – in na ta dan se pripravlja vseslovenski dogodek pod imenom Festival Kamrica, h kateremu organizatorji vabijo vse glasbenike in ljubitelje slovenske narodne oziroma ljudske pesmi, da se jim pridružite in pomagate pri ohranjanju tega pomembnega slovenskega narodnega, ljudskega, kulturnega in zgodovinskega izročila. Zgodba Festivala Kamrica […] The post Festival Kamrica – Glasba nas povezuje, narodna pesem združuje appeared first on Slovenci.
Koncert Bernarde in Marka Finka v Trstu

Koncert Bernarde in Marka Finka v Trstu

Slovenci.si, 9. maj 2018 ― Slovenska prosveta si je ob svoji letošnji 70-letnici zamislila nekaj odmevnih prireditev. Zato se je vključila v razpis Dežele Furlanije Julijske krajine s projektom Brez meja – Senza confini ob desetletnici vstopa Slovenije v schengensko območje. V tem projektu je v začetku leta izšla zanimiva knjiga Milana Gregoriča »Evropa, vstani in obstani«, ki je že […] The post Koncert Bernarde in Marka Finka v Trstu appeared first on Slovenci.
Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK

Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK

Slovenci.si, 23. april 2018 ― Glasbeni abonma Radia Koper je bil v četrtek, 19. aprila 2018, spet razgiban in živahen. V studiu Hendrix se je predstavilo deset mladih slovenskih glasbenikov iz sosednje države, ali bolje pokrajine, Furlanije-Julijske krajine. V oddaji Klasično, mladostno in živo, ki enkrat mesečno zamenjuje redno rubriko Primorski glasbeni talenti, se je predstavila Glasbena matica, ki s […] The post Klasično mladostno in živo! – Z Glasbeno matico FJK appeared first on Slovenci.
Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku

Slovenci.si, 19. april 2018 ― Že 4 desetletja Krščanska kulturna zveza iz Celovca pripravlja srečanje otroških in mladinskih zborov. Prva od dveh letošnjih revij je potekala 15. aprila v Pliberku. Mladi pevke in pevci, stari od 3 do 18 let, so se z izbranimi pesmimi poklonili Lenčki Kupper, avtorici več kot 250 pesmi za otroke, ki je ta mesec dopolnila […] The post Srečanje otroških in mladinskih zborov v Pliberku appeared first on Slovenci.
Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Nekaj je v zraku v Galeriji Družina

Slovenci.si, 18. april 2018 ― V Ljubljani so se z odprtjem razstave v Galeriji Družina v ponedeljek, 16. aprila, začeli 16. Koroški kulturni dnevi (KKD). Prirejata jih Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani. Na ogled so se postavile umetniške slike slikarja Hanzija Mlečnika iz avstrijske Koroške. Razstavo z naslovom Nekaj je v zraku je odprla veleposlanica Republike […] The post Nekaj je v zraku v Galeriji Družina appeared first on Slovenci.
še novic