Ormož: Tudi zeliščni čaj je lahko super dober

Štajerski tednik, 3. februar ― Novo leto 2020 se je na mladinskem oddelku ormoške knjižnice začelo malo drugače. Kot prva Zelena knjižnica v Sloveniji so svoj t. i. zeleni program letos razširili še na najmlajše obiskovalce in bralce. V zimskem času, ko je izpostavljenost virusnim okužbam zelo velika, so za otroke pripravili pravljična potepanja v svet zdravilnih rastlin z zeliščarjem, domačinom Iztokom Luskovičem.

Ptuj : Fotografska razstava Kaje Kristovič

Štajerski tednik, 30. januar ― V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj so 24. januarja odprli fotografsko razstavo dijakinje 2. letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana pod naslovom Dlan mi po tebi diši. Navdihnila so jo dela Ferija Lainščka.„Najlepše je, ko umetniško delo sproži novo umetniško delo,“ je povedal ob tej priložnosti.

Hajdina : S pesmijo v novo leto v čast Maksu Kamplu

Štajerski tednik, 30. januar ― Letošnja prireditev S pesmijo v novo leto, tradicionalni koncert ljudskih pevcev in godcev s Ptujskega in širše, je bila še posebej slovesna. Namenili so jo pobudniku te prireditve in izjemnemu pevsko-kulturnemu zanesenjaku Maksu Kamplu, ki je 18. januarja letos dočakal 100 let, od tega jih je bilo pevsko-kulturnih več kot 70 let.

Rače: Ob 30-letnici prepevanja poklon slovenski pesmi

Štajerski tednik, 23. januar ― Moška pevska skupina Fantje na vasi, ki deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Rače, je sredi januarja priredila koncert ob 30-letnici svojega delovanja. Sepstet je prepeval v intimnem ambientu cerkve sv. Jožefa Delavca Rače, predstavili pa so se z bogatim repertoarjem skladb, ki govorijo o njihovem dolgoletnem poslanstvu. Cerkev je kot prva prežela pesem Jakoba Gomilška „Slovenec sem!“.

Stojan Kerbler: Moje vodilo je slikati s srcem

Štajerski tednik, 19. januar ― Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal.

Knjiga 12.000 kilometrov greha Bernarde Jurič: „Kolesarjenje je za mene svoboda ...“

Štajerski tednik, 19. januar ― Pleterčanka Bernarda Jurič se je s svojim ekstremnim kolesarjenjem po Avstraliji zapisala med najboljše vztrajnostne kolesarke na svetu. Dve poti, ki ju je premagala v letu 2018, je opisala v izjemno zanimivi knjigi, ki ni potopisni dnevnik. Izšla je lani v jeseni, s pomenljivim naslovom 12.000 kilometrov greha, ki ga s pripisom „Čista jeba“ naredi še bolj atraktivnega in privlačnega, da bomo knjigo prebrali na mah, brez odloga. Njeni podvigi presegajo um, pamet, razmišljanje. „Res me zanimajo nekonvencionalne, ekstremne aktivnosti, če ekstremnost pomeni veliko oddaljenost od povprečja,“ pravi Bernarda.

Roman povezovanja in spoštovanja različnih

Štajerski tednik, 19. januar ― V nabito polnem refektoriju minoritskega samostana na Ptuju je župnik Branko Cestnik sredi decembra lani na že tradicionalnem adventnem večeru Društva izobražencev Viktorina Ptujskega predstavil svoj prvi roman z naslovom Sonce Petovione, ki govori o koreninah krščanstva na Ptuju in o praznovanju Jezusovega rojstva pred toliko leti v tem mestu.  

Ptuj: Nočno nebo Metke Zupanič

Štajerski tednik, 9. januar ― V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je na ogled instalacija Nočno nebo v slovenskem prostoru uveljavljene večmedijske umetnice Metke Zupanič, ki v ospredje svojega ustvarjanja postavlja probleme sodobne informacijske družbe, razmerja med umetnostjo in družbo ter medčloveške odnose.

Hudobni volk: Ptujska rock himna z edinstvenim videospotom

Štajerski tednik, 9. januar ― Ptujska rock skupina Hudobni volk, ki je na glasbeni sceni od leta 1992, je junija lani skupaj s promocijskim spotom predstavila prvo ptujsko rock himno Vivat Poetovio, s katero se je poklonila mestnemu jubileju. Na zadnji dan jubilejnega leta, v katerem je Ptuj praznoval 1950. obletnico prve pisne omembe v pisnih virih, pa je rock himna dobila še edinstven glasbeni videospot, kakršnega še v Sloveniji ni bilo. Gre za 360-stopinjski glasbeni videospot, ki omogoča prostorsko gledanje čudovitih muzejskih in drugih lokacij, kjer se kadri odvijajo.
še novic