Univerzum, najnovejši slikarski opus Gregorja Samasturja

Štajerski tednik, 28. maj ― Kljub nespornemu likovnemu talentu se Gregor Samastur ni odločil za študij na Likovni akademiji, ampak je izbral Pedagoško akademijo v Mariboru, smer fizika in tehnika. „Ko sem se zaposlil kot učitelj praktičnega pouka v Dornavi, se je pojavilo kup vprašanj o tem, kakšne vsebine še ponuditi. Moj takratni sodelavec likovni pedagog Tomaž Hren me je začel vabiti na slikarska tekmovanja, likovne kolonije. Že na prvem takem likovnem srečanju, to je bilo v Svečini, sem dobil tretjo nagrado za sliko Ciringa 20, ki sem jo ustvaril v svojem stilu. To je bila svojevrstna spodbuda,« pravi Gregor Samastur.

Poslanstvo ljubiteljske kulture močnejše kot kdajkoli

Štajerski tednik, 28. maj ― Vse kulturniške skupine, profesionalne, predvsem pa ljubiteljske, ki začenjajo sezono jeseni, so študij novih projektov začele že septembra lani, nekatere tudi že sredi poletja 2019. Vse programe so načrtovale tako kot v prejšnjih letih, saj nihče ni pričakoval, da se bo zgodil koronavirus. Občinstvu naj bi se že po tradiciji z novimi projekti oz. deli predstavile februarja, marca in aprila. Do zadnjega, dokler ni bilo omejitve zaradi druženja, so vsi zelo intenzivno vadili v pričakovanju novega aplavza.

Nova knjiga Aleša Štegra Pričevanje

Štajerski tednik, 25. maj ― Najnovejša knjiga Aleša Štegra Pričevanje je izpisana v posebnih stanjih zavesti. Ob njeni izdaji so pri Založbi Pivec zapisali, da kaj podobnega v slovenskem prostoru še ni izšlo in čeprav tema morda deluje provokativno, vsebina knjige ob branju zelo preseneti s svojo preprostostjo.

Peter Srpčič: »Marsikdo se je zasidral v občutke te krize«

Štajerski tednik, 18. maj ― Med tistimi, ki bodo plačali zelo visok davek koronakrize, bodo tudi kulturne ustanove. Ptujsko gledališče, ki še vedno ne sme odpreti svojih vrat, je imelo za marec in april šest razprodanih predstav, ki jih niso mogli izpeljati. Izpad dohodka ocenjujejo na okrog 80.000 evrov. A kot pravi direktor Mestnega gledališča Ptuj (MGP) Peter Srpčič, ne bodo križem rok čakali miloščine, pač pa iskali alternativne rešitve. Med njimi je tudi ustvarjanje predstav na odrskih deskah in predvajanje preko spleta.

Lorenčič: „Udarila nas bo tudi ekonomska in mentalna kriza!“

Štajerski tednik, 14. maj ― Po skoraj dveh mesecih so muzeji po vsej državi ponovno odprli svoja vrata. Očitno pa bo moralo preteči kar nekaj časa, da se bodo stvari vrnile v normalo. Marca in aprila lani so v ptujsko-ormoškem muzeju zabeležili 4.564 obiskovalcev zbirk ptujskega gradu, letos v prvi polovici marca le 600. Ker tudi v prihodnje ne morejo računati ne na šolske skupine ne na tuje obiskovalce, bo upad še naprej občuten. V prvem tednu po odprtju je bilo izdanih le 23 vstopnic za oglede zbirk.

Izidor Janžekovič: O iskanju krivcev za ptujsko arheološko zaplankanost

Štajerski tednik, 11. maj ― V arheološkem in zgodovinskem delu Izidorja Janžekoviča ima Ptuj pomembno mesto. »Žalostno je, da nimamo kje predstaviti svoje bogate arheologije. Krivda ni samo pri zunanjih akterjih, ampak tudi na nas samih. Muzeju in občini manjka dolgoročna vizija.To, kar je zaprto v depoju, ne koristi nikomur. To gradivo je treba preučiti in predstaviti javnosti, tudi v digitalni obliki,« je prepričan Izidor Janžekovič.

Do študijskega in maturitetnega gradiva po pošti, po knjige za dušo na splet

Štajerski tednik, 20. april ― Zagotovo se je marsikateremu dijaku, študentu in tudi osnovnošolcu porodilo vprašanje, kako do potrebnega gradiva, ki sameva v zaprtih knjižnicah. Odgovor na to dilemo razrešuje (med drugimi tudi) Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, ki se je po izdanem pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, odločila, da svojim članom omogoči dostavo knjig na dom.

Ormož: Knjižnica s knjigami tudi na dom

Štajerski tednik, 16. april ― Čeprav je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož za uporabnike v tem času epidemije zaprta, pa branje in izposoja knjig nikakor nista zastala. Nasprotno. Knjižničarji iščejo nove poti, kako priti do bralcev. Kot ena izmed prvih knjižnic v državi je svojim članom po novem omogočila tudi dostavo knjig na dom.

Art Stays 2020: Letos bo, če bo, le štiridnevni festival

Štajerski tednik, 23. marec ― Priprave na 18. festival sodobne umetnosti, ki bo predvidoma potekal od 9. do 12. julija, za zdaj potekajo po načrtu, kar pomeni, da poteka komunikacija z izbranimi umetniki, selekcija likovnih del in dogodkov, priprava urnikov za izvedbe in zbiranje materiala za promocijo in pripravo vseh publikacij, je te dni povedal Jernej Forbici, umetniški vodja festivala in predsednik društva Art Stays.
še novic