Trara, trara, pošto pelja!

Tehniški muzej Slovenije, 11. december ― nedelja, 14.januar 15:00 Trara, trara, pošto pelja! Muzej pošte in telekomunikacij Vsako drugo nedeljo v mesecu vas ob 15.00 vabimo v Muzej pošte in telekomunikacij na voden ogled za družine. Otroci, starši, dedki in babice boste preko interaktivnih zvočnih postaj ter novega otroškega vodnika z zabavnimi nalogami za najmlajše in malo starejše zgodovino pošte in telekomunikacij spoznavali na zabaven, igriv ter hkrati poučen način. Predstavili vam bomo čas, ko smo željno čakali poštarja s svežimi novicami, in ko mobilni telefoni še niso bili del našega vsakdana.   Vodstvu se pridružite z nakupom muzejske vstopnice.

Voden ogled za seniorje

Tehniški muzej Slovenije, 11. december ― nedelja, 21.januar 15:00 Voden ogled za seniorje Muzej pošte in telekomunikacij Vsako tretjo nedeljo v mesecu vabimo seniorje ob 15.00 v Muzej pošte in telekomunikacij na voden ogled zbirk. Predstavili vam bomo zgodovino pošte in zgodovino telekomunikacij, Polhograjsko graščino ter sam Polhov Gradec. Delili bomo zgodbe o času, ko smo željno čakali poštarja s svežimi novicami, in ko mobilni telefoni še niso bili del našega vsakdana. Vodstvu se pridružite z nakupom muzejske vstopnice.

Voden ogled razstave Dve kolesi in par nog

Tehniški muzej Slovenije, 10. oktober ― nedelja, 05.november 16:00 Voden ogled razstave Dve kolesi in par nog TMS, Bistra pri Vrhniki Stalno razstavo Dve kolesi in par nog  bo predstavil njen avtor mag. Boris Brovinsky. S posameznimi primerki koles, od sredine 19. stoletja pa vse do današnjih dni, so na razstavi predstavljene skorajda vse ključne faze v razvoju enega danes najbolj priljubljenih prevoznih sredstev in rekvizita za rekreacijo ter prosti čas. Na ogled so kolesa iz zbirk TMS in Tehniškega muzeja iz Berlina (Deutsches Technikmuseum Berlin). Najstarejše kolo na razstavi, velociped iz leta 1867, je prav iz slednjega.  

Izdelaj hologram

Tehniški muzej Slovenije, 13. september ― nedelja, 15.oktober 14:00 Izdelaj hologram TMS, Bistra pri Vrhniki Med 14.00 in 18.00 vas vabimo na delavnico izdelovanja hologramov. Delavnica je primerna za otroke od 8. leta starosti oz. mlajše ob spremstvu. Za izvedbo delavnice sta zaželena mobilni telefon in prenos podatkov. Delavnica bo potekala v okviru občasne razstave Supersvetloba. Pridružite se nam z nakupom muzejske vstopnice.

Noč strojništva

Tehniški muzej Slovenije, 13. september ― petek, 29.september 17:00 Noč strojništva TMS, Bistra pri Vrhniki Noč raziskovalcev bo potekala v sklopu večdnevnega dogodka Dnevi strojništva, ki ga Fakulteta za strojništvo organizira skupaj s TMS. Predstavljeni bodo izjemni projekti, ki so nastali kot plod dela študentov ter raziskovalcev Fakultete za strojništvo UL. Spoznali boste številne zanimivosti o laserskem merjenju in samodejnem izdelovanju zahtevnih tridimenzionalnih oblik, mobilnih robotih, brezpilotnih letalih, avtomatski diagnostiki, programiranju hidravličnih komponent, simulaciji varjenja, laserskem označevanju in mnogih drugih tehnologijah. Na ogled bo tudi  formula, ki so jo študenti zasnovali in izdelali v projektu Formula Student ter z njo na tekmovanju na Madžarskem dosegli najboljši rezultat v pospeševanju v kategoriji motorjev z notranjim zgorevanjem. Ogledali si boste lahko tudi razstavi Naš dragi avto, ki obsega več kot 100-letno zgodovino avtomobilizma na Slovenskem,  in  Z Elanom do zvezd,  ki prikazuje pestro zgodovino družbe Elan in njeno izredno raznoliko proizvodno dejavnost. Prost vstop od 17.00 do 21.00.
še novic