Gospodarska bodočnost Slovenije

Gospodarska bodočnost Slovenije

Utrinki – Zgodovina na dlani, 6. oktober 2017 ― Gospodarska kriza, ki je v tridesetih letih 20. stoletja pustošila po Evropi, je posledice pustila tudi v stari Kraljevini Jugoslaviji. Počasno izboljševanje razmer v Sloveniji in primerjava s preostalimi deli države so kritično pretresli leta 1936 v liberalnem časopisu Jutro. Zagotovo je kar nekaj trditev aktualnih tudi za današnji “postkrizni” … Preberi The post Gospodarska bodočnost Slovenije appeared first on Zgodovina na dlani.
Od kod izvira linčanje?

Od kod izvira linčanje?

Utrinki – Zgodovina na dlani, 19. februar 2017 ― Leta 1929 zasledimo v Slovenskem narodu zanimiv zapis o izvoru izraza linčanje. Nekateri so ga izpeljevali iz osebnega imena nekega Irca ali Američana, spet drugi so trdili, da izhaja iz valižanščine. Več podrobnosti pa v članku. Preberi The post Od kod izvira linčanje? appeared first on Zgodovina na dlani.
Praznovanje Majniške deklaracije

Praznovanje Majniške deklaracije

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. januar 2017 ― Konec maja 1937 so po Sloveniji pripravili proslavo ob 20-letnici Majniške deklaracije, ki jo je 30. maja 1917 v dunajskem parlamentu prebral dr. Anton Korošec, predsednik Jugoslovanskega kluba, to je združenja vseh državnih poslancev jugoslovanskih klubov. Deklaracija je bila delo Vseslovenske ljudkse stranke, v glavni meri dr. Janeza Evangelista Kreka, in je zahtevala … Preberi The post Praznovanje Majniške deklaracije appeared first on Zgodovina na dlani.
Statistika vojn v 19. stoletju

Statistika vojn v 19. stoletju

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. december 2016 ― Urednik Anton Aškerc je leta 1901 v mesečniku Ljubljanski zvon objavil zanimivo razpredelnico londonskega Peace Society o številu žrtev in stroških, ki so jih povzročile posamezne vojne v 19. stoletju. Večina teh vojn je odpadla na evropske države, v mnogih pa so se borili tudi Slovenci. Preberi The post Statistika vojn v 19. stoletju appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic