Nevarna igra z žogo

Nevarna igra z žogo

Utrinki – Zgodovina na dlani, 29. november ― Igranje z žogo je že od nekdaj sprožalo veliko negodovanja lastnikov stavb, ki so bile “žrtve” zalutajočih žog. V številnih mestih so zato prepovedovali take igre, a mladina se jim ni mogla upreti. Tudi pri nas je že v začetku 20. stoletja prišlo do podobnih trenj, a tako hudem incidentu… Preberi The post Nevarna igra z žogo appeared first on Zgodovina na dlani.
Načrt prenovljenega ljubljanskega velesejma

Načrt prenovljenega ljubljanskega velesejma

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. november ― V Ljubljani je med obema svetovnima vojnama na mestu današnjega parkirišča ob bazenu Ilirija v Tivoliju uspešno deloval velesejem. Domače ter mednarodne prireditve so bile množično obiskane, zato je pred vojno nastal ta načrt prenove velesejma. Mimogrede, na tem mestu se je pred prvo svetovno vojno svojo pot začela pot… Preberi The post Načrt prenovljenega ljubljanskega velesejma appeared first on Zgodovina na dlani.
Prometna varnost v 30. letih

Prometna varnost v 30. letih

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. november ― Začetki vzpostavljanja preventive v cestnem prometu, kjer so bile vse pogostejše nesreče zaradi slabih cest, prehitre vožnje, neupoštevanja ali celo nepoznavanja cestnoprometnih predpisov. Kot je bil jasen novinar prispevka iz leta 1938: “Če že nimamo primernih cest, bi morali tujcem pokazati, da poznamo cestno disciplino”. Preberi The post Prometna varnost v 30. letih appeared first on Zgodovina na dlani.
Bazen Ilirija med gradnjo junija 1928

Bazen Ilirija med gradnjo junija 1928

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. november ― Bazen Ilirija v Ljubljani med gradnjo junija 1928, ki je nastajal po načrtih Stanka Bloudka. Odprli so ga spomladi leta 1929 in je veljal za enega najmodernejših ne le v državi, temveč tudi širše. Preberi The post Bazen Ilirija med gradnjo junija 1928 appeared first on Zgodovina na dlani.
Nogometni gosposvetski pokal

Nogometni gosposvetski pokal

Utrinki – Zgodovina na dlani, 1. oktober ― Nogomet je v Sloveniji med obema svetovnima vojnama doživel pravi razcvet, pri čemer se je v Ljubljani razvil goreč derbi med mestnima kluboma SK Ilirija in ASK Primorje. Prvi klub v mestu je bil vse od leta 1911 Ilirija, ki je imela več t. i. sekcij oz. panog, pri večini… Preberi The post Nogometni gosposvetski pokal appeared first on Zgodovina na dlani.
Nemirna Trubarjeva nekoč

Nemirna Trubarjeva nekoč

Utrinki – Zgodovina na dlani, 1. oktober ― Če se danes okoliški prebivalci Roga na današnji Trubarjevi cesti v Ljubljani večkrat pritožujejo nad kršenjem pravice do mirnega počitka, jih morda potolaži dejstvo, da je tudi pred dobrimi 100 leti tam znalo biti živahno. Preberi The post Nemirna Trubarjeva nekoč appeared first on Zgodovina na dlani.
Ko na nogometu zavre kri

Ko na nogometu zavre kri

Utrinki – Zgodovina na dlani, 1. oktober ― Da so spori med nogometnimi navijači danes lahko krvavi ni nič nenavadnega, a nekdaj so se znali smrtno “zravsati” tudi nedorasli igralci. Katoliški Slovenec je leta 1913 podal tak primer iz Beograda. Preberi The post Ko na nogometu zavre kri appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic