Komu so ukradli kolo?

Komu so ukradli kolo?

Utrinki – Zgodovina na dlani, 21. januar ― Kraja koles po Ljubljani, nacionalni šport že od davnega leta. Slovenski narod je leta 1940 priobčil točen seznam ukradenih koles, njihovih vrednosti in lastnikov. Preberi The post Komu so ukradli kolo? appeared first on Zgodovina na dlani.
Načrt prenove Ljubljanskega gradu leta 1906

Načrt prenove Ljubljanskega gradu leta 1906

Utrinki – Zgodovina na dlani, 21. januar ― Slovenec je leta 1908 objavil občinski načrt prenove in oživitve ljubljanskega gradu, ki so ga pripravili dve leti prej. V grajskih prostorih so predlagali nastanitev restavracije, knjižnice, arhiva, galerije ipd., pri čemer bi moral biti zanimiv tudi za tuje turiste. Potrebe po vzpenjači niso videli, ampak so prednost dajali ureditvi… Preberi The post Načrt prenove Ljubljanskega gradu leta 1906 appeared first on Zgodovina na dlani.
Lovrenc Košir, nepriznani izumitelj znamke

Lovrenc Košir, nepriznani izumitelj znamke

Utrinki – Zgodovina na dlani, 3. oktober 2019 ― Lovrenc Košir (1804 – 1879) je 31. decembra 1835 predsedniku dvorne komore poslal predlog reforme načina “obračunavanja s kontrolo materiala”, po katerem bi se frankiranje pisem izvajalo z znamkami različnih barvah, glede na višino pristojbine. Odziv na predlog je bil negativen. Leto kasneje je Košir idejo predstavil trgovskemu potniku Gallawayu… Preberi The post Lovrenc Košir, nepriznani izumitelj znamke appeared first on Zgodovina na dlani.
Bonboni Ki-Ki

Bonboni Ki-Ki

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. september 2019 ― Legendarni Krašovi bonboni Ki-Ki, ki razvajajo vse sladokusce od leta 1927. Oglas je slabo desetletje novejši, iz leta 1935. Preberi The post Bonboni Ki-Ki appeared first on Zgodovina na dlani.
Radenci in Radenska

Radenci in Radenska

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. september 2019 ― Časopisni oglas iz leta 1935 za preživljanje prostega časa v Radencih in pitje mineralne vode Radenska.Vir: Jutro (08.08.1935), letnik 16, številka 181, s tr. 4 Preberi The post Radenci in Radenska appeared first on Zgodovina na dlani.
Z rentgenom do primerne obutve

Z rentgenom do primerne obutve

Utrinki – Zgodovina na dlani, 28. oktober 2018 ― Čeprav rentgenske posnetke danes bolj kot ne uporabljamo v zdravstvene namene, so se v neki berlinski trgovini leta 1925 domislili, da bi si z njimi pomagali pri nakupovanju primerne obutve. Preberi The post Z rentgenom do primerne obutve appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic