Z rentgenom do primerne obutve

Z rentgenom do primerne obutve

Utrinki – Zgodovina na dlani, 28. oktober 2018 ― Čeprav rentgenske posnetke danes bolj kot ne uporabljamo v zdravstvene namene, so se v neki berlinski trgovini leta 1925 domislili, da bi si z njimi pomagali pri nakupovanju primerne obutve. Preberi The post Z rentgenom do primerne obutve appeared first on Zgodovina na dlani.
Slovo od Rudolfa Maistra

Slovo od Rudolfa Maistra

Utrinki – Zgodovina na dlani, 28. julij 2018 26. julija leta 1934 se je končala življenjska pot generala Rudolfa Maistra, velikega borca za slovensko severno mejo. Njegovo zadnjo pot od Unca preko Ljubljane in Celja do Maribora je pospremila ogromna množica ljudi. Kako je to izgledalo v Ljubljani in Mariboru je poročal časopis Slovenec. Preberi The post Slovo od Rudolfa Maistra appeared first on Zgodovina na dlani.
Gospodarska bodočnost Slovenije

Gospodarska bodočnost Slovenije

Utrinki – Zgodovina na dlani, 6. oktober 2017 ― Gospodarska kriza, ki je v tridesetih letih 20. stoletja pustošila po Evropi, je posledice pustila tudi v stari Kraljevini Jugoslaviji. Počasno izboljševanje razmer v Sloveniji in primerjava s preostalimi deli države so kritično pretresli leta 1936 v liberalnem časopisu Jutro. Zagotovo je kar nekaj trditev aktualnih tudi za današnji “postkrizni”… Preberi The post Gospodarska bodočnost Slovenije appeared first on Zgodovina na dlani.
Od kod izvira linčanje?

Od kod izvira linčanje?

Utrinki – Zgodovina na dlani, 19. februar 2017 ― Leta 1929 zasledimo v Slovenskem narodu zanimiv zapis o izvoru izraza linčanje. Nekateri so ga izpeljevali iz osebnega imena nekega Irca ali Američana, spet drugi so trdili, da izhaja iz valižanščine. Več podrobnosti pa v članku. Preberi The post Od kod izvira linčanje? appeared first on Zgodovina na dlani.
Praznovanje Majniške deklaracije

Praznovanje Majniške deklaracije

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. januar 2017 ― Konec maja 1937 so po Sloveniji pripravili proslavo ob 20-letnici Majniške deklaracije, ki jo je 30. maja 1917 v dunajskem parlamentu prebral dr. Anton Korošec, predsednik Jugoslovanskega kluba, to je združenja vseh državnih poslancev jugoslovanskih klubov. Deklaracija je bila delo Vseslovenske ljudkse stranke, v glavni meri dr. Janeza Evangelista Kreka, in je zahtevala… Preberi The post Praznovanje Majniške deklaracije appeared first on Zgodovina na dlani.
Statistika vojn v 19. stoletju

Statistika vojn v 19. stoletju

Utrinki – Zgodovina na dlani, 4. december 2016 ― Urednik Anton Aškerc je leta 1901 v mesečniku Ljubljanski zvon objavil zanimivo razpredelnico londonskega Peace Society o številu žrtev in stroških, ki so jih povzročile posamezne vojne v 19. stoletju. Večina teh vojn je odpadla na evropske države, v mnogih pa so se borili tudi Slovenci. Preberi The post Statistika vojn v 19. stoletju appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic