Ptujska kurentova juha

ZZMS, 15. februar ― Stari običaji ob praznikih in vsakdanjikih na Ptujskem so nadvse zanimivi ter so vselej povezani tudi s tradicionalnimi jedmi. Pust je bil svoj čas simbolni začetek novega leta in čas, ko so na kmetih častil dobro letino in si z obilno bogato obloženo mizo za pusta želeli obilje tudi v novem letu. Omenjeni običaji na […] The post Ptujska kurentova juha appeared first on ZZMS.

Slovenski praznik kulture in norčavi pust

ZZMS, 10. februar ― Februar v slovenskih zgodovinskih mestih nikakor ni dolgočasen in siv, temveč obarvan z bogato kulturo in živahnim pustnim rajanjem. Na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan (8. februar) obiščite Kranj, kjer vas Prešernov smenj popelje nazaj v čas romantike 19. stoletja. Pust in pustne vragolije pa so doma na Ptuju, kjer se lahko pridružite jubilejnemu 60. […] The post Slovenski praznik kulture in norčavi pust appeared first on ZZMS.

Krhki flancati tete Fanike

ZZMS, 5. februar ― V času šelmarije, na pustno nedeljo, v Kostanjevici na Krki gospodinje običajno postrežejo domače krhke flancate, prilagamo recept tete Fanike. RECEPT Sestavine 15 dag moke malo soli 3 dag masla 2 rumenjaka 2-4 žlice belega vina 1-2- žlici sladke smetane Priprava Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj pol ure. Razvaljamo […] The post Krhki flancati tete Fanike appeared first on ZZMS.

Podpora EU poslancev

ZZMS, 6. december 2019 ― Evropski poslanci Franc Bogovič, Milan Brglez, Klemen Grošelj, Tanja Fajon, Irena Joveva, Ljudmila Novak, Romana Tomc in Milan Zver so enotno podprli župane zgodovinskih mest, združenih v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, v njihovi pobudi Ministrstvu za kulturo in Vladi Republike Slovenije, da celostne ukrepe varstva in razvoja kulturne dediščine umesti v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike v […] The post Podpora EU poslancev appeared first on ZZMS.

Letna skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije in pogovor z evroposlanci

ZZMS, 6. december 2019 ― Po letni skupščini Združenja zgodovinskih mest Slovenije še pogovor županov z evroposlanci o novi perspektivi 2021-2027 Zgodnje dopoldanske ure so bile v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja namenjene pregledu opravljenega dela v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, ki ga sooblikuje sedemnajst slovenskih občin in deset gospodarskih družb. »Že namen našega združenja pove, da glavnino aktivnosti  namenjamo varovanju kulturne […] The post Letna skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije in pogovor z evroposlanci appeared first on ZZMS.
REFRESH: najboljši video in najboljša fotografija

REFRESH: najboljši video in najboljša fotografija

ZZMS, 6. december 2019 ― Pa ju imamo! Ta teden smo na zaključni prireditvi projekta REFRESH, ki smo jo poimenovali OSVEŽENA DEDIŠČINA, razglasili najboljše tri REFRESH videe in najboljše tri  REFRESH fotografije. Konec leta 2018 in v začetku leta 2019 smo razpisali dva mednarodna javna natečaja za najboljši REFRESH video in najboljšo REFRESH fotografijo. Za najboljši video smo prejeli 12 […] The post REFRESH: najboljši video in najboljša fotografija appeared first on ZZMS.

Nagradna igra: KULturna dediščina je KUL!

ZZMS, 28. november 2019 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije med 28. novembrom in 2. decembrom 2019 organizira nagradno igro na družabnem omrežju Instagram, s katero želimo nagovoriti mlade in jih spomniti, kako KUL so KULturna doživetja! Izžrebanim nagrajencem bomo namreč podelili izvrstna KULturna doživetja: 2 vstopnici za Dolenjski muzej 2 vstopnici za AR izkušnjo v Žički kartuziji 2 vstopnici za […] The post Nagradna igra: KULturna dediščina je KUL! appeared first on ZZMS.

REFRESH: KULturna dediščina je KUL!

ZZMS, 20. november 2019 ― Nagovoriti mlade, da na ustvarjalen način odkrivajo, kako “kul” je naša kulturna dediščina, je bil eden izmed poglavitnih ciljev projekta REFRESH – Young art(ist)s refreshing heritage, ki je združil mlade umetnike iz Slovenije, Romunije, Italije in Španije. Evropski projekt, ki se je začel leta 2018, v letu Evropske kulturne dediščine, in ga je v programu […] The post REFRESH: KULturna dediščina je KUL! appeared first on ZZMS.

Novo mesto se predstavi

ZZMS, 19. november 2019 ― Oglejte si predstavitveni video Novega mesta, ki je po prenovi Glavnega trga in okolice nastal v sodelovanju z Zavodom Novo mesto in Združenjem zgodovinskih mest Slovenije. The post Novo mesto se predstavi appeared first on ZZMS.

Zadnja enodnevna arhitekturna delavnica Šole Prenove v letu 2019

ZZMS, 15. november 2019 ― Šola Prenove s petim modulom enodnevnih arhitekturnih delavnic z naslovom NAČRTOVANJE PRENOVE zaključuje letošnji program.  Predavatelji bodo spregovorili o pomenu in načinih dokumentiranja dediščine, o konservatorskem načrtu, predstavljeni bodo tudi primeri izvajanja nekaterih uspešno izvedenih prenov. Dogodek se bo zgodil 20. novembra 2019 ob 9. uri v predavalnici Restavratorskega centra na Poljanski 40 v Ljubljani. […] The post Zadnja enodnevna arhitekturna delavnica Šole Prenove v letu 2019 appeared first on ZZMS.
Novo mesto ima najlepše mestno jedro

Novo mesto ima najlepše mestno jedro

ZZMS, 15. november 2019 ― Mestna občina Novo mesto je na zaključni prireditvi vseslovenske akcije Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je potekala v sklopu Dnevov slovenskega turizma, prejela prvo nagrado v kategoriji mestna jedra. Komisija je v obrazložitvi za podelitev nagrade celovito prenovo starega mestnega jedra izpostavila kot najuspešnejši dosežek urejanja zgodovinskih jeder mest za […] The post Novo mesto ima najlepše mestno jedro appeared first on ZZMS.

Slovenske Konjice s promo filmom o Žički kartuziji

ZZMS, 11. november 2019 ― Slovenske Konjice so prikupno srednjeveško mesto, položeno med skrivnostno Konjiško goro in sončne zlate griče vinorodnih Škalc. Obiskati Slovenske Konjice z okolico pomeni občutiti dušo prijaznega mesta, ki ponuja neštete možnosti posebnih doživetij. Najlepši so sprehodi skozi obnovljeno starotrško jedro, ki so kot obisk galerije, v kateri so razstavljena najlepša umetniška dela – trške hiše […] The post Slovenske Konjice s promo filmom o Žički kartuziji appeared first on ZZMS.

Kulinarično razvajanje v Idriji – Brunch for Bunch

ZZMS, 8. november 2019 ― KULINARIČNO RAZVAJANJE, KI JE VSE TO IN ŠE VEČ Rezerviraš, prideš in uživaš. Miza za dvajset. Obložena za vsaj še 1x toliko. Istrske dobrote z Domačija Butul v Idriji, z razgledom na mesto, v kateri odmeva izbrana glasba. Ob zvenu klekljev si lahko svoje žlikrofe pripraviš sam. Pogovori in anekdote ob dobri hrani in vinu. […] The post Kulinarično razvajanje v Idriji – Brunch for Bunch appeared first on ZZMS.

Študijska ekskurzija po Slovenskih Konjicah

ZZMS, 4. november 2019 ― Študijska tura zgodovinskih mest bo v celodnevno doživetje Slovenskih Konjic z okolico povezala kulturno in naravno dediščino, ki jo bodo udeleženci spoznavali v živo in s pomočjo sodobnih digitalnih tehnologij, za popolno doživetje pa dodali še »sprehod » po vesolju. Le kje nudijo še več?  Rogla POT MED KROŠNJAMI, zberemo pa se pod krošnjami.    Pot med zvezdami in obisk CENTRA NOORDUNG, Vitanje virtualno potovanje po […] The post Študijska ekskurzija po Slovenskih Konjicah appeared first on ZZMS.
S Šolo Prenove na delavnico o vlagi

S Šolo Prenove na delavnico o vlagi

ZZMS, 4. november 2019 ― Šola Prenove po dobrih odzivih v lanskem letu 12. novembra 2019 ponovno vabi na delavnico o vlagi, kjer si bomo ogledali posledice vlage na zidovih in primere reševanja.  Delavnica, ki se bo začela ob 9. uri, je razdeljena na dva dela – teoretični del s predavanji bo potekal v Mestnem muzeju v Krškem, v praktičnem […] The post S Šolo Prenove na delavnico o vlagi appeared first on ZZMS.
še novic