Naslednja Postaja: New York

OUTSIDER, 18. februar ― Trenutno se ukvarjam s pakiranjem. Za en teden bom sončno Mehiko zamenjala za zimski New York.  Veselim se zime, mraza, oblačenja v plasteh, rokavic, kape in šala, ter bele sape, ko se bom sprehajala po mrzli betonski džungli. Najverjetneje se zime ne bi tako veselila, če bi živela v Sloveniji, kjer imamo zime in mraza [&hellip

Nagrade Mies van der Rohe

OUTSIDER, 17. februar ― Nagrado Mies van der Rohe podeljujejo za najboljšo zgradbo evropskih arhitektov, realizirano v zadnjih dveh letih. Velja za najbolj prestižno strokovno priznanje. Nagrado podeljujejo vsaki dve leti. Včeraj so razglasili 5 finalistov izmed 40 izbranih projektov. Strokovno žirijo zasedajo arhitekti Stephen Bates, Gonçalo Byrne, Peter Cachola Schmal, Pelin Derviş in Dominique Jakob. Žirija bo obiskala izbrane [&hellip

Plečnikov stadion – nov mestni park

OUTSIDER, 15. februar ― V Ljubljani velike ideje že od nekdaj naletijo na velik upor. Včasih se sprašujem, kako je Plečniku uspelo zgraditi tako obsežen opus. Danes mu najbrž ne bi uspelo pridobiti vseh potrebnih soglasij in dovoljenj. Ujel bi se v začaran birokratski krog. V tem krogu, se zdi, je že nekaj časa ujet del njegove dediščine. Govorimo [&hellip

Arhitekturni deleuzizem: Neoliberalni prostor, nadzor in ‘univer-city’

Praznine, 14. februar ―   Predgovor k prevodu Arhitekturnega deleuzizma v Prazninah   »Deleuzizem« ni oznaka, ki bi jo arhitekti, obravnavani v mojem eseju, sami kadarkoli uporabili. Izvorno jo je skoval Ian Buchanan, ki je skušal z Deleuzom storiti tisto, kar je Deleuze storil z Bergsonom.[1] Buchananov »deleuzizem« sledi Deleuzovemu »bergsonizmu« v poskusu afirmacije kreativne prilastitve miselnega korpusa za […] The post Arhitekturni deleuzizem: Neoliberalni prostor, nadzor in ‘univer-city’ appeared first on Praznine.

Arhitektura, intima in skrivnost

Praznine, 14. februar ― V knjigi z naslovom Individualna hiša, arhitektura, urbanost [1], ki je pod vodstvom Guyja Tapieja nedavno izšla v Franciji, avtorji arhitekti in urbanisti pozivajo k „psihoanalitični interpretaciji individualne hiše“ oziroma „interpretaciji navdušenja nad individualno hišo“. Po njihovem prepričanju temelji individualne hiše ležijo „v globini nezavednega“. Očitno pa tu ne gre za globino mojega nezavednega, ki je […] The post Arhitektura, intima in skrivnost appeared first on Praznine.

Ideal pokvarjenega: O tehniki in napravah v Neaplju

Praznine, 14. februar ― V Neaplju so tehnične naprave praviloma pokvarjene – brezhibno delujoči stroji so prej izjema ali čudno naključje. Sčasoma se nas polasti občutek, da je bilo vse že proizvedeno v pokvarjenemu stanju. In tu ne gre za priprave oziroma razna mitološka bitja z zgolj reprezentativno funkcijo kot so na primer kljuke – v Neaplju imajo vrata […] The post Ideal pokvarjenega: O tehniki in napravah v Neaplju appeared first on Praznine.

Velika plastična modrina

OUTSIDER, 14. februar ― Naslovna fotografija: Pod površjem: otok plastičnih odpadkov, ki ga tvori severno-pacifiški krožni tok, 2009 © Lindsey Hoshaw   Vsakih 20 do 30 sekund v svetovna morja zaide od 2000 do 2500 kilogramov odpadkov. Časopis bo razpadal 6 tednov, embalaža od mleka 3 mesece, penasta plavalna boja približno 50 let, plastenka neverjetnih 450, ribiška vrvica celo do [&hellip

Junkspace

Praznine, 14. februar ― “Logan Airport: a world-class upgrade for the twenty-first century” (oglas s konca dvajsetega stoletja)   Uvod   Če so space-junk človekove razbitine, ki smetijo univerzum, potem je junk-space ostalina, ki jo človeštvo pušča na Zemlji. Zgrajen (več o tem kasneje) produkt modernizacije ni moderna arhitektura, temveč Junkspace. Junkspace je to, kar ostane potem, ko je […] The post Junkspace appeared first on Praznine.

Arhitektura klicanja duhov

Praznine, 14. februar ―   Kemični proces sublimacije označuje prehajanje snovi iz trdnega neposredno v plinasto agregatno stanje, ne da bi snov prešla običajno vmesno, tekoče agregatno stanje. S preskokom vmesne faze snov dobesedno izpuhti v zrak. Vendar pa sublimacija trdne snovi nikoli ni popolna: del materije v obliki kristalov pade nazaj na podlago. Z drugimi besedami, popolno neposredno […] The post Arhitektura klicanja duhov appeared first on Praznine.

Fotografije

Praznine, 14. februar ―   Urednik Praznin me je prosil za besedilo k fotografijam kota. Namesto običajnega intervjuja ali besed o avtorju torej avtorjev monolog: nekaj misli o tem, kaj mi pomeni objekt in zakaj se toliko ukvarjam z njim. Od kod fotografije kota.   Dolgo časa sem v izogib pojasnjevanju navajal Man Raya: »Objekt je rezultat gledanja nečesa, […] The post Fotografije appeared first on Praznine.

Fotografije

Praznine, 14. februar ―   Urednik Praznin me je prosil za besedilo k fotografijam kota. Namesto običajnega intervjuja ali besed o avtorju torej avtorjev monolog: nekaj misli o tem, kaj mi pomeni objekt in zakaj se toliko ukvarjam z njim. Od kod fotografije kota.   Dolgo časa sem v izogib pojasnjevanju navajal Man Raya: »Objekt je rezultat gledanja nečesa, […] The post Fotografije appeared first on Praznine.

Otopela abstrakcija: Semper, Kracauer in površinski materializem arhitekture

Praznine, 14. februar ― Gottfried Semper je v svoji knjigi Štirje elementi arhitekture iz leta 1851 arhitekturo opredelil kot umetnost oblačenja. [1] Navezujoč se na antropološke podmene o izvorih arhitekture v obrteh pletenja in tkanja, je s svojo teorijo oblačenja (bekleidungstheorie) predlagal, da bistvo arhitekture leži v zastiranju podpornih in strukturnih elementov. Toda če je arhitektura v temelju praksa maskiranja, […] The post Otopela abstrakcija: Semper, Kracauer in površinski materializem arhitekture appeared first on Praznine.

O nekem Parizu

Praznine, 14. februar ―   Enkrat sem v »italijanski« restavraciji skušala odpreti v toskanskem stilu oblikovana vrata. Moj poskus je izgledal zelo nerodno, kajti vrata so bila lažna, restavracija pa se je nahajala v provinciji Guangdong na jugu Kitajske. Skoraj vsi, ki so se potepali po sosednjem kontinentu dober mesec dni, bodo zlahka razumeli mojo veliko potrebo po zaužitju […] The post O nekem Parizu appeared first on Praznine.

Intervju z Robertom Pfallerjem

Praznine, 14. februar ―   UČENJE IN PISANJE   FILOZOF NA UMETNOSTNI AKADEMIJI NL Po poklicu ste filozof, učite pa na šoli za umetnost in industrijsko oblikovanje. Kakšna je vaša vloga oziroma kako vidite vlogo filozofa, ki deluje znotraj umetnostno-oblikovalske šole?   RP Kot sta učila filozofa Louis Althusser in Ludwig Wittgenstein, filozofija ljudem ni nujno koristna. Prej gre […] The post Intervju z Robertom Pfallerjem appeared first on Praznine.

Gremo v Idrijo!

Inštitut za politike prostora, 14. februar ― V okviru projekta Trajnostna urbana regeneracija, ki ga koordinira društvo prostoRož, smo novembra z razpisom iskali slovensko mesto, ki se sooča s potrebo po oživitvi javnega prostora, in ki bi mu lahko pomagali z našo intervencijo in znanjem. Na razpis se je prijavilo osem mest. Med odličnimi prijavami smo kot najbolj primerno mesto izbrali Idrijo. [...]

DRUGO LETO »FUTURE ARCHITECTURE« PLATFORME SE ZAČNE V MAO

OUTSIDER, 14. februar ― V četrtek in petek 16. in 17. februarja se bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Fužinskem gradu v Ljubljani odvila začetna predstavitvena konferenca platforme Future Architecture. Vseevropska zveza 18 arhitekturnih muzejev, galerij, festivalov in založnikov in 15 evropskih držav bo drugo leto svojega obstoja začela z zagonsko konferenco, na kateri se bo predstavilo [&hellip
še novic