Podzemni svet pod nekdanjo Tovarno avtomobilov in motorjev Maribor

Kamra.si, 17. januar ― Kmalu po pričetku 2. svetovne vojne v tedanji Jugoslaviji so Nemci na Teznu pri Mariboru leta 1941 pričeli z gradnjo tovarne za izdelavo letalskih delov za potrebe vojne industrije, ki je bila predhodnica kasnejše Tovarne avtomobilov in motorjev Maribor (TAM). Zaradi strahu pred zavezniškimi letalskimi napadi, ki so v začetku leta 1944 povzročili na tovarniških objektih precejšnjo gmotno škodo, so se odločili, da proizvodnjo preselijo pod zemljo. Tako so 14 metrov pod tlemi na površini 8.512 m2 v začetku leta 1944 dogradili sistem podzemnih bunkerjev, kjer se je lahko proizvodnja nemoteno nadaljevala.

Literarni večer z Borisom Kolarjem

Kamra.si, 17. januar ― V petek, 19. januarja 2018, ob 20.00 vas vljudno vabimo v Salon uporabnih umetnosti. V SALONski literarni ring tokrat vstopa mariborski ekolog, pisatelj in strastni vohalec Boris Kolar, ki je bil za svoj prvenec Iqball Hotel nominiran za Kresnikovo nagrado. V pisani družbi cirkuških medvedov, čudaških urarjev, hedonističnih nadškofov in drugih zabavnih likov bomo spoznali svet njegovih kratkih zgodb. Prijazen pogovor z avtorjem bo vodila Martina Magdič, odlomke zgodb bo brala mariborska igralka Alenka Cilenšek.Veselimo se srečanja z vami!  

Kino je vedno dobra ideja

Kamra.si, 17. januar ― Zgodovinski arhiv na Ptuju vabi na ogled razstave Kino je vedno dobra ideja. Nastala je v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, ob 120-letnici prve kinopredstave na Ptuju. Na ogled bo od 17. januarja 2018 do konca marca 2018, vsak delavnik med 8.00 in 15.00 uro v galerijskem hodniku arhiva. Ob vsebinsko in slikovno bogati razstavi je izšla tudi obsežna monografija o kinematografiji na Ptuju. Doživite bogat pregled ptujske zgodovine kina, kjer je med drugim predstavljena tudi Angela Zalokar, uspešna filmska igralka nemškega filma, rojena sredi tridesetih let 20. stoletja v neposredni bližini Ptuja. Vljudno vabljeni!
Vabilo na odprtje potujoče razstave ARHIVI–zakladnice spomina

Vabilo na odprtje potujoče razstave ARHIVI–zakladnice spomina

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 17. januar ― Deset slovenskih arhivov hrani skoraj 75 kilometrov gradiva, izjemno bogastvo pisne kulturne dediščine, ki sega od 9. stoletja do današnjih dni. Originalne srednjeveške pergamentne listine in rokopisni kodeksi, spisovno gradivo upravne in sodne narave, katastrsko in zemljiškoknjižno gradivo, načrti, karte, fotografije, filmi itn. so po zvrsteh, vsebini in funkcijah razvrščeni v 16 razstavnih poglavij. Jagodni […]

Zgodbe izginjajočih kultur

Kamra.si, 17. januar 25. januarja 2018, ob 19. uri bosta v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj priznana fotografa Arne Hodalič in Katja Bidovec predstavila zakulisje zgodb, ki so nastale v projektu Izginjajoče kulture. Arne Hodalič, novinar, predavatelj in urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija, in Katja Bidovec, magistrica komunikologije, leta 2017 prejemnica nagrade na mednarodnem Nikonovem fotografskem natečaju, predstavljata izginjajoče kulture na težko dostopnih predelih Etiopije, Indije in Namibije, katerim v bližnji prihodnosti zaradi različnih vzrokov grozi izumrtje. Portreti staroselcev bodo zato kmalu dragoceni dokazi o njihovem obstoju in načinu življenja.

Literarni večer z Alešem Štegrom

Kamra.si, 15. januar ― Pri Beletrini je izšel novi roman Aleša Štegra z naslovom Neverend. Eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, potohodec med različnimi literarnimi žanri in, z lastnimi besedami, literarna mnogoživka, je tokrat napisal poetični in hkrati družbenokritični roman o tem, kaj bi se nam utegnilo zgoditi, v kolikor se nam to že ne dogaja. Ob izidu novega romana vas v torek, 23. 1. 2018, ob 19.30. uri vabimo v Mestno gledališče Ptuj na bralno uprizoritev dela Neverend. Besedilo bosta interpretirala igralca Radko Polič – Rac in Barbara Ribnikar ob glasbeni spremljavi Nina de Glerie.

Večer z Vladimirjem Levstikom

Kamra.si, 12. januar ― Osrednja Knjižnica Celje v ponedeljek, 15. januarja 2018, ob 17.30 vabi na Večer z Vladimirjem Levstikom, na katerem bo spomin nanj osvetljen z dvema priznanima predavateljema:  - VLADIMIR LEVSTIK: njegove šolske poti in stranpoti je naslov prispevka, v katerem bo dr. Anton ŠEPETAVC, ravnatelj I. gimnazije v Celju, predstavil pisateljeva mlada leta in začetke njegovega šolanja. - Večer bo nadaljevala dr. Florence GACOIN-MARKS, docentka za francosko književnost na Filozofski fakulteti, s predstavitvijo knjige DO PARIZA IN NAZAJ: Vladimir Levstik in francoska književnost. V razpravi najprej raziskuje, kako se je mladi Levstik srečal s francoskim jezikom in kulturo in ju vzel za svoja, sledi pogled na njegovo poglobitev v prevajanje francoske in frankofonske proze, zadnje poglavje pa je posvečeno vplivu francoskega romana na Levstikovo prozo.  Obeta se nam zanimiv kulturno-izobraževalni večer. Dogodek bo v okviru programa Univerze za tretje življenjsko obdobje.   
Kraljestvo analognih podob

Kraljestvo analognih podob

Fototeka MNZS, 12. januar ―   V današnji reviji Mladina, si lahko kar na šestih straneh preberete članek novinarja Marjana Horvata. G. Horvata smo v naši Fototeki gostili v mesecu novembru. Z njim pa smo se ob priliki izdaje naše monografije FOTOTEKA: fotografska zapuščina XX. stoletja odkrito pogovorili tudi o zgodovini fototeke, gradivu, ki ga hranimo in našem delu. Vabljeni k branju.   Več pa seveda v današnji reviji Mladina....
Fičko pristal v ledeni Ljubljanici

Fičko pristal v ledeni Ljubljanici

Fototeka MNZS, 12. januar ―   Ljubljanski Dnevnik je januarja 1968 poročal o nenavadni nesreči, ki se je na srečo dobro končala. Ko je Miodrag Džokovič na dvorišču tovarne Pletenina ob Zaloški cesti v Ljubljani pral svojega fička, ga je poskušal premakniti, a mu nato zavore niso prijele in z avtom je na nagnjenem terenu začel drseti v Ljubljanico.   Miodragu je na srečo uspelo skočiti iz fička, ta...
še novic