Slovenski Dante in Italijani: predavanje dr. Andreja Capudra v Slovanski knjižnici

Kamra.si, 23. oktober ― Ob razstavi Slovanske knjižnice Skrajnosti – od oblike do simbola vas v torek, 24. 10.  2017 ob 19. uri vabimo še na tretje predavanje, tokrat o širšem pomenu in vlogi Božanske komedije na Slovenskem. Med izbor knjig, ki jim na razstavi posvečamo več pozornosti, smo uvrstili tudi vrh srednjeveške in svetovne literature nasploh – Božansko komedijo in sicer v miniaturni integralni italijanski izdaji iz l.1916 in integralnem prevodu Andreja Capudra iz l. 1991. Pesnitev Božanska komedija ni le genialno ogledalo misli in čutenja srednjega veka, pač pa tudi delo Danteja Alighierija, političnega izgnanca, vpetega med silnice, ki so premikale zadnji stoletji evropskega srednjega veka. Predavatelj dr. Andrej Capuder, pesnik in pisatelj, prevajalec Božanske komedije in romanist, nam bo spregovoril, s kakšnimi motivi, v kakšnem jezikovnem izrazu in v kakšnih zgodovinskih okoliščinah smo se Slovenci srečevali z Dantejem oziroma njegovimi prevodi ter na kakšne odzive je nato posledično naletel "slovenski" Dante. Izhodišče predavanja bo Resov zbornik Dante, ki je izšel l. 1921 ob 600. obletnici Dantejeve smrti, in študija Arnalda Bressana Dante in sloveno (Dante v slovenščini).

Predavanje Rajka Topolovca

Kamra.si, 23. oktober ― Zgodovinsko društvo Kidričevo vabi na predavanje ljubiteljskega zgodovinarja Rajka Topolovca Tehnična izobrazba je del obče kulture - skozi knjigo Vëšmëšter. Predavanje bo v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 19. uri v hotelu Mitra na Ptuju. Vstop je prost! Vabljeni!

Razstava Vesne Čadež na Ptuju

Kamra.si, 23. oktober ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na odprtje likovne razstave akademske slikarke Vesne Čadež, ko bo v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Likovna umetnica Vesna Čadež se poleg slikarstva ukvarja tudi s fotografijo, konceptualnimi objekti in videom. Osrednji fokus in nosilec njenega ustvarjanja pa ostaja slika, kjer na inovativen in sodoben način upodablja aktualna razmerje med naravnim in urbanim, pokrajino in mestom, predvsem pa naravo in človekom, kjer skozi segmente osebnega spomina  in senzibilnega dojemanja življenja, Čadeževa pravzaprav ponuja lastno vizijo novega sveta. Razstava bo na ogled do 20. novembra 2017.
Postaja DIVA na festivalu kratkega filma FeKK (2017-10-02)

Postaja DIVA na festivalu kratkega filma FeKK (2017-10-02)

DIVA video arhiv, 21. oktober ― V sodelovanju s festivalom kratkega filma FeKK Ljubljana smo pripravili prvo edicijo laboratorija (SCCA LAB), ki bo postal stalnica festivala. Tokrat je bil posvečen videospotu. V Projektni sobi SCCA smo postavili razstavo/video ambient - kombinacijo nabora s Postaje DIVA (starejši spoti) z izborom festivala FEKK (novejši spoti) - z zanimivimi medsebojnimi razmerji med zvokom in sliko, med preteklim in sodobnim. Sledil je živahen pogovor o video spotu kot žanru, ki spaja glasbo in sliko, zgodbo in zvok,...

Odprti horizonti z Milado Kalezić

Kamra.si, 20. oktober ― V okviru 52. Borštnikovega srečanja prihaja v goste Milada Kalezić, ena najvidnejših predstavnic nekdanje jugoslovanske in slovenske gledališke ter filmske scene in prejemnica vseh pomembnejših stanovskih nagrad ter priznanj. Z dobitnico Borštnikovega prstana in Glazerjeve nagrade za življenjsko delo se bo v Salonu uporabnih umetnosti v torek, 24. oktobra 2017, ob 19. uri pogovarjala Danaja Lorenčič. Prisrčno vabljeni!
Miličniki preiskali tabor pakistanskih Romov

Miličniki preiskali tabor pakistanskih Romov

Fototeka MNZS, 20. oktober ― Oktobra 1967 je Ljubljanski dnevnik poročal o skupini Romov, ki so se utaborili v bližini Grosuplja.     V časopisu se niso znašli zaradi svojega začasnega bivališča, temveč zato, ker sta dva od njih kradla po ljubljanskih trgovinah. Miličniki so ju prijeli s pomočjo dveh prodajalk iz trgovine Modna oblačila, po prijemu pa so možje postave preiskali še grosupeljski tabor. (Objavljeno v časopisu Dnevniku,...

Sarajevska Hagada - predavanje o izjemni knjižni dragocenosti

Kamra.si, 19. oktober ― Ob razstavi Slovanske knjižnice Skrajnosti – od oblike do simbola vabimo na predavanje o Sarajevski Hagadi, izjemni knjižni dragocenosti, ki jo na razstavi predstavljamo v njeni miniaturni repliki in faksimilu s prevodom in razlago. Predavanje bo v četrtek, 19. oktobra 2017, ob 19. uri v Slovanski knjižnici za Bežigradom.  Sarajevska Hagada, ki jo hrani Narodni muzej v Sarajevu, velja za najdragocenejši srednjeveški iluminirani rokopis, kar jih najdemo na Balkanskem polotoku – zaklad, kakršnih premore malo svetovnih muzejev in je obenem zagotovo v samem vrhu svetovne judovske dediščine. Okrog dragocenega rokopisa, ki je iz srednjeveške Španije pripotoval do sarajevske judovske skupnosti, kjer so ga za javnost odkrili in ovrednotili šele na prelomu prejšnjega stoletja, se je spletlo mnogo zgodb. O njih in varovanju te velike knjižne dragocenosti nam bo spregovoril muzejski svetovalec dr. Marjan Toš, tudi glavni koordinator mariborske razstave o Sarajevski Hagadi v letu Evropske prestolnice kulture (2012).

Prva vojna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Kamra.si, 19. oktober ―   Vabljeni v sredo, 25. oktobra 2017, ob 18. uri v Zgodovinski arhiv Celje na predavanje z naslovom Prva vojna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje.  Ob robu gostovanja razstave V zaledju Soške fronte v Zgodovinskem arhivu Celje in v skupnem celjskem paketu stote obletnice obeleževanj zaključka bojev na Soči (z Osrednja knjižnica Celje) bo arhivski svetnik dr. Bojan Himmelreich predstavil nekaj zanimivejših segmentov, ki se odslikavajo skozi arhivsko gradivo in se navezujejo na življenje med prvo svetovno vojno v Celju in okolici. Vabljeni!

Pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije ustanovljena Komisija za Goropevškove nagrade

Kamra.si, 18. oktober ― Na zadnjem volilnem občnem zboru ZBDS v Podčetrtku, 28. septembra letos, so potekale  prve volitve članov Komisije za Goropevškove nagrade.  Komisija, ki jo sestavljajo Srečko Maček (predsednik) iz Osrednje knjižnice Celje, dr. Vlasta Stavbar (članica) iz Univerzitetne knjižnice Maribor in Zdenka Žigon (članica) iz Lavričeve knjižnice Ajdovščina, bo svoj štiriletni mandat prevzela sredi letošnjega decembra. 

500: Praznovanje naše dediščine

Kamra.si, 18. oktober ― V počastitev 500. obletnice reformacije vabljeni v petek, 20. oktobra 2017, ob 19. uri v celjski Narodni dom na glasbeno-dramsko predstavo, na kateri bo nastopil zbor Dar srca.   Vsak obiskovalec dogodka bo prejel nov brezplačen prevod Dalmatinove nove zaveze v posodobljeni slovenščini Vstop prost!

Vražja pot

Kamra.si, 18. oktober ― V soboto, 21. oktobra 2017, ne zamudite "vražje poti", ki se bo začela ob 18.30 uri pri porabski domačiji v Andovcih. Gre za nočni pohod v gozdu, na katerem se bodo pohodniki srečali z različnimi podobami ljudskega verovanja ... tudi s čarovnicami in hudiči ...

Muzejski vikend na Ptuju

Kamra.si, 18. oktober ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na Muzejski vikend Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov, ki bo v soboto, 21. oktobra 2017, od 10. do 16. ure, v vzhodnem stolpu ptujskega gradu. Ogledali si boste razstavo Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov in občudovali več kot 270 let stare baročne orgle. Izvedeli boste, kako so orgle izdelane in kako delujejo, nato pa zaigrali na modele orgelskih piščali in po vzoru starih mojstrov pozlatili angelčka - muzicirajoči angelci so bili namreč pogost okras orgelskih omar. Muzejski vikend je brezplačen. Namenjen je družinam z otroki od 4. leta starosti dalje. Vabljeni!
še novic