Barbarizem s kulturno dediščino: kipi - ukradeni, nespoštovani ...

Barbarizem s kulturno dediščino: kipi - ukradeni, nespoštovani ...

Večer, 25. junij ― Kulturna mesta so že stoletja polna javnih spomenikov. Tudi v Mariboru jih imamo nekaj, posvečenih velikim možem in (pre)redkim ženam - Maistru, Slomšku, Schreinerju, Jurčiču, Prežihovemu Vorancu, Šilihu, dvema Tomšičema, Slavi Klavori … Cela vrsta jih je v foajeju SNG Maribor. Za zdaj jih še imamo, a kako dolgo še? V Mariboru je kar nekaj barbarsko uničenih skulptur, ukradenih plastik uglednih kiparjev, posvečenih znanim Mariborčanom, pa tudi drugim, povezanim z mestom. Tudi kakšna fontana uglednega kiparja je izginila neznano kam. Denimo tista slovitega Luja Vodopivca med sedanjim centrom City in Slavijo. Simona BožičPrazen podstavek ukradenega spomenika na vogalu Aškerčeve in Kersnikove, ob šoli Franca Rozmana, kjer so pred leti ukradli Kolbičevo skulpturo Razmišljujoča"> Simona Božič Prazen podstavek ukradenega spomenika na vogalu Aškerčeve in Kersnikove, ob šoli Franca Rozmana, kjer so pred leti ukradli Kolbičevo skulpturo Razmišljujoča Ena od barbarsko uničenih skulptur v Mariboru je Razmišljujoča akademskega kiparja Gabrijela Kolbiča. Krasila je vogal Aškerčeve in Kersnikove ulice v Mariboru. Že štiri leta je podstavek na mestu blizu Osnovne šole Franca Rozmana - Staneta prazen. In opominja na očitno barbarsko dejanje. Franci Pivec je ob izginotju kipa jeseni 2013 opozoril v našem časniku na krajo, a odtlej in medtem se ni zgodilo nič. Prazni podstavki ob stoletnicah Gabrijel Kolbič bi bil prav v letu, ko so odnesli njegovo Razmišljujočo, praznoval stoletnico. Kot je opozoril Pivec, je namesto kakšnega slavnostnega dogodka doživel, da so na vogalu Aškerčeve in Kersnikove ukradli njegovo skulpturo in jo pretopili v sto evrov. Tako je vsaj bila prepričana policija, ko so občani prijavili izginotje. Da jo že topijo preko meje, so jim tedaj dejali. "Ne država ne občina ne znata ustaviti takega barbarstva in nihče ne ve, kaj je tatovom sploh še sveto,'' se je jezil tedaj Pivec in še danes je ogorčen. Prebudimo koga, ki je vendarle
V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

Misli, 25. junij ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) novo sezono napoveduje s frazo, ki pušča veliko vprašajev - Vse lepo in prav. V glavnem programu napovedujejo štiri premiere. Sezono bo oktobra uvedel gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše in v režiji Matjaža Pograjca Slovenska popevka. V SMG bodo nadaljevali s produkcijami laboratorija in s pogovori.

Ormož: Ulica žalostnih obrazov še ta konec tedna

Štajerski tednik, 25. junij ― V Veliki Nedelji z letošnjo komedijo Ulica žalostnih obrazov nadaljujejo 20-letno tradicijo nastopanja in igranja na prostem. Predstavo, polno smešnih in tudi ganljivih trenutkov si v čudovitem ambientu v objemu velikonedeljskega starodavnega križniškega gradu in cerkve Sv. Trojica lahko ogledate še danes ob 19.30.

Pred 250 leti umrl takrat priznani skladatelj Georg Philipp Telemann

Misli, 25. junij ― Na današnji dan pred 250 leti je umrl nemški baročni skladatelj Georg Philipp Telemann, za časa življenja slaven in priznan komponist, ki je več kot 40 let krojil glasbeno podobo Hamburga in tudi Evrope. Cenili so ga kot enega največjih nemških skladateljev tistega časa, kasneje pa je kljub takratnemu ugledu ostal v senci Bacha in Händla.
še novic