Na filmskem festivalu Tribeca slavile ženske

STA, 28. april ― Na festivalu neodvisnega avtorskega filma Tribeca v New Yorku so letos v najpomembnejših kategorijah slavile ženske. Zanimanje je vzbudila zlasti romantična drama Keep the Change scenaristke in režiserke Rachel Israel o ljudeh z motnjami avtističnega spektra. Ta je postala veliki zmagovalec 16. festivala po mnenju žirije.
Evropski parlament potrdil evropsko leto kulturne dediščine 2018

Evropski parlament potrdil evropsko leto kulturne dediščine 2018

STA, 28. april ― Evropski parlament je v četrtek potrdil predlog Evropske komisije, da se leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine. Številni dogodki na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni bodo priložnost za krepitev občutka pripadnosti evropski družini ter opozarjanje na evropsko dediščino in vrednote ter njihovo ohranjanje.
UPOR PROTI OKUPATORSKEMU DEŽJU

UPOR PROTI OKUPATORSKEMU DEŽJU

Radio Študent, 28. april ― Hej tovariši in tovarišice! Če niste odšli v Korotan, na Štajersko ali sinje Jadransko morje, če niste okupirali raznih tujih destinacij in tako vztrajate v okolici Ljubljane, smo za vas pripravili Kulturne novice ali strateške točke odmika od doma. Tam v Zelenici se bo danes ob osmi uri Wanja Mannsky predstavila z delom Naslov? Gre za osebni premislek o avtorskem delu in ozaveščanju začetkov njenega fotografskega ustvarjanja. Mannsky je šolana fotografinja zadnje generacije analogne fotografije in tako izhaja iz spremembe, ki jo je prinesla doba digitalne fotografije. Več o razstavi nam je povedala avtorica sama. Izjava S svojimi podobami skuša prebuditi določen ambient, energijo izmišljene glasbene skupine in tvoriti, kot piše v opisu dogodka, »skico zvočnega ambienta ali pa izmišljeno razstavo«. Zanimalo nas je, kje je dobila idejo za svojo fotografsko razstavo. Izjava Če imate dovolj kulturno centralizirane Ljubljane, pa se lahko jutri strateško premaknete v Novo mesto. Avtonomna kulturna cona Sokolc prireja že tretji dobrodelni slikarski projekt Triptih 3.0. Trije novomeški umetniki Igor Obradinovič, Nejc Smodiš in Sebastjan Šeremet bodo v Narodnem domu dober mesec ustvarjali tri platna, ki bodo skupno sestavljala eno sliko. Kako bo to potekalo, smo povprašali Nejca Smodiša: Izjava Kaj se torej dogaja v Sokolskem domu? Izjava Nazaj na skupno umetniško delo. Slikali bodo v slogu nadrealizma. Izjava Ob sedmi uri je v Narodnem domu otvoritev, dogodek pa bo s spremljevalnim glasbenim programom predvidoma trajal do 9. junija. Projekt je organiziran z namenom zbiranja sredstev, zato bodo triptih na koncu na dražbi prodali. Izkupiček bodo preko Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto razdelili desetim družinam in posameznikom v hudi stiski. Okupirate lahko torej različni, izmišljeni ali dobrodelni umetniški točki. Lahko pa se uprete okupaciji in ostanete doma oziroma se kulturno podružite po svoje. V vsakem primeru prijeten v
Rokenrol sevdah

Rokenrol sevdah

Odzven, 28. april ― Konec lanskega leta je izšel prvenec skupine Črni Peter. Nostalgično naravnan album, ki nosi naslov Kada se rastaje, je bil leta 2013 v živo posnet v studiu Radia Študent.
Film Maje Prettner na festivalu v Los Angelesu

Film Maje Prettner na festivalu v Los Angelesu

STA, 28. april ― V Los Angelesu se je v četrtek začel Festival filmov iz JV Evrope (SEE), na katerem bodo prikazali tudi dokumentarni celovečerec Maje Prettner z naslovom Dom ljubi dom. Festival na katerem bodo prikazali 56 filmov, se je odprl s hrvaškim filmom režiserje Rajka Grlića Ustava Republike Hrvaške.

V dunajski Albertini jeseni razstava Rafaelovih del

STA, 28. april ― V dunajskem muzeju Albertina za jesen napovedujejo razstavo del italijanskega renesančnega umetnika Rafaela. Rafael Santi (1483-1520) velja ob Leonardu da Vinciju in Michelangelu za enega najpomembnejših umetnikov v zgodovini umetnosti. Na prvi samostojni predstavitvi njegovega opusa v Avstriji bo na ogled približno 150 njegovih risb in 20 slik.

V dunajski Albertini jeseni razstava Rafaelovih del

Misli, 28. april ― V dunajskem muzeju Albertina za jesen napovedujejo razstavo del italijanskega renesančnega umetnika Rafaela. Rafael Santi (1483-1520) velja ob Leonardu da Vinciju in Michelangelu za enega najpomembnejših umetnikov v zgodovini umetnosti. Na prvi samostojni predstavitvi njegovega opusa v Avstriji bo na ogled približno 150 njegovih risb in 20 slik.
Paul McCartney napovedal novo koncertno turnejo po ZDA

Paul McCartney napovedal novo koncertno turnejo po ZDA

STA, 28. april ― Nekdanji Beatle Paul McCartney, ki je pri svojih 74 letih še vedno zelo dejaven, je na svoji spletni strani objavil datume koncertov turneje po ZDA, na katero se namerava odpraviti poleti. Prvi koncert bo izvedel 5. julija v Miamiju, sledilo bo še 13 nastopov, piše francoska tiskovna agencija AFP.
Na čelu jazzovskega festivala v Montrealu letos Bob Dylan

Na čelu jazzovskega festivala v Montrealu letos Bob Dylan

STA, 28. april ― Bob Dylan bo letos na čelu mednarodnega jazzovskega festivala v kanadskem Montrealu, največjem jazzovskem festivalu na svetu po švicarskem Montreauxu. Ta običajno združi okrog 3000 izvajalcev, tako znanih kot obetavnih. Potekal bo od 28. junija do 8. julija, nastop Boba Dylana je napovedan 30. junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Na čelu jazzovskega festivala v Montrealu letos Bob Dylan

Na čelu jazzovskega festivala v Montrealu letos Bob Dylan

Misli, 28. april ― Bob Dylan bo letos na čelu mednarodnega jazzovskega festivala v kanadskem Montrealu, največjem jazzovskem festivalu na svetu po švicarskem Montreauxu. Ta običajno združi okrog 3000 izvajalcev, tako znanih kot obetavnih. Potekal bo od 28. junija do 8. julija, nastop Boba Dylana je napovedan 30. junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
The Stroj: Zvočni safari je tudi del komponiranja

The Stroj: Zvočni safari je tudi del komponiranja

Večer, 28. april ― Dvajset let je, odkar je nastala skupina The Stroj. Ustanovitelj Primož Oberžan je diplomirani filozof in sociolog kulture, in umetnik, ki se ob iskanju inštrumentov na odpadih ukvarja z uporabo tehnologije in industrijske estetike. Album Metafonik skupine, v kateri je pomemben člen, so zvočni filmi o tem, kar jih zanima. Tolkala iz odpadkov, razna orodja, stroje, ki so jih sami izdelali, združujejo z živo ritem sekcijo, sampli električnih glasbil in elektroniko. "V dveh desetletjih je z The Strojem sodelovalo za avtobus glasbenikov," pove Oberžan. 6. aprila 1997 se je torej začelo? "Tega dne, bila je nedelja popoldan, smo se prvič dobili in udarili po sodih. Naredili smo komad Gasa!, ki je ostal del železnega repertoarja celo naslednje desetletje. Prvega maja smo imeli prvi kratek nastop, nato pa se je zgodba zavrtela, kako, da bi porinil skalo po hribu." Glasbena pravila so si postavili sami Vi ste bili v punk bendu. Je The Stroj bil druga pot ali ista reč z drugimi sredstvi? "Subkultura punka in hard cora, ki me je prevzela kot 16-letnika, ko sem začel bobnati pri It‘s Not 4 Sale, me je naučila dveh stvari, ki sem jima ostal zvest do danes. Prva je brezkompromisen in energičen glasbeni pristop, druga pa je filozofija naredi si sam. Da se naučiš izražati s tem, kar znaš, in tem, kar imaš. V tem smislu smo pri The Stroju še nadgradili ta odnos do dela: inštrumente smo izdelali iz vsega, kar nam je prišlo pod roke in je dobro zvenelo, glasbena pravila smo si postavili sami, v lastni produkciji smo izvedli večino pirotehničnih spektaklov, sami smo izdelali ovitke za vse ekskluzivne izdaje albumov in tako dalje. Hitro smo se naučili, da se je pri ustvarjalnem delu treba zanesti predvsem nase, in to je tudi eden glavnih razlogov, da še vedno funkcioniramo." Laibachu niste hoteli bili podobni niti na začetku? "Nismo. Smo si pa z njimi večkrat delili oder, nazadnje lansko jesen v tunelu Panovec pri Novi Gorici. In po odzivih publike bi rekel, da si z njim
REJVikend

REJVikend

Mladina, 28. april ― V Pritličju bo nastopil.čunfa, predstavnik najmlajše generacije beatmakerjev. V Channel Zero na Metelkovi bo v okviru aprilske drum'n'bass edicije (Frag::ments, LiquiFi & d:light) gostoval angleški DJ in producent Andrew Wilson aka Villem, na odru pa se mu bodo pridružili še Klepetz, Dub Tone, MidAir, Trdee, Dirtyspeakerz, Sunneh, Riba. V Gala hali bodo na klubskem večeru Umešana jajca nastopili DJ Jopa, Dado...
še novic