Zlati abonma bo odprl filharmonični orkester iz Turčije

Misli, 21. oktober ― Novo sezono zlatega abonmaja Cankarjevega doma bo nocoj v Gallusovi dvorani odprl Filharmonični orkester Borusan iz Istanbula. Prvi gostujoči orkester prihaja iz glasbeno bogate prestolnice, kjer pomembno sooblikuje kulturni utrip sekularne Turčije tako z rednimi koncerti kot rezidenčnimi nastopi na mednarodnem istanbulskem glasbenem festivalu.

Zveneče skulpture odpirajo novo sezono cikla Choregie

Misli, 21. oktober ― Prva epizoda letošnjega cikla Choregie, ki predstavlja osrednji steber celoletnega programa vokalnega gledališča Carmina Slovenica, je projekt Zveneče skulpture. V njem se združuje ustvarjalnost ansambla Slovenski tolkalni projekt (SToP), dramskega igralca Jureta Ivanušiča in treh kiparjev. Je hkrati koncert in razstava skulptur.

V CD premiera predstave za mlade Marie Curie in radioaktivnost!

Misli, 21. oktober ― V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi premiera predstave Neustrašna raziskovalka Marie Curie in radioaktivnost!. Režijo predstave, ki se na zabaven in sproščen način ukvarja z radioaktivnostjo, z znanstvenim delom Marie Curie in družbenimi okoliščinami, v katerih je delala, podpisuje Justin Durel.

Državno priznanje poimenovali po Celjanu

Celje.info, 21. oktober ― Po pred petimi leti preminulem celjskem kulturniku mag. Branku Goropevšku bo poslej poimenovana  najvišja knjižničarska nagrada za delo na področju domoznanstva The post Državno priznanje poimenovali po Celjanu appeared first on Celje.info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. oktober ― Pri Knjižnici MGL je izšla knjiga Vera v lutko Edija Majarona, pri Mohorjevi založbi pa so izdali knjigo z zgodovinsko tematiko Marjana Linasija Koroške vojne zgodbe. Založba Mladinska knjiga je izdala mladinski fantazijski roman Pošastna varuška finske pisateljice Tuutikki Tolonen ter slikanico Kroki praznuje avtorice Mete Brulec.

Pred 100 leti se je rodil jazzovski velikan Dizzy Gillespie

Misli, 21. oktober ― Na današnji dan pred 100 leti se je rodil ameriški jazzovski velikan John Birks Gillespie, popularno Dizzy Gillespie. Bil je eden največjih virtuozov na trobenti poleg Louisa Armstronga in Milesa Davisa. Glasbena zgodovina mu danes pripisuje velike zasluge za razvoj zvrsti. Pripomogel je k popularizaciji jazzovskega sloga, imenovanega bebop.

Joseu nagrada za igro na festivalu v Banjaluki

Misli, 21. oktober ― Ob zaključku 16. mednarodnega festivala gledališč za otroke v Banjaluki je nagrado za najboljšega igralca festivala prejel Jose za vlogo v predstavi Mini teatra Kakčeve dogodivščine/Zgodba o kakcu v režiji Ivice Buljana. Gran prix festivala je sicer pripadel predstavi Vžigalnik v produkciji Varšavskega lutkovnega gledališča.
še novic