Filmski maraton Muvit/6x60 letos v Celju

Misli, 16. avgust ― Celje bo od danes do sobote postal kulisa in prizorišče dogajanja 4. maratona ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6x60. Na maratonu se bo za denarne nagrade po izboru strokovne žirije potegovalo več kot 25 ustvarjalnih ekip. Vse do petka nastale filme bodo prikazali v soboto, najboljše tri pa bo strokovna žirija tudi nagradila.

S pritiskom na gumb v New Yorku zazveni poezija

Misli, 16. avgust ― V newyorški soseski East Village se na vogalu ene izmed ulic med zvoki prometa, glasov ljudi in enakomernim brnenjem klimatskih naprav meša tudi nekaj poezije. Tam namreč stoji t.i. jukebox poezije, za katerega je 20 umetnikov prispevalo svoje pesmi, ki jih je mogoče zaslišati s pritiskom na gumb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Pred 40 leti se je poslovil kralj rock and rolla Elvis Presley

Pred 40 leti se je poslovil kralj rock and rolla Elvis Presley

Misli, 16. avgust ― Na današnji dan pred 40 leti je umrl Elvis Presley, ki je utelešal tako ameriške sanje, ker se je iz revščine prebil med bogataše, kot ekscese. Slednje je kralja rock and rolla, kot ga označujejo, tudi pokopalo: pomirjevala in narkotiki so bili uradni vzrok, da mu je pri komaj 42 letih odpovedalo srce. Njegov duh in glasba pa živita dalje.

Pisateljica Zadie Smith: Bili smo slepi in naivni

Misli, 15. avgust ― Britanska pisateljica Zadie Smith (41) obžaluje politične napake svoje generacije v devetdesetih letih. "Bili smo slepi in naivni," je povedala za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Nič nas ni zanimalo, živeli smo tja v en dan," je povedala Zadie Smith.

Oliverju Stoneu izročili častno srce Sarajeva

Misli, 14. avgust ― Ameriškemu režiserju in scenaristu Oliverju Stoneu so v nedeljo na 23. sarajevskem festivalu, na katerem se mudi kot gost, izročili posebno nagrado za doprinos k filmski umetnosti. Nagrado častno srce Sarajeva mu je pred številnim občinstvom vročil direktor festivala Mirsad Purivatra, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
Konec avgusta na Ptuju spet čas za poezijo in vino

Konec avgusta na Ptuju spet čas za poezijo in vino

Misli, 13. avgust ― Med 23. in 26. avgustom bodo na Ptuju potekali 21. Dnevi poezije in vina. Letošnja častna gosta festivala bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in čilski pesnik Raul Zurita, v fokusu pa bo sodobna madžarska poezija. Festival bodo 22. avgusta po več slovenskih krajih in v zamejstvu uvedli Večeri pred Dnevi.
Pri Bunkerju s kritiško platformo Kriterij

Pri Bunkerju s kritiško platformo Kriterij

Misli, 12. avgust ― Pod okriljem zavoda Bunker bo v sklopu 20. izdaje mednarodnega festivala Mladi levi zaživela kritiška platforma Kriterij. Alma R. Selimović, ki bo platformo sourednikovala z Muanisom Sinanovićem, je povedala, da je njen nastanek spodbudilo pomanjkanje refleksivnih zapisov o projektih s področja scenskih umetnosti, s katerim se v Bunkerju ukvarjajo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 12. avgust ― Pri založbi Modrijan je izšla knjiga Domov, v kateri je predstavljena zgodba Aljoše Furlana, pri LUD Šerpa delo Tomaža Grušovnika Moralke, v katerem se mešata literatura in znanost, v zbirki Lambda Založbe Škuc pa ob 100-letnici rojstva pisatelja Franceta Novšaka posodobljena različica prvega slovenskega homoerotičnega romana Dečki.

Mineva četrt stoletja od smrti Johna Cagea

Misli, 12. avgust ― Na današnji dan mineva četrt stoletja od smrti avantgardnega skladatelja, teoretika, pesnika in likovnega ustvarjalca Johna Cagea (1912-1992). Njegov pionirski prispevek k razvijanju tolkal in tolkalne glasbe ga uvršča med vodilne skladatelje za tolkala. Med njegova najbolj poznana dela sodi konceptualna skladba, poimenovana 4'33 iz leta 1952.
še novic