Nataša Bučar za Dnevnik tudi o položaju žensk v filmski industriji

Nataša Bučar za Dnevnik tudi o položaju žensk v filmski industriji

Misli, 17. marec ― Ko se dela film, povečini za njim stoji moški režiser, napiše ga moški scenarist, posname moški direktor fotografije, masko pa naredi ženska. Da bi se pogoji za ženske v slovenski filmski industriji spremenili, so potrebni mehki ukrepi, je v pogovoru za prilogo današnjega Dnevnika zatrdila vodja SFC Nataša Bučar. Rešitev po njenem ni v kvotah.
V MGL jubilejna 100. ponovitev komedije Sedem let skomin

V MGL jubilejna 100. ponovitev komedije Sedem let skomin

Misli, 17. marec ― V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo zvečer že stotič odigrali komedijo Sedem let skomin v režiji Primoža Ekarta. Nastala je po uspešnici iz leta 1952 ameriškega avtorja Georgea Axelroda, po kateri je nastal tudi istoimenski film, v katerem je blestela Marilyn Monroe. Komedijo o krizi srednjih let so premierno uprizorili 3. oktobra 2013.

Nova pošta do nedelje fokusirana na Christopha Schlingensiefa

Misli, 16. marec ― Na Novi pošti se bodo s projekcijami filmov in pogovori poklonili pokojnemu nemškemu filmskemu, gledališkemu in opernemu režiserju, igralcu in piscu Christophu Schlingensiefu. Danes bodo prikazali film Tujci, raus! Schlingensiefov zabojnik, ki mu bo sledil pogovor z umetnikovima tesnima sodelavcema Clausom Philippom in Veronico Kaup-Hasler.

Na Dunaju obsežna razstava o arhitekturnem snovanju Otta Wagnerja

Misli, 16. marec ― V Muzeju Dunaja je na ogled obsežna razstava o Ottu Wagnerju, s katero obeležujejo 100-letnico arhitektove smrti. Wagner je že v času življenja veljal za enega najpomembnejših dunajskih arhitektov, njegove arhitekture veljajo za mejnike na poti iz historicizma v moderno. Razstava je prva po petih desetletjih, ki celovito predstavi njegovo delo.

Pri Cankarjevi založbi knjigi o Rdečem baronu in Pavlu Kunaverju

Misli, 15. marec ― Pri Cankarjevi založbi sta izšli knjigi o nemškem vojaškem pilotu, baronu Manfredu Albrechtu von Richthofnu, poznanem kot Rdeči baron, ter vzgojitelju, geografu, alpinistu, jamarju, skavtu-taborniku, astronomu, umetniku in naravovarstveniku Pavlu Kunaverju. Prvo podpisuje ameriški vojni dopisnik Floyd Phillips Gibbons, drugo Jurij Kunaver.

Glazerjeva nagrada letos mariborskemu slikarju Ludviku Pandurju

Misli, 15. marec ― Akademski slikar Ludvik Pandur bo prejel Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo vsako leto podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture. Nagrado mu bodo izročili na sredini slovesnosti v Minoritski cerkvi Lutkovnega gledališča Maribor, ko bodo predali tudi Glazerjeve listine Sabini Cvilak, Vladimirju Vlaškaliću in Vitu Žuraju.

Revija Idiot zaradi prekinitve sofinanciranja pred ukinitvijo

Misli, 15. marec ― Revija Idiot, ki od leta 2009 najmanj dvakrat letno združuje tako neuveljavljene in prezrte kot bolj uveljavljene literarne glasove, v obdobju 2018-2019 ni bila sprejeta v sofinanciranje Javne agencije za knjigo RS (Jak). S tem se je publikacija, kot so sporočili iz istoimenskega društva, ki jo izdaja, znašla pred ukinitvijo.
EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v Hongkongu

EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v Hongkongu

Misli, 15. marec ― Sodobnoplesna skupina EnKnapGroup, ki nadaljuje gostovanja po ZDA, Evropi in Aziji, se trenutno mudi v Hongkongu. Na tamkajšnjem 46. festivalu umetnosti (Hong Kong Arts Festival) gostuje s predstavo Zasledovalci sreče. Skupina je z njo prvič nastopila v sredo, nastopila pa bo še danes in v petek.

V Berlinu septembra razstava del Maxa Beckmanna

Misli, 15. marec ― V Berlinskih državnih muzejih za september napovedujejo razstavo del nemškega umetnika Maxa Beckmanna, ki jih je muzeju z oporoko zapustila lani preminula Barbara Göpel. Postavitev bo tematizirala tudi vlogo njenega moža Erharda Göpela, trgovca z umetninami, ki je med drugo svetovno vojno sodeloval z nacisti pri zaseganju umetnin.
V Leipzigu se danes začenja mednarodni knjižni sejem

V Leipzigu se danes začenja mednarodni knjižni sejem

Misli, 15. marec ― V Leipzigu se danes začenja mednarodni knjižni sejem. Letos sodeluje 2600 razstavljavcev iz 48 držav, sejem pa bo, kot vsa leta, tudi platforma za razprave o politiki in družbi. Država v gosteh je Romunija, ki se bo predstavila z motom Zoom na Romunijo. Z nacionalno stojnico se bo predstavila tudi Slovenija. Sejem se bo sklenil 18. marca.
še novic