Na varšavskem filmskem festivalu dve priznanji Rudarju Hanne Slak

Na varšavskem filmskem festivalu dve priznanji Rudarju Hanne Slak

Misli, 23. oktober ― V Varšavi se je s podelitvijo nagrad v soboto končal 33. mednarodni filmski festival. Edini slovenski film v tekmovalnem programu, Rudar Hanne Slak, je prejel dve priznanji. Zanimanju za film in za resnično zgodbo, po kateri je posnet, na Poljskem po režiserkinih besedah "kar ni bilo konca", kar je ocenila kot odličen mednarodni štart.

Fotograf Gaberščik tokrat družbenokritičen

Misli, 23. oktober ― V Galeriji Fotografija bodo nocoj odprli razstavo najnovejše serije fotografij Borisa Gaberščika z naslovom Von Dieser Welt ali "od tega sveta". Do 25. novembra bodo na ogled fotografije, s katerimi Gaberščik prek mojstrskega manipuliranja s svetlobo in z nenavadnimi kompozicijami najrazličnejših predmetov poda kritiko današnje družbe.
Mariborska Medeja najboljša predstava na Gavellinih večerih

Mariborska Medeja najboljša predstava na Gavellinih večerih

Misli, 23. oktober ― Evripidova drama Medeja v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča iz Maribora in v režiji Oliverja Frljića je bila v soboto zvečer razglašena za najboljšo predstavo 32. Gavellinih večerov v Zagrebu. Nagrado za najboljšo igralko pa je dobila prvakinja mariborske Drame Nataša Matjašec Rošker z naslovno vlogo v zmagovalni predstavi.
V Genovi bo predstavljen Picassov zasebni obraz

V Genovi bo predstavljen Picassov zasebni obraz

Misli, 23. oktober ― V genovski Doževi palači bo od 10. novembra do 6. maja na ogled razstava Picasso, na kateri bo razstavljenih okoli 50 del iz Picassovega muzeja iz Pariza. V ospredju postavitve, ki zaznamuje 100-letnico Picassovega obiska v Italiji, bo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa bolj zaseben pogled na španskega umetniškega genija.

Pred sto leti se je rodila igralka Joan Fontaine

Misli, 22. oktober ― Pred sto leti se je na današnji dan rodila igralka Joan Fontaine. Igralka, ki je zaznamovala zlato dobo Hollywooda, je svoje najpomembnejše vloge odigrala v filmih Alfreda Hitchcocka. Za vlogo v njegovem filmu Sum, v katerem je zaigrala ob Caryju Grantu, je dobila oskarja.

Zlati abonma bo odprl filharmonični orkester iz Turčije

Misli, 21. oktober ― Novo sezono zlatega abonmaja Cankarjevega doma bo nocoj v Gallusovi dvorani odprl Filharmonični orkester Borusan iz Istanbula. Prvi gostujoči orkester prihaja iz glasbeno bogate prestolnice, kjer pomembno sooblikuje kulturni utrip sekularne Turčije tako z rednimi koncerti kot rezidenčnimi nastopi na mednarodnem istanbulskem glasbenem festivalu.

Zveneče skulpture odpirajo novo sezono cikla Choregie

Misli, 21. oktober ― Prva epizoda letošnjega cikla Choregie, ki predstavlja osrednji steber celoletnega programa vokalnega gledališča Carmina Slovenica, je projekt Zveneče skulpture. V njem se združuje ustvarjalnost ansambla Slovenski tolkalni projekt (SToP), dramskega igralca Jureta Ivanušiča in treh kiparjev. Je hkrati koncert in razstava skulptur.

V CD premiera predstave za mlade Marie Curie in radioaktivnost!

Misli, 21. oktober ― V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi premiera predstave Neustrašna raziskovalka Marie Curie in radioaktivnost!. Režijo predstave, ki se na zabaven in sproščen način ukvarja z radioaktivnostjo, z znanstvenim delom Marie Curie in družbenimi okoliščinami, v katerih je delala, podpisuje Justin Durel.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. oktober ― Pri Knjižnici MGL je izšla knjiga Vera v lutko Edija Majarona, pri Mohorjevi založbi pa so izdali knjigo z zgodovinsko tematiko Marjana Linasija Koroške vojne zgodbe. Založba Mladinska knjiga je izdala mladinski fantazijski roman Pošastna varuška finske pisateljice Tuutikki Tolonen ter slikanico Kroki praznuje avtorice Mete Brulec.

Pred 100 leti se je rodil jazzovski velikan Dizzy Gillespie

Misli, 21. oktober ― Na današnji dan pred 100 leti se je rodil ameriški jazzovski velikan John Birks Gillespie, popularno Dizzy Gillespie. Bil je eden največjih virtuozov na trobenti poleg Louisa Armstronga in Milesa Davisa. Glasbena zgodovina mu danes pripisuje velike zasluge za razvoj zvrsti. Pripomogel je k popularizaciji jazzovskega sloga, imenovanega bebop.

Joseu nagrada za igro na festivalu v Banjaluki

Misli, 21. oktober ― Ob zaključku 16. mednarodnega festivala gledališč za otroke v Banjaluki je nagrado za najboljšega igralca festivala prejel Jose za vlogo v predstavi Mini teatra Kakčeve dogodivščine/Zgodba o kakcu v režiji Ivice Buljana. Gran prix festivala je sicer pripadel predstavi Vžigalnik v produkciji Varšavskega lutkovnega gledališča.
Arheologi na Gosposvetski cesti odprli poznoantični sarkofag

Arheologi na Gosposvetski cesti odprli poznoantični sarkofag

Misli, 20. oktober ― Na Gosposvetski cesti, kjer že od konca septembra potekajo arheološka izkopavanja, so arheologi danes odprli poznoantični sarkofag iz 4. stoletja. Kot je za STA povedal vodja izkopavanj Martin Horvat iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), so doslej izkopali sedem sarkofagov, vendar je ta, ki so ga odprli danes, najlepše ohranjen.
V ljubljanski Operi premierno o prezrti pesnici Adi Škerl

V ljubljanski Operi premierno o prezrti pesnici Adi Škerl

Misli, 20. oktober ― V SNG Opera in balet Ljubljana bodo prihodnji teden krstno uprizorili novo slovensko operno delo Ada, ki ga je na libreto pesnika Iva Svetine zložil skladatelj Tomaž Svete. Na oder so postavili življenjsko zgodbo prezrte slovenske pesnice Ade Škerl, ki je hkrati zgodba vseh umetnikov, ki iščejo svoj izraz. Premiera bo v torek, 24. oktobra.
V Britanski knjižnici se bosta srečala čarovnija in mit

V Britanski knjižnici se bosta srečala čarovnija in mit

Misli, 20. oktober ― V Britanski knjižnici v Londonu danes odpirajo razstavo, ki na ogled ponuja zgodovinske predmete, povezane s čaranjem, in predmete iz čarovniškega sveta, kot ga je ustvarila J. K. Rowling, avtorica knjižnih uspešnic o čarovniku Harryju Potterju. Na ogled bodo med drugim avtoričini originalni rokopisi in ilustracije za omenjeno serijo knjig.
Morricone prejel madžarski red za zasluge

Morricone prejel madžarski red za zasluge

Misli, 20. oktober ― Italijanski skladatelj Ennio Morricone je pred sredinim koncertom v Budimpešti prejel madžarski red za zasluge, poimenovan srednji križ. Dobitnika častnega oskarja za življenjske dosežke so na Madžarskem nagradili za njegov prispevek k popularizaciji madžarske glasbe. Izročitvi reda Morriconeju sta prisostvovala madžarski predsednik in premier.
Legendarni Pankrti nocoj z velikim koncertom v Stožicah

Legendarni Pankrti nocoj z velikim koncertom v Stožicah

Misli, 20. oktober ― Z velikim koncertom v ljubljanski Areni Stožice bodo Pankrti nocoj ob 20. uri proslavili 40. obletnico ustanovitve. Najbolj znani slovenski punk skupini, ki je pot začela na moščanski gimnaziji, se bo kot gost pridružil Glen Matlock, član legendarne britanske zasedbe Sex Pistols, pri kateri so Pankrti iskali svoj navdih.
S fotografskim poklonom Tomažu Pandurju začetek Borštnikovega srečanja

S fotografskim poklonom Tomažu Pandurju začetek Borštnikovega srečanja

Misli, 20. oktober ― Z odprtjem fotografske razstave v poklon režiserju Tomažu Pandurju se nocoj v Mariboru začenja 52. festival Borštnikovo srečanje. Do konca prihodnjega tedna bo v štajersko prestolnico prinesel izbrane slovenske gledališke predstave iz pretekle sezone in par gostovanj iz tujine. Prvo takšno je nocojšnje Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljiča.
še novic