Bob Geldof zvečer prva zvezda Maribora

Bob Geldof zvečer prva zvezda Maribora

Misli, 28. junij ― Mariborski Festival Lent bo danes s koncertom legendarnega irskega glasbenika ter aktivista Boba Geldofa na osrednjem prizorišču na Trgu Leona Štuklja doživel enega letošnjih vrhuncev. Verjetno eden politično najbolj vplivnih glasbenikov v zgodovini glasbe, znan po svojih dobrodelnih projektih, je v mestu in okolici že vse od nedelje.
V CD drevi začetek petdnevnega jazzovskega praznika

V CD drevi začetek petdnevnega jazzovskega praznika

Misli, 28. junij ― S koncertom zasedbe Karkhana drevi ob 18. uri v Klubu Cankarjevega doma (CD) se bo začel 58. jazz festival Ljubljana. Do 2. julija bo ponudil 22 koncertov v CD oziroma na lani dobro sprejetem odru v parku CD. Med vrhunci organizatorji napovedujejo nastop Archieja Sheppa, ki se mu bo pri poklonu Johnu Coltraneu pridružil basist Reggie Workman.

V pariškem Picassovem muzeju razstava Olga Picasso

Misli, 27. junij ― V Picassovem muzeju v Parizu je na ogled razstava z naslovom Olga Picasso. Osredotoča se na leta, ki jih je španski umetnik Pablo Picasso (1881-1973) preživel s svojo prvo ženo Olgo Kokolovo, primobalerino ruskega baleta. Postavitev združuje slike, risbe, rokopise in fotografije. Odprta bo do 3. septembra.

Za uvod v Pranger razprava Poezija & Strah ter Stritarjeva nagrada

Misli, 27. junij ― S konceptualno razpravo Poezija & Strah ter razglasitvijo dobitnika Stritarjeve nagrade za mladega kritika se bo drevi v Trubarjevi hiši literature začel 14. festival Pranger. Na festivalu, ki bo do 2. julija potekal v Ljubljani, Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah, bodo tradicionalno predstavili devet pesniških zbirk po izboru treh kritikov.
Scenska kantata Carmina Burana za uvod v 65. Ljubljana festival

Scenska kantata Carmina Burana za uvod v 65. Ljubljana festival

Misli, 27. junij ― Katalonska skupina La Fura dels Baus bo drevi s scensko kantato Carmina Burana Carla Orffa odprla 65. Ljubljana festival. Spektakelsko predstavo, ki jo bo na Kongresnem trgu uprizorila ob spremljavi slovenskih filharmonikov in slovenskih zborov, je režiral Carlus Padrissa. Festival bo do konca avgusta ponudil še številna slovita imena.
V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

Misli, 26. junij ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) novo sezono napoveduje s frazo, ki pušča veliko vprašajev - Vse lepo in prav. V glavnem programu napovedujejo sedem premier in delovno produkcijo v nastajanju. Sezono bo oktobra uvedel gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše in v režiji Matjaža Pograjca Slovenska popevka.

Brazilski glasbenik Gilberto Gil praznuje 75 let

Misli, 26. junij ― Pevec, kitarist in tekstopisec Gilberto Gil velja za enega največjih brazilskih glasbenikov, ki je v svojem izrazu združil različne glasbene vplive, od rocka, ritmov brazilske sambe in bossa nove, prek afriške glasbe do reggaeja. Znan je tudi po udejstvovanju v politiki. Danes praznuje 75 let.
V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

V SMG se bodo spraševali, ali je res vse lepo in prav

Misli, 25. junij ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) novo sezono napoveduje s frazo, ki pušča veliko vprašajev - Vse lepo in prav. V glavnem programu napovedujejo štiri premiere. Sezono bo oktobra uvedel gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše in v režiji Matjaža Pograjca Slovenska popevka. V SMG bodo nadaljevali s produkcijami laboratorija in s pogovori.

Pred 250 leti umrl takrat priznani skladatelj Georg Philipp Telemann

Misli, 25. junij ― Na današnji dan pred 250 leti je umrl nemški baročni skladatelj Georg Philipp Telemann, za časa življenja slaven in priznan komponist, ki je več kot 40 let krojil glasbeno podobo Hamburga in tudi Evrope. Cenili so ga kot enega največjih nemških skladateljev tistega časa, kasneje pa je kljub takratnemu ugledu ostal v senci Bacha in Händla.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 24. junij ― Pri mariborski založbi Litera so izdali roman, prozni prvenec Sarivala Sosiča Starec in jaz, pri LUD Šerpi pa izbor pesmi v prozi Jamesa Tatea Vrnitev v mesto belih oslov. Založba Miš je izdala roman Aleca S. Petrića Črna skala, belo mesto, LUD Literatura pa pesniško zbirko Marcella Potocca Poznam te črne stvari.
V dunajskem Belvederu razstava Klimt in antika

V dunajskem Belvederu razstava Klimt in antika

Misli, 24. junij ― V Oranžeriji dvorca Spodnji Belvedere so na ogled postavili razstavo Klimt in antika, podnaslovljeno erotična srečanja. Postavitev raziskuje očarljiv dialog med deli avstrijskega slikarja Gustava in antično umetnostjo. Na njej so med drugim predstavljene Klimtove ilustracije za novo izdajo dela grškega pesnika in satirika Lukijana Pomenki heter.
še novic