Podarimo klasiko

Podarimo klasiko

Airbeletrina, 11. december ― Kaj je klasični december? A: Mrzlično tekanje po nakupovalnih središčih, neposrečeni kulinarični podvigi, druženje z ljudmi, ki jih pred tem z namenom celo leto nismo srečali in nakupovanje daril, ki jih nihče ne potrebuje? B: Listanje v zavetju tihe knjigarne, požiranje knjig, ki so hranljive bolj od sleherne specialitete, družba najbolj izbranih avtoric in avtorjev in izbira daril, ki trajajo večno?
Prijazna punca trenutno ne more k telefonu

Prijazna punca trenutno ne more k telefonu

Airbeletrina, 8. december ― Kar je za športne navdušence nogometna ali košarkaška tekma, je za prijazne punce koncert Taylor Swift. Samo da njen nastop ni omejen na koncertni oder, ampak se razteza čez časopisne članke, Instagram, albume, politične akcije, zabave s prijatelji in jokajoče noči s slušalkami v ušesih. Njene pesmi in življenje fanicam in fanom vzbujajo isti stadionski občutek grande finala, boja med dobrim in zlim. Tudi način, na katerega obrekljivi mediji spremljajo njene protiudarce zasmehovanju in poskusom trivializacije njenega oversharanja, je tekma. In Taylor je pripravljena. So pripravljeni tudi tisti na drugi strani? Njen novi album Reputation se namreč začne s pesmijo ...Ready for it?
Naša ljubezenska zgodba

Naša ljubezenska zgodba

Airbeletrina, 6. december ― Dušan Jovanović v drami Onesnaževanje zraka ali Igrajte tumor v glavi! prevprašuje gledališko umetnost in na nekem mestu se pojavi absurden prizor intervjuja novinarja Križnika in gledališčnika Koščaka, v katerem si izmenjata naslednje replike:
Svetlana Slapšak: »Miturgija oz. izdelava mitov - pripada vsakomur!«

Svetlana Slapšak: »Miturgija oz. izdelava mitov - pripada vsakomur!«

Airbeletrina, 5. december ― S Svetlano Slapšak, eno najbolj prodornih slovenskih intelektualk, antropologinjo in doktorico antičnih študij, sva se pogovarjali preko messengerja – in tudi tako delili naklonjenost novim tehnologijam; in nestrinjanje nad patriarhalnimi strukturami v sodobni družbi – eno in drugo skozi prizmo pogovora o antični miturgiji, ki se je razvil ob njeni letos objavljeni istoimenski knjigi.
Tvoje roke

Tvoje roke

Airbeletrina, 1. december ― Ne pogovarjaj se z rokami! Ne vem, kaj naj gledam: tvoje oči zmeraj odmaknjene ali tvoje dolge roke, ki plešejo neznani ples. Jaz pa začarano gledam njihove nepredstavljive gibe ...
Neznosna krhkost življenja

Neznosna krhkost življenja

Airbeletrina, 27. november ― Leta 1959 sta francoska zdravnika Maurice Goulon in Pierre Mollaret na 23. mednarodnem nevrološkem kongresu opisala znake nepovratne kome. Zanjo naj bi bila značilna odsotnost spontanega dihanja in vseh refleksov, poliurija, nizek krvni pritisk, razen ob stalnem dovajanju noradrenalina, in popolna odsotnost kakršne koli možganske aktivnosti. To, v bistvu navedba simptomov možganske smrti, je bil eden od korakov na poti k redefiniranju smrti, ki danes ne nastopi več le v primeru prekinitve krvnega obtoka in dihanja (kar imenujemo klinična smrt), pač pa tudi ob popolni odsotnosti možganske funkcije.
Ne bolečina ne strah

Ne bolečina ne strah

Airbeletrina, 22. november ― Le nekateri znajo v dlan zajeti vso bolečino tega sveta ter jo stisniti tako močno, da na koncu iz nje nastane diamant. Eden izmed takih je gotovo čilski pesnik Raúl Zurita (1950), ki ni zavezan le papirju, saj so njegovi verzi že zdavnaj prestopili meje in se podali med ljudi – leta 1982 je na newyorško nebo z letali zapisal pesem Novo življenje, desetletje kasneje pa v puščavo Atakama z ogromnimi črkami zapisal verz Ne bolečina ne strah (fotografije obeh projektov so vključene v knjigo). Preživel je Pinochetovo diktaturo, a ne brez posledic, saj je bil nekaj časa v zaporu, njegove pesmi pa so bile zasežene – kasneje jih je po spominu zapisal in izdal v prvencu Vice (1979).
Iščoč tišino – refleksija o(b) predstavi Pod vodo

Iščoč tišino – refleksija o(b) predstavi Pod vodo

Airbeletrina, 21. november ― Komentarjev in kolumn o prekarstvu, preutrujenosti, izgorelosti, družbenih pritiskih … je toliko, da generalizacije (»Ah, gotovo samo še ena kolumna o prekarstvu, preutrujenosti, izgorelosti, družbenih pritiskih!«) skorajda postajajo povsem legitimen odziv – obenem pa je govor o teh vprašanjih (nedvomno ne nepomembnih ali nevrednih (dodatne) pozornosti) s tem vse težji, ker se ga odpravlja kot »že slišanega«; da ostaja preslišan, se – očitno – ne zdi bistven podatek.
Tuliti na drevo

Tuliti na drevo

Airbeletrina, 17. november ― Kako si želim, splezati na drevo in tuliti na luno, ali obratno: splezati na luno in tuliti na drevo. Tuliti s tako tesnobo, da bi matere, medtem ko spravljajo otroke spat, zašepetale: Obvaruj, Bog, otroke take ljubezni. In da bi starci, ki berejo molitve, zmajali z glavami.
Sami naši! Beletrina na knjižnem sejmu

Sami naši! Beletrina na knjižnem sejmu

Airbeletrina, 16. november ― Za Beletrino založba niso samo knjige – ampak so tudi ljudje. Predvsem ljudje, ki imate radi dobre knjige in tisti, ki dobre knjige ustvarjajo; pišejo ali prevajajo. Zavedamo se, da naše delo tako brez enih kakor tudi brez drugih ne bi imelo smisla. Čeprav prvovrstna literatura ne potrebuje nagrad, smo vendarle veseli, ko naše avtorice in avtorji dobijo priznanje. Letos smo izdali kar pet nagrajenih knjig, tako da se nam je zdelo, da odlikovanja – enega za drugim, dobivajo sami naši. Naše avtorice in avtorji, s katerimi je privilegij delati. Naše bralke in bralci, za katere vse to počnemo.
Zanikanje utelešenja

Zanikanje utelešenja

Airbeletrina, 15. november ― Dve ključni odliki zbirke kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl sta njena obseg in kompozicija: kratek obseg nam omogoča, da knjigo pogoltnemo na dah, s čimer se v našo zavest globoko vtisne smiselno zaporedje zgodb, ki gradijo tragično arhitektoniko dogajanja. Še zlasti, če to dogajanje motrimo skoz prizmo nenehnega boja med telesom in psiho (jezikom, mislimi, podobami).
IŠČEMO SODELAVKO/SODELAVCA – GRAFIČNO OBLIKOVALKO/OBLIKOVALCA

IŠČEMO SODELAVKO/SODELAVCA – GRAFIČNO OBLIKOVALKO/OBLIKOVALCA

Airbeletrina, 14. november ― Beletrina, ki je v letu 2016 obeležila 20-letnico svojega delovanja, nedvomno velja za eno večjih in pomembnejših slovenskih založb, ki s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom, tako leposlovnim, kot esejističnim in humanističnim, ostaja eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja v Sloveniji in širši regiji. Beletrina poskrbi za izdajo več kot 50 naslovov letno v knjižnih zbirkah Beletrina, Koda in Posebne izdaje.
To naj bodo poslednje žrtve!

To naj bodo poslednje žrtve!

Airbeletrina, 13. november ― Odločitev katalonske vlade za zapor in izgnanstvo je bila najbolj iskrena in pristna odločitev, kar jih je sprejela katalonska politika od konca državljanske vojne. Da, šlo je za odločitev. Danes vemo dovolj o dogajanju neposredno pred in po razglasitvi republike 27. oktobra, da ni več dvoma: šlo je za osebno odločitev vsakega izmed članov vlade, v prepričanju, da je to edino dejanje, ki lahko prepreči prelivanje krvi. Kri mrtvih, ne le pretepen
Tradicionalni natečaj za kratko zgodbo

Tradicionalni natečaj za kratko zgodbo

Airbeletrina, 10. november ― AirBeletrina tudi letos razpisuje tradicionalni natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Rok za oddajo prispevkov je 11. december 2017. Peterica finalistov bo o svoji uvrstitvi v veliki finale obveščena najkasneje 18. decembra 2017. 21. decembra 2017 se bodo vsi finalisti predstavili na zaključnem večeru, kjer bo tudi razglašen(a) avtor (avtorica) zmagovalne zgodbe.
še novic