Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti

Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti

Zgodovina na dlani, 20. junij ― Zgodnje teorije ne razlikujejo med (samo)obrambo oseb in zaščito premoženja. Ali zavestno ali ne, to temelji na rimskem pravu po načelu Dominium, kjer je vsak napad na družinske člane ali premoženje osebni napad na Pater familias. Pravica do samoobrambe je oblikovana, kot načelo Vim vi repellere licet, pri čemer je … Preberi The post Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti appeared first on Zgodovina na dlani.
Ljubljansko meščanstvo

Ljubljansko meščanstvo

Zgodovina na dlani, 6. junij ― Modernejši izraz za meščanstvo je buržoazija (burgus, francosko bourg pomeni »grad«, »mesto«). Ta izraz je splošno razširjen, vendar je sčasoma dobil zlasti v politični rabi slabšalni prizvok, posebno kadar naj bi označeval (velike) kapitaliste. Tudi izraz malomeščanstvo je pejorativna oznaka za različne, nenatančno opredeljene načine mišljenja in življenja. Segmenti meščanske … Preberi The post Ljubljansko meščanstvo appeared first on Zgodovina na dlani.
Tobačna tovarna v Ljubljani

Tobačna tovarna v Ljubljani

Zgodovina na dlani, 1. junij ― V 21. stoletju je tobačna tovarna v Ljubljani nekakšen sinonim za birokracijo, mesto, kjer urejamo osebne dokumente ipd. No, že samo ime pove, da temu ni bilo vedno tako. Ob slovesni proglasitvi ustanove kot kulturnega spomenika lokalnega pomena, tokrat na kratko opisujemo njeno zanimivo preteklost. Čeprav se je industrijska revolucija … Preberi The post Tobačna tovarna v Ljubljani appeared first on Zgodovina na dlani.
300 let od rojstva Marije Terezije

300 let od rojstva Marije Terezije

Zgodovina na dlani, 14. maj ― Letos mineva 300 let, od kar se je 13. maja 1717 v dunajskem Hofburgu rodila Marija Terezija, ki je kar 40 let vladala velikem delu srednje Evrope in je korenito vplivala tudi na razvoj naših dežel. Pod Marijo Terezijo se je za Slovence začela moderna doba in z njo narodni … Preberi The post 300 let od rojstva Marije Terezije appeared first on Zgodovina na dlani.
Osvoboditev Ljubljane

Osvoboditev Ljubljane

Zgodovina na dlani, 8. maj ― Deveti maj je za Ljubljančane, Slovence in Evropejce nadvse pomemben datum in obletnica najpomembnejših dogodkov 20. stoletja. 9. maja 1945 je bila osvobojena Ljubljana, uradno je bila končana II. svetovna vojna na evropskih tleh, leta 1950 pa je francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi, … Preberi The post Osvoboditev Ljubljane appeared first on Zgodovina na dlani.
Prvi maj – osrednji delavski praznik

Prvi maj – osrednji delavski praznik

Zgodovina na dlani, 30. april ― Prvi maj praznujemo v spomin na krvave proteste leta 1886 v Chicagu, ko so delavci protestirali za osemurni delavnik in ostale delavske pravice. Prvi maj je tekom desetletij postal praznik dela v večini držav, med državami, ki ga ne obeležujejo, pa še vedno ostajajo Združene države Amerike. Starodavno kresovanje na … Preberi The post Prvi maj – osrednji delavski praznik appeared first on Zgodovina na dlani.
Dan osvobodilne fronte

Dan osvobodilne fronte

Zgodovina na dlani, 26. april ― Dan osvobodilne fronte ali Dan OF (danes Dan upora proti okupatorju) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Na ta dan leta 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega … Preberi The post Dan osvobodilne fronte appeared first on Zgodovina na dlani.
Židje v Ljubljani

Židje v Ljubljani

Zgodovina na dlani, 17. april ― V zadnjih dveh letih smo na portalu v sklopu rubrike »Kulturne sledi manjšin v Ljubljani« opisali več osebnosti, ki so z svojim delovanjem vplivali na razvoj Ljubljane na področju kulture. Sedaj se bomo posvetili še opisu nekaterih skupnosti, ki so živele ali še živijo v slovenski prestolnici. Tokrat je na … Preberi The post Židje v Ljubljani appeared first on Zgodovina na dlani.
Paradni konji slovenskega socialističnega gospodarstva

Paradni konji slovenskega socialističnega gospodarstva

Zgodovina na dlani, 30. marec ― Po odpravi kapitalističnih družbenih odnosov in zasebne lastnine ter osredotočenju vzvodov razvoja v rokah države se je lahko začela naslednja revolucionarna etapa. To je bila etapa tehnične revolucije, ki je ustvarila paradne konje slovenskega socialističnega gospodarstva. Zanjo je bila značilna neprestana krepitev tako imenovane materialne baze. Industrija je bila najpomembnejši … Preberi The post Paradni konji slovenskega socialističnega gospodarstva appeared first on Zgodovina na dlani.
Titanik usoden za slovenskega sokola

Titanik usoden za slovenskega sokola

Zgodovina na dlani, 7. marec ― Titanik, najbolj razkošna potniška ladja svojega časa, je po trčenju v ledeno goro 15. aprila 1912 svojo pot končala na dnu atlantskega oceana. Med okoli 1500 žrtvami nesreče najdemo tudi sokola z Jesenic Ivana Vovka. Titanik je svojo krstno plovbo začel v pristanišču Southampton v Veliki Britaniji s končnim ciljem v New Yorku na drugi … Preberi The post Titanik usoden za slovenskega sokola appeared first on Zgodovina na dlani.
Božidar Lavrič – Titov osebni zdravnik

Božidar Lavrič – Titov osebni zdravnik

Zgodovina na dlani, 26. februar ― Akademik prof. dr. Božidar Lavrič je utemeljitelj moderne in znanstvene kirurgije na Slovenskem. Ime Božidarja Lavriča je večini Slovencev neznano. Toda takoj, ko prestopimo prag Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, nas v avli še danes pozdravijo zaslužni slovenski zdravniki  prof. dr. Božidar Lavrič, prof. dr. Pavel Lunaček[1], prof. dr. Igor Tavčar[2] … Preberi The post Božidar Lavrič – Titov osebni zdravnik appeared first on Zgodovina na dlani.
Šestdeset let od prvega pohoda ob žici

Šestdeset let od prvega pohoda ob žici

Zgodovina na dlani, 21. februar ― Ljubljana letos praznuje šestdeseto obletnico od prvega pohoda ob žici. Poleg tega mineva tudi 75 let odkar so italijanske okupacijske oblasti mesto ogradile z bodečo žico. Okupacija Ljubljane zaseda v zgodovini evropskih prestolnic posebno mesto, saj je bilo le malo naselij popolnoma okupiranih in tako rekoč spremenjenih v koncentracijsko taborišče. … Preberi The post Šestdeset let od prvega pohoda ob žici appeared first on Zgodovina na dlani.
Udarništvo in povojna obnova Ljubljane

Udarništvo in povojna obnova Ljubljane

Zgodovina na dlani, 5. februar ― Leto 1945 predstavlja v novejši slovenski zgodovini tako politično kot ekonomsko prelomnico. Je tudi leto, ko se začne povojna obnova Ljubljane. Konec druge svetovne vojne prinese v obliki socializma nov gospodarski sistem, ki je bil bistveno drugačen od predvojnega kapitalističnega. »A treba se je vrniti nazaj, do začetka povojnih časov, … Preberi The post Udarništvo in povojna obnova Ljubljane appeared first on Zgodovina na dlani.
Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Slobodan Pejić

Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Slobodan Pejić

Zgodovina na dlani, 25. januar ― Rubrika kulturne sledi manjšin v Ljubljani opisuje osebnosti, ki so s svojim delom vplivali na razvoj Ljubljane na področju kulture. Tokrat je na vrsti Slobodan Pejić. Pejić je bosanski slikar in kipar, ki je večino svojega življenja preživel v Sloveniji. Rodil se je leta 1944 v vasici Balatun v bližini … Preberi The post Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Slobodan Pejić appeared first on Zgodovina na dlani.
Pankracij, krvavi šport antične Grčije

Pankracij, krvavi šport antične Grčije

Zgodovina na dlani, 21. januar ― Pankracij (pankration), danes bi ga poimenovali mešane borilne veščine (MMA), je edina športna panoga, ki ni dobila mesta na modernih olimpijskih igrah. Ko danes govorimo o zgodovini telesne kulture oziroma športa, ne moremo mimo antične Grčije. V zadnjem tisočletju pred našim štetjem se je na polotoku postopno oblikovala polisna ureditev … Preberi The post Pankracij, krvavi šport antične Grčije appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic