1950 – Umre Prežihov Voranc

Zgodovina na dlani, 18. februar 18. februarja leta 1950 je v Mariboru umrl slovenski pripovednik, dramatik in politik Lovro Kuhar, bolj znan pod psevdonimom Prežihov Voranc, pripovednik socialnega realizma. Star je bil samo 56 let. Prežihov Voranc se je rodil leta 1893. v Podgori pri Kotljah (občina Ravne na Koroškem), kjer je tudi končal osnovno … Preberi The post 1950 – Umre Prežihov Voranc appeared first on Zgodovina na dlani.

1600 – Sežgan Giordano Bruno

Zgodovina na dlani, 17. februar 17. februarja leta 1600 je bil na rimskem trgu Campo de’ Fiori javno sežgan italijanski filozof, pesnik, matematik, satirik, okulist, profesor, kozmolog in dominikanski redovnik Giordano Bruno. Sežgala ga je rimska inkvizicija, ki ga je obtožila herezije. Njegov pepel so odvrgli v reko Tiber. Star je bil 52 let. Samo … Preberi The post 1600 – Sežgan Giordano Bruno appeared first on Zgodovina na dlani.

1989 – Umik zadnjih sovjetskih enot iz Afganistana

Zgodovina na dlani, 15. februar 15. februarja leta 1989 so zadnje vojaške enote ZSSR prečkale most miru in zapustile Afganistan. Tako se je končala skoraj desetletna vojaška operacija, s katero je Kremelj želel pomagati afganistanski vladi v boju proti islamističnim upornikom, katere so oboroževale ZDA, Savdska Arabija, Pakistan in Iran. Generalni sekretar KP SZ Mihail … Preberi The post 1989 – Umik zadnjih sovjetskih enot iz Afganistana appeared first on Zgodovina na dlani.

1779 – Umrl James Cook

Zgodovina na dlani, 14. februar 14. februarja leta 1779 je umrl angleški kapitan, morjeplovec, kartograf in raziskovalec James Cook. Star je bil 50 let. Ubili so ga havajski domorodci, ko je poskušal ugrabiti lokalnega poglavarja Kalaniʻōpuʻua. V svojih treh potovanjih (1768 – 1779) po Pacifiku je odkril vzhodno obalo Avstralije, Novo Zelandijo in številna otočja … Preberi The post 1779 – Umrl James Cook appeared first on Zgodovina na dlani.

1689 – Sestavljena deklaracija o pravicah

Zgodovina na dlani, 13. februar 13. februarja leta 1689 je bila v Londonu sestavljena Deklaracija o pravicah (The Declaration of Rights). Določala je temeljne človekove pravice in svoboščine, način volitev, svobodo govora v parlamentu, prepovedovala pa je kruta kaznovanja in mučenje. Omejila je moč monarhov in določila pravice parlamenta. Z deklaracijo so Williama III in … Preberi The post 1689 – Sestavljena deklaracija o pravicah appeared first on Zgodovina na dlani.

1809 – Rojen Charles Darwin

Zgodovina na dlani, 12. februar 12. februarja leta 1809 se je v angleškem Shewsburyu rodil britanski naravoslovec, geolog, biolog ter oče teorije o razvoju vrst Charles Robert Darwin. Darwin je prve ideje o zgodovinskem razvoju živih bitij dobil na znanstvenem potovanju okolisveta med letoma 1831 in 1836, ki se ga je udeležil kot naravoslovec na … Preberi The post 1809 – Rojen Charles Darwin appeared first on Zgodovina na dlani.

1840 – Rojen Hiram Stevens Maxim

Zgodovina na dlani, 5. februar 5. februarja 1840 se je v mestu Sangerville v ameriški zvezni državi Maine rodil ameriško-britanski izumitelj Hiram Stevens Maxim. Ko je bil star 41 let, se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je ostal do smrti leta 1916. Njegov najpomembnejši izum je t. i. Maximova strojnica, prva popolnoma avtomatska strojnica, … Preberi The post 1840 – Rojen Hiram Stevens Maxim appeared first on Zgodovina na dlani.

1945 – Začetek Jaltske konference

Zgodovina na dlani, 4. februar 4. februarja leta 1945 se je v palači Livadia na polotoku Krimu začela Jaltska konferenca (znana tudi po tajnem nazivu Argonavtska konferenca). Na konferenci, ki je trajala do 11. februarja 1945, so se še zadnjič srečali voditelji Sovjetske zveze, Združenih držav Amerike in Velike Britanije: Josif Visarionovič Stalin, Franklin Delano … Preberi The post 1945 – Začetek Jaltske konference appeared first on Zgodovina na dlani.

1839 – Umre Emil Korytko

Zgodovina na dlani, 31. januar 31. januarja leta 1839 je v Ljubljani umrl poljski politični aktivist ter politični izgnanec, Emil Korytko. Več o njem v tem članku. Preberi The post 1839 – Umre Emil Korytko appeared first on Zgodovina na dlani.

1953 – Rojen Mirsad Begić

Zgodovina na dlani, 31. januar 31. januarja leta 1953 se v mestu Glamoč v jugo-zahodnem delu BiH, rodbil bosansko-hercegovski in slovenski kipar in risar, Mirsad Begić. Štejemo ga za enega najboljših kiparjev v Sloveniji v obdobju od neodvisnosti. Več o njem si lahko preberete v naslednjem članku. Preberi The post 1953 – Rojen Mirsad Begić appeared first on Zgodovina na dlani.

1757 – Umrl Francesco Robba

Zgodovina na dlani, 24. januar 24. januarja leta 1757 je umrl italijansko-beneški kipar Francesco Robba. Več o tem vsestanskem italijanskem umetniku, ki je večino življenja preživel v Ljubljani, si lahko preberete v tem članku. Preberi The post 1757 – Umrl Francesco Robba appeared first on Zgodovina na dlani.
Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Václav Talich

Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Václav Talich

Zgodovina na dlani, 21. januar ― V letu 2018 bomo obeležili 110 let od ustanovitve Slovenske filharmonije. V naši rubriki »Kulturne sledi manjšin v Ljubljani«, se bomo zato posvetili osebnosti, ki je v filharmoniji pustila neizbrisen pečat. Maja leta 2017 sem se udeležil sejma akademske knjige Liber.ac, ki ga je organizirala Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani … Preberi The post Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Václav Talich appeared first on Zgodovina na dlani.
Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Václav Talich

Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Václav Talich

Zgodovina na dlani, 21. januar ― V letu 2018 bomo obeležili 110 let od ustanovitve Slovenske filharmonije. V naši rubriki »Kulturne sledi manjšin v Ljubljani«, se bomo zato posvetili osebnosti, ki je v filharmoniji pustila neizbrisen pečat. Maja leta 2017 sem se udeležil sejma akademske knjige Liber.ac, ki ga je organizirala Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani … Preberi The post Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Václav Talich appeared first on Zgodovina na dlani.

1924 – Umre Vladimir Iljič Uljanov Lenin

Zgodovina na dlani, 21. januar 21. januarja leta 1924 je v svoji rezidenci v Gorki-Leninskem umrl politični mislec in idejni vodja Velike oktobrske socialistične revolucije Vladimir Iljič Uljanov Lenin. Star je bil le 53 let. Po tem ko je bila z oblasti odstavljena prehodna vlada Aleksandra Kernskega ter vzpostavljena sovjetska oblast v večjih mestih, je … Preberi The post 1924 – Umre Vladimir Iljič Uljanov Lenin appeared first on Zgodovina na dlani.

1815 – Umre Balthasar Hacquet

Zgodovina na dlani, 10. januar 10. januarja leta 1815 je na Dunaju umrl francoski in avstrijski naravoslovec, etnolog in kirurg, Balthasar Hacquet. Večino svojega življenja preživel na Kranjskem, več o njem pa si lahko preberete v tem članku. Preberi The post 1815 – Umre Balthasar Hacquet appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic