Kultura e–novice, 23. junij 2018

CED, 23. junij ― Pozdravljeni, veseli nas, da ste ostali naročnik naših e-novic. Če ste med naročniki po pomoti, se opravičujemo – odjavite se lahko kadarkoli. Splošna uredba EU o varstvu podatkov (GDPR), ki je stopila v veljavo konec maja, je nekoliko razburkala novičniški ritem, a ga bomo kmalu spet ujeli. Še naprej vam bomo posredovali preverjene informacije o[...]

Poročamo s posveta o programu Ustvarjalna Evropa po letu 2020

CED, 21. junij ― Ministrstvo za kulturo in zavod Motovila, sta 14. junija 2018 organizirala javni posvet o prihodnjem programu EU za podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. To je bil zadnji uradni javni posvet pred začetkom pogajanj Ministrstva za kulturo RS z institucijami EU. Veseli smo odziva sektorjev, predvsem pa se zahvaljujemo za konstruktivno razpravo in predloge za oblikovanje stališč Slovenije pri pogajanjih.

Slovenski zgodbi o uspehu Zvite pravljice in Animateka v Lizboni

CED, 18. junij ― Na Portugalskem bo v torek, 19. jun. 2018, seminar za promocijo mehanizmov podpore razvoju filmskih projektov in festivalom, ki ga skupaj pripravljata pisarni CED iz Slovenije in Portugalske. Sabina Briški Karlić (Motovila) bo predstavila slovenske primere dobre prakse s področja animiranega filma in pobudo CEE Animation. Tam bosta tudi Sara Božanić (Inštitut za transmedijski dizajn) in Sanja Čakarun (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta).

Mednarodno srečanje “Interpretacija in promocija arheološke dediščine”

CED, 8. junij ― ZVKDS skupaj s partnerji soorganizira mednarodno strokovno srečanje, namenjeno prikazu sodobnih teoretskih pristopov na področju arheološke dediščine, ki se uveljavljajo v evropskem prostoru (Hiša EU, Ljubljana, 13. jun. 2018). Tam bo tudi Motovila. Dan kasneje (14. jun., Novo mesto) bo izobraževanje za muzealce in druge strokovne delavce s področja interpretacije dediščine.

»Afganistanke na smučeh« z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope!

CED, 31. maj ― Produkcijska hiša Studio Virc je bila – kot edina iz Slovenije – v izjemni konkurenci uspešna na prvem roku razpisa MEDIA za razvoj samostojnega filmskega projekta (EACEA 22/2017). Za »Afganistanke na smučeh (Skiing in Scarves)«, odlično ocenjen dokumentarni prvenec režiserke Haidy Kancler, bo Studio Virc prejel 25.000 EUR podpore Ustvarjalne Evrope – iskrene čestitke!

10 let EU nagrade za književnost

CED, 31. maj ― Ob 10. obletnici podeljevanja nagrade EU za književnost je konzorcij evropskih združenj knjigotržcev, pisateljev in založnikov skupaj z Evropsko komisijo pripravil poseben natečaj za vse prejemnike nagrade EUPL. Na natečaju za kratko zgodbo sodelujeta tudi Gabriela Babnik in Jasmin B. Frelih. Do 21. okt. 2018 oddajte glas za najljubšo kratko zgodbo!

Humana mesta za izboljšanje javnih prostorov v lokalnih okoljih

CED, 30. maj ― Urbanistični inštitut RS bo 6. jun. 2018 predstavil publikacijo »Human Cities / Challenging the City Scale 2014–2018 / Investigation« s študijami primerov civilnih pobud za izboljšanje lokalnega okolja. Hkrati na ogled postavlja razstavo »Humana mesta – Skupne vrednote / Human Cities – Shared Values«. Aktivnosti so del projekta Humana mesta s podporo Ustvarjalne Evrope.
še novic