ČRNOMELJ – Spominski plošči in razstava v kulturnem domu

ČRNOMELJ – Spominski plošči in razstava v kulturnem domu

Simboli polpretekle zgodovine, 5. avgust ― Lokacija: Slovenija; Črnomelj Opis: V dvorani kulturnega doma je nastopalo tudi Slovensko narodno gledališče, ustanovljeno 12. januarja 1944 (spominski zapis v avli). V njej je bilo 14. in 15. januarja 1945 posvetovanje aktivistk OF Dolenjske, Bele krajine in Notranjske; zavezale so se, da bodo podprle mobilizacijo in s svojim delom nadomestile vse moške (spominska zapis v avli). Od leta 2014 je postavljena še zgodovinska razstava SNOS 1944-2014 Memento ob 70 letnici.  
ČRNOMELJ – Doprsni kip Janeza Marentiča

ČRNOMELJ – Doprsni kip Janeza Marentiča

Simboli polpretekle zgodovine, 10. julij ― Lokacija: Slovenija; Črnomelj Opis: Janez Marentič se je rodil v Clevelandu, po vrnitvi družine v domovino pa je pri štirih letih ostal brez očeta, čez tri leta pa mu je umrla še mama. Postal je sirota in k sebi so ga vzeli sorodniki v belokranjski Boginji vasi. Bil je inženir agronomije, a je bil do svoje prerane smrti leta 1942, ki mu je bilo komaj 32 let, zaposlen le nekaj mesecev, saj ni dobil službe. Bil je udeleženec ustanovnega kongresa Komunistične partije Slovenije na Čebinah, zelo pa ga je skrbel položaj kmetov. Napisal je razpravo Slovenska vas pod kapitalističnim jarmom, 40 let po njegovi smrti pa je izšla knjiga spominov na Janeza Marentiča, ki jih je zbrala njegova žena Vera.Spomenik stoji pred Knjižnico Črnomelj - Otona Župančiča 7. Vir: http://www.dolenjskilist.si/2016/11/19/165725/novice/bela_krajina/Kdo_je_bil_Janez_Marentic/
POSTOJNA - Vojaško pokopališče

POSTOJNA - Vojaško pokopališče

Simboli polpretekle zgodovine, 16. junij ― Lokacija: Slovenija; Postojna Avtor: Ni podatka. Opis: Prvotno je bilo pokopališče urejeno za padle avstoogrske vojake v prvi svetovni vojni. 1945 pa je bil del pokopališča prekopan in urejen za padle borce NOV. Dokončno urejeno leta 1982. Vojaško pokopališče leži ob stari cesti Postojna - Nova Gorica (Tržaška cesta), zahodno od naselja.
VELIKI OTOK - Spomenik diverzantski akciji pri Črni jami

VELIKI OTOK - Spomenik diverzantski akciji pri Črni jami

Simboli polpretekle zgodovine, 6. junij ― Lokacija: Slovenija; Veliki Otok Avtor: Ni podatka. Opis: Spomenik predstavlja kamnit steber trikotnega tlorisa z vklesanim napisom. Posvečen je diverzantski akciji v Postojnski jami. Postavljen je bil 23. 4. 1963. Maja 2006 je bil dodan dodaten pomnik v treh jezikih. Izpostavljen je poljski heroj Tadeusz Sadowski, kot vodja akcije uničenja skladišča goriva v Postojnski jami. Spomenik stoji ob gozdni poti, 100 m od vhoda v Črno jamo. Dostop je možen tudi od Jame Pivka oziroma kampa Pivka jama - Veliki Otok 50.     Še fotografije Črne jame.
še novic