Koncertni atelje DSS z Nino Prešiček

Koncertni atelje DSS z Nino Prešiček

Odzven, 25. april ― Letošnji Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev se je 16. aprila v sklopu Slovenskih glasbenih dnevov odvil v intimnem vzdušju Mini teatra. Letošnji koncertni program je predstavil sodobno klavirsko glasbo in njeno povezavo z elektroniko, kar je bilo pisano na kožo pianistki Nini Prešiček.
Kjer se kri posuši

Kjer se kri posuši

Odzven, 24. april ― Po lanskem albumu Vstopanje, ki je na mojem seznamu albumov iz leta 2017 uvrščen na prvo samospevsko mesto, tik ob boku Lorberjevega Čiribriri, je Luka Gluvić zgodaj letos objavil še EP Temne sence, kjer nadaljuje svojo vizijo avtorske glasbe.
Vaje v poslušanju

Vaje v poslušanju

Odzven, 23. april ― Sodelovanje interpretov Studia za novo glasbo AG in improvizatorjev iz kroga Zavoda Sploh je v Španskih borcih že drugič soočilo skladateljske zapise, njihove izvedbe in spontane odzive – tokrat s še bolj izostreno zasnovo.
Implozija revolta

Implozija revolta

Odzven, 21. april ― Rockovski trio Sintetika se drži utečenega križanja punk srditosti z metalurškimi prijemi. Ta kitarski crossover zasmrdi po hard coru s preloma osemdesetih v devetdeseta in napol arhaično veje po liniji nažigaških bendov, kot so (bili) Suicidal Tendencies, Hell’s Kitchen, Biohazard, a še preden je trend preskočil na nu metalske poskočnice.
Psihologija glasbe – most med umetnostjo in znanostjo

Psihologija glasbe – most med umetnostjo in znanostjo

Odzven, 19. april ― V sodobnem času čedalje bolj stopajo v ospredje interdiciplinarne vede, ki združujejo spoznanja raznolikih znanstvenih smeri. Posebej aktualno je združevanje znanosti in umetnosti, torej na eni strani bolj analitičnega, na drugi strani pa bolj celostnega principa. Zato ni čudno, da psihologija glasbe, ki je na neki način prototip navedenega, privablja zanimanje čedalje več strokovnjakov, a tudi laične javnosti.
Dan žena – sodobnost ali hudič v operi

Dan žena – sodobnost ali hudič v operi

Odzven, 19. april 8. marca, na dan žena, se je v SNG Operi in baletu Ljubljana odvila operna premiera Lepotica in zver najpopularnejšega skladatelja tako imenovane resne glasbe, Philipa Glassa. Njegova glasba je prevetrila repertoar ljubljanske Opere, ji omogočila stik z enim od glasbenih tokov sodobnosti, minimalizmom.
Brez obžalovanj

Brez obžalovanj

Odzven, 17. april ― »Re-belle« kot upornica? Morda kot ponovna lepotica, iz pepela vstala lepotica oziroma nekonvencionalna lepotica? Obe plati beleži Nuška Drašček v spremni besedi k pričujoči plošči, »nekonvencionalna« pa smo pridali sami. A Edith Piaf je bila, kot že dolgo vemo, precej več kot to.
Čudna muzika

Čudna muzika

Odzven, 16. april ― Poslušanje pošče Less Than Nothing zasedbe Container Doxa, je težaven proces iskanja ravnotežja med teoretsko zastavitvijo zvoka ter njegovo izpeljavo, med improvizacijo in kompozicijo, med poslušalčevimi navadami in plastičnostjo.
Enako isti

Enako isti

Odzven, 12. april ― Ker je Plameni v raju (prva) plošča po razprodanih Stožicah, nima Big Foot Mama ničesar več izgubiti. Lahko počne, kar hoče. Nič novega, ampak ravno v tem je finta.
Razigrano brez nadigravanja

Razigrano brez nadigravanja

Odzven, 11. april ― Brez velikega pompa je izšel cede Peaks of Light, najnovejše poglavje v katalogu čudovitih glasbenih sodelovanj kitarista Sama Šalamona, tokrat z orgličarjem Howardom Levyjem iz zasedbe Bela Fleck & The Flecktones.
Neposlušno 2018

Neposlušno 2018

Odzven, 10. april ― Letošnji festival Neposlušno je z odlično sestavljenim in uravnoteženim programom botroval vsesplošnemu navdušenju obiskovalcev, delavničarjev in nastopajočih. Mini festival mednarodnih razsežnosti je dragulj in privilegij, ki bo po besedah kuratorja programa Tomaža Groma v tej obliki videl le še tri ponovitve.
Sonder na mednarodnem dnevu jazza

Sonder na mednarodnem dnevu jazza

Odzven, 9. april ― Album jazzovske pevke Ajde Stine Turek predstavlja glasbo kot dnevnik emocij, s katerimi poskuša preseči individualnost doživljanja in odzivanja na aktualna dogajanja v svetu ter z njimi prestopiti na družbeno aktivno stran.
še novic