JAVNI 3 D TISKALNIK V CTK

JAVNI 3 D TISKALNIK V CTK

CTK, 12. junij ― V CTK smo namestili brezplačni 3 D tiskalnik, ki omogoča tiskanje manjših predmetov dimenzij do 210 x 200 x 195 mm.  Tiskalnik je nameščen pri pultu izposoje CTK. Za tiskanje se lahko med 10 in 14 uro dogovorite s Tomažem Fidlerjem: osebno (oglasite se pri informatorju v čitalnici), po telefonu 01 2003 439 ali po e-pošti . tomaz.fidler@ctk.uni-lj.si V fazi testiranja je tiskanje za uporabnike brezplačno

Podaljšan delovni čas

CTK, 5. maj ― V času izpitnih rokov v maju, juniju in septembru 2017 bo Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani 9 vikendov ob sobotah in nedeljah  odprta do polnoči. Termini podaljšane odprtosti bodo:6., 7. 5. 2017; 13., 14. 5. 2017; 20., 21. 5. 2017; 27., 28. 5. 2017; 3., 4. 6. 2017; 10., 11. 6. 2017; 17., 18. 6. 2017; 2., 3. 9. 2017 in 9., 10. 9. 2017. V času podaljšane odprtosti (ob sobotah po 17.00 in ob nedeljah ves dan) bodo nekatere storitve omejene - tako ne bo možnega vpisa in izposoje knjig iz skladišča (še vedno pa bo moč vrniti in izposoditi si gradivo preko knjigomata).

Testni dostop do zbirke ZEDHIA (Zentraleuropäisches digitales wirtschafts- und gesellschaftshistorisches interaktives Archiv)

CTK, 20. april ― Obvestilo iz NUK: do 25. junija 2017 je omogočen testni dostop do zbirke ZEDHIA (Zentraleuropäisches digitales wirtschafts- und gesellschaftshistorisches interaktives Archiv), spletne interaktivne zbirke podatkov, namenjene celovitim zgodovinskim raziskavam. Vsebuje digitalizirana besedila in poglobljene informacijske vire za preučevanje zgodovine podjetništva in ekonomije v Srednji Evropi ter preučevanja rodoslovja v Srednji Evropi. Jedro vira predstavljajo različne publikacije založnika  Compass Verlag , na prvem mestu seveda različne izdaje revije Compass. ZEDHIA register za zgodovino podjetništva in ekonomije Avstrije med leti 1868 in 2003 vsebuje 745 zvezkov in več kot 1 milijon strani besedil. Vir omogoča iskanje po celotnem besedilu vseh publikacij, uporabo fasetnega filtriranja rezultatov in prednosti hiperpovezav v knjigah, podpira tudi večjezične predstavitve menija in inovativni uporabniški vmesnik. Seznam vključenih publikacij najdete na spletni strani založnika.  Vir je na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK, NUK in SAZU; prek oddaljenega dostopa pa za študente in osebje Univerze v Ljubljani in CTK ter vse člane NUK.

DiKUL - Katalog inf. virov: novosti

CTK, 11. januar ― V Katalogu inf. virov so na voljo ažurirane informacije o informacijskih virih, dostopnih uporabnikom UL, CTK in NUK. Nekaj zadnjih sprememb: novi zbirki za uporabnike FDV : East Europe & Central Europe Database in Social Science Database (oz. Social Science Journals), ponudnik ProQuest; novo za uporabnike EF : dostop do zbirk ABI/INFORM Collection (vključuje 3 zbirke ABI/INFORM- Dateline, Global ter Trade & Industry) in EconLit, ponudnik ProQuest; dve zbirki video vsebin:  Art and Architecture in Video in Engineering Case Studies Online, ponudnik Alexander Street, dostop za vse uporabnike UL, CTK in NUK (svetujemo iskanje v izvirnem vmesniku, ker v DiKULu še ni mogoče vzpostaviti povezav iz rezultatov iskanja na celotno besedilo, prav tako ne deluje oddaljen dostop - ponudnik težave odpravlja). Pri nekaterih virih je spremenjen obseg dostopnih vsebin: dodatne zbirke na portalu Web of Science), celotna besedila v ProQuest Dissertation & Theses Global, nekatere pa so sedaj pridružene v večjo zbirko Materials Science & Engineering Database. Podrobne navedbe o spremembah so na voljo v opisih posameznih virov v Katalogu inf. virov DiKUL.

Engineering Case Studies Online - nova zbirka z videoposnetki

CTK, 8. december 2016 ― Uporabnikom UL je po novem na voljo dostop do Engineering Case Studies Online, spletne zbirke uredniško izbranega strokovnega video in drugega gradiva, ki vsebuje celovito in verodostojno predstavljene študije primerov nesreč z opisi tehničnih detajlov, kar omogoča njihovo poglobljeno razumevanje in celovito analizo vzrokov in posledic napak inženiringa. Vsebuje opise ključnih tehnoloških konceptov, simulacije, primarne posnetke, pričevanja udeležencev, slike, poročila, načrte, arhivsko gradivo itd., obravnava pa tudi pravne in etične posledice. Z več kot 250 urami filmov in preko 50.000 strani besedil (60% po letu 2000) s primeri s celega sveta predstavlja pomemben del sodobnega učnega procesa na področju inženirstva.  Pri izboru gradiv sodelujejo najvidnejše TV družbe, akademski založniki, inženirska združenja itd., kot so BBC, Future Media, tvf International, Princeton University Press, John Wiley & Sons, Harvard University Press in American Society of Civil Engineers. Študenti in zaposleni UL lahko do zbirke dostopajo tudi z lokacij izven UL z geslom za oddaljeni dostop.

Art and Architecture in Video - nova zbirka z videoposnetki

CTK, 8. december 2016 ― Uporabnikom UL je po novem na voljo dostop do Art and Architecture in Video, spletne zbirke dokumentarnih filmov in intervjujev, ki obravnavajo teorijo in prakso različnih umetniških oblik, med drugim še posebej arhitekturo in grafično oblikovanje. Zagotavlja več kot 700 enot strokovnega, uredniško izbranega gradiva, ki je potrebno za razumevanje in kritično analizo vizualnih medijev in primerno tako za dodiplomske kot podiplomske študente. Študenti in zaposleni UL lahko do zbirke dostopajo tudi z lokacij izven UL z geslom za oddaljeni dostop.

AMNESTIJA - VRNI KNJIGO BREZ ZAMUDNINE OD 5.-10.12.2016!

CTK, 30. november 2016 ― Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani Vas vabi, da vrnete gradivo, ki mu je potekel rok izposoje – brez stroškov zamudnine in brez opominov!Med 5.12. in 10.12 2016 bo v CTK potekala amnestija. Odpisali Vam bomo zamudnino in stroške opominov za gradivo, ki ga boste v tem času vrnili:• osebno v našo knjižnico ali• s priporočeno pošto.Gradivo lahko vrnete vsak dan med 8 in 21 uro.Vaš CTKp.s. Dodatne informacije lahko pridobite na tel. 01 2003 400 ali 01 2003 448.

Ravnanje z raziskovalnimi podatki in odprti dostop

CTK, 14. november 2016 ― Kje: Tiha čitalnica Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani Kdaj: sreda, 16. 11. 2016, od 8.30 – 12.30 Delavnico organizira ADP - Arhiv družboslovnih podatkov Delavnica je namenjena raziskovalcem in študentom s področja družboslovja in humanistike. Udeleženci se bodo seznanili z dobrimi načini ravnanja z raziskovalnimi podatki in vprašanji, povezanimi z deljenjem podatkov. Pri tem bomo posebno pozornost namenili aktualnim nacionalnim in evropskim politikam, ki spodbujajo odprto znanost. Na delavnici bomo obravnavali kritična področja ravnanja z raziskovalnimi podatki na poti v odprti dostop: priprava načrta za ravnanja z raziskovalnimi podatki, etični in pravni vidiki deljenja podatkov (licenciranje in intelektualna lastnina, občutljivih ali zaupnih podatkov), priprava raziskovalnih gradiv za potrebe druge rabe, arhiviranje podatkov in dolgoročno skrbništvo, varnost podatkov in hramba ... več

Testni dostop do zbirke Food Science Source (EBSCO)

CTK, 11. november 2016 ― Do 31. decembra 2016 je uporabnikom UL omogočen testni dostop do zbirke Food Science Source (EBSCO).Zbirka je na voljo v vmesniku EBSCOhost, vključena  pa je tudi v iskalni indeks DiKUL (rezultate iskanja je potrebno omejiti glede na ponudnika vsebin: faseta "Ponudniki vsebin", povezava "Pokaži več" in v meniju izbor zbirke "Food Science Source").Dostop z lokacij UL, CTK in NUK ter oddaljeni dostop za študente in zaposlene UL, CTK in NUK.

DOM JE TAM, KJER JE KNJIŽNICA - moto slovenske predstavitve na Bienalu arhitekture

CTK, 22. julij 2016 ― »DOM JE TAM, KJER JE KNJIŽNICA« je izhodiščni moto slovenske predstavitve na tokratnem Bienalu arhitekture, ki poteka od 28. maja  do 27. novembra 2016 v Benetkah. Kuratorja  Aljoša Dekleva in Tina Gregorič sta povabila serijo slovenskih in mednarodnih arhitektov in drugih, ki so z izborom ključnih knjig o domu soustvarili kurirano knjižnico, osredotočeno na dom in bivanje. Seznam priporočenih knjig je razobešen v čitalnici CTK-ja, dostopen pa je tudi na spletni povezavi. Lahko ga dopolnite s svojimi predlogi tako, da nam sporočite naslov knjige in avtorja (če ga poznate) na info-center@ctk.uni-lj.si . Če v CTK-ju teh knjig še nimamo, jih bomo nabavili in jih dali na razpolago za izposojo. Priporočamo ogled Benetk in branje arhitekturnih knjig!
še novic