Odprtje osrednje razstave 36. festivala idrijske čipke

Odprtje osrednje razstave 36. festivala idrijske čipke

Mestni muzej Idrija, 10. junij ― Vabimo vas na osrednjo razstavo 36. festivala Idrijske čipke SPOMINČICE, Male klekljane mojstrovine. Odprtje bo v petek, 16. junija 2017, ob 19. uri v razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji. Male klekljane mojstrovine je sklekljalo več kot 70 članic Društva klekljaric idrijske čipke. Razstavo bo svečano odprl g. Silvester Gabršček, Ministrstvo za kulturo RS. Na ogled bo do 10. septembra 2017, vsak dan med 9. in 18. uro.Več o ostalih festivalskih razstavah in prireditvah najdete v priponki.
Odprtje razstave Čipke, ki lovijo sanje

Odprtje razstave Čipke, ki lovijo sanje

Mestni muzej Idrija, 2. junij ― Vabimo vas na otvoritev razstave ČIPKE, KI LOVIJO SANJE Andrejke L. Kofol, ki bo v četrtek, 8. junija 2017 ob 21. uri v Mali galeriji na gradu Gewerkenegg v Idriji. Lovilci sanj arhitektke in oblikovalke Andrejke L. Kofol so sodobna interpretacija lovilcev sanj, ki so jih severnoameriški Indijanci pletli že dojenčkom. Verjeli so, da so sanje in vizije povezava z božanskim. Ker v to verjame tudi avtorica sama, vas vabi, da se naužijete lepot zdravilnih kamnov, peres, naplavljenega lesa in svete geometrije v obliki čipk. Vzorce za idrijske čipke sta izdelali Sonja Mlakar in Anja Petek. Z razstavo napovedujemo 36. festival idrijske čipke. Lovilci sanj so lahko izbrana darila za osebne praznike, poroke, rojstva in poslovne priložnosti ter lep in pomenljiv dodatek za dom, pisarno ali avto. Razstava je prodajna in bo na ogled od 9. junija do 3. septembra 2017 od 9. do 18. ure.
Odprtje samostojne fotografske razstave Silve Obid

Odprtje samostojne fotografske razstave Silve Obid

Mestni muzej Idrija, 29. maj ― Cerkljanski muzej in Foto klub Cerkno Vas vljudno vabita na odprtje samostojne fotografske razstave Silve Obid z naslovom Življenje je lepo, ki bo v petek, 2. junija 2017, ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju. Razstava je že devetnajsta iz cikla Naša fotografska obzorja in bo na ogled do 10. julija 2017. Več o avtorici si preberite v priponki. Vabljeni!
GALETRIAS - Odprta vrata '17

GALETRIAS - Odprta vrata '17

Mestni muzej Idrija, 25. maj ― GALETRIAS – Galerija SV. BARBARE, Galerija MAGAZIN in Razstavišče NIKOLAJA PIRNATA – vas vljudno vabijo 30. MAJA od 16.30 dalje na ODPRTA VRATA '17 z javnimi vodstvi po razstavah: »PODOBE KRASA« slikarja samouka Marjana Miklavca, »MED IDRIJCO IN SANJSKO ARHITEKTURO« akademskega kiparja Zlata Rudolfa in »PODALJŠANI TRENUTEK« slovenskih modnih oblikovalcev in klekljaric. GALETRIAS je platforma treh mestnih galerij (Galerija SV. BARBARE, Galerija MAGAZIN, Razstavišče NIKOLAJA PIRNATA), ki je nastala v želji po medsebojnem sodelovanju in povezovanju kvalitetnih kulturno-umetniških vsebin na Idrijskem. S platformo želimo ustvariti odprt prostor za prebivalce in obiskovalce iz drugih krajev, se povezati v skupne projekte, spodbuditi k raziskovanju kulturne dediščine in z zanimivimi vsebinami bogatiti kulturno krajino. Prvo dejanje povezovanja so Odprta vrata '17, 30. maja. Z javnimi vodstvi po razstavah bomo obiskovalcem ponudlili pristen stik z umetniki in njihovimi stvaritvami. V enem dnevu se bomo tako sprehodili od galerije do galerije in doživeli umetnost ter prostore navdiha, ki so del mesta in njegovega prebivalstva.   Več v priponki.
Grad Gewerkenegg v barvah OZN

Grad Gewerkenegg v barvah OZN

Mestni muzej Idrija, 23. maj 22. maja letos mineva 25 let od vstopa Republike Slovenije v Organizacijo združenih narodov (OZN), kar nedvomno predstavlja enega najpomembnejših mejnikov v slovenski zgodovini. S članstvom v OZN se je namreč končal proces osamosvajanja, Republika Slovenija pa je v polni meri postala suverena, neodvisna in mednarodno priznana država. Ob tej priložnosti je Ministrstvo za zunanje zadeve nekatere slovenske občine, ki so povezane z delovanjem Slovenije v OZN, povabilo k sodelovanju v kampanji "Turn Slovenia UN Blue" in osvetlitvi določenih zgradb oziroma znamenitosti v svetlo modro barvo, barvo OZN, 22. maja zvečer. Ideja je bila zasnovana po vzoru kampanje ob obeležitvi 70. obletnice OZN, 24. oktobra 2015, ko so bile k sodelovanju pri osvetlitvi znamenitosti povabljene vse države sveta. Kampanji se je pridružila tudi Slovenija. Tokratna kampanja predstavlja odlično priložnost za obeležitev te, za našo državo izjemno pomembne obletnice, približevanje OZN prebivalcem Slovenije ter hkrati tudi širšo promocijo posameznih mest in znamenitosti v Sloveniji. Mestom Ljubljana (Tromostovje, Ljubljanski grad), Slovenj Gradec (Koroška galerija likovnih umetnosti), Škofja Loka (Kamniti most, Loški grad), Divača (Škrateljnova domačija) in Postojna (občinska stavba in Predjamski grad), se pridružuje tudi Idrija, ki je z vpisom Dediščine živega srebra Almadéna in Idrije na UNESCO Seznam svetovne dediščine močno povezana z OZN. V ponedeljek zvečer, 22. 5. 2017, je bil s svetlo modro barvo, barvo OZN osvetljen Grad Gewerkenegg.Foto: Robert Zabukovec
Grad Gewerkenegg v barvah OZN

Grad Gewerkenegg v barvah OZN

Mestni muzej Idrija, 23. maj 22. maja letos mineva 25 let od vstopa Republike Slovenije v Organizacijo združenih narodov (OZN), kar nedvomno predstavlja enega najpomembnejših mejnikov v slovenski zgodovini. S članstvom v OZN se je namreč končal proces osamosvajanja, Republika Slovenija pa je v polni meri postala suverena, neodvisna in mednarodno priznana država. Ob tej priložnosti je Ministrstvo za zunanje zadeve nekatere slovenske občine, ki so povezane z delovanjem Slovenije v OZN, povabilo k sodelovanju v kampanji "Turn Slovenia UN Blue" in osvetlitvi določenih zgradb oziroma znamenitosti v svetlo modro barvo, barvo OZN, 22. maja zvečer. Ideja je bila zasnovana po vzoru kampanje ob obeležitvi 70. obletnice OZN, 24. oktobra 2015, ko so bile k sodelovanju pri osvetlitvi znamenitosti povabljene vse države sveta. Kampanji se je pridružila tudi Slovenija. Tokratna kampanja predstavlja odlično priložnost za obeležitev te, za našo državo izjemno pomembne obletnice, približevanje OZN prebivalcem Slovenije ter hkrati tudi širšo promocijo posameznih mest in znamenitosti v Sloveniji. Mestom Ljubljana (Tromostovje, Ljubljanski grad), Slovenj Gradec (Koroška galerija likovnih umetnosti), Škofja Loka (Kamniti most, Loški grad), Divača (Škrateljnova domačija) in Postojna (občinska stavba in Predjamski grad), se pridružuje tudi Idrija, ki je z vpisom Dediščine živega srebra Almadéna in Idrije na UNESCO Seznam svetovne dediščine močno povezana z OZN. V ponedeljek zvečer, 22. 5. 2017, je bil s svetlo modro barvo, barvo OZN osvetljen Grad Gewerkenegg.
Otroški likovni natečaj OTROCI POMAGAJO OTROKOM

Otroški likovni natečaj OTROCI POMAGAJO OTROKOM

Mestni muzej Idrija, 17. maj ― Vabimo vas, da sodelujete na otroškem likovnem natečaju OTROCI POMAGAJO OTROKOM – KER MI JE MAR POVSOD in ZA VSAKOGAR. Natečaj pripravlja Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Mestnim muzejem Idrija. Namen natečaja je spodbuditi otroke k razmišljanju o pomenu medsebojne pomoči in sodelujoče vzpodbuditi k iskanju rešitev, kako si lahko otroci med seboj pomagajo, kaj lahko naredijo drug za drugega, za ljudi okrog sebe in za boljši jutri vseh nas. Z njim želimo tudi širiti sporočila in vrednote, ki jih predstavlja Partizanska bolnica Franja med mladimi. Več o namenu in pogojih natečaja izveste tukaj.
18. maj - 180 letnica postavitve prvega parnega stroja

18. maj - 180 letnica postavitve prvega parnega stroja

Mestni muzej Idrija, 16. maj ― Vabimo vas na dogodek ob obeležitvi 180-letnice postavitve prvega parnega stroja pri Rudniku živega srebra Idrija na Mednarodni muzejski dan v četrtek, 18. maja 2017, ob 18.00 uri pred vhodno stavbo Frančiškovega jaška. Mihael Omerza iz Ljubljane bo predstavil delovanje parnega stroja lastne izdelave. Ob tem bo možen ogled restavriranih parnih in ostalih strojev v stavbi Frančiškovega jaška. Dviganje in črpanje jamske vode zavzema v zgodovini tehnike, še posebno pa v rudarstvu, nadvse elitno mesto. Tudi pri idrijskem rudniku je voda na površju služila za pogon rudniških strojev za dviganje in črpanje vode, strojev za izpiranje in drobljenje rude ter za pogon kovaških kladiv in mehov, žag in mlinov, hkrati pa je ogrožala delo v jami, zato jo je bilo potrebno stalno odstranjevati.Rudnik živega srebra Idrija ima bogato tradicijo pri nabavi in postavitvi parnih strojev, saj je bil na Slovenskem med prvimi. Prvi parni stroj je pričel obratovati leta 1818 v Trstu, leta 1835 pa v Ljubljani v rafineriji sladkorja – cukrarni.V idrijskem rudniku so 30. septembra 1837 nastale težave zaradi povečane količine jamske vode, ki je zalila spodnji del jame. Ker je bila zmogljivost črpalk na vodni pogon – kamšti premajhna, so na pomoč poklicali strokovnjake, med njimi tudi ravnatelja višjega rudarskega urada iz Celovca Jožefa Musaka in dvornega svetnika Alojza Maierja z Dunaja. Najprej so se odločili za postavitev parnega stroja za pogon črpalke pri Jožefovem jašku. Parna črpalka in obstoječa kamšt sta bila pri črpanju vode neuspešna, zato so leta 1838 pri Terezijinem jašku postavili še eno parno črpalko. Prva parna stroja pri idrijskem rudniku sta bila izdelana na Dunaju. V Idrijo so jih pripeljali razstavljena. Vsa vzdrževalna dela je vodil višji črpalni mojster Heyrovsky, ki je prav zato prišel iz Přibrama in ostal z družino v Idriji, dokler problem ni bil odpravljen.Po uspešni postavitvi prvih dveh parnih strojev so nadaljevali s poglabljanjem Frančiškovega jaška in leta 1842
Razstava Čipkasti modni spektakel

Razstava Čipkasti modni spektakel

Mestni muzej Idrija, 4. maj ― Vabimo vas na razstavo Čipkasti modni spektakel "Podaljšani trenutek". Odprli jo bomo v petek, 12. maja 2017, ob 19. uri v Razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji. Na ogled bodo kreacije slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipko. SPEKTAKEL Podaljšani trenutek Poskusimo razumeti čipko. In trenutek, ko vidimo v preplet niti oblečena dekleta. Razstava oblek s čipkastega modnega spektakla ni samo estetski in čustveni prizor. Klekljanje je kot liturgija, ki ima apokrifne zgodbe v ozadju. Že dobrih tristo let se kleklja s strogo disciplino iz bolečine, strahu ali iz veselja, za notranji mir, da užijemo zadovoljstvo in lepoto. Čipka se s časom osvobaja. Osvobaja papircev in starih risov. Koliko časa traja lepota čipke ali lepota ženske ali lepota modne revije? Ženska, ki kleklja, je osvobojena bremena minevanja. Tisti, ki čipko uživa, pa je ujet v trenutek lepega. V užitek, ki je prešel trnovo pot. Pričujoča razstava podaljša trenutek spektakla do te mere, da pogledamo v oči silam, ki prežijo nad čipko, iz črnih rovov, temnih kleti in črnih bukev, preteklosti. Da podoživimo čustva ob gledanju lepega.   RAZPOKE Davorin Lenko Pravijo, da laž najlažje skrijemo med dve resnici, isto pa najbrž velja za resnico, skrito med dvema lažema. Pomen, ki se izriše, ko izpostavimo dve nasprotujoči si tezi, deluje podobno – je več kot vsota delcev. Ravno zato je lepota brez kontrasta, brez razpok, na smrt dolgočasna. Ničesar nam ne sporoča. In ker izložbene lutke prodajajo obleke, ne pa samih sebe, prodajajo brezoblični ideal, na človeku pa je, da mu vdahne kontekst, dušo, antiideal, s katerim se sporočilnost obleke šele prične – in ne konča. Čipkasto spodnje perilo in elegantne enodelne obleke. Neobrite pazduhe in umazane bose noge. Bizarne maske, nadete bodisi v upanju, bodisi v strahu, bodisi v izražanju notranje moči. Edino o enem ni dvoma: to telo je nekje bilo. Od nekje prihaja. Nekam gre. Nepopolno je; paradoksalno in kontrastno samemu seb
Praznovanje 1. maja

Praznovanje 1. maja

Mestni muzej Idrija, 27. april ― Mestni muzej Idrija se je pridružil skupnemu projektu več slovenskih muzejev, v katerem obeležujejo praznovanje mednarodnega delavskega praznika med rudarji in železarji v preteklosti. V Mali galeriji na gradu Gewerkenegg je od 20. aprila do 31. maja 2017 na ogled razstava Živel 1. maj! Živel praznik dela! Na predvečer praznika, 30. aprila 2017, ob 19. uri bo na Mestnem trgu v Idriji potekal kulturni dogodek, v katerem bodo sodelovali učenci Osnovne šole Idrija in posamezniki, ki bodo na avtentičen način obeležili proslavo iz začetka 20. stoletja. Člani Godbenega društva rudarjev Idrija pa bodo praznik počastili s tradicionalnim promenadnim koncertom. Lepo vabljeni!
Zbiranje gradiva na temo Gasilstvo na Cerkljanskem

Zbiranje gradiva na temo Gasilstvo na Cerkljanskem

Mestni muzej Idrija, 24. april ― Povabilo k zbiranju gradiva na temo Gasilstvo na Cerkljanskem. NA POMOČ pri zbiranju gradiva v zvezi z gasilstvom na Cerkljanskem Gasilci so prvi, ki nam pomagajo ob različnih nesrečah, zdaj jim mi lahko pomagamo. Gasilska zveza Cerkno v letošnjem letu praznuje 20-letnico svojega delovanja. Praznovanje bodo obeležili tudi z izdajo zbornika in z razstavo, ki jo bodo pripravili v sodelovanju s Cerkljanskim muzejem. Predstavljenih bo vseh 9 prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo na Cerkljanskem (Cerkno, Novaki, Planina – Čeplez, Gorje – Poče – Trebenč, Zakriž, Ravne, Bukovo – Zakojca, Šebrelje, Plužnje) . Da bi lahko pripravili dobro predstavitev, vabimo k sodelovanju vse sedanje in bivše gasilce, njihove sorodnike in vse, ki hranijo gradivo povezano z gasilstvom. V poštev pridejo uniforme, kosi opreme, fotografije, dokumenti, značke, plakati in drugo spominsko gradivo pripravljeno ob različnih obletnicah, tombolah, gasilskih veselicah in drugih priložnostih. Zanimajo nas tudi spomini, zgodbe in anekdote povezane z gasilskimi akcijami in dogodki. Če hranite omenjeno gradivo se prosimo obrnite na vodstvo vašega PGD ali direktno na Cerkljanski muzej (tel.:053723180, E-mail: info@muzej-idrija-cerkno.si) Prosimo, da nam posredujete originalno gradivo (fotografije, dokumenti), ki ga bomo v muzeju poskenirali in vam originale vrnili (za povečave in tisk rabimo namreč ustrezno kvaliteto posnetkov). Seveda bomo veseli, če se boste odločili, da nam gradivo podarite. V Cerkljanskem muzeju že hranimo nekaj fotografij, povezanih z gasilstvom, vendar žal niso dokumentirane. Nam lahko pomagate ? Prepoznate ljudi na fotografijah ali kraj kjer so nastale?
Javno vodstvo in odprtje razstave Otroci pomagajo otrokom v Partizanski bolnici Franja

Javno vodstvo in odprtje razstave Otroci pomagajo otrokom v Partizanski bolnici Franja

Mestni muzej Idrija, 20. april ― Vabimo vas na javno vodstvo in odprtje razstave otroškega likovnega natečaja v Partizansko bolnico Franja v četrtek, 27. aprila 2017, ob 11. uri. Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije v aprilu gostila že 7. razstavo likovnega natečaja Otroci pomagajo otrokom. Natečaj, ki je bil razpisan v maju 2016, v tednu Rdečega križa, je potekal s podnaslovom Povsod in za vsakogar. Že 150 let, saj je organizacija Rdečega križa lani obeležila 150-letnico svojega delovanja. Na njem je sodelovalo 73 šol iz Slovenije in Hrvaške. Komisija je iz med 774 prispelih nagradila 29 del. Tako kot v letu 2016 se tudi letos razstava seli v Partizansko bolnico Franja. Odprli jo bomo v četrtek, 27. aprila ob 11. uri, ko pripravljamo tudi javno vodstvo. Zbirno mesto in pričetek vodenja je ob informativni tabli na parkirišču pod Partizansko bolnico Franja. Zaradi lažje organizacije prosimo, da vaš prihod najavite na tel.: 05 37 23 180 ali E-mail: info@muzej-idrija-cerkno.siRazstava bo na ogled do 18. maja 2017.
Odprtje razstave Živel 1. maj, živel praznik dela

Odprtje razstave Živel 1. maj, živel praznik dela

Mestni muzej Idrija, 14. april ― Vabimo vas na odprtje razstave Živel 1.maj, živel praznik dela v četrtek, 20. aprila 2017, ob 19. uri v mali galeriji na gradu Gewerkenegg. Razstava o prazniku dela je del medinstitucionalnega projekta o praznovanju med rudarji in železarji na Slovenskem, v katerem poleg Mestnega muzeja Idrija sodelujejo KPM, Muzej Ravne na Koroškem, Zasavski muzej Trbovlje, Muzej Velenje in Gornjesavski muzej Jesenice.  Avtor razstave, ki govori o praznovanju 1. maja  v Idriji je kustos Darko Viler. V rudarski Idriji se je 1. maj prvič praznoval leta 1899. Pobudnik tega za rudniško upravo nezaslišanega dogodka je bil ravnatelj Občnega konsumnega društva Idrija in vplivni socialdemokrat Fran Rinaldo. Prvomajska proslava se je pričela ob peti uri zjutraj, ko je skupina desetih godbenikov z budnico odkorakala skozi mesto. Godba je bila rudniška, zato kot celota ni smela igrati. Igrali so samo nekateri člani oziroma simpatizerji socialdemokratske stranke. Ob devetih dopoldne je bil na Mestnem trgu politični shod. Popoldansko slavje se je pričelo s skupno povorko, rdečo zastavo na čelu in godbo, ki je šla do Renkovca, kjer se jim je pridružila kolona iz Spodnje Idrije. Skupaj so nato odšli do kmeta Kobala, kjer so se zabavali do sedme ure zvečer, ko so se ponovno skupaj vrnili v mesto. Na večer praznika so rudarji razsvetlili okna svojih hiš. Največ lučk je gorelo v štirih velikih rudarskih hišah med Idrijo in Spodnjo Idrijo.   Razstava bo odprta do 31. maja 2017.
še novic