Praznovanje 1. maja

Praznovanje 1. maja

Mestni muzej Idrija, 27. april ― Mestni muzej Idrija se je pridružil skupnemu projektu več slovenskih muzejev, v katerem obeležujejo praznovanje mednarodnega delavskega praznika med rudarji in železarji v preteklosti. V Mali galeriji na gradu Gewerkenegg je od 20. aprila do 31. maja 2017 na ogled razstava Živel 1. maj! Živel praznik dela! Na predvečer praznika, 30. aprila 2017, ob 19. uri bo na Mestnem trgu v Idriji potekal kulturni dogodek, v katerem bodo sodelovali učenci Osnovne šole Idrija in posamezniki, ki bodo na avtentičen način obeležili proslavo iz začetka 20. stoletja. Člani Godbenega društva rudarjev Idrija pa bodo praznik počastili s tradicionalnim promenadnim koncertom. Lepo vabljeni!
Zbiranje gradiva na temo Gasilstvo na Cerkljanskem

Zbiranje gradiva na temo Gasilstvo na Cerkljanskem

Mestni muzej Idrija, 24. april ― Povabilo k zbiranju gradiva na temo Gasilstvo na Cerkljanskem. NA POMOČ pri zbiranju gradiva v zvezi z gasilstvom na Cerkljanskem Gasilci so prvi, ki nam pomagajo ob različnih nesrečah, zdaj jim mi lahko pomagamo. Gasilska zveza Cerkno v letošnjem letu praznuje 20-letnico svojega delovanja. Praznovanje bodo obeležili tudi z izdajo zbornika in z razstavo, ki jo bodo pripravili v sodelovanju s Cerkljanskim muzejem. Predstavljenih bo vseh 9 prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo na Cerkljanskem (Cerkno, Novaki, Planina – Čeplez, Gorje – Poče – Trebenč, Zakriž, Ravne, Bukovo – Zakojca, Šebrelje, Plužnje) . Da bi lahko pripravili dobro predstavitev, vabimo k sodelovanju vse sedanje in bivše gasilce, njihove sorodnike in vse, ki hranijo gradivo povezano z gasilstvom. V poštev pridejo uniforme, kosi opreme, fotografije, dokumenti, značke, plakati in drugo spominsko gradivo pripravljeno ob različnih obletnicah, tombolah, gasilskih veselicah in drugih priložnostih. Zanimajo nas tudi spomini, zgodbe in anekdote povezane z gasilskimi akcijami in dogodki. Če hranite omenjeno gradivo se prosimo obrnite na vodstvo vašega PGD ali direktno na Cerkljanski muzej (tel.:053723180, E-mail: info@muzej-idrija-cerkno.si) Prosimo, da nam posredujete originalno gradivo (fotografije, dokumenti), ki ga bomo v muzeju poskenirali in vam originale vrnili (za povečave in tisk rabimo namreč ustrezno kvaliteto posnetkov). Seveda bomo veseli, če se boste odločili, da nam gradivo podarite. V Cerkljanskem muzeju že hranimo nekaj fotografij, povezanih z gasilstvom, vendar žal niso dokumentirane. Nam lahko pomagate ? Prepoznate ljudi na fotografijah ali kraj kjer so nastale?
Javno vodstvo in odprtje razstave Otroci pomagajo otrokom v Partizanski bolnici Franja

Javno vodstvo in odprtje razstave Otroci pomagajo otrokom v Partizanski bolnici Franja

Mestni muzej Idrija, 20. april ― Vabimo vas na javno vodstvo in odprtje razstave otroškega likovnega natečaja v Partizansko bolnico Franja v četrtek, 27. aprila 2017, ob 11. uri. Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije v aprilu gostila že 7. razstavo likovnega natečaja Otroci pomagajo otrokom. Natečaj, ki je bil razpisan v maju 2016, v tednu Rdečega križa, je potekal s podnaslovom Povsod in za vsakogar. Že 150 let, saj je organizacija Rdečega križa lani obeležila 150-letnico svojega delovanja. Na njem je sodelovalo 73 šol iz Slovenije in Hrvaške. Komisija je iz med 774 prispelih nagradila 29 del. Tako kot v letu 2016 se tudi letos razstava seli v Partizansko bolnico Franja. Odprli jo bomo v četrtek, 27. aprila ob 11. uri, ko pripravljamo tudi javno vodstvo. Zbirno mesto in pričetek vodenja je ob informativni tabli na parkirišču pod Partizansko bolnico Franja. Zaradi lažje organizacije prosimo, da vaš prihod najavite na tel.: 05 37 23 180 ali E-mail: info@muzej-idrija-cerkno.siRazstava bo na ogled do 18. maja 2017.
Odprtje razstave Živel 1. maj, živel praznik dela

Odprtje razstave Živel 1. maj, živel praznik dela

Mestni muzej Idrija, 14. april ― Vabimo vas na odprtje razstave Živel 1.maj, živel praznik dela v četrtek, 20. aprila 2017, ob 19. uri v mali galeriji na gradu Gewerkenegg. Razstava o prazniku dela je del medinstitucionalnega projekta o praznovanju med rudarji in železarji na Slovenskem, v katerem poleg Mestnega muzeja Idrija sodelujejo KPM, Muzej Ravne na Koroškem, Zasavski muzej Trbovlje, Muzej Velenje in Gornjesavski muzej Jesenice.  Avtor razstave, ki govori o praznovanju 1. maja  v Idriji je kustos Darko Viler. V rudarski Idriji se je 1. maj prvič praznoval leta 1899. Pobudnik tega za rudniško upravo nezaslišanega dogodka je bil ravnatelj Občnega konsumnega društva Idrija in vplivni socialdemokrat Fran Rinaldo. Prvomajska proslava se je pričela ob peti uri zjutraj, ko je skupina desetih godbenikov z budnico odkorakala skozi mesto. Godba je bila rudniška, zato kot celota ni smela igrati. Igrali so samo nekateri člani oziroma simpatizerji socialdemokratske stranke. Ob devetih dopoldne je bil na Mestnem trgu politični shod. Popoldansko slavje se je pričelo s skupno povorko, rdečo zastavo na čelu in godbo, ki je šla do Renkovca, kjer se jim je pridružila kolona iz Spodnje Idrije. Skupaj so nato odšli do kmeta Kobala, kjer so se zabavali do sedme ure zvečer, ko so se ponovno skupaj vrnili v mesto. Na večer praznika so rudarji razsvetlili okna svojih hiš. Največ lučk je gorelo v štirih velikih rudarskih hišah med Idrijo in Spodnjo Idrijo.   Razstava bo odprta do 31. maja 2017.
Delavnica Rjavi medved ob razstavi ilustracij Bilo je nekoč ...

Delavnica Rjavi medved ob razstavi ilustracij Bilo je nekoč ...

Mestni muzej Idrija, 13. april ― Mestni muzej Idrija ob razstavi ilustracij Bilo je nekoč ... vabi otroke (od šest let dalje) in starše na delavnico Rjavi medved. Vabljeni v sredo, 19. aprila, ob 17. uri na idrijski grad Gewerkenegg!Na delavnici bomo spoznali tehniko rezanja in zlaganja papirja - kirigami. Pod vodstvom akademske slikarke Marije Prelog bomo iz papirja s pomočjo šablone izrezali lik medveda in ga zložili v tridimenzionalno žival.  Prispevek za delavnico znaša 3 €. S seboj prinesite škarjice za papir.Več o vodji delavnice najdete na njeni spletni strani: http://www.marijaprelog.si/index.html  
Muzejski večer - Praznovanje 1. maja

Muzejski večer - Praznovanje 1. maja

Mestni muzej Idrija, 12. april ― Vabimo Vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri, ki bo v torek, 18. aprila 2017, ob 19. uri v predavalnici Osnovne šole Idrija. O PRAZNOVANJU PRVEGA MAJA v industrijskih in rudarskih mestih na Slovenskem bodo spregovorili dr. Karla Oder iz KPM, Muzej Ravne na Koroškem, Jana Mlakar Adamič iz Zasavskega muzeja Trbovlje, Tanja Verboten iz Muzeja Velenje, Irena Lačen Benedičič iz Gornjesavskega muzeja Jesenice in Darko Viler iz Mestnega muzeja Idrija.   Prvi maj, praznik dela, je trdno povezan s socialdemokratskim in socialističnim delavskim gibanjem. Praznik se je rodil iz boja za boljše delovne, socialne in ekonomske pogoje ter za soodločanje pri političnem in gospodarskem razvoju. Zaradi mednarodne povezanosti in solidarnosti delavcev se je razvil v simbol sodobne, z industrijskim delom zaznamovane družbe. Leta 1890 so ga prvič praznovali, danes pa je del tradicije. Na Slovenskem so prvomajske manifestacije leta 1890 potekale v Ljubljani, Mariboru, Zasavju, okolici Celja in Štorah. V rudarski Idriji so prvi maj prvič praznovali leta 1899. Prvi maj ni bil dela prost dan. Podjetniki ali upravitelji podjetij v državni lasti so lahko delavcem dovolili odsotnost z dela in s tem tudi udeležbo na manifestaciji. Največkrat so dovoljenje za praznovanje dobili rudarji in železničarji, drugi izjemoma.   Vabimo: Razstava Živel 1. maj! Živel praznik dela!20. 4. 2017 ob 19. uri, grad Gewerkenegg Slovesna prireditev s promenadnim koncertom Godbenega društva rudarjev Idrija30. 4. 2017 ob 19. uri, Mestni trg Idrija
Odprtje fotografske razstave "Jazzy-ga in učenci"

Odprtje fotografske razstave "Jazzy-ga in učenci"

Mestni muzej Idrija, 11. april ― Zavod Jazz Cerkno in Cerkljanski muzej vabita na odprtje in ogled fotografske razstave »Jazzy-ga! in učenci« v soboto, 22. aprila 2017, ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju. Ime mednarodno priznanega fotografa Žige Koritnika je tesno povezano s festivalom Jazz Cerkno, saj že od leta 2008 malone vsako leto pripravlja fotografske delavnice pod prepoznavnim naslovom Jazzy-ga! Na razstavi bodo skupaj s Koritnikovimi fotografijami na ogled prav dela udeležencev delavnic; svoje impresije cerkljanskih jazzarij bodo predstavili Maruša Bertoncelj, Hugh Cowling, Petra Cvelbar, Karin Girkinger, Lara Hawthorne, Dejan Kuralt, Boštjan Lah, Janez Mandeljc, Tea Rogelj, Miha Šest, Tone Štamcar, Jan Šuntajs, Robert Tudjina in Andreja K. Žafran. Koritnik, ki je kot glasbeni fotograf dejaven od leta 1987 in ima za sabo več kot 30 samostojnih in 24 skupinskih razstav, bo predstavil tako fotografije iz Cerknega kot z drugih festivalov, ki jih redno spremlja; mdr. je od leta 1996 uradni fotograf Skopje jazz festivala. Njegove fotografije krasijo tudi spremljevalne knjižice albumov založb, kot so Tzadik, Intuition, Leo Records, Trost Records ali Clean Feed. Razstavo bo v Cerkljanskem muzeju na ogled do 29. maja 2017. V času festivala Jazz Cerkno bo razstava odprta od 10.00 do 20.00.
Delavnica izdelovanja papirnatih nageljčkov

Delavnica izdelovanja papirnatih nageljčkov

Mestni muzej Idrija, 9. april ― Mestni muzej Idrija in Dom upokojencev Idrija vabita na delavnico izdelovanja papirnatih nageljčkov v torek, 11. aprila 2017, ob 16.30 v prostorih Doma upokojencev na Arkovi 4 v Idriji! Z nageljčki bomo obeležili letošnji 1. maj in obudili tradicijo praznovanja v naših krajih pred več kot sto leti. S seboj prinesite škarje, dobro voljo in spomine! Delavnica spada v sklop dogodkov Živel 1. maj! Živel praznik dela! Praznik dela med rudarji in železarji na Slovenskem, ki jih organizirajo KPM, Muzej Ravne na Koroškem, Zasavski muzej Trbovlje, Muzej premogovništva Velenje, Muzej Velenje, Železarski muzej Štore, Gornjesavski muzej Jesenice in Mestni muzej Idrija.Napovedujemo in vabimo: Muzejski večeri – Praznovanje 1. maja, 18. 4. 2017 ob 19. uri, OŠ Idrija Razstava Živel 1. maj! Živel praznik dela! 20. 4. 2017 ob 19. uri, grad Gewerkenegg Slovesna prireditev s promenadnim koncertom Godbenega društva rudarjev Idrija , 30. 4. 2017 ob 19. uri, Mestni trg   Delavnica spada v sklop dogodkov Živel 1. maj! Živel praznik dela! Praznik dela med rudarji in železarji na Slovenskem, ki jih organizirajo KPM, Muzej Ravne na Koroškem, Zasavski muzej Trbovlje, Muzej premogovništva Velenje, Muzej Velenje, Železarski muzej Štore, Gornjesavski muzej Jesenice in Mestni muzej Idrija.   Napovedujemo in vabimo: Muzejski večeri – Praznovanje 1. maja, 18. 4. 2017 ob 19. uri, OŠ Idrija Razstava Živel 1. maj! Živel praznik dela! 20. 4. 2017 ob 19. uri, grad Gewerkenegg Slovesna prireditev s promenadnim koncertom Godbenega društva rudarjev Idrija , 30. 4. 2017 ob 19. uri, Mestni trg   Mestni muzej Idrija in Dom upokojencev Idrija vabita na delavnico izdelovanja papirnatih nageljčkov v torek, 11. aprila 2017, ob 16.30 v prostorih Doma upokojencev na Arkovi 4 v Idriji! Z nageljčki bomo obeležili letošnji 1. maj in obudili tradicijo praznovanja v naših krajih pred več kot sto leti. S seboj prinesite škarje, dobro voljo in spomine!     Delavnica spada v sklop dogodkov Živel 1. maj! Živel praznik
Velikonočna delavnica v Cerkljanskem muzeju

Velikonočna delavnica v Cerkljanskem muzeju

Mestni muzej Idrija, 2. april ― Cerkljanski muzej vabi otroke na ustvarjalno velikonočno delavnico v vsredo, 5. aprila 2017, ob 16. uri. Pod vodstvom Sanje Rejc boste izdelali velikonočne voščilnice, jih opremili z lepimi željami in pripravili za pot na pošto. Da pa bo ostal en spominček na delavnico tudi doma, bo vsak udeleženec izdelal še svoj poseben podstavek za pirh. Prispevek: 3,00 €
Odprtje razstave ilustracij Bilo je nekoč ...

Odprtje razstave ilustracij Bilo je nekoč ...

Mestni muzej Idrija, 30. marec ― Mestni muzej Idrija in sekcija ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov vas vabita na razstavo Bilo je nekoč… Na njej se bo z ilustracijami, ki so nastale po mitoloških ali zgodovinskih predlogah, predstavilo 27 ilustratorjev. Njihove ilustracije so bile objavljene v knjigah, priročnikih in revijah. Na odprtju razstave bo avtorje in njihova dela predstavil likovni kritik ddr. Damir Globočnik. Vljudno vabljeni v četrtek, 6. aprila 2017 ob 18. uri v Razstavišče Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg! Razstava bo na ogled do 7. maja 2017, vsak dan od 9. do 18. ure.Več razstavi si preberite v priponki.
Muzejski večer - Damjan Ovsec, O meščanstvu in njegovi vlogi

Muzejski večer - Damjan Ovsec, O meščanstvu in njegovi vlogi

Mestni muzej Idrija, 22. marec ― Vabimo Vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri, ki bo v torek, 28. marca 2017, ob 18. uri v predavalnici Osnovne šole Idrija. O MEŠČANSTVU IN NJEGOVI VLOGI bo predaval etnolog Damjan Ovsec. Razvoj meščanstva je bil dolgotrajen in zapleten. Definicij o tem, kaj je meščanstvo, je veliko. Prevladujejo zgodovinske, nekaj je socioloških, psiholoških pa skoraj nič. Velja, da je meščan, ki je marsikaj povzel iz razsvetljenskega izročila, človek večne renesanse, ambivalenten, ki obvladuje detajl in celoto. Meščanstvo ima o sebi močno zavest, ki se identificira z mestom, dogajanjem v njem in njegovim razvojem. Njegova identiteta je izredno pomembna, ker brez nje ni psihičnega zdravja. Meščan je človek z izrazito tradicijo, z njo se močno identificira, istoveti pa se tudi s širšim okoljem. Temelj njegovega obstoja je ekonomska moč, kreativnost in podjetnost, saj so (bile) meščanske norme v svojem bistvu liberalne. Slovence so kot moderen politični narod nedvomno oblikovali meščani, brez katerih tudi samostojne Slovenije ne bi bilo.                                                                   Damjan Ovsec, etnolog
Muzejsko srečanje z Valerijo Skrinjar Tvrz

Muzejsko srečanje z Valerijo Skrinjar Tvrz

Mestni muzej Idrija, 6. marec ― Cerkljanski muzej vas v okviru Muzejskih srečanj vabi na pogovor z Valerijo Skrinjar Tvrz, nekdanjo partizansko učiteljico in šifrantko. Srečanje, ki ga bo vodila kustosinja Milojka Magajne, bo v petek, 10. marca 2017, ob 17. uri v dvorani Podružnične glasbene šole Cerkno. Valerija Skrinjar je bila rojena v rudarski družini v Zagorju ob Savi. Komaj šestnajstletna je postala partizanska učiteljica, leto pozneje pa partizanka, ki so ji zaupali delo šifrantke v operativnem štabu Šlandrove in Zidanškove brigade pri komandantu Francu Severju Franti. Po vojni se je posvetila novinarstvu in pisateljevanju, je avtorica več kot 30 knjig. Življenjska pot jo je odpeljala v Sarajevo, kjer je preživela več desetletij in doživela tudi drugo hudo vojno izkušnjo. Njena življenjska zgodba ni le spomin in opomin na minulo trpljenje, je tudi zgodba o srčnosti, vztrajnosti, tovarištvu in pogumu.
SOZVOČJE PRIMORSKE

SOZVOČJE PRIMORSKE

Mestni muzej Idrija, 3. marec ― SOZVOČJE PRIMORSKE povezuje že uveljavljene in edinstvene kulturne in naravne znamenitosti z območij Cerknega, Idrije in Tolmina z največjimi slovenskimi glasbeniki in poeti. Doživetja bodo obogatile še unikatne vizualne predstavitve. V koncertni cikel se  z dvema prozoriščema vključuje tudi Mestni muzej Idrija. Cerkno, Idrija in Tolmin z okolico so bili vedno tesno povezani med sabo. Ne samo geografsko, ampak tudi preko zgodovine ter prenosa znanj in kulture, katere pomemben del predstavlja glasba. Združuje namreč ljudi istih navad, razmišljanj in občutij. V časih, ko hitimo iz dneva v dan, so trenutki, ki jih namenimo druženju, zato še toliko pomembnejši.Dogodki, ki se bodo odvili v sklopu SOZVOČJA PRIMORSKE so: MI2 PIŠEMA POEZIJO, Topilnica rudnika živega srebra, Idrija, 8. marec 2017 SEVERA GJURIN, Kosmačeva domačija, Slap ob Idrijci, 5. april 2017 IZTOK MLAKAR, Cerkljanski muzej, Cerkno, 17. maj 2017 MATEVŽ ŠALEHAR HAMO, Rojstna hiša Simona Gregorčiča, Vrsno, 7. junij 2017 DITKA & FERI LAINŠČEK, Domačija Franceta Bevka, Zakojca, 6. september 2017 DRAGO MISLEJ MEF, Jašek Frančiške, Idrija, 4. oktober 2017  SOZVOČJE PRIMORSKE na enem mestu združuje glasbenike, ki bodo stopili korak vstran od svojega rednega ustvarjanja in nastopanja ter poslušalce, ki si želijo drugačne glasbene izkušnje. SOZVOČJE PRIMORSKE pokaže unikatnost lokacij in objektov na drugačen način. V sozvočju zgodovine, glasbe, poezije in vizualizacije, bo namreč moč začutiti posebnost prostora in časa, iz katerega izhajajo.   Vstopnice so na voljo v spletni trgovini www.sozvocje.si, preko info@sozvocje.si">info@sozvocje.si in na 031 606 132.   SOZVOČJE PRIMORSKE se odvija na edinstvenih in prostorsko omejenih lokacijah, zato je tudi število vstopnic omejeno. Število vstopnic je različno od dogodka do dogodka, saj nekateri prostori ne omogočajo več kot 50 obiskovalcev. Svetujemo vam, da si vstopnice zagotovite že v predprodaji, saj ne zagotavljamo, da bodo vstopnice na voljo tudi na dan dogodk
Muzejski večer - Uroš Bajželj: Sto let izvozne naprave v jašku Frančiške

Muzejski večer - Uroš Bajželj: Sto let izvozne naprave v jašku Frančiške

Mestni muzej Idrija, 16. februar ― Vabimo Vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri, ki bo v torek, 21. februarja 2017, ob 18. uri v predavalnici Osnovne šole Idrija. Predaval bo rudarski inženir prof. dr. Uroš Bajželj na temo STO LET IZVOZNE NAPRAVE V JAŠKU FRANČIŠKE: STARE SIEMENS-SCHUCKERT IN NOVE DVG-THYSSEN. Jašek Frančiške je eden od mnogih, ki so bili zgrajeni v času obratovanja rudnika. V svoji stoletni zgodovini je imel različne vloge. Postavljen je bil na severnem robu idrijskega rudišča, izven vpliva odkopavanja. Služil je za izvoz rude, prevoz materiala, ljudi in za prezračevanje. Za potrebe jaška je bila nabavljena in leta 1912 vgrajena za tisti čas najmodernejša izvozna naprava Siemens-Schuckert, ki je bila podrobno predstavljena v dokumentarnem filmu Mansfort auf! Po skoraj stoletnem obratovanju izvozne naprave je bila njena uporaba za prevoz ljudi prepovedana zaradi obrabe materiala na nekaterih pomembnih delih stroja. Ta je danes na izvornem mestu razstavljen kot muzejski eksponat. Med zapiranjem rudnika je bil jašek namenjen dostopanju do jamskih objektov s črpališčem vode ter prezračevanju jame. V ta namen se je nabavilo novo sodobno izvozno napravo DVG-Thyssen, ki je posebnost v rudarstvu in omogoča izvajanje vseh predvidenih dejavnosti v času zapiranja rudnika. Prof. dr. Uroš Bajželj
Pustna delavnica v Cerkljanskem muzeju

Pustna delavnica v Cerkljanskem muzeju

Mestni muzej Idrija, 16. februar ― Cerkljanski muzej vabi otroke na pustno delavnico v sredo, 22. februarja 2017, ob 16. uri v prostore muzeja. Delavnica bo tudi letos laufarsko obarvana. Svoje ustvarjalne energije  bomo posvetili liku, ki se od preostale druščine loči v eni pomembni podrobnosti. V čem se LAMANT razlikuje od ostalih laufarjev, bomo odkrivali na ustvarjalni delavnici s Sanjo Rejc.Vstopnina 3,00 €.Lepo vabljeni!
Odprtje razstave Slovenija odprta za umetnost

Odprtje razstave Slovenija odprta za umetnost

Mestni muzej Idrija, 16. februar ― Mestni muzej Idrija vabi na odprtje razstave SLOVENIJA ODPRTA ZA UMETNOST v četrtek, 23. februarja 2017, ob 18. uri v Razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji. Razstavljena dela so nastala v okviru Mednarodnega likovnega simpozija Pogled od zgoraj 2016, ki je potekal na Sinjem Vrhu od 27. 6. do 2. 7. 2016. Razstavo je finančno podprla Občina Idrija in bo odprta do 19. marca 2017, vsak dan od 9. do 18. ure.VABLJENI!       Kosovelov dom Sežana – Velika galerija Ivana Varla Lokarjeva galerija Ajdovščina Mestni muzej Idrija – Razstavišče Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg Muzeji radovljiške občine – Galerija Šivčeva hiša  
še novic