Kulturni bazar – prostor za kulturno-umetnostno vzgojo

Borštnikovo srečanje, 6. april 2018 ― V Cankarjevem domu v Ljubljani je včeraj, 5. aprila, potekal jubilejni, deseti Kulturni bazar, katerega osrednja tema je bila Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebnost pozornost pa so namenili Cankarjevemu letu 2018 ter medgeneracijskem povezovanju na področju kulture. Z našo novo celostno grafično podobo, ki je delo priznanega oblikovalca Radovana Jenka, smo nagovorili predstavnike vzgojno-izobraževalnih ustanov in druge obiskovalce tudi mi, saj letos na Festivalu Borštnikovo srečanje uvajamo nov programski sklop. Še pred uradnim pričetkom 53. edicije bomo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in projektom Prvi prizor izvedli dvodnevno usposabljanje za strokovne delavce in gledališke ustvarjalce, ki bo vključevalo ogled raznovrstnih uprizoritev za mlade in preizkus novega modela analize, zaključilo pa se bo s posvetom o gledališču za mlade, in sicer skozi različne perspektive: umetniško kreiranje, gledališko kritiko in sodobno pedagogiko. Na skoraj 50 dogodkih se je včeraj zvrstilo okoli 1000 udeležencev – strokovnih delavcev iz vse Slovenije, Kulturni bazar pa se je v desetih letih uveljavil kot prepoznan prostor za kulturno-umetnostno vzgojo. "Tukaj se že deset let srečujemo, spoznavamo, navezujemo partnerstva in uspešna sodelovanja vsi, ki nas kultura bogati, pa tudi vsi, ki se zavedamo njenega pomena," je dejala nacionalna koordinatorica za kulturno-umetnostno vzgojo na ministrstvu za kulturo Nataša Bucik. Ne zamudite 53. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v Mariboru od 15. do 28. oktobra ponudil bogat mednarodni in spremljevalni program, ob slovenskih in tujih gledaliških predstavah pa si boste lahko ogledali še zanimive razstave, glasbene nastope in filmski program. Festivalsko jedro bodo seveda v tekmovalnem programu zbrane vrhunske slovenske gledališke uprizoritve, ki se bodo potegovale za festivalske nagrade.

MEDIJA

Kurja polt, 28. marec 2018 ― PRESS/PRO Rok za akreditacije: petek 6. 4. 2018KONTAKT ZA MEDIJE in NOVINARSKE AKREDITACIJEMaša Pečee: masa.pece@kurjapolt.orgt: +386 (0)41 284 327 Kurja polt 2018 - Medijsko sporočilo Kurja polt 2018 - Filmske fotografije, logo, vizualna podoba The post MEDIJA appeared first on Kurja polt.

MEDIJA

Kurja polt, 28. marec 2018 ― PRESS/PRO Rok za akreditacije: 29. 3. 2019 KONTAKT ZA MEDIJE in NOVINARSKE AKREDITACIJE Maša Peče e: masa.pece@kurjapolt.org t: +386 (0)41 284 327 Kurja polt 2018 - Medijsko sporočilo Kurja polt 2018 - Filmske fotografije, logo, vizualna podoba The post MEDIJA appeared first on Kurja polt.

Slovenska poslanica ob svetovnem dnevu gledališča

Borštnikovo srečanje, 27. marec 2018 ― Gledališče noče predstave, hoče dogodek. Noče predstavljati, hoče biti. Scela navzoče. Do kraja prisotno. Hoče se dogoditi tukaj in zdaj, v krhkem in praznem in krutem presečišču med odrom in avditorijem, v absolutnem sedanjiku. Noče ponavljanja in predvidljivosti; noče moraliziranja, noče pridige. Prezira novo, ki je novo zgolj zaradi novega. Želi si negotovosti, nepredvidljivosti, nevarnosti. Hoče zapeljevati in odbijati. Božati in mrcvariti. Dolgočasiti in čarati. In pogosto vse to hkrati. Gledališče hoče, da na iste, znane in poznane reči pogledamo drugače. Obsedeno je z ljubeznijo, smrtjo, samoto, strahom, posameznikom in skupnostjo. In z vsemi kombinacijami. In neskončnimi variacijami. Gledališče ve, da nobena variacija ni prava, ni končna in ni dokončna. A hkrati ve, da je konec prav takrat, ko gre za lažno kombinacijo, za prikrit posnetek, za preračunljivo variacijo. Predvsem pa ve, kdaj smo skupaj. In kdaj vsak zase. Jaz sem režiser, ker so igralci. Sem moški, ker imam ženo. Oče, ker sta Pipa in Jakob. Profesor, ker so študentje. Mlad, ker sta Mile Korun in Dušan Jovanović. Star, ker so Nina Ivanišin, Maruša Majer in Aljaž Jovanović. Debel, ker je Matej Puc. Visok, ker je Bojan Emeršič. Neumen, ker je toliko pametnejših. Pameten, ker nisem najneumnejši. Ateist, ker so verujoči. Slovenec, ker so Francozi, Čilenci in Sirci. Sem zgolj v odnosu. Sem vsota odnosov. Sam sem nič. Pod povečevalnim steklom gledališča – ker v gledališču je vse malo veliko – je moj nič še bolj ničev, če se čvrsto ne vpnem v mrežo odnosov. Ko zlorabljam oder za to, da kažem sebe. Ko, kadar sem gledalec, sedim v parterju, ker se spodobi. Gledališče me hoče celega, z vsem, kar sem; gledališče ne dela razlik, ne sodi, ne moralizira. Gledališče hoče, da hočem, da hočem zares. Hoče pa tudi, da se prepustim, da se skorajda razblinim. Da sem torej do kraja jaz in hkrati tudi nekak nejaz, ki je ti in je on in je vi. Ko se je pred davnimi ča

Ob svetovnem dnevu gledališč

Borštnikovo srečanje, 26. marec 2018 ― Združenje dramskih umetnikov Slovenije je na svoji spletni strani objavilo prevod letošnje mednarodne poslanice ob svetovnem dnevu gledališča, ki jo je napisala ena od izbranih avtoric Maya Zbib iz Libanona. http://zdus.si/mednarodna-poslanica-ob-svetovnem-dnevu-gledalisca-2018/   V sklopu praznovanj ob 70-letnici Mednarodnega gledališkega inštituta (International Theatre Institute) in zaradi poudarjanja medkulturnega in mednarodnega vidika svojega delovanja je izvršni odbor letos izbral pet avtorjev, po enega iz vsake UNESCO regije, ki so napisali poslanico ob svetovnem dnevu gledališča. Evropsko poslanico je napisal igralec, avtor in režiser Simon McBurney. http://www.world-theatre-day.org/p…/SimonMcBurneyBioEnFr.pdf http://www.world-theatre-day.org/pd…/2018SimonMcBurneyEN.pdf

Christophe Slagmuylder imenovan za umetniškega direktorja festivala Theater der Welt

Borštnikovo srečanje, 26. marec 2018 ― Christophe Slagmuylder je bil imenovan za umetniškega direktorja festivala Theater der Welt, ki bo potekal v Düsseldorfskem Schauspielhausu maja 2020. ITI-jev festival Theater der Welt vsaka tri leta poteka v različnih nemških mestih, vodijo ga različni umetniški direktorji. Christophe Slagmuylder je mednarodno uveljavljeni festivalski kurator, trenutno umetniški direktor Kunstenfestivaldesartsa v Bruslju, ki sodi med najuglednejše festivale sodobnih performativnih umetnosti. Celotna novica: https://nachtkritik.de/index.php?option=com_content&view=article&id=15066&catid=126&Itemid=100089
RAZSTAVA PLAKATOV 2018

RAZSTAVA PLAKATOV 2018

Kurja polt, 14. marec 2018 ― IZ ZBIRKE: KO NARAVA PODIVJA ... NA PLAKATU? Dvorana Silvana Furlana, Slovenska kinoteka 18. 4.31. 5. 2018 Že peto leto zapored platno Slovenske kinoteke preplavljajo podobe Festivala žanrskega filma Kurja polt in tudi letos izkoriščamo to priložnost, da prezračimo Kinotekino zbirko filmskih plakatov in iz nje izberemo primerke, za katere smo [...] The post RAZSTAVA PLAKATOV 2018 appeared first on Kurja polt.

Konferenca kultnega filma 2018

Kurja polt, 8. marec 2018 ― KONFERENCA KULTNEGA FILMA  OKUŽBA, POGUBA IN PREKLETSTVO! KULTNI FILM V NACIONALNEM KONTEKSTU 20. 4. 2018 / 14:00 – 17:30 / Kinodvor SPREMEMBA PROGRAMA: Zaradi nepričakovane odpovedi obiska prof. Ernesta Mathijsa bo napovedano predavanje o belgijskem horror filmu Dežela nižin na višku žanra? Belgijska grozljivka kot nacionalna katarza zamenjalo predavanje dr. Steva Jonesa z [...] The post Konferenca kultnega filma 2018 appeared first on Kurja polt.
Gostje 2018

Gostje 2018

Kurja polt, 8. marec 2018 ― POKLON: FABRICE DU WELZ Fabrice DU WELZ, belgijski režiser in scenarist, je po študiju režije na Konservatoriju dramskih umetnosti v Liègeu in filmski šoli INSAS v Bruslju je v 90. letih snemal eksperimentalne filme in pisal scenarije humorističnih epizod za televizijo Canal+. Prvi igrani kratkometražec Quand on est amoureux c'est merveilleux (1999) mu je prinesel [...] The post Gostje 2018 appeared first on Kurja polt.
še novic