Nogometna zvezda

Nogometna zvezda

Radio Študent, 17. junij ― Ken Loach, Emir Kusturica, Jafar Panahi in mnogi drugi veliki avtorji svetovnega filma so se s svojimi kamerami vsi že zataknili tudi ob nogometna igrišča.
Kako je Kurde rešil kamen, ki je padel z neba

Kako je Kurde rešil kamen, ki je padel z neba

Radio Študent, 11. junij ― Ta vikend se je v sončni Izoli zgodil 14. festival Kino Otok. Med filmi, ki so bili na festivalu prikazani, je močan vtis na publiko napravil film Meteorji, v katerem se režiser posveča kurdski problematiki. Kurdsko vprašanje je pereča tema svetovne politike, ki jo vsakodnevno zasledimo na vseh pomembnejših medijih.
Here and Now

Here and Now

Radio Študent, 23. maj ― Piše se leto 2006, recimo da je julij ali avgust. Smo v ljubljanskem študentskem domu Akademski kolegij, ki tisti čas ne premore internetne povezave, zato so se njega prebivalci primorani družiti ali pa izogibati družbi na bolj primitivne načine. Ljubljana je že precej opustela, kdor je lahko, je odšel kam, kjer je lažje prenašati vročino.
Romantične mitologizacije maja 68

Romantične mitologizacije maja 68

Radio Študent, 19. maj ― Letošnji maj obeležuje 50. obletnico delavsko-študentskih vstaj, kulturne revolucije, ki se je razplamtela na pariških ulicah legendarnega leta 68. V tokratni Temni zvezdi odkrivamo sodobne filmske reprezentacije tega dogodka, ki se izrisujejo v izrazito mitologiziranih in romantičnih potezah mladih in lepih revolucionarjev.
Manj je več

Manj je več

Radio Študent, 17. maj ― Tudi ko skozi leta liki, citati in zapleti filmov škotske režiserke Lynne Ramsay morda drsijo v pozabo, je duh, ki te filme preveva in jim skozi atmosfero pravzaprav daje vsebino, do neke mere še vedno prisoten in občuten v anglo-ameriški filmski krajini.
Značka

Značka

Radio Študent, 7. maj ― V tokratnih Serijskih motrilcih se vračamo v preteklost. Pobrskali smo po bogati zakladnici kabelske televizije in iz naftalina povlekli nadaljevanko The Shield. Gre za serijo, ki je, takoj po Sopranovih, igrala osrednjo vlogo pri ustoličenju antijunakov v glavnih vlogah, vendar se je kljub svoji žlahtnosti nekoliko izgubila med mega zvezdami TV nadaljevank.
Južno od interneta

Južno od interneta

Radio Študent, 2. maj ― »Je internet mrtev? To ni metaforično vprašanje.« Tako svoj prispevek v zborniku Internet ne obstaja, nedavno izdanem pri berlinski založbi Sternberg Press, prične nemška umetnica in teoretičarka Hito Steyerl, ki smrt svetovnega spleta razume kot zaton neke utopične, emancipatorne ideje: »Nočem reči, da je internet disfunkcionalen, neuporaben ali izven mode.
Eighty-Sixed

Eighty-Sixed

Radio Študent, 2. maj ― Pred skoraj tremi leti, v čisto prvih Serijskih motrilcih, je Andreja Štepec že oznanila uboj: internet je ubil televizijo. Približno leto kasneje je Miha Turk ob serijah Louie ter Horace in Pete govoril o zlati dobi televizije onkraj televizije.
Vsi smo sinovi Karla Jaspersa

Vsi smo sinovi Karla Jaspersa

Radio Študent, 26. april ― Film Moški ne jokajo je, hm. Začnimo takole: Predstavljajte si film, ki nevede citira Karla Jaspersa ali pa mu to mi zlobno pripišemo, še bolje. In nadalje film, ki v prvih nekaj kadrih s tresočo roko kamermana obeta nemirno dramaturgijo, potem pa zataji.
Hrvatska do Netflixa

Hrvatska do Netflixa

Radio Študent, 19. april ― Ko človek ob priliki spet pride do tega, da piše o serijah, ga popade predobro znan vzgib. Skurcat formo, popljuvat potuho njene vsebine, prekleti vse neštete ure, ki bi jih v življenju lahko izgubil neskončno kvalitetneje, npr. s spanjem, bluzenjem po internetu in prekomerno masturbacijo, v špuro česar bi lahko eventuelno vključili tudi kakšno malo boljšo nadaljevanko.
še novic