Koprodukcija petih manjšinskih gledališč Velikani z gore prihaja v Trst

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Koprodukcija petih manjšinskih gledališč, spremni dogodki v mednarodnem duhu, premiera edinstvenega umetniškega projekta so sestavine razvejanega dogodka, ki ga bo Slovensko stalno gledališče predstavilo svoji publiki ta konec tedna. V soboto, 10. in v nedeljo, 11. marca bo v Veliki dvorani Kulturnega doma tržaška premiera predstave Velikani z gore, petjezične predstave, ki je nastala v sklopu evropskega projekta.

V Gorico prihaja…TARZAN! v ponedeljek, 12. marca

SSG Trst, 9. marec 2018 ― SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE SEZONA 2017/2018 V GORICI Tarzan avtor: Rok Vilčnik rokgre režiserka: Eva Nina Lampič producent: SNG Drama Ljubljana Ponedeljek, 12.marca, ob 20.30 v Kulturnem centru Lojze Bratuž Goriška sezona Slovenskega stalnega gledališča bo ponovno zabavala gledalce, tokrat z najbolj znano zgodbo »plemenitega divjaka«, v nekoliko neobičajni in posodobljeni različici. V ponedeljek, 12. marca […]

Umrla je kostumografka Alenka Bartl Prevoršek

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― V četrtek je v starosti 87 let umrla ena najpomembnejših slovenskih gledaliških in filmskih kostumografk Alenka Bartl Prevoršek, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Zasnovala je več kot 500 gledaliških kostumografij, sodelovala pri 40 filmskih in televizijskih produkcijah ter postavila temelje slovenske katedre za kostumografijo.

Rok Vevar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Rok Vevar, publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Nataše Živković. Ob poglobljenem razmisleku, da je morda nastopil čas za novi Preglej, v branje priporoča besedila Simone Semenič, Simone Hamer, Mihe Mareka, Saške Rakef, Petra Rezmana, Zalke Grabnar Kogoj in Andreje Zelinka.

Klemen Lah bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Klemen Lah je dolgoletni profesor slovenskega jezika in književnosti, sociologije in filozofije. Diplomiral in magistriral je na ljubljanski filozofski fakulteti, doktoriral pa na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Poučuje na Waldorfski šoli v Ljubljani ter na Filozofski fakulteti v Zadru. Je soavtor gimnazijskih in srednješolskih beril Umetnost besede in Odkrivajmo življenje besed ter leksikona Slovenski literarni junaki. O književnosti kot nekdanji specializant gestalt psihoterapije in waldorfski pedagog rad razmišlja s pedagoškega in psihološkega zornega kota. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da bralcem in bralkam portala SiGledal v branje priporoči tekst Vladimir Matjaža Zupančiča.

Kralji ulice bodo že šestič obiskali ljubljansko Dramo

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― Na povabilo SNG Drama Ljubljana Društvu Kralji ulice si bo v ponedeljek, 12. marca, ob 20. uri v Mali drami okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo uprizoritev Krasni novi svet po motivih romana Aldousa Huxleyja v odrski priredbi in režiji Barbare Pie Jenič, ki je letošnji sezoni nastala v koprodukciji Drame in Senzoriuma.
Proti točki izničenja

Proti točki izničenja

Dnevnik, 9. marec 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču bodo jutri krstno uprizorili predstavo Metamorfoze 4: Črne luknje v zasnovi in režiji Bare Kolenc. Uprizoritev se preko metafore črnih lukenj ukvarja z erozijo zahodnjaške tradicije humanizma, ki je skozi zgodovino...

Začenjajo se Dnevi Škofjeloškega pasijona

SiGledal Novice, 9. marec 2018 ― S Pasijonskim dnem se danes v Škofji Loki začenjajo že tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerim v zgodovinskem mestu ohranjajo pasijonsko kondicijo v času do naslednje uprizoritve besedila patra Romualda, ki bo čez tri leta. Občina, društva in ustanove bodo do 21. aprila pripravile devet dogodkov, vrata bo odprla tudi Pasijonska soba.
še novic