Bobri – 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Bobri – 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

MGLC Ljubljana, 18. januar 20. 1.–8. 2. 2018 KRAJINA – MEGLINA Kako vidimo krajino? Ogled razstave in likovna delavnica na razstavi Povezave Borisa Jesiha za organizirane skupine otrok iz vrtcev in prve triade OŠ. Vodi Nika Rupnik. Izvajamo po dogovoru v času festivala. (nekaj mest je še prostih) Povezave / Animacijska delavnica na razstavi Borisa Jesiha nedelja, 28. 1., 11.00–15.00 Delavnica je namenjena otrokom od 9. leta dalje, k ustvarjanju vabljeni tudi starši. V sodelovanju z Društvom SLON. (delavnica je že zasedena)
Javno vodstvo po razstavi Boris Jesih, Povezave

Javno vodstvo po razstavi Boris Jesih, Povezave

MGLC Ljubljana, 12. januar ― DANES četrtek, 18. januar, ob 17. uri vodi direktorica MGLC, Nevenka Šivavec Vodstvo bo poskus vpogleda v razumevanje povezanosti umetnikovega dela s sočasnim stanjem družbe, ki je latentno (prej kot neposredno) prisotno v Jesihovem ustvarjalnem procesu. V njegovi viziji sodobni človek izgublja izvorno povezavo z naravo, saj mu je civilizacijski razvoj odtujil razumevanje njenih skrivnih moči, povezavo z njimi ter njihovo posedovanje. To izkušnjo je nadomestilo umetno, kulturno pogojeno dojemanje naravnega okolja. Jesih naravo od opazovalca vizualno ločuje, in sicer tako, da pred iluzijo krajine in pred gledalca postavlja znake – ovire. To so umetnikove notranje reakcije na družbeno dogajanje, na vse tisto, kar ga zmoti, ko zre skozi okno svojega ateljeja, kjer se narava prebuja v tiha jutra, nekje drugje na tej zemlji pa je posameznikova realnost popolnoma drugačna. Njegova dela so priče in dokument sodobnega razumevanja sveta in človekove vloge v njem. Boris Jesih: Valovanje (1995, akril, jajčna tempera).
Iz ateljejev Švicarije

Iz ateljejev Švicarije

MGLC Ljubljana, 9. januar ― Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje 14. 12. 201716. 2. 2018 odprtje: četrtek, 14. december, ob 19. uri, Ustvarjalni center Švicarija (1. nadstropje) ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice.  Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.
Pazi, sveža grafika! #11

Pazi, sveža grafika! #11

MGLC Ljubljana, 8. januar ― Katja Felle Posodobi gobelin 9. 1.5. 2. 2018 odprtje: torek, 9. januar, ob 17. uri TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Katjo Felle zanimajo motnje v komunikaciji, ki nastajajo pri prenosu informacij prek raznih medijskih posrednikov. Projekt z naslovom Posodobi gobelin temelji na motnji zaznave plakata, saj je podobe starih in najdenih gobelinov posodobila s sodobnimi računalniškimi ikonami in drugimi splošno znanimi znaki in liki iz elektronskega okolja.  Katja Felle: Posodobi gobelin (detajl). Foto: Jaka Babnik- Arhiv MGLC.
Praznični delovni čas

Praznični delovni čas

MGLC Ljubljana, 21. december 2017 ― V nedeljo 24. in 31. decembra je MGLC odprt do 14. ure. Zaprto: ponedeljek 25. december 2017 in 1. januar 2018. Ustvarjalni center Švicarija je zaprt od četrtka, 21. decembra 2017, do srede, 3. januarja 2018. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC. MUZEJSKA TRGOVINA V DECEMBRU Trgovina originalnih idej V prazničnih dneh vas vabimo v grafično obarvano Muzejsko trgovino MGLC, kjer smo v decembru za vas znižali grafike in publikacije založništva MGLC. Čaka vas do 30 % popusta. V nedeljo 24. in 31. decembra je trgovina odprta do 14. ure. Zaprto: 25. december 2017 in 1. januar 2018.  
Praznična delavnica in predstava za družine

Praznična delavnica in predstava za družine

MGLC Ljubljana, 15. december 2017 ― petek, 29. december, 11.00–13.00 praznična delavnica in predstava Likovna delavnica na razstavi Borisa Jesiha, Povezave Vodita akademska slikarka Nika Rupnik in umetnostna zgodovinarka Tina Boc. (60 min) Kamišibaj gledališče: Fantek na oblaku in druge zgodbe Zgodbe v sliki in besedi pripoveduje Irena Rajh. (40 min) MGLC praznično delavnico in predstavo podarja otrokom in vsem, ki jih imajo otroci radi, zato prisrčno vabljeni vsi od 2. do 90. leta! Kamišibaj gledališče: Fantek na oblaku in druge zgodbe, pripoveduje Irena Rajh Deček Darko je živel v visoki hiši s teraso na strehi. Nekega dne se je zamišljeno sprehajal sem in tja, ko je mimo priplul majhen bel oblak. Darko je imel vrvico in z njo ujel oblačka kot kozlička ter ga potegnil k sebi. Zlezel je nanj in zajadrala sta nad mesto ... Darku in oblaku se bodo pridružile še druge zgodbe, ki se navezujejo na Ljubljano, park Tivoli in grad. Kamišibaj gledališče je japonska umetniška oblika pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru.                                                
Kopiranje

Kopiranje

MGLC Ljubljana, 8. december 2017 14. 12. 20177. 1. 2018 odprtje razstave četrtek, 14. december, ob 17. uri, Ustvarjalni center Švicarija Projekt Kopiranje v knjigi umetnika predstavlja 11 umetnikov, ki so vsak po svoje razvili in ustvarili svoj pogled na kopiranje in kopijo. Umetniki: Kate Bingaman-Burt, Tate Foley, JULM (Jason Urban & Leslie Mutchler), Leah Mackin, Test Print (Amze Emmons), Garret Orr, Nez Pez, Nika Rupnik, Grace Synder, RL Tillman, Breanne Trammell Kustos: Printeresting Foto: Printeresting. Iz ateljejev Švicarije Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje 14. 12. 201716. 2. 2018 odprtje: četrtek, 14. december, ob 19. uri, Ustvarjalni center Švicarija (1. nadstropje) ob 18. uri vodstvo po razstavi z Marijo Mojco Pungerčar in kustosinjo Nino Jezo Pri projektu Predvideno je prehodno obdobje umetnica Marija Mojca Pungerčar izhaja iz izbora fotografskih posnetkov, s katerimi je v daljšem časovnem obdobju dokumentirala zasebne dogodke, ki predstavljajo ali nakazujejo pomembne življenjske prelomnice.  Marija Mojca Pungerčar: Predvideno je prehodno obdobje.
PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #10

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #10

MGLC Ljubljana, 4. december 2017 ― ZADNJI VIKEND Tanja Radež: SREČNO NOVO LETO 2018 5. 12. 20178. 1. 2018 TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Tanja Radež se pogosto znajde v samoizpraševanju o smislu oblikovanja nacionalne simbolike. Simbolni znaki narodne identitete so pogosto zgolj okraševanje, in ne več opora za ustvarjanje svetle prihodnosti. Simboli in barve pa vztrajajo skozi spreminjajočo se zgodovino, kajti človek očitno mora začrtati meje svojega bivanja in označevati suverenost skupine, ki ji pripada.  Tanja Radeže: SREČNO NOVO LETO 2018.  

Razpis za prosti delovni mesti

MGLC Ljubljana, 28. november 2017 ― RAZPIS JE ZAKLJUČEN Tiskar V in Muzejski informator VI  Tiskar V Zahtevana pokl./strok. izobrazba: - Stopnja izobrazbe: V - Srednje tehnično in drugo strokovno ter splošno izobraževanje Opis del in nalog: - priprava in tiskanje grafičnih del - samostojna predstavitev in demonstracija tiska za različne publike - sodelovanje in koordinacija dejavnosti z umetniki -izvedba tečajev grafičnih tehnik -vzdrževanje strojev in opreme v grafični delavnici -pomoč pri pripravi in postavljanju razstav in drugih dogodkov javnega zavoda -izvajanje manipulacije s predmeti javnega zavoda -sodelovanje z drugimi institucijami s področja dejavnosti javnega zavoda v Sloveniji in tujini -spremljanje sprememb na področju razvoja tiskarskih tehnologij -druga dela s področja tiska in dejavnosti s področja delovanja javnega zavoda in z delokroga delovnega mesta po navodilih direktorja podrobno besedilo razpisa najdete tu Muzejski informator VI  Zahtevana pokl./strok. izobrazba: - Stopnja izobrazbe: VI - Višješolska izobrazba (prejšnja) ali višja strokovna izobrazba humanistika ali družboslovje Opis del in nalog: - informiranje obiskovalcev javnega zavoda - samostojen sprejem in vodenje obiskovalcev po razstavah in po javnem zavodu - pomoč pri urejanju in pripravi besedil, namenjenih informiranju javnosti - pomoč pri pripravi materialov za predstavitev vsebin, zbirke in zgodovine javnega zavoda - pomoč pri postavitvi razstav in drugih dogodkih in projektih javnega zavoda - občasno delo v muzejski trgovini oziroma recepciji javnega zavoda - spremljanje strukture obiskovalcev - nadzor delovanja in obveščanje o delovanju naprav na razstavah in stanju razstavnega prostora - sodelovanje pri komuniciranju preko družbenih omrežjih in spleta javnega zavoda - druga dela s področja delovanja javnega zavoda po navodilih direktorja podrobno besedilo razpisa najdete tu Rok za prijavo kandidatov: 8 dni Način prijave kandidatov: Kandidati naj pošljejo vlogo z življenjepisom in dokazili
Ta veseli dan kulture v MGLC

Ta veseli dan kulture v MGLC

MGLC Ljubljana, 27. november 2017 3. december 2017, ob 12. uri – dan odprtih vrat slovenske kulture Enkrat opoldne: Prvi – otvoritveni – sprehod po razstavi in pogovor avtorice razstave mag. Brede Škrjanec z umetnikom Borisom Jesihom.  Brezplačen ogled razstave Boris Jesih, Povezave. Galerija je odprta od 10. do 18. ure.
Boris Jesih: Povezave

Boris Jesih: Povezave

MGLC Ljubljana, 13. november 2017 30. 11. 201711. 3. 2017 Boris Jesih (1943) se je umetniško uveljavil konec šestdesetih let v krogu ekspresivnih figuralikov. Pod vplivom poparta se je z geometrijskim preoblikovanjem vsakdanjih predmetov odzival na značilnosti duha časa in se kasneje usmeril predvsem v krajinarstvo. Kot grafik se odlikuje v tehnikah visokega in ploskega tiska, z vrhuncem v barvni litografiji. Kot nagrajenec 13. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979 (posebna nagrada za mladega avtorja) je opozoril nase s serijo litografij, katerih nabor imamo v zbirki MGLC. Na pregledni razstavi so ob litografijah na ogled tudi risbe, slike in fotografije, s katerimi poudarjamo povezave v njegovem ustvarjalnem procesu in med njegovimi deli.  Boris Jesih: Vrata (1983, barvna litografija).    
PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #9

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #9

MGLC Ljubljana, 6. november 2017 ― Pri Zlatem stegnu (Nataša in Katja Skušek): Samorogi pridejo in samorogi gredo 7. 11.–4. 12. 2017 odprtje: torek, 7. november, ob 17. uri TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi (nasproti Glasbene matice) Pri Zlatem stegnu se igrajo z okusom. Pravzaprav se igrajo z okusom za hrano in okusom za umetnost. Pri Zlatem stegnu je umetniški projekt Nataše in Katje Skušek, ki se kontinuirano odvija od leta 2004 v različnih pojavnih oblikah od prostorskih instalacij do videodel, objektov, fotokolažev, grafik, risb in performansov. Humorno in lahkotno postavlja v ospredje vprašanja, povezana s pripravo hrane in prehranjevanjem kot osnovno človeško potrebo.  Pri Zlatem stegnu: Samorogi pridejo in samorogi gredo.    
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 6. november 2017 ― ZADNJI VIKEND Bienale je odprt do nedelje, 5. novembra. Osrednjo razstavo 32. grafičnega bienala: Kriterij rojstva si lahko ogledate v MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija vsak dan od 10. do 18. ure. Do nedelje, 5. novembra, si lahko ogledate razstavo Maria Bonomi: Za vedno grafika v Galeriji Jakopič (10.00–18.00). Vabljeni! Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
32. grafični bienale: Kriterij rojstva

32. grafični bienale: Kriterij rojstva

MGLC Ljubljana, 28. oktober 2017 ― PODELJENI STA NAGRADI 32. GRAFIČNEGA BIENALA Veliko nagrado 32. grafičnega bienala je prejel Alejandro Paz za delo Podkožno (2017, intervencija), narejeno za 32. grafični bienale. Nagrado za raziskovalno rezidenco je prejel Carlos Monroy za delo Bafomet. Edino inkarnirano rojstvo. (2017, performans in videoinstalacija), delo je bilo narejeno za 32. grafični bienale. Nagradi je podelila žirija: Anne Barlow, Mike Cooter, Bige Örer in Maruša Sagadin. Nagrado občinstva za najboljšo umetnico/umetnika 32. grafičnega bienala je prejel ameriški umetnik Christopher Myers za delo Ostanki sanj (2016). Alejandro Paz: Podkožno (2017). Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.    
še novic