"Ljudje, ki so ustvarjali mariborsko tekstilno industrijo"

Kamra.si, 11. oktober 2017 ― V okviru pogovorov "Ljudje, ki so ustvarjali mariborsko tekstilno industrijo" vas Muzej narodne osvoboditve Maribor vljudno vabi, da v četrtek, 12. oktobra 2017, ob 11.00 v Scherbaumovem salonu muzeja prisluhnete nekdanji vodji finančnega knjigovodstva Mariborske tekstilne tovarne (MTT) in predstojnici odseka vrednostnih papirjev Kreditne banke Maribor (KBM) ekonomistki Magdaleni Friedau.  Veselimo se srečanja z vami!

Ob 70-letnici izkopavanja

Kamra.si, 10. oktober 2017 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na Pogovor v počastitev 70-letnice izkopavanja staroslovenskega grobišča na turnirskem prostoru ptujskega gradu. Pogovor, posvečen spominu na Josipa in Paolo Korošec, sodelavca takratnega Ferkovega muzeja na Ptuju, bo potekal v sredo, 11. oktobra 2017, med 10. in 13. uro v slavnostni dvorani ptujskega gradu. S pomočjo vabljenih strokovnjakov želijo osvetliti takratna pionirska prizadevanja in današnje poznavanje zgodnjega srednjega veka na Slovenskem. V pogovoru bodo sodelovali akademik dr. Rajko Bratož, Izidor Janžekovič, dr. Tina Milavec, dr. Daša Pavlovič, dddr. Andrej Pleterski, akademik dr. Peter Štih in ddr. Mitja Guštin, ki bo pogovor tudi vodil. Na ogled bo tudi vitrina, posvečena arheološkim raziskavam v letih 1946 in 1947. Vabljeni!

90 let Mohorjeve v Celju

Kamra.si, 9. oktober 2017 ― Muzej novejše zgodovine Celje in Celjska Mohorjeva družba vas v sredo, 11. oktobra 2017, ob 18. uri vabita na odprtje razstave  Čim enotnejši, tem močnejši!90 let od prihoda Mohorjeve družbe v Celje v Muzej novejše zgodovine Celje, Prešernova ulica 17. V kulturnem programu bodo sodelovali dijaki I. gimnazije Celje. Razstava bo na ogled do 31. decembra 2017. Prisrčno vabljeni!

Vodstvo po razstavi Inventura

Kamra.si, 9. oktober 2017 ― Galerija mesta Ptuj vas v soboto, 14. oktobra 2017, ob 10. uri vabi na brazplačno vodstvo po razstavi Inventura: sodobna likovna produkcija ptujskih ustvarjalcev. Med več kot 80-imi deli 32 ptujskih ustvarjalcev vas bo popeljala kustodinja razstave Irma Brodnjak. Razstava bo na ogled do 31. decembra 2017 (Ptuj, Prešernova 29, 3. nadstropje). Vabljeni!
GORENJE, prvi pralni stroji tovarne Gorenje

GORENJE, prvi pralni stroji tovarne Gorenje

Fototeka MNZS, 9. oktober 2017 ―   V družinski skupnosti so si že od nekdaj delili delo, v preteklosti predvsem na vlogo, ki sta jo v družini imela ženska in moški. Ena od izrazito ženskih nalog je bilo pranje perila. Izključno ženski je bil tudi poklic perice,[1] ki se je ohranil vse do razširjene uporabe pralnih strojev. Poklic je začel delno izginjati že v 19., v celoti pa v 20....

Neznana znana Ljubljana: grajski hrib z gradom

Kamra.si, 6. oktober 2017 ― Stežka bi v Ljubljani našli objekt, ki bi tolikokrat spremenil svojo namembnost, kot jo je ravno ta simbol mesta, torej Ljubljanski grad. Bil je sedež mestnih vladarjev, jetnišnica, bolnišnica, stanovanjski objekt, nato spet jetnišnica ter skladišče municije in orožarna. Vabljeni, da se udeležite predavanja o Ljubljanskem gradu, ki bo v ponedeljek, 9. oktobra 2017 ob 18. uri v Knjižnici Otona Župančiča, enoti Mestne knjižnice Ljubljana. Predaval bo Črt Kanoni.  

Ljubljana v gibljivih slikah: Romanca o solzi

Kamra.si, 6. oktober 2017 ― Slovanska knjižnica vabi na tretji domoznanski filmski večer, kjer bomo po ogledu filma Romanca o solzi prisluhnili predavanju režiserke Maje Weiss.  Na zadnji domoznanski filmski večer, ki bo v torek, 10. oktobra 2017, ob 19. uri, smo povabili nekdanjo učenko Matjaža Klopčiča, filmsko ustvarjalko in prodorno režiserko, Majo Weiss. Po ogledu filma nam bo o Matjažu Klopčiču spregovorila v predavanju Romanca o solzi – rahločutne vizije Matjaža Klopčiča. Klopčičeva kamera se pogosto ustavlja na otroških obrazih. Prav njegov najbolj avtorski kratki film, Romanca o solzi (1961), kjer nastopi Klopčič kot režiser, scenarist in scenograf, govori o otrocih. Z njim se spustimo v skoraj že pozabljeni svet zvedave otroške svobode, svet zaupljivih pričakovanj, igrivosti in nedolžne pristnosti, nad katerega se med brezskrbnim rajanjem po ljubljanskih ulicah zgrnejo prve nepričakovane in zahrbtne sence.  
IVO DANEU DANES SLAVI 80 LET

IVO DANEU DANES SLAVI 80 LET

Fototeka MNZS, 6. oktober 2017 ― “Lahko me zadene kap in potem o tem ne bi imelo smisla razpravljati, kajne,” je nekdanji slovenski košarkaš Ivo Daneu vztrajno zavračal vse pogovore z novinarji povezane z njegovo okroglo obletnico. Tako lahko danes preberemo med novicami portala Siol1NET.     Čestitki se ob zavidljivem jubileju pridružujemo tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.       V njegovi družbi smo namreč tudi mi preživeli kar...

Drobci iz zapuščine Franceta Miheliča

Kamra.si, 6. oktober 2017 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na ogled razstave  Drobci iz zapuščine Franceta Miheliča, ki so jo pripravili v Salonu umetnosti na Prešernovi ulici 1 na Ptuju. Razstava je nastala kot dodatek k praznovanju 110-letnice umetnikovega rojstva. France Mihelič je bil med letoma 1936 in 1941 profesor risanja na ptujski gimnaziji, leta 1992 pa je mestu Ptuj poklonil svoj povojni grafični opus. Ob tej priložnosti je bil imenovan za častnega občana Ptuja, po njem pa se je poimenovala galerija v nekdanjem obrambnem stolpu ob Dravi. Leta 1999 so njegovi dediči Pokrajinskemu muzeju Ptuj – Ormož zaupali v hrambo Miheličevo risarsko zapuščino, dr. Gostiša pa je leta 2013 muzeju podaril še Miheličevo zapuščino, ki jo je hranil sam. Tako je zdaj na Ptuju izjemna umetniška in dokumentarna zbirka slikarja Franceta Miheliča. Razstava bo na ogled do 29. oktobra 2017. Razstavišče je odprto od srede do sobote od 10. do 13. in od 16. do 19. ure, v nedeljo od 14. do 18. ure. Ponedeljek in torek zaprto. Ogled razstave je brezplačen.

Slovesnost na vojaškem pokopališču v Kidričevem

Kamra.si, 6. oktober 2017 ― Zgodovinsko društvo Kidričevo vas v torek, 10. oktobra 2017, ob 17. uri vabi na vsakoletno slovesnost na vojaškem pokopališču v Kidričevem. Skupaj s predstavniki Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani bodo obudili spomin na tragično preminule ruske vojne ujetnike, ki so svojo življenjsko pot končali v avstro-ogrskem taborišču Sternthal. V kulturnem programu bodo nastopili učenci Osnovne šole Kidričevo, Moški pevski zbor Talum, DPD Svoboda Kidričevo in likovni umetnik Robert Lončarič. Slovesnosti bo sledila otvoritev razstave Zgodovinskega arhiva na Ptuju, Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani ter Zgodovinskega društva Kidričevo. Vabljeni!

Veliki Jože

Kamra.si, 6. oktober 2017 ― Stanislav Šuklje: Veliki Jože "Saj imamo Martina Krpana in Petra Klepca, a Veliki Jože nam je bližji in bolj resničen." Vabimo vas v sredo, 11. oktobra 2017, ob 18. uri v Ljudsko knjižnico Metlika na pogovor z avtorjem. Stane, rojen v Bušinji vasi, je pred dvema letoma napisal knjigo Veliki Jože, ki govori o belokranjskem silaku Jožetu Gorniku (1885-1961).
Domače pijače so bile vrhunske

Domače pijače so bile vrhunske

Fototeka MNZS, 6. oktober 2017 ― V Ljubljani je oktobra 1967 na Gospodarskem razstavišču potekal 13. mednarodni sejem vina, žganih pijač in sadnih sokov.     Kot je poročal Ljubljanski dnevnik, so na sejmu ugotovili, da so domače pijače vrhunske in se z lahkoto kosajo s tujimi. “Strokovne komisije so ugotovile, da je prav ljubljanski sejem mnogo pripomogel k izboljšavi tehnologije pridelovanja. Res pa je, da bi lahko komercialni plati...
še novic