Ljudje iz Maribora

Kamra.si, 13. december 2017 ― V četrtek, 14. decembra 2017, vas ob 17. uri vljudno vabimo v Glazerjevo dvorano Univerzitetne knjižnice Maribor na predpraznično Zasedanje s knjigami. Tokratni pogovor bo namenjen novi knjigi, zbirki novel Toneta Partljiča Ljudje iz Maribora, v kateri so opisana nekdanja življenja, stiske, sreča, nesreča in usoda nekaterih bolj in nekaterih nekoliko manj prepoznavnih meščanov, ki so zaznamovali naše mesto. Z avtorjem se bo pogovarjal Mitja Čander, glavni urednik založbe Beletrina,  pri kateri je knjiga izšla. Veselimo se srečanja z vami!

Na sodu smodnika in Arhitekturna podoba smodnišnice

Kamra.si, 12. december 2017 ― Medobčinski muzej Kamnik v sredo, 13. decembra 2017, ob 18. uri vabi v grad Zaprice na Muzejski poti 3 na odprtje razstav: NA SODU SMODNIKA, avtorja Marka Kumra, in razstave Anje Urankar ARHITEKTURNA PODOBA SMODNIŠNICE. Razstava Arhitekrutna podoba smodnišnice bo na ogled do maja 2018 in razstava Na sodu smodnika do konca leta 2018.  Z razstavnim projektom in knjigo v kamniškem muzeju želijo javnosti predstaviti in ohraniti zavedanje o eni najpomembnejših in najbolj unikatnih tovarn v vsej Evropi. 

Pohorske pravljice, bajke in legende: pogovor in pravljični večer

Kamra.si, 11. december 2017 ― V torek, 12. decembra 2017, ob 18. uri vas vabimo, da v Knjižnici Duplek, enoti Mariborske knjižnice, prisluhnete pohorski pravljični dediščini in zgodbam v pohorskih narečnih govorih. Gosti večera bodo urednik in založnik Tomažičevih Pohorskih pravljic Radivoj Humar, urednik in založnik Schlosserjevih Pohorskih pripovedk Andrej Gulič ter naša pravljičarka Agica Kovše. Veselimo se druženja z vami!

Predstavitev elektronske zbirke knjig Aleksandra Videčnika

Kamra.si, 8. december 2017 ― Vljudno Vas vabimo na predstavitev ELEKTRONSKE ZBIRKE KNJIG ALEKSANDRA VIDEČNIKA v petek, 15. decembra 2017, ob 18. uri v Galeriji Mozirje. Naš večerni gost bo dr. Peter Weiss, ki je bil pobudnik in koordinator digitalizacije. Za veselo in prijetno vzdušje na našem večeru in ob osebnem prazniku gospoda Aleksandra Videčnika bodo zapeli Moški pevski zbor Kulturnega društva Mozirje pod vodstvom Antona Petka in ljudski pevci Štirje prijatelji z Lepe Njive. Do elektronske zbirke knjig Aleksandra Videčnika lahko dostopate tukaj.

Po Mariborčkovi poti spomina

Kamra.si, 8. december 2017 ― V ponedeljek, 11. decembra 2017, vas ob 12. uri lepo vabimo, da se v Kadetnici, v razstavišču ob knjižnici, udeležite odprtja fotografske razstave Po Mariborčkovi poti, avtorja mag. Marjana Vešnarja, ter svečanega zaključka Bralne značke v Slovenski vojski v sklopu festivala Brati gore ob mednarodnem dnevu gora. Veselimo se srečanja z vami!  
Prvi potniški vlak iz Divače v Koper

Prvi potniški vlak iz Divače v Koper

Fototeka MNZS, 8. december 2017 ―   Enotirna proga na odseku med Prešnico in Koper, ki je obalo železniško povezala s celino, je bila zgrajena med letom 1965 in 1967, sprva izključno kot tovorna proga za potrebe Luke Koper. Otvoritev je bila 2. decembra 1967, ko je v Koper iz Ljubljane peljal slavnostni vlak.     Po poročanju Ljubljanskega dnevnika so gostje v Divači imeli krajšo slovesnost in pogostitev. Veselje...

Predstavitev zbornika o Antonu Jehartu

Kamra.si, 7. december 2017 ― Vljudno vas vabimo, da se v petek, 8. decembra 2017, ob 18.00 v Knjižnici Janka Glazerja Ruše udeležite predstavitve zbornika o Antonu Jehartu, duhovniku, teologu, prevajalcu, leta 1881 rojenem v Lovrencu na Pohorju. Zbornik, ki ga je izdalo Društvo za razvoj Lira iz Ruš, je nastal na podlagi prispevkov, predstavljenih na letošnjem posvetu o Antonu Jehartu, ki smo ga v Mariborski knjižnici v mesecu marcu, v počastitev rojstnega dneva Janka Glazerja, organizirali v sodelovanju z Društvom za razvoj Lira Ruše, Univerzitetno knjižnico Maribor in OŠ Janka Glazerja Ruše. Veselimo se srečanja z vami!
Utrinki iz včerajšnje otvoritve KUBA 1978

Utrinki iz včerajšnje otvoritve KUBA 1978

Fototeka MNZS, 6. december 2017 ―     Včeraj smo preživeli prijeten večer v družbi fotografa Toneta Stojka. Preko nove fotografske razstave Porumenela fotografija:  Kuba 1978, smo tako ponovno odstrli del zares bogatega fotografovega opusa in se s pomočjo fotografij vrnili v čas 11. svetovnega festivala mladih in študentov.       Veseli bomo če si vzamete čas in si v teh prazničnih dneh ogledate razstavo.
še novic