JEVNICA - Spominsko znamenje na kraju ilegalnega prehoda čez progo

JEVNICA - Spominsko znamenje na kraju ilegalnega prehoda čez progo

Simboli polpretekle zgodovine, 28. april ― Lokacija: Slovenija; Jevnica Avtor: Ni podatka. Opis: Spomenik sestavljata železni traverzi v obliki črke V. V zgornjem delu ju povezuje peterokraka zvezda, na sredi pa je pritrjena trapezoidna plošča z reliefnim kovinskim napisom. Spomenik, odkrit 1975, označuje kraj ilegalnega partizanskega prehoda. Stoji blizu železniške postaje Jevnica, ob železniški progi in poti, ki vodi do mostu čez Savo.
SENOŽETI PRI DOLSKEM - Spominski plošči NOB na šoli

SENOŽETI PRI DOLSKEM - Spominski plošči NOB na šoli

Simboli polpretekle zgodovine, 27. april ― Lokacija: Slovenija; Senožeti pri Dolskem Avtor: Ni podatka. Opis: Kvadratna tonalitna plošča z vklesanim napisom (odkrita 1946) je posvečena v NOB padlim krajanom. Pokončna pravokotna bronasta plošča z reliefnim napisom (odkrita 1980) je posvečena ilegalnemu prehodu čez Savo in partizanski tehniki. Plošči sta vzidani na zahodnem delu severne fasade šolskega poslopja, Senožeti 53.    
POSTOPEK PROIZVODNJE ČOKOLADE IMPERIAL

POSTOPEK PROIZVODNJE ČOKOLADE IMPERIAL

Fototeka MNZS, 26. april ―     Trapisti so stroje za proizvodnjo čokolade pripeljali iz Francije. Po razpustu samostana leta 1947 so stroje uporabljali najprej v obratu proizvodnje čokolade Rajhenburške okrajne tovarne v Rajhenburgu, po preselitvi v Sotelsko v Okrajni tovarni čokolade in likerjev Rajhenburg (Sotelsko), po preimenovanju Rajhenburga v Brestanico 19. aprila 1952 v Okrajni tovarni čokolade in likerjev Brestanica (Sotelsko) in končno od 24. julija 1957 v...
1937 Logatec – Ljudski tabor

1937 Logatec – Ljudski tabor

Stare slike (Cerknica), 26. april ― Ljudski tabor za vrhniško dekanijo, ki je bil v Logatcu, 22. avgusta 1937, so združili s praznovanjem 30-letnice Prosvetnega društva v Logatcu. Udeležili so se ga pomembni predstavniki posvetnih in cerkvenih oblasti, tisti, ki so bili zadržani, pa so poslali pozdravna pisma. Vrhničani so se pripeljali z avtobusom, Cerkničani s tovornim avtomobilom, iz 14 vasi so […]

Podelitev nagrad in priznanj NKH 16 - v primeru dežja :)

Natečaj Kraška hiša, 25. april ― Pozdravljeni,vsi, ki ste se odločili, da se nam pridružite na podelitvi nagrad in priznanj ta petek, 28. aprila ob 16.30 v Parku Škocjanske jame, točneje v Jurijevem skednju v vasi Škocjan obveščam, da je v primeru dežja pripravljena nadomestna aktivnost namesto naravoslovnega pohoda in sicer ogled muzejske zbirke raziskovanja jam s polurnim filmom o jamah. Nadomestna dejavnost bo ravno tako potekala v Parku Škocjanske jame in sicer v njihovem novem muzeju.Upam, da se vidimo!Lepe počitnice vsem!
še novic