K samorastnikom po navdih

Kamra.si, 20. april ― Vabljeni k ogledu razstave črno-belih ilustracij, ki so pod mentorstvom ilustratorja Petra Škerla nastale v sklopu delavnice K samorastnikom po navdih junija 2017 v okviru praznovanja 50. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. Razstavljajo: Zdravko Červ, Nataša Franko, Tomaž Kocuvan, Nina Mrđenović, Marija Prah in Tanja Smerke Mišmaš.

Zlati časi družabnosti: začetek 7. cikla Ljubljane v gibljivih slikah

Kamra.si, 20. april ― V Slovanski knjižnici že sedmo leto zapored pripravljamo cikel domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah.  Letošnji cikel smo posvetili temi družabnega življenja nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev. Družabno življenje so nekdaj spremljale številne šege in navade oziroma natančna pravila ravnanja, zato je bilo tudi sestavina družbenega ugleda. Vabimo vas na prvi večer, ki bo na sporedu v torek, 24. 4. 2018, ob 19. uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom. Najprej si bomo ogledali dokumentarni film Ljubljana 1909, ki je najstarejši filmski posnetek mesta Ljubljane. Sledilo bo predavanje Damjana J. Ovsca, etnologa, kulturnega in umetnostnega zgodovinarja ter publicista, ki bo orisal družabno življenje v Ljubljani od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne.   Za sodelovanje pri pripravi večerov se zahvaljujemo predavateljem, Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS ter TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenije.
Novice: Primorski izgnanci in interniranci - Predstavitev knjige

Novice: Primorski izgnanci in interniranci - Predstavitev knjige

Tolminski muzej, 20. april ― Društvo izgnancev Severno Primorske, ki deluje že več kot dve desetletji, je izdalo brošuro Primorski izgnanci in interniranci. Brošura opisuje izgnanstvo primorskih ljudi od začetka prve svetovne vojne dalje, opis pa dopolnjuje s pomembnimi podatki o nekaterih dogodkih v vojnem času. Društvu in avtorju brošure dr. Cvetku Vidmarju je tako uspelo osvetliti in predvsem ohraniti spomin na nekatera pomembna poglavja naše ...

Malči Božič: S peresom skozi življenje

Kamra.si, 20. april ― Amalija Božič je upokojena učiteljica, ki deluje v Literarni sekciji Društva upokojencev Novo mesto. Je tudi članica Društva pesnikov slovenske glasbe, v katerem je aktivna od njegove ustanovitve leta 1996. V knjigi S peresom skozi življenje, ki je izšla leta 2017 v Založbi Snovanja, so zbrane njene pesmi, uglasbene pesmi in kratka proza.
Živahno kot v mravljišču

Živahno kot v mravljišču

Fototeka MNZS, 20. april ― Ljubljanski dnevnik je aprila 1968 v superlativih pisal o klubu upokojencev na Rudniku, ki je med to populacijo požel izjemen uspeh.      “Če bi upokojenci iz tistih krajev, kjer klubov nimajo, videli živahno življenje v tem klubu, bi se prav gotovo vsi hoteli preseliti v Ljubljano,” je ugotavljal novinar, ki ga je presenetilo, koliko upokojencev se v klubu prijetno druži. Težko bi bili...
1934 Dobec – Gabrovška jama

1934 Dobec – Gabrovška jama

Stare slike (Cerknica), 20. april ― Gabrovško jamo v Dobcu pri Cerknici so odkrili 2. septembra 1934 in podjetni fotograf Fotostudia »Mara« iz Logatca je obiskovalce v njej fotografiral kmalu zatem, da so jo lahko poslali kot novoletno voščilo že konec decembra in se z obiskom v novoodkriti jami tudi pohvalili. V katastru jam je kot datum odkritja vpisan 4. avgust […]

Literatura pobratenih mest: Maribor - Marburg

Kamra.si, 19. april ― Po letih zatišja v sodelovanju z MKC Maribor in v sklopu 21. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru obujamo kulturno-umetniške vezi med Mariborom in Marburgom na Lani, nemškim univerzitetnim mestom v zvezni deželi Hessen. V goste prihajajo trije uveljavljeni literati, ki bodo z branjem predstavili svoje leposlovno ustvarjanje. Ludwigu Leggeju, predsedniku literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, Horstu Schweblu, profesorju in pisatelju, ter Karl-Heinzu Symonu, pisatelju in založniku, se bo pridružila domača pesniška zasedba v postavi Andrej Brvar, Kristina Kočan in Aleš Šteger. Dogodek bo povezovala Urška P. Černe.Lepo vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v nedeljo, 22. aprila 2018, ob 18.00!  
1951 Cerknica – Parada

1951 Cerknica – Parada

Stare slike (Cerknica), 19. april ― Fotografija neznanega fotografa prikazuje parado ob proslavljanju 1. maja leta 1951. Fotograf se je postavil v križišče cest, ki vodita s placa proti Dolenji vasi in Nove ceste, kjer stojita danes stari Mercator in NLB, parada pa se bliža iz smeri Rakeka proti mostu čez Cerkniščico. Vojaki v prvi vrsti nosijo transparent z napisom JA […]
Video portreti čebelarjev in čebelark na Slovenskem

Video portreti čebelarjev in čebelark na Slovenskem

SEM, 18. april ― V Sloveniji je čebelarjenje zelo razširjeno, z njim je povezana tudi bogata materialna in nesnovna kulturna dediščina; zadnja se kaže skozi znanje, veščine in vrednote čebelarjev. V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) jo bomo predstavili na razstavi Kjer so čebele doma,  ki jo v odpiramo 7. junija 2018. Ob razstavi zbiramo raznovrstno gradivo, tudi filmsko, prav tako pa nas vizualno gradivo zanima ob vpisovanju čebelarstva v Register nesnovne kulturne dediščine. Pregled dokumentarnih filmov pokaže, da so nosilci veščin čebelarjenja redko v središču filmske zgodbe, zato smo se v SEM odločili spodbuditi snemanje video portretov čebelarjev in čebelark ter njihovega odnosa do čebel in čebelarjenja. Pri koordinaciji varovanja nesnovne kulturne dediščine namreč opažamo, da imajo nosilci dediščine veliko željo po dokumentiranju svoje dediščine in pogosto tudi potrebna znanja. Vabimo vas torej, da posnamete video portrete čebelarjev in čebelark vseh starosti, v tradicionalnih in urbanih prostorih Slovenije. Čebelarji ali čebelarke naj bodo posneti v svojem delovnem okolju, portret naj lovi ravnotežje med prikazom delovnih postopkov in razkrivanjem odnosa do čebelarjenja in čebel: od koga so se naučili znanj o čebelarstvu, kako so jih sami razvijali naprej in komu jih predajajo, kaj jim čebelarjenje pomeni in kako je udeležena družina ter kako je njihovo delovanje vpeto v skupnost, društva ali zveze. Ob snemanju priporočamo enotnost časa in prostora: čebelar ali čebelarka naj govorita med delom v okolju, kjer poteka njuna dejavnost; video portret pa seveda lahko sestavlja več zaporednih prizorov, posnetih na različnih prizoriščih, če tako terjajo delovni postopki. Video filmi naj predstavijo pristno zvočno podobo in energijo čebelarjenja, predvsem skozi zvoke naravnega in kulturnega okolja. Izdelke opremite z naslovom in na koncu navedite podatke o avtorjih. Video portreti naj bodo dolgi od 5 do 10 minut. Priporočeni format je mp4, velikost filma pa od 200 do 1000 Mb.

Otvoritev ormoškega grajskega kina

Kamra.si, 18. april ― Zgodovinski arhiv na Ptuju, Pokrajinski muzej Ptu-Ormož, CID Ptuj in Mestni kino Ptuj vabijo na otvoritev ormoškega grajskega kina, ki bo v torek, 24. aprila 2018, ob 18. uri v ormoškem gradu. V sodelovanju z gospodom Jožetom Haložanom so v gradu uredili stari kino, ki jo opremljen z delujočima kinoprojektorjema iz leta 1954. Enega izmed njiju poganja oglje, kar je edinstven primer v Sloveniji. Odprtje bo združeno z otvoritvijo dela razstave Kino je vedno dobra ideja ter ogledom filma na traku Svet na Kajžarju. Vljudno vabljeni!

Temna snov literature - veliko večerno branje

Kamra.si, 18. april ― Otvoritveni literarni dogodek festivala 21. Dnevi knjige v Mariboru bo posvečen prozi izbranih slovenskih književnic in književnikov, ki v svojih delih izkazujejo občutljivost in pogum, da zaznajo in se soočajo s temno snovjo, ki jo sevajo sence preteklosti, tuje in neznano ali vse večja odtujenost in nezmožnost bližine v sodobnem času. Literarni gosti, ki nas bodo s svojimi proznimi deli popeljali po temni snovi svoje literature, so Gabriela Babnik, Tadej Golob, Stanka Hrastelj in Vinko Möderndorfer. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič. Prisrčno vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v petek, 20. aprila 2018, ob 19. uri!

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic v ptujski knjižnici

Kamra.si, 18. april ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 24. aprila 2018, vabi na več dogodkov, s katerimi bomo počastili svetovni dan knjige in avtorskih pravic. - Ob 11. uri, pred Študijskim oddelkom: otvoritev razstave restavriranih knjižnih dragocenosti. Razstavo Hraniti in ohraniti je pripravila Mira Petrovič, ki bo spregovorila ohranjanju in pomenu kulturne dediščine. Razstavo bo odprl predstavnik Mestne občine Ptuj. Samo ta dan bo na ogled restavrirana inkunabula iz leta 1497. - Med 9. in 16. uro v pritličju knjižnice: knjižni sejem, na katerem bodo knjigarne in založniki ponujali knjige po ugodnih cenah. - Ob 19. uri v razstavišču knjižnice:  literarni večer z  bibliotekarjem in pisateljem Francetom Planteuom, profesorjem slovenskega in ruskega jezika, z Vidma pri Ptuju. France Planteu (1937) piše že od mladih let. Svoje prve literarne prispevke je začel objavljati v Mladih potih, kasneje nekatere tudi v Dialogih. V reviji Oznanjenje je v letih 2000–2003 objavil mladinsko povest Katedrala na Orehovi gori. Založba Rotis je leta 2006 izdala njegov roman Obsojeni na preteklost, Celjska Mohorjeva družba pa leta 2015 Kukavice. Več o svojem življenju, ustvarjanju in zanimanjih bo razkril v pogovoru z Darjo Plajnšek.V glasbenem programu se bo na violončelu predstavil Vid Galun iz Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj in pod mentorstvom Zsofi Klacsmann. Vljudno vabljeni!
1926 Dolenje Jezero – Nabor

1926 Dolenje Jezero – Nabor

Stare slike (Cerknica), 18. april ― Na sliki so naborniki iz Dolenjega Jezera, odpravljeni kot za na veselico. Voz je okrašen po vseh manirah, tudi godec je navzoč. Ko je Kennedy izrekel svoj največkrat citirani in s strani vlad pogosto zlorabljeni stavek: »Ne sprašuj, kaj lahko stori zate tvoja država, vprašaj se, kaj lahko za državo storiš ti.« najbrž ni imel […]
še novic