Downsizing (2017)

Downsizing (2017)

Filmski kotiček, 13. januar 2018 ― Foto: Kolosej Slo naslov: Krčenje Država: ZDA Jezik: angleščina Leto: 2017 Dolžina: 135', Imdb Žanri: komedija, drama, zf Režija: Alexander Payne Scenarij: Alexander Payne, Jim Taylor Igrajo:  Matt Damon, Hong Chau, Christoph Waltz, Jason Sudeikis, Kristen Wiig, Udo Kier Krčenje je novi, sedmi celovečerec režiserja, ki je nazadnje navdušil z Nebrasko (2013) in pred tem še slehernim filmom, ki ga je posnel. Ob tej priliki je Alexander Payne ponovno združil scenaristične moči z Jimom Taylorjem, s katerim sta skupaj posnela že pet filmov. Krčenje glede na Paynov dosedanji opus prinaša odmik od zanj značilnega rahločutnega pretresanja družinske dinamike in medčloveških odnosov. Tokrat je pred nami zgodba, ki bi se lahko dogajala v neki alternativni sedanjosti ali bližnji prihodnosti. Zakonca Safranek (pazi na naglas) sta tipična predstavnika ameriškega srednjega razreda – dovolj premožna za normalno življenje, prerevna, da bi uresničila ameriške  sanje. Paul (Damon) bi se zlahka sprijaznil s tem kar ima, njegova boljša polovica Audrey (Wiig) pa hrepeni po bolj razkošnem življenju. Njene želje bi najbrž za vedno ostale neuslišane, če norveški znanstveniki ne bi odkrili načina, kako človeka skrčiti na skromnih 12 centimetrov. Edina slaba stran te izjemne pogruntavščine je, da ne deluje v obratni smeri. Ali drugače: ko se enkrat skrčiš, ostaneš skrčen! Iz znanstvene perspektive govorimo o tehnologiji, ki lahko reši naravo in človeštvo pred izumrtjem, saj skrčen človek potrebuje manj materialnih dobrin in naravnih resursov. Podjetneži v tehnologiji hitro prepoznajo komercialni potenci in po celem svetu začnejo rasti varovana luksuzna naselja za skrčene ljudi. Dovolj je, da prodaš svoje premoženje in se preseliš v miniaturni svet, v katerem denar ima bistveno višjo vrednost, kajti v tem svetu je tudi povprečen človek milijonar, ki zgolj od prihrankov lahko živi v razkošni hiši, igra golf, se sprošča v ekskluzivnih centrih in je najboljšo hrano. Mili
Ogledano: Velika igra (2017)

Ogledano: Velika igra (2017)

Filmstart, 13. januar 2018 ― Ogledano: Velika igra (2017)Metacritic.com7.1Imdb.com7.7Rottentomatoes.com8.1Filmstart.si7.9Pozitivnodinamično dogajanjeigralska predstavahumorni trenutkiNegativnozamujene priložnosti2018-01-137.7Skupna ocenaOcena bralcev: (2 Votes)5.7 Naslov: Velika igra (Molly’s Game) Premiera: 4. januar 2018 (Slovenija) Žanr: biografski, drama Država: ZDA Igrajo: Jessica Chastain, Idris Elba, Chris O’Dowd, Kevin Costner, Michael Cera Režija: Aaron Sorkin OPIS: Molly Bloom (Jessica Chastain) se po nesrečno zaključeni smučarski karieri po spletu okoliščin posveti […] The post Ogledano: Velika igra (2017) appeared first on Filmstart.
Chavela o Chaveli

Chavela o Chaveli

Radio Študent, 12. januar 2018 ― V začetku devetdesetih se s Chavelo Vargas pogovarja Catherine Gund. Chavela sedi na stolu, sproščena je, komentira, pripoveduje. Posnetek je spontan, intenziven. Šele kasneje se izkaže, da bo zavzel vlogo izhodišča.
še novic