Roman J. Israel, Esq. (2017)

Roman J. Israel, Esq. (2017)

Filmski kotiček, 6. marec 2018 ― Foto: Sony Pictures Slo naslov: - Država: ZDA Jezik: angleščina Leto: 2017 Dolžina: 122' ,  Imdb Žanri: drama, krimi Režija: Dan Gilroy Scenarij: Dan Gilroy Igrajo: Denzel Washington, Colin Farrell, Carmen Ejogo, Amanda Warren, DeRon Horton Oskarji so v teh dneh v fokusu ljubiteljev filma in morda je zato primerno ta zapis začeti s podatkom, da je Denzel Washington edini temnopolti igralec z dvema oskarjema, ki je obenem zbral tudi največ nominacij (šest). Poleg Washingtona sta oskarja za glavno moško vlogo prejela le še tri temnopolta igralca. Led je davnega leta 1963 prebil Sidney Poitier, z oskarjem za nastop v komični drami Lilije na polju, nato pa je Akademija skoraj štiri desetletja ignorirala prispevke črnih igralcev. Vse do Dneva za trening (2001), v katerem je svojega drugega oskarja (prvega za glavno vlogo) prejel Denzel Washington. Dva preostala dobitnika sta Jamie Foxx (Ray, 2004) in Forest Whitaker (The Last king of Scotland, 2006). Foto: Sony Pictures Najnovejšo nominacijo si je Washington prislužil za nastop v celovečercu Roman J.Israel,Esq., drami z elementi kriminalke, v katerem igra odvetnika v zgodnjih šestdesetih, ki se po smrti dolgoletnega partnerja težko prilagaja na samostojno odvetniško kariero. Roman je večino le-te preživel v pisarni, skrbel za pripravo dokumentacije in ostale logistične podrobnosti, njegov pokojni partner pa je primere vodil pred sodišči. Zdaj Roman mora vse postoriti sam in svoje izjemno poznavanje zakona in zakonitosti odvetniškega posla uporabiti v praksi. Izkaže se, da je pomanjkanje prakse vendarle hendikep, ki ga močni teoretik ne bo tako hitro premostil. V pomoč mu nista niti staromodnost, niti nenavadni vedenjski vzorci (zdi se, da boleha za blažjo obliko aspergerjeve motnje) in ko se dediči pokojnega partnerja odločijo podjetje prodati veliki odvetniški pisarni, Roman nima druge možnosti, kakor da sprejme službo pri novih lastnikih. Uspešni scenarist Dan Gilroy je p
Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?

Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?

Deseta umetnost, 5. marec 2018 ― Mehiški režiser Guillermo del Toro je s filmom Oblika vode glavni zmagovalec 90. podelitve oskarjev. Akademija je fantazijski romantični drami, ki hkrati odkrito in prispodobno tematizira rasizem in druge oblike nesprejemanja drugačnosti, podelila štiri oskarje. Oblika vode je sicer ob kar 13 nominacijah vendarle prejela zgolj štiri zlate kipce, a poleg nagrade za glasbo in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Frank (2014)  [Pozor, hud prizor] – Incendies (2010)  Inside Llewyn Davis (2013)  Wonder Woman (2017)  The BFG (2016) Copyright © Deseta umetnost [Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?], All Right Reserved. 2018.
Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting (1997)

Deseta umetnost, 5. marec 2018 ― Se še spomnite, ko sta mladeniča Matt Damon in Ben Affleck pod okriljem Harveyja Weinsteina osvojila oskarja za najboljši originalni scenarij? Neverjetna zgodba, ki ju je ponesla v svet slavnih, gledalcem pa ponudila iskreno dramo o prijateljstvu med nemirnim matematičnim genijem in njegovim neobičajnim terapevtom. Eden bolj odmevnih filmov 90. let, ki se je upal […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Darjeeling Limited (2007)  Wolfpack (2015)  On the Milky Road (2016)  The Witch (2015) Copyright © Deseta umetnost [Good Will Hunting (1997)], All Right Reserved. 2018.
68. berlinski filmski festival II/II

68. berlinski filmski festival II/II

Radio Študent, 5. marec 2018 ― V drugem poročanju se od žarometov tekmovalnega programa odmikamo v popis manj znanih avtorskih glasov, ki so svoje filmske izdelke predstavljali v ostalih programskih sekcijah. Začnimo z dokumentarnim iz sekcije Forum, ki je letos filme nabrala pod geslom pogleda v preteklost ter alternativnega zgodovinjenja.
še novic