Filmska recenzija: Tiho mesto

Filmska recenzija: Tiho mesto

MMC Film, 11. april 2018 ― Emily Blunt si je najbrž težko predstavljati v vlogi stereotipne avše žanrskega filma, ki s svojim stikanjem po podstrešju ali tavanjem po gozdu skoraj prosi , da postane prva žrtev serijskega . . .
Thelma (2017)

Thelma (2017)

Filmski kotiček, 11. april 2018 ― Foto: The Orchrad Slo naslov: Thelma Država: Norveška, Francija, Danska, Švedska Jezik: norveščina Leto: 2017 Dolžina: 116',  Imdb Žanri: drama, misterij, fantazijski Režija: Joachim Trier Scenarij: Eskil Vogt, Joachim Trier Igrajo: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen, Grethe Eltervåg Že uvodna sekvenca četrtega celovečerca norveškega režiserja Joachima Trierja je nekaj posebnega. Oče in hčerka se preko poledenelega jezera odpravljata v lov v bližnji gozd. Med hojo prek jezera opazujeta ribe ujete pod ledeno skorjo, kar je že prva metafora s katero Trier nekako namigne, kaj nas čaka v nadaljevanju. Na muhi lovske puške se po prihodu v gozd znajde mlada srna, nakar oče puško obrne proti deklici, ki ne opazi, kaj se dogaja za njenim hrbtom. Prizor v hipu dobi drugačen, zlovešč kontekst. Videti je, da oče resno razmišlja o tem, ali naj pritisne na petelina. Naposled povesi orožje in prizor se zaključi brez prelite krvi. Njegova nezmožnost, da nekaj, kar je morda bil prvotni načrt, spelje do konca, nas po začetni šokiranosti pripravi do tega, da se začnemo spraševati, kakšno je ozadje tega, čemur smo pravkar bili priča. S tem Trier v sodelovanju s stalnim scenarističnim sodelavcem Eskilom Vogtom (ki je tudi sam talentiran režiser, glej Blind) mojstrsko  odpre zgodbo in podžge našo domišljijo. Sledi časovni skok v prihodnost. Thelma je kakih 15 let kasneje mlada punca, ki prvič v življenju zapusti dom in na univerzi začne študirati biologijo. Mlada ženska kot produkt konservativne krščanske družine sprva ima nekaj težav z vzpostavljanjem stika z okolico. Njeni svobodomiselni in odprti sovrstniki uživajo alkohol, kadijo travo, seksajo in so v vseh pogledih pravo nasprotje vrednot, ki jih je punca s seboj prinesla iz domačega okolja.  Foto: The Orchrad Sprememba je očitno prehuda in Thelma v knjižnici nenadoma doživi epileptični napad, po katerem konča v bolnišnici. Zdravnica, ki vodi zdravljenje ji pove,
Filmska čajanka: Oblika vode

Filmska čajanka: Oblika vode

Mestni kino Ptuj, 10. april 2018 ― V sredo, 9. maja, ob 10.00 vabimo (ne samo) upokojence na Filmsko čajanko z zmagovalcem zadnjih oskarjev, filmom Oblika vode. Projekciji bo, kot običajno, sledilo druženje ob brezplačnem čaju in pecivu. Vabljeni!
še novic