Gledališka predstava: Baronica, Valvasor in Lisičje – Darja Kenik Gregorič

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. marec ― Dvorec Lisičje že stoletja počiva na vzpetini nad Škofljico. V vsem obdobju njegovega delovanja se je na njem zvrstila obilica različnih dogodkov in osebnosti. Ob dnevu knjige vas bo baronica na humoren način popeljala daleč v čase, ko je Lisičje obiskoval še Valvasor in so njegovo okolico krasili prelepi vrtovi, polni nenavadnih tulipanov iz daljnih dežel. Nastopa Darja Kenik Gregorič, članica dramske skupine KUD Škofljica.

Statična vojna – ddr. Igor Grdina

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. marec ― Nerealizacija vseh bistvenih načrtov sil, ki so bile zapletene v prvo svetovno vojno, je vodila k statičnosti spopada. Tudi tam, na vzhodni fronti, kjer je leta 1915 kazalo, da bo bojevanje obdržalo svojo dinamiko, je v naslednjem letu prišlo do pozicijske vojne. Tega niso spremenili niti vstopi novih sil v vojno – Italije leta 1915 in Romunije 1916. Le začetne operacije bolgarske armade so spominjale na operacije iz poletja in jeseni 1914. Statična vojna je pomenila totalizacijo in absolutizacijo spopada. Na eni strani je šlo za blokado, ki so jo izvajale antantne sile, na drugi pa za (neomejeno) podmorniško vojno, ki jo je začela prakticirati Nemčija. Redni prof. ddr. Igor Grdina je zaposlen na Inštitutu za kulturno zgodovino, Znanstvenoraziskovalni center SAZU.

Sovraštvo: nasprotje ljubezni – Leo Ivandič

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. marec ― Sovraštvo spada med najbolj nevarna čustva, saj je povezano z uničenjem drugega. Temelji na predstavi, da je druga oseba zlobna ali hudobna. Zato sovraštvo pogosto spremlja destruktivno vedenje, saj zlobni osebi odrekamo človečnost. Na predavanju bomo iskali odgovore na vprašanja, zakaj sovražimo nekatere ljudi ali skupine, zakaj sovražimo sami sebe ter kako se med seboj razlikujeta sovraštvo in jeza.

Živa knjižnica – duševne motnje

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. marec ― Živa knjižnica na temo duševnih motenj je dogodek, s katerim prek dialoga zmanjšujemo stigmo v družbi: knjige so posamezniki, ki so se srečali z duševnimi motnjami. Bralec si izbere in izposodi knjigo, med 20-minutnim pogovorom pa lahko spozna, kaj pomeni imeti duševno motnjo, in obenem sprevidi nesmiselnost katere izmed ponotranjenih negativnih oznak. Dogodek bo potekal do 19. ure.

Angleški bralno – debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. marec ― Mesec marec je zaznamovan s svetovnim dnevom poezije, zato bo tema našega srečanja Lord Byron, vodilno ime pesniške revolucije v času angleške romantike. Skupina je odprta za vsakogar in se srečuje zadnji petek v mesecu. Pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

Feministične intervencije v filmu – Jasmina Šepetavc

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. marec ― Po letu 2017, gibanju #MeToo in javni artikulaciji razsežnosti patriarhalnega nasilja v družbi na splošno in filmski industriji specifično se v širši javnosti porajajo novi feministični premisleki filmov in odnosov moči, ki obstajajo v filmskih industrijah po svetu. A feministične intervencije in opozarjanja na vloge žensk v filmu obstajajo že od vsega začetka feminističnih filmskih teorij, ki svoj zagon dobijo predvsem v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Vzporedno so skozi zgodovino filma režiserke vseskozi ustvarjale uporniška feministična (ne vedno pod tem imenom) dela, filme, ki so ženske, njihova podrejanja in nasilja vsakdanjosti prvič artikulirala na velikem platnu. Ta dela so večinoma ostajala na margini filmske prepoznavnosti in kanonov, nekatera med njimi pozabljena ali skoraj izgubljena, ustvarjalke pa so bile velikokrat odrinjene na stran in predvsem finančno podhranjene. A hkrati je odkrivanje filmov uporniških žensk danes ključno, saj kaže na alternativne filmske zgodovine in kontinuirano iskanje tako raznolikih podob žensk kot tudi drugačnih načinov ustvarjanja. V predavanju se tako skozi izbrane filmske primere posvetimo vzporednim tokovom filmskega ustvarjanja – filmom, ki feministične premisleke uporabljajo taktično in politično – in feminističnim filmskim teorijam, ki že od vsega začetka artikulirajo razmere neenakosti, ki so nas vodile v leto 2017. Cikel predavanj pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).
še novic