Luiza Pesjak (1828-1898): slovenska pesnica, pisateljica, dramatičarka in prevajalka

Kamra.si, 21. maj ― Ob 190-letnici rojstva in 120-letnici smrti posvečamo v Slovanski knjižnici spomladansko knjižno razstavo slovenski pesnici, pisateljici, dramatičarki in prevajalki, Ljubljančanki Luizi Pesjak. Nadarjena hči Prešernovega prijatelja, odvetnika Blaža Crobatha, je kot hči Slovenca in Poljakinje sprva rasla v domačem nemško-francosko govorečem okolju in bila deležna dobre izobrazbe. Nanjo je še posebno vplival France Prešeren, ki jo je kot deklico poučeval na očetovem domu. Ko se je leta 1864 priključila slovenskemu narodnemu gibanju, je začela pisati tudi v slovenščini.

Noč mladih za vse generacije v Pekrah

Kamra.si, 21. maj ― Lepo vabljeni na tradicionalno prireditev Kulturnega društva Pekre - Limbuš Noč mladih za vse generacije, ki bo v četrtek, 24. maja 2018, s pričetkom ob 18. uri v dvorani in na dvorišču Doma kulture Pekre. Nastopili bodo: glasbene skupine KUD CODA, mlajša mladinska gledališka skupina KD Pekre - Limbuš, Andrej Alen Partljič, improvizacijski gledališki skupini MALI POK (KD Pekre - Limbuš), Rudolfofi majsti (Prva gimnazija Maribor). Veselimo se srečanja z vami!

21. maja 1853 se je rodil Ivan Vrhovec, slovensnki zgodovinar ...

Kamra.si, 21. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. maja 1853 se je v Spodnjih Poljanah pri Ljubljani rodil Ivan Vrhovec, slovensnki zgodovinar. Umrl je 19. septembra 1902 v Ljubljani.  Med leti 1873 in 1876 je na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in slovenski jezik. Od l. 1886 je bil profesor zgodovine na novomeški gimnaziji, kar je bila njegova prva stalna služba. L. 1887 se je poročil z Amalijo Razpet, hčerjo okrajnega zdravnika dr. Martina Razpeta. Ob delu v Novem mestu je bil tudi izjemno kulturno dejaven, zato velja za enega najbolj prizadevnih organizatorjev tamkajšnjega kulturnega življenja. Zaslužen je, da je Novo mesto ponovno dobilo gledališče, ki je pred njegovim prihodom že obstajalo, a je njegovo delovanje zamrlo. Skupaj s sodelavci z novomeške gimnazije so osnovali gledališki odsek in pripravili vrsto gledaliških predstav, o katerih so poročale tudi Dolenjske novice. Sam je bil igralec, dramaturg in režiser hkrati. Kljub temu, da je večino svojega prostega časa posvetil gledališču, je občasno še vedno raziskoval in pisal. L. 1888 je v Ljubljanskem zvonu objavil spis v treh nadaljevanjih z naslovom Francozi v Novem mestu.

20. maj 2018, prvi svetovni dan čebel ...

Kamra.si, 20. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maja 2018, ob prvem svetovnem dnevu čebel Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja,  na dan, ko se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja. Poleg tega je človek udomačil čebele za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov (na primer matični mleček, cvetni prah, čebelji vosek in propolis).

20. maja 1991 je v Trstu umrl Milko Bambič, slovenski slikar ...

Kamra.si, 20. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maja 1991 je v Trstu umrl Milko Bambič, slovenski slikar, karikaturist, likovni kritik, mladinski pisatelj, publicist in izumitelj. Rodil se je 26. aprila 1905 v Trstu. Osnovno šolo, enoletno nemško pripravnico in prvi razred nemške realke je obiskoval v Trstu, kjer je hodil tudi v slikarsko šolo bratov Rondič. Maturiral je na realki v Idriji in nato je absolviral Trgovsko visoko šolo Revoltella v Trstu. Vpisal se je na arhitekturo v Ljubljani, a je ni dokončal.

19. maj 1580, Karel II. Avstrijski je podpisal pogodbo o prevzemu Lipice

Kamra.si, 19. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. maja 1580 je Karel II. Avstrijski podpisal pogodbo o prevzemu Lipice, kjer je nastala znamenita kobilarna Ta datum šteje kot datum ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj. Lipicánec je pripadnik pasme konjev, vzrejene v Lipici. Je eden od slovenskih simbolov, upodobljen je na slovenskem evro kovancu za 20 centov. "Vzreja lipicanca se je najprej začela iz potrebe po dobrem vojaškem konju. Kmalu so se pokazale njegove odlike in sposobnosti za učenje in nastopanje. Tako so z načrtnim križanjem in umetnim izborom izoblikovali lipicanca, kot ga poznamo danes. To je srednje velik, toplokrven konj, baročnega tipa. Ima srednje veliko, plemenito glavo z velikimi temnimi in živahnimi očmi, srednje velikimi uhlji ter širokimi, polnimi nozdrvami. Vrat je visoko nasajen in usločen. Viher je lepo izražen, hrbet dolg in raven, križ pa mišičast in lepo položen. Prsi so globoke in široke ter izražajo njegovo moč. Griva in rep imata gosto, koštato, vendar kot svila tenko žimo. Korak lipicanca je visok, prožen, energičen in eleganten. Po značaju je lipicanec inteligente, ponosen in dostojanstven, a hkrati skormen in vzdržljiv, zato je zelo primeren za visoko jahalno šolo.Danes poznamo lipicanca predvsem kot belega konja. Vendar so konji, ki jih imenujemo beli konji, v resnici večinoma. sivi. Povsem beli so le beličniki (albini), ki nimajo barvila v dlaki, očeh ali kopitih, a so zelo redki. Lipicanci se skotijo temni. Zaradi mutiranega gena pa kmalu osivijo. Zato so občutljivi za različne kožne bolezni, a te zanje niso tako nevarne, saj napredujejo počasneje kot pri ljudeh.Nekdaj so bili odrasli lipicanci vseh barv. Tudi danes so lahko črni ali rjavi, a jih je malo. Le bele lise na temni podlagi pri lipicancih niso zaželene." (LIPIKUM, str. 20-21)

18. maj, svetovni dan muzejev

Kamra.si, 18. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. maja, ob svetovnem dnevu muzejev Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Mednarodni muzejski dan praznujejo v več kot 36.000 muzejskih institucijah v več kot 156 državah sveta. Med njimi tudi Slovenija s svojo mrežo raznolikih muzejev. Mednarodni muzejski dan MMD 2018 se letos posveča temi Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci. Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 36.000 muzejskih institucij v več kot 156 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. V petek, 18. maja, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Program slovenskih muzejev in galerij za mednarodni muzejski dan. Vir: http://www.icom-slovenia.si/aktivnosti/mednarodni-muzejski-dan/

Ko pravljice zaživijo v stripu

Kamra.si, 18. maj ― Tradicionalni stripovski razpis, letos naslovljen Ko pravljice zaživijo v stripu (za otroke od vrtca do druge triade) in Stripovski junaki (za starejše otroke in mlade) smo letos pripravili v sodelovanju z Osnovno šolo Prevalje in UNESCO ASP mrežo šol pri projektu Branje – moje sanje. Zmagovalce v različnih starostnih kategorijah smo razglasili ob srečanju z večkrat nagrajeno stripovsko ustvarjalko in ilustratorko Tanjo Komadina. Prireditev je bila hkrati odprtje razstave izbora najboljših stripovskih izdelkov (prispelo jih je kar 181).

DPD Svoboda Kidričevo - 15. likovna kolonija

Kamra.si, 18. maj ― DPD Svoboda Kidričevo vabi na 15. likovno kolonijo, ki jo v počastitev 70. obletnice delovanja društva organizira Likovna sekcija DPD Svobode Kidričevo. Tema letošnje likovne kolonije je Poklon Ravnemu polju. Slikarji, fotografi in ljubitelji likovne umetnosti bodo Ravno polje prenesli na slikarska platna in ujeli v fotografske objektive. Žigosanje platen bo v soboto, 2. junija 2018, ob 9. uri pred Restavracijo Pan v Kidričevem. Udeleženci kolonije se bodo nato podali na pot do Ravnega polja v Kungoti pri Ptuju. Za slikarska platna in prehrano bo poskrbljeno. Zaključek prireditve z odprtjem razstave bo v sredo, 20. junija 2018, ob 17. uri v slavnostni dvorani Dvorca Sternthal v Kidričevem. Prijava in informacije: Aleksandra Vidovič, tel: 031-528-237 (najkasneje do 27. 5. 2018).  

Pohorje in Kozjak - vse "naše" planinske postojanke

Kamra.si, 18. maj ― Pod okriljem Zavoda Gremo na Pohorje je pred kratkim izšla s slikovnim materialom bogato opremljena monografija Pohorje in Kozjak. Gre za pomembno domoznansko pridobitev, ki s pregledom planinskih koč in domov, razglednih in romarskih točk na obeh Rušanom ljubih hribovjih zapolnjuje belo liso, ki je prekrivala prostor in čas med koncem 19. stoletja do leta 1945. Z avtorjem monografije, zgodovinarjem Andrejem Guličem, se bo v Knjižnici Janka Glazerja Ruše v torek, 22. maja 2018, s pričetkom ob 18. uri pogovarjal Vili Rezman. Prisrčno vabljeni!

18. maja 1938 je v Ljubljani umrl Ivan Lah, pisatelj ...

Kamra.si, 18. maj ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. maja 1938 je v Ljubljani umrl Ivan Lah, pisatelj, publicist, prevajalec in profesor na gimnaziji. Rodil se je 9. decembra 1881 v  Ilirski Bistrici. Študiral je slavistiko, klasično filologijo, filozofijo in pedagogiko v Pragi, kjer je leta 1910 doktoriral. Med letoma 1911 in 1914 je opravljal delo časnikarja pri liberalnih listih Jutro in Dan. Med prvo svetovno vojno je bil sprva zaradi naprednih nazorov zaprt in interniran, kasneje je bil vojak na ruski fronti, kjer je bil tudi ranjen. Po končani vojni se je zaposlil kot profesor na mestni ženski gimnaziji v Ljubljani.
še novic