Anton Aškerc: Poslednji Celjan

Kamra.si, 26. julij 2017 ― V sredo, 26. julija 2017, ob 19.30 uri vabljeni k Vodnemu stolpu v Celju na predstavitev ponatisa Aškerčeve epske pesnitve Poslednji Celjan iz leta 1912.  V delu avtor opisuje življenje in tragični konec grofa Ulrika II. in s tem tudi zaton mogočne celjske rodbine.  

Ljubo doma, kdor ga pozna

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 25. julij 2017 ― priložnostna razstava o nekdanjem etnografu, jezikoslovcu, prevajalcu in profesorju slovenščine na novomeški gimnaziji Ivanu Koštialu Pred 140 leti, 27. julija 1877, se je v Gradcu materi Slovenki in očetu Čehu rodil sin Ivan Koštial, pomemben etnograf, jezikoslovec, prevajalec in profesor slovenščine na novomeški gimnaziji.V Novem mestu je preživel zadnjih trideset let svojega življenja. Umrl je 19. februarja 1949 v Novem mestu, kjer se po njem imenuje ulica, na kateri je stanoval. Knjižnica Mirana Jarca hrani dobršen del njegove zapuščine. Več o njem in o njegovem delu lahko izveste na priložnostni razstavi v avli knjižnice ter preberete v spletnem Dolenjskem biografskem leksikonu: www.nm.sik.si/si/eknjiznica/bioleks/
Nakup, varstvo in prodaja avtorskih pravic

Nakup, varstvo in prodaja avtorskih pravic

UKM, 19. julij 2017 ― Hardt, Petra Christine Priročnik je namenjen založnikom, urednikom, avtorjem, ki se ukvarjajo z nakupom in prodajo avtorskih pravic oz. sklepanjem avtorskih pogodb. Problematika avtorskih pravic je predstavljena s primeri iz prakse. COBISS.SI-ID 290042112 Založništvo Založba:  Javna agencija za knjigo RS Letnica:  2017 Področje:  založništvo

Poletne angleške ur'ce

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 14. julij 2017 ― ustvarjalnica "Angleške ur'ce" Lokacija: Park Rastoče knjige   Zadnji teden počitnic se bo odvijala vsakoletna ustvarjalnica z naslovom "Poletne angleške ur'ce" pod vodstvom prof. Natalije Mikec. Na delavnici bodo lahko otroci od 6. do 12. leta starosti na igriv način osvežili in nadgradili svoje znanje angleškega jezika. Poleg tega bodo ustvarjali tudi izdelke, ki jih bodo lahko odnesli domov. Na zadnjem snidenju v petek pa bodo nastopili v komični igrici pred starši. Vsekakor enkratna priložnost za nova poznanstva in lažji prehod v šolske klopi! Na snidenje! Število je omejeno, zato pohitite s prijavami na Oddelku za mladino (tel. 07/ 393 46 65).

Weitzingerjeve fotografije Narodnega doma v Mariboru

Kamra.si, 12. julij 2017 ― Oktobra 2008 je v Salzburgu potekala dražba starih fotografskih albumov, med katerimi je bil tudi album Ferdinanda Weitzingerja, nekdanjega znamenitega mariborskega fotografa. Weitzingerjev album je uspelo v svojo zbirko pridobiti galeristu, založniku in zbiratelju Primožu Premzlu, ki ga je s tem vrnil v mesto. V njem je 117 fotografij z motivi Maribora in okolice. Še posebej zanimive so fotografije mariborskega Narodnega doma, zgrajenega leta 1899 po načrtih češkega arhitekta Jana Vejrycha. Izkazalo se je namreč, da je bila notranjost stavbe bogato poslikana, saj so stene gostilniške dvorane krasile napitnice in folklorna cvetlična ornamentika. Več o odkritju lahko preberete v prispevku, objavljenem na portalu MMC.  
še novic