PAVLIHA – pravljična ura v libojski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 8. januar 2018 ― Pavliha je eden prvih slovenskih ljudskih šaljivcev. Presenetljivo, kako hitro njegovo nagajivost, nerodnost, a tudi iznajdljivost in spretnost prepoznajo tudi otroci. Poslušali so zgodbo mladega Pavlihe, ki živi s svojo materjo v majhni hiši. Ko jo Pavliha po nerodnosti zažge, sname vhodna vrata in z njimi na hrbtu teče k materi v cerkev, da bi ji povedal za gorje. Malo težje so razumeli le, kaj pomeni, ko mu mati večkrat reče, »da ju bodo zaradi njegove nerodnost enkrat tuja vrata tolkla po petah«. Da se to ne bi zgodilo, jih ...

250 km ultramaratona Des sables

Kamra.si, 8. januar 2018 ― Marathon des Sables velja za eno najzahtevnejših, a tudi najekskluzivnejših tekaških preizkušenj na svetu. Letos je prvič potekal v perujski puščavi Nazca, po spletu srečnih okoliščin pa se ga je kot edini slovenski predstavnik udeležil Robert Kereži. Izkušenemu ultratekaču in kolesarju, v službenem času pa knjižničarju in pravljičarju, je uspelo to, kar mnogim ni – tek v ekstremnih okoliščinah je uspešno zaključil. Vabljeni v svet preizkušenj v pogovoru z Robertom, ki bo v četrtek, 11. januarja 2018, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti.

Rimski napisi Celeje

Kamra.si, 8. januar 2018 ― Celjska Mohorjeva družba vabi na literarno matinejo -  predstavitev monografije doc. dr. Julijana Visočnik The Roman Inscriptions of Celeia and its Ager (Rimski napisi Celeje) v ponedeljek, 8. januarja 2018, ob 11. uri v knjigarno Celjske Mohorjeve  na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani.

Cankar strip - performans in pogovor

Kamra.si, 5. januar 2018 ― Cankarjevo leto začenjamo udarno. Skupaj z Lutkovnim gledališčem Maribor gostimo ekipo treh izvrstnih avtorjev, ki so v družbi z vrhunskimi ilustratorji »zakrivili« vznemirljiv knjižni projekt Cankar v stripu. Ta je osnova gledališko-stripovskega performansa, v katerem Žiga X Gombač, Boštjan Gorenc – Pižama in Andrej Rozman – Roza našega največjega literata po Prešernu predstavljajo na zabaven in svež način, predvsem pa izven mitoloških okvirov in z vprašanjem, kako nas Cankar nagovarja tukaj in zdaj. Predstavi, ki je nastala v produkciji Zavoda Škrateljc in Cankarjevega doma, bo sledil pogovor s protagonisti. Moderirala bo Danaja Lorenčič. Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni LGM. Vljudno vabljeni 9. januarja ob 18.00 v Lutkovno gledališče Maribor!

Mravlje so še na zvezdah

Kamra.si, 4. januar 2018 ― DPD Svoboda Ptuj - Teater III vas v petek, 5. januarja 2018, vabi v Staro steklarsko delavnico na Ptuju, na posebno slovesnost in priložnostni pogovor. Ob 19.30 uri bodo že petnajstič odigrali ludistično igro Petra Božiča Mravlje so še na zvezdah. Ob tej priložnosti bodo ob 18.00 uri pripravili pogovor o alternativnih gledaliških tokovih, s poudarkom na dramatiki Petra Božiča. Uvodne misli bo pripravila dramaturginja in teatrologinja Mojca Kreft in tako z nami proslavila 45 let svojega dramaturškega dela.  Vabljeni!  

Kaj je zavest? – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. januar 2018 ― Čeprav bi ljudje različnih kulturnih in filozofskih tradicij na to vprašanje odgovorili zelo različno – bi se vendarle večinoma strinjali v tem, da človeške osebe brez zavesti praktično ne more biti, kajti to, kar razumemo pod izrazom zavest, je predpogoj vsega nadaljnjega občutenja, zaznavanja, spoznavanja in mišljenja slehernika med nami. Zatakne pa se takoj, ko to ne-mišljeno prepričanje v obstoj zavesti in samozavedanja, poskušamo misliti in konsistentno ubesediti. Vprašanje "Kaj je zavest?" še prav posebej izziva človekovo misel v obdobju, kot je vsakokratni prehod iz starega v novo leto - ko še bolj pogosto kot sicer, slišimo želje in pozive k temu, da bi tako na ravni posameznika kot na ravni celotne družbe v novem letu prestopili "na višjo raven zavesti", kajti "višja kolektivna zavest" je prvi pogoj za to, da se stvari na svetu premaknejo na bolje.

Vožnja v svobodo: 21 korakov, kako premagati strahove na poti k uresničitvi svojih sanj – Nataša Kogoj

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. januar 2018 ― V pričujoči knjigi boste dobili odgovore na svoje dileme, strahove, vprašanja. Dobili boste napotke za praktične vaje in jasne korake, s pomočjo katerih boste lahko hitro in varno zapeljali v svobodo. Skozi knjigo vas bodo spremljale zgodbe, izkušnje in rešitve, ki so avtorico pripeljale do tega, da sedaj živi svoje poslanstvo, svoje sanje, sebe.

Drugo Rojstvo – Marja Černelič

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. januar 2018 ― Venera, dvigajoča se iz pene, je simbol ženske, ki je zmogla pogledati vase in v svoje rane. Poleg iskrene pripovedi o iskanjih svojega življenja avtorica v knjigi deli z bralcem dragocene modrosti številnih avtorjev o podobah človeške duše in njene rasti. Dogodke v svojem življenju, ki so ji pomagali k drugemu rojstvu, primerja z antičnimi miti ter simbolnimi podobami velike arkane tarota.

Razpletanje zgodb

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. januar 2018 ― S knjigo Sto obrazov notranje moči avtorica Alenka Rebula v zgoščeni simbolni govorici razgrinja razmišljanja, ki sežejo pod povrhnjico vsakdanjika in vabijo na potovanje v večno rast, v globine občutenega, v ustvarjalno iskanje svežine novega. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

Katalog CTK na programski opremi COBISS+

CTK, 3. januar 2018 ― IZUM postopoma umika oz. ukinja nemoteno delovanje programske opreme COBISS/OPAC, zato so na spletnih straneh CTK povezave do Kataloga CTK preusmerjene na novo programsko opremo COBISS+. Za pomoč pri uporabi nove programske opreme COBISS+ so na spletnih straneh IZUMa na voljo spletne vsebine na naslovu http://etecaj.izum.si/course/view.php?id=7, za sprotno obveščenost o novostih pa lahko uporabite storitev RSS obveščanja (http://etecaj.izum.si/mod/page/view.php?id=540). 
še novic