Hekerski Manifest

Hekerski Manifest

Radio Študent, 11. maj ― Janez Strehovec v spremni besedi knjige Hekerski manifest zapiše: »Iz današnjega zornega kota lahko [...] (Mckenzie) Warkovemu delu očitamo marsikaj […], toda vrsta očitkov prihaja že iz sveta, ki je vsaj za eno verzijo, če ne kar dve ali celo tri naprej od resničnosti, ki jo je mislil avtor Hekerskega manifesta.« Če sprejmemo zgoraj opisano di
Nesveti pacifizem

Nesveti pacifizem

Radio Študent, 4. maj ― Konec lanskega leta izdan roman Sveti boj Vlada Žabota naj bi bil zaključek trilogije, ki jo, kot lahko preberemo na platnicah dotične knjige in posledično v vseh recenzijah ali povzetkih, tvorita še roman Ljudstvo lunja in ep Sveta poroka. Pa vendar je to precej nenavadno, saj imajo navedene knjige kaj malo skupnega.
Kaj bo brala levica na plaži?

Kaj bo brala levica na plaži?

Radio Študent, 27. april ― V tokratni humanistiki recenziramo knjigo Iana Parkerja: Revolutionary keywords for a new left. Med poslušanjem oddaje vam bo postalo jasno, zakaj je to obvezno branje v prihajajočih poletnih mesecih na plaži, ljubljanski, morski ali ob hladni festivalski reki.
V močvarah

V močvarah

Radio Študent, 22. april ― Usodna privlačnost ima v zgodovini literature več podob. Naj gre za klasične in arhetipske zgodbe, kot sta Tristan in Izolda ali Romeo in Julija, ali pa za tiste trivialne in klišejske serialke à la Kresley Cole, s slikovitimi naslovnicami.
Knjiga o ločilih

Knjiga o ločilih

Radio Študent, 19. april ― Derek Beaulieu je kanadski pesnik, založnik ter premišljevalec robnih založniških politik in knjižnih form. Med letoma 2014 in 2016 je bil pesnik lavreat mesta Calgary. Izdal je številne knjige eksperimentalne literature. Danes obravnavamo njegov a, A Novel.
Boljša kot Borgen

Boljša kot Borgen

Radio Študent, 17. april ― Politične biografije v knjižni obliki so v slovenskem prostoru redkost. Onkraj Janševih sag in biografij izpod prstov dvornih zgodovinarjev tranzicijske levice se nam v spomin prikliče le še religiolog, UDBAš in Kučanov svetovalec Zdenko Roter. Zato ne preseneča dejstvo, da je letos pri Didakti izdana biografija Alenke Bratušek dvignila vsaj nekaj prahu.
Tehnike škandaloznosti

Tehnike škandaloznosti

Radio Študent, 11. april ― Ob naštevanju ideoloških komponent, analizi političnega razvoja in pregledu estetskih gibanj, ki so spremljala italijanski fašizem, se ta lahko zdi vreden model za lik nerodnega Alberta Bertorellija iz serije Allo Allo, ki ob vsakem ceremonialno upravičenem »Heil Hitler« tepčkasto vzklikne »Heil-a Mussolini!«.
Raz lom

Raz lom

Radio Študent, 3. april ― Pogled, beseda in telo trčijo in se razlomijo v resničnost. Smo na črepinjasti sledi srbskega pesnika Bojana Vasića. Beremo njegov prvi prevod v slovenščino, Črepinje, ki so leta 2015 v prevodu Varje Balžalorsky Antić izšle pri Srbskem kulturnem centru »Danilo Kiš«.
še novic