Umestitev Umetnine

Airbeletrina, 18. januar ― Dnevi, ko sem prebirala Zolajevo Umetnino, so korelirali z dnevi, v katerih je postalo jasno, da Delo za vsaj tri mesece prekinja sodelovanje z zunanjimi (prekarnimi) sodelavkami_ci, da kulturne ter umetniške institucije letošnje leto kljub »koncu krize« začenjajo z nižjimi državnimi sredstvi kot v letih krize, da so nekatere – med njimi tudi vrhunske institucije – ostale povsem brez finančne podpore, da število kritiških zapisov o slovenski literarni in gledališki produkciji upada, narašča pa – tudi v polstrokovnih medijih, ki so nekdaj objavljali resne analitične kritiške tekste – pojavnost režiranih recepcij ter recepcij, vezanih na idejne preference.
In imaš nagrado

In imaš nagrado

Airbeletrina, 15. januar ― V prejšnjem tekstu sem čudež, ko avtorju izide prva knjiga, vzporedil z rojstvom prvega otroka – s šokom, ki mora šele priti za tabo. Nisem mislil na ljudi, ki knjigo napišejo po službeni dolžnosti ali z določenim konkretnim namenom – mislim na ljudi, ki so zase o nečem takem sanjarili že vse od otroštva; z izidom knjige kot nekega ideala lastne fantazije, lastne misli, tudi če ne veš, kam ta fantazija sploh pelje. In se potem pri dobrih tridesetih letih znajdejo pred produktom. Vsak tak porod se zgodi v kontekstu. Torej, nekaj več o kontekstu rojstva omenjenega prvenca nesrečnega videza.

Kaj bomo brali v letu 2018? (1)

Airbeletrina, 12. januar ― Dobrodošli v 2018! Ste uspeli zadihati? Mi komaj. Lansko leto je bilo pestro in področje literature ni bilo nobena izjema, a kaj dosti časa za počitek si strastni bralci pač ne boste mogli vzeti, saj nas založbe že zasipajo z naslovi, ki jih bodo izdale v letošnjem letu. Vas zanimajo kriminalke, kolumne, teorija? Za vas smo izbrskali čisto vse! Zaradi pomanjkanja prostora smo se sicer, tako kot preteklo leto, pri vseh založbah omejili na pet naslovov, a verje
Facebook status, 10. januar 2018

Facebook status, 10. januar 2018

Airbeletrina, 11. januar ― če si selfie-girl, si self-obsessed. če si no-selfie-girl, si zagrenjena in so tvoje fotke dolgočasne. če si girly girl, si trapa, ki promovira patriarhat. če si tomboy, bi morala biti girly girl. če se raje družiš z ženskami, se jih pazi. če se raje družiš z moškimi, nisi supportive. če nosiš pete, se preveč trudiš. če ne nosiš pet, bi jih lahko.
Družinski verizem

Družinski verizem

Airbeletrina, 10. januar ― Matej Rajk je bister fant iz posebne družine, nad katerega se zvrne vse. Njegovi najbližji s posebnimi potrebami, njegovo sedanje dekle, nekdanje dekle, skrb za otroka, po vrhu vsega pa še socialna služba. Okolica ga hoče narediti nenormalnega tako, da mu cel čas dopoveduje, da je normalen in da je edini v družini sposoben zaživeti sam. Kako naj se temu zoperstavi, ko nima priložnosti zaživeti svojega življenja? Vseskozi posluša, da oče in mati nista kriva, da mu ne moreta nuditi več starševske ljubezni.
Ta pes, tisti pes

Ta pes, tisti pes

Airbeletrina, 8. januar ― Pes laja. Za drugo mizo v lokalu čakam Tajdo. Obred prve kave, ki mi jo zdravnik prepoveduje, po vrnitvi domov. Počasi se uskladim s temperaturo v lokalu. Čutim, da je telo preutrujeno, da bi sodelovalo pri čem drugem. Gledam psa, ki je privezan za kromiran drog, na katerem visi zamotana zastava. Luč na drogu je ravno ugasnila, dovolj svetlo je že in dobro vidim. Laja. Nikogar ne moti, čeprav je zunaj vsaj minus sedem. Prikaže se natakarica.
Ljubezen in matematika

Ljubezen in matematika

Airbeletrina, 4. januar ― Ti si zahtevna matematična naloga. Rada bi te rešila empirično. Iščem formule. Zamenjujem seštevance in množitelje, a čez dan se pogoji naloge spreminjajo, in odgovor izmika. Ponoči, kot še nikoli,
Zbogom, 2017!

Zbogom, 2017!

Airbeletrina, 30. december 2017 ― Še eno leto je minilo in spet smo pripravili nekaj izpovedi naših sodelavk in sodelavcev. Hvala, da ste bili z nami - in vse dobro v prihajajočem letu.
Včerajšnji svet

Včerajšnji svet

Airbeletrina, 28. december 2017 ― Tudi priložnostni opazovalec bi težko spregledal podobnosti med mojim rojstnim krajem, Trstom, in enim od mnogih mest, v katerih sem v svojih zrelih letih delal in živel, Ženevo. Obe mesti se zrcalita v vodi, sta obdani s strmimi pobočji in obe se nahajata v geografskem cul-de-sac-u, saj Ženevo v celoti obkroža Francija. Čudovito jezero Lemann, katerega Jet d'eau – dobesedno curek vode – je najbolj prepoznavni spomenik, obdajajo okoli in okoli strmi griči, Jura in Salèv, pogosto pokriti s snežno kapo.
Dovoljenje za pripoved

Dovoljenje za pripoved

Airbeletrina, 27. december 2017 ― Tik pred iztekom leta 2017, ki si ga bomo morda zapomnili tudi kot leto, v katerem se je Hollywood začel glasno pogovarjati o svoji inherentni mizoginiji, je Kristen Roupenian, harvardska doktorandka, katere kratka zgodba Cat Person, s katero je začetek decembra debitirala v New Yorkerju, svoj knjižni prvenec sestradanim založnikom prodala za milijon dolarjev. Če je niste brali, naj vam pomagam: Cat Person je zgodba, v kateri gre punca na zmenek s fantom, za katerega se izkaže, da je kreten. Zgodba, v kateri se ne zgodi nič posebnega. Zgodba, za kakršno so vam morda na kakšni literarni delavnici rekli, da bi potrebovala več zgodbe ali v
Jutranja kava

Jutranja kava

Airbeletrina, 26. december 2017 ― Objavljamo kratko zgodbo Nine Kremžar, ki je zmagala na AirBeletrininem literarnem natečaju 2017. Zgodbe drugih finalistk in finalistov bodo čez nekaj časa prav tako objavljene na AirBeletrini.
In imaš knjigo

In imaš knjigo

Airbeletrina, 20. december 2017 ― Moram priznati, da nisem imel prave predstave, kako daleč sežejo objave na AirBeletrini. Zaključek moje zadnje kolumne se je znašel tako v Modrijanovi najavi mojega romana kot v njegovi prvi recenziji. Zdaj je na žalost že prepozno, da bi umaknil izjave, da »samo umetniško drkam« in da »ne vem, kaj delam,« in pojasnil, da sem genij in da trikrat premislim vse, kar napišem. Je, kar je, in sam sem kriv. Se pravi, najbolje, da kar nadaljujem.
Finalistke in finalisti AirBeletrininega literarnega natečaja

Finalistke in finalisti AirBeletrininega literarnega natečaja

Airbeletrina, 18. december 2017 ― Z veseljem sporočamo, da je žirija, uredništvo AirBeletrine (dr. Aljoša Harlamov, dr. Manca G. Renko, Katja Perat), izbrala pet finalnih zgodb leta 2017. Med 85 prijavljenimi zgodbami je bilo veliko dobrih in delo žirije ni bilo lahko. Zmagovalno zgodbo bomo razglasili v četrtek, 21. 12. 2017. Program se začne ob 20.00, v prvem nadstropju kavarne Slamič, kjer boste lahko spoznali finalistke in finaliste ter prisluhnili zgodbam, ki jih bo prebral igralec Benjamin Krnetić.
Viktor Polnori. Zimska pravljica

Viktor Polnori. Zimska pravljica

Airbeletrina, 14. december 2017 ― Čez nekega človeka, ki mu je bilo ime, si lahko predstavljate, Viktor Polnori in ni imel več nog, sem se spotaknil včeraj ponoči na poti skozi visoki gozd. In ob tem se mi je včeraj še posebno mudilo, kajti ob svoji nagnjenosti k postopanju sem ja tudi še zdravnik: neki zdrav človek me je z ene strani visokega gozda, iz Traicha, poklical k nekemu bolniku, s katerim je bil v sorodu, na drugo stran visokega gozda, v Föding, k nekomu, ki je nenadoma zbolel za neko boleznijo glave, katere strašne posledice so sicer zapisane v medicinskih knjigah, njenega vzroka pa si ne zna razložiti nihče. Torej, hotel sem teči k pacientu, skozi visoki gozd, skozi visoki sneg, se razume, s pomočjo svoje odlične veščine koračenja skozi sneg in se
še novic