Richard Flanagan: Ozka pot globoko do severa

Koridor, 21. junij ― Tasmanski pisatelj Richard Flanagan je slovenski literarni javnosti dobro poznan. Leta 2010 je bil gost festivala Fabula, v slovenščino pa so prevedeni že trije njegovi romani. Tem se letos pridružuje roman Ozka pot globoko do severa, ki je izšel leta 2013 in za katerega je avtor prejel prestižno nagrado Man Booker.   Zgodba pripoveduje o […] The post Richard Flanagan: Ozka pot globoko do severa appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Krotko dekle (Krotkaja, rež. Sergej Loznica, 2017)

Krotko dekle (Krotkaja, rež. Sergej Loznica, 2017)

Koridor, 19. junij ― Sergej Loznica v triurnem filmu, ki modernizira istoimensko kratko zgodbo Dostojevskega, postreže z mučno zgodbo mlade ženske brez imena. Življenje krotkega dekleta je postavljeno v majhno vasico in je hkrati poosebitev trpljenja ruskega naroda. Film kaže brutalno in realistično usodo življenjskih tegob. V začetku eden izmed stranskih likov celo nazdravi na večno trpljenje.   Visikina […] The post Krotko dekle (Krotkaja, rež. Sergej Loznica, 2017) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Adrijan Praznik: “Ljudje imamo radi podnapise, ki povedo, ali je nekaj pomembno ali ni”

Adrijan Praznik: “Ljudje imamo radi podnapise, ki povedo, ali je nekaj pomembno ali ni”

Koridor, 14. junij ― Foto: Bonino Englaro     Umetnik Adrijan Praznik je v zadnjih letih aktivnega delovanja naredil viden obrat: velike slike so zamenjala manjša platna, ki kdaj stojijo kot samostojne enote, spet drugič kažejo očitno tendenco po povezovanju. Nasičene, barvne ploskve so začele vse večkrat poudarjati relief, a kljub temu ostajajo osvobojene teže. V preteklosti pogosto predelane […] The post Adrijan Praznik: “Ljudje imamo radi podnapise, ki povedo, ali je nekaj pomembno ali ni” appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Mario Benedetti: Drugo nebo

Koridor, 13. junij ― Poezija, ki jo pred nas polaga antologijski izbor Drugo nebo, je poezija intime, ki pa sega daleč prek intime bližnjih medčloveških odnosov, je poezija iskrenosti in razgaljanja. Kljub preprostemu pesniškemu jeziku, ki je jasen, neposreden, in časovno-prostorski vpetosti v pisateljevo sodobnost pa se zdi, da je »današnji bralec«, ki mu Benedetti namenja svoje besede, most […] The post Mario Benedetti: Drugo nebo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Stalinova smrt (The Death of Stalin)

Stalinova smrt (The Death of Stalin)

Koridor, 12. junij ― Premalo poantirana, da bi bila satira, preveč smiselna za komedijo absurda. Stalinova smrt je sicer dokaj zabavna, k čemer najbolj pripomore kvalitetna igralska zasedb – četica starejših moških, suverenih komedijantov, s Stevom Buscemijem na čelu – hkrati pa vihravo površna, pogosto ne v svojo korist. Ničesar ne uspe zares tematizirati. Po drugi strani pa prav […] The post Stalinova smrt (The Death of Stalin) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic