Unpaywall - zakonit način za dostop do sicer plačljivih znanstvenih in strokovnih vsebin

CTK, 7. marec 2018 ― Unpaywall je razširitev za namizni verziji brskalnikov Chrome in Firefox, ki omogoča branje sicer plačljivih vsebin tako, da na institucinalnih repozitorijih, strežnikih s prednatisi in portalih založnikov preveri, ali je na voljo brezplačna kopija željenega dokumenta. Na zaslonu se pojavi značka-ključavnica, na katero kliknemo za prikaz celotnega besedila. Siva značka označuje plačljiv dokument! Uporabniki Unpaywall lahko brezplačno preberejo ca. 50% objavljenih znanstvenih člankov, ne da bi uporabljali VPN ali piratske spletne strani! Namestitev na povezavi http://unpaywall.org/ .

Prisedite k naši mizici: intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. marec 2018 ― Naše misli in besede bodo tokrat brbotale kot odziv na strahote, ki se dogajajo ženskam tam, kjer bi jim moralo biti prijetno, udobno in varno – v njihovem domu. O tem je že razmišljala sociologinja Jasna Podreka v knjigi Bila si tisto, kar je molčalo – intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji. Knjiga bo naša iztočnica, v pomoč pa še nekaj drugih: Babe ne tarnajo, Divja ženska, Ženske, ki tečejo z volkovi, Za zaprtimi vrati, Tiha žena, Ljubljeni blaznež, Puer aeternus in Na pomoč! Moj moški je fantek. Vodi Maša Uran.

Bralna značka za odrasle 2018

Kamra.si, 7. marec 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer z gledališko režiserko, kolumnistko in pisateljico Ivano Djilas, ki bo v četrtek, 22. marca 2018, ob 19. uri v razstavišču knjižnice.  Pogovor z Ivano Djilas, ki s prvencem Hiša navdušuje bralsko in kritiško javnost, bo vodila Liljana Klemenčič. Tako bomo počastili svetovni dan poezije in pripovedništva in pričeli novo sezono Bralne značke za odrasle.  Nove bralne zloženke že čakajo, zato vabljeni na prijetno druženje v knjižnico!

Zapisniki sestankov

NUK, 7. marec 2018 ― Zapisnik 18. seje (15. december 2017) Zapisnik 17. seje (16. februar 2017) Zapisnik 16. seje (23. december 2016) Zapisnik 14. seje (28. januar 2016) Zapisnik 13. seje (9. julij 2015) Zapisnik 12. seje (16. december 2014) Zapisnik 11. seje (7. november 2014) Zapisnik 10. seje (3. april 2014) Zapisnik 9. seje (28. junij 2013) Zapisnik 8. seje (28. novembra 2012) Zapisnik 7. seje (5. julij 2012) Zapisnik 6. seje (12. oktober 2011) Zapisnik 5. seje (20. april 2011) Zapisnik 4. seje (14. december 2010) Zapisnik 3. seje (14. maj 2010) Zapisnik 2. seje (25. februar 2010) Zapisnik 1. seje (20. maj 2009)   DefaultShow

Pogovorni večer: dr. Matjaž Kmecl in Ervin Fritz

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. marec 2018 ― V torek, 6. marca 2018, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju z Zgodovinskim in narodopisnim društvom Prebold potekal pogovorni večer z dr. Matjažem Kmeclom. Z zaslužnim slovenistom, literarnim zgodovinarjem in teoretikom, pisateljem in politikom se je pogovarjal rojak in častni občan Občine Prebold, pesnik Ervin Fritz. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak. Ervin Fritz je uvodoma poudaril, da Kmeclovo epohalno delo razkriva vsestransko osebnost, ki jo je mogoče primerjati z renesančnim nazorom. Pogovor se je začel s spominom na leto 1958, ko sta oba na atletskem ...

Ideje za boljše zdravje in počutje – Sabina Grošelj

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. marec 2018 ― Žalostna duša prej podleže boleznim, zato najprej pozdravimo svojega duha in dušo, zdravje telesa pa bo sledilo. Poleg gibanja in ustrezne hrane imamo na voljo tehnike, vaje, ki izboljšujejo energijsko stanje telesa, imamo določene trike, s katerimi si pomagamo ohranjati fizično zdravje in svoj um dolgo v starost. Vsakodnevne rutine za preprosto ohranjanje zdravja možganov, črevesja in celega telesa v čim poznejša leta nam vzamejo četrt ure časa na dan. Poskrbimo za našo dolgoživost brez tablet in bolniških sob.

Ob dnevu žena

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. marec 2018 ― V kulturnem programu ob mednarodnem dnevu žena nam bodo učenke in učenci Osnovne šole Mirana Jarca zaigrali predstavo Nekoč je živela bela roža, pevke in pevci DCA Puhova pa nas bodo razvedrili z domačimi napevi. Sodelujoči: Svet četrtne skupnosti Bežigrad MOL, Osnovna šola Mirana Jarca, Dnevni center za aktivnosti starejših Puhova.

Prebuditi se iz iluzije, iz sanj uma – Viktorija Kos

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. marec 2018 ― Pogosto se ne zavedamo svojih besed in ravnanja, živimo nezavedno. Um je kot divji slon gnan od brezštevilnih vtisov, ki so v njem. Zato je zavedanje nadvse pomembno. Prebuditi se iz kozmične iluzije, je velika stvar. Pitagora je učil, da je najpomembnejše v življenju očistiti um, le tako lahko zagledamo resničnost. Modreci nam nudijo starodavno metodo, da se lahko prebudimo in živimo kot svobodna in zavestna bitja. Viktorija Kos je avtorica knjige Razcvet zavesti.
Veščilnica: Delavnica oblikovanja gline

Veščilnica: Delavnica oblikovanja gline

Knjižnica Logatec, 5. marec 2018 ― Vabljeni na delavnico OBLIKOVANJE IZ GLINE, 14. 3. 2018 ob 17.00 uri (60 minut), v Prešernovo dvorano Narodnega doma Logatec. Delavnica je primerna za otroke in odrasle (starše, babice, dedke…). Predznanje ni potrebno. Zaradi priprave materiala, se je potrebno na delavnico prijaviti. Prijave sprejemamo do 12. 3. 2018 Več...

Pogovor ob knjigi – Mož in žena

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. marec 2018 ― Roman izraelske avtorice Tseruye Shalev Mož in žena z izjemnim občutkom in pronicljivostjo ponuja vpogled v globine kompleksnosti odnosov, katerih skrivnostnost in nedoumljivost nas v tem življenju vsaj občasno neizogibno pušča brez razlag in rešitev.  Pogovor bo vodila Jožica Božič. Knjiga je na seznamu Mesto bere … azijske pisave.

Zakaj moj otrok ni uspešen v šoli – Vlasta Grabeljšek

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. marec 2018 ― Starši pogosto ne razumejo, zakaj je njihov normalno inteligenten otrok v šoli manj uspešen od pričakovanj ali pa je celo neuspešen. Ko primerjajo svojo šolo z otrokovo, se jim zdi, da sami niso vlagali takšnih naporov v šolo, pa so kljub temu zlahka zmogli. Predavateljica z dolgoletno prakso poučevanja in tudi avtorica knjige Pretežka šolska torba – klic po boljši šoli, bo prisotnim osvetlila možne vzroke za učne težave in svetovala, kako otrokom pomagati.

Razpletanje zgodb

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. marec 2018 ― Roman Darilo števil japonske pisateljice Yoko Ogawa je simpatična pripoved o sprejemanju drugačnosti ter hvalnica toplih medčloveških odnosov. Ostarelemu profesorju matematike, ki ima po poškodbi glave okrnjen spomin, se s prihodom nove hišne pomočnice življenje bistveno spremeni. Med njima in njenim sinom se splete vdano prijateljstvo, ki ga kot refren povezuje matematika. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

Bralni krožek beremo z Manco Košir

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. marec 2018 ― Če ne bomo brali, nas bo pobralo, je rekel pesnik Tone Pavček v parlamentu ob ustanovitvi naše nove države, pa je vodilo še aktualno. V študijskem bralnem krožku pa vam ponujamo še več kot samo branje. Ali bi se s somišljeniki želeli pogovarjati o prebranem romanu? Rabite spodbudo, ker ste si že večkrat rekli: »Kje so že tisti časi, ko sem še veliko bral(a)?! Zakaj zdaj kar ne najdem moči za to?« Bi želeli slišati o glavnem junaku popolnoma drugačno mnenje od vašega? Vabljeni na prvo srečanje krožka. Miza za druženje je dovolj velika za dvanajst ljudi. Bralno skupino vodi Nataša Škofic Kranjec.
Kje so naše knjige?

Kje so naše knjige?

NUK, 2. marec 2018 ― Begunski tiski iz zbirke NUK Gostujoča razstava predstavlja bogato ustvarjalnost Slovencev v izrednih razmerah v povezavi z izjemnimi zgodbami posameznikov, katerih poti so se prekrižale v begunstvu. Dostikrat nevidni in spregledani, v domovini pa za nekaj desetletij pozabljeni in zamolčani, so s svojim zavedanjem slovenstva prispevali k rojstvu novih domovin širom sveta. Na razstavi je predstavljenih več kot 30 gradiv iz Zbirke tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije NUK. Lokacija Razstava "Rojstvo novih domovin", Kulturni center Lojze Bratuž, Gorica 22. februar - 31. marec 2018 Rokopisno gradivo Karla Destovnika Kajuha Ob obletnici smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha so v Knjižnici Velenje pripravili razstavo o njegovi pisemski korespondenci. Iz Rokopisne zbirke NUK so na razstavi na ogled pesnikova beležnica in pisma njegovi prvi ljubezni Mariji Medved.      Lokacija Razstava "Kajuhove pisemske korespondence", Knjižnica velenje 22. februar 2018 - 31. marec 2018 Ordo Cisterciensis Ordo Cisterciensis (Ms 31) je eden najzgodnejših pravnih rokopisov reda Cistercijanov. Nastal je v drugi polovici 12. stoletja v samostanu v Stični. Vsebuje ekslibris stiškega opata Lavrencija Rainerja iz 1581, vpis stiškega profesa Gregoriga ter vaje iz hebrejske pisave in slovnice iz 17. stoletja.   Lokacija Razstava "The Cistercians - A Europe of Monasteries", LVR-LandesMuseum Bonn, Nemčija 29. junij 2017 - 28. januar 2018   Images: 

Kokoš iz jajca in jajce iz kokoši

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. marec 2018 ― Najprej bomo strli oreh, ki ga do sedaj še ni zmogel nihče. Spoznali bomo, kako živijo kokoši s svojimi piščančki, kaj potrebujejo za svoje srečno življenje, kako jim lahko človek to omogoči in kaj dobi v zameno (zgodbici Kokoš in jajce, Kokošja farma). Pripoveduje Maša Uran. Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši.

Za vsako bolezen rož’ca raste

Kamra.si, 2. marec 2018 ― Knjižica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 13. marca 2018, ob 17. uri vabi na predavanje o Bachovih cvetnih esencah. Prisluhnili bomo Bogdani Brglez Fink, Ptujčanki in svetovalki pravilne uporabe cvetnih esenc.  Angleški zdravnik dr. Edward Bach je v začetku 20. stoletja ugotovil, da imajo cvetne esence blagodejne in harmonične učinke na različne duševne in telesne težave. Menil je, da je vse, kar doživljamo na telesni ravni, samo odraz notranjega bodisi ravnovesja bodisi neravnovesja. Njegova cvetna terapija je naravna metoda zdravljenja, primerna za vsakogar, saj so esence izdelane preprosto in nimajo stranskih učinkov. Na predavanju bomo spoznali pozitivne učinke 39 cvetnih esenc, ki nam lahko pomagajo v različnih čustvenih stiskah oziroma pri vzpostavljanju notranjega ravnovesja. Lepo vabljeni!
še novic