Mentorski priročnik: Ona

Mentorski priročnik: Ona

MAF - Mad About Film, 15. februar 2017 ― V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje za nadaljnje razmisleke. Mentorski priročnik: ONA (Elle) (Gradivo si lahko naložite tudi v pdf obliki. ) Avtor: Nace Zavrl Ona (Elle) Režija: Paul Verhoeven Scenarij: David Birke (po literarni predlogi Philippa Djiana) Država in leto: Francija, Nemčija, […] Prispevek Mentorski priročnik: Ona je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.
Tôi thay hoa vàng trên co xanh (2015)

Tôi thay hoa vàng trên co xanh (2015)

Filmski kotiček, 15. februar 2017 ― aka Yellow Flowers on the Green Grass Slo naslov: - Angleški naslov: Yellow Flowers on the Green Grass Država: Vietnam Jezik: Vietnamščina Leto: 2015 Dolžina: 103',  Imdb Žanri: Drama Slo recenzija: - Režija: Victor Vu Scenarij: Doan Nhat Nam Igrajo: Thinh Vinh, Quy Binh, Trong Khang, Thanh My [ENG] A coming of age story set in the Vietnamese countryside during the late 1980s, as told through the eyes of a 12 year old boy named Thieu. Thieu and his younger brother Tuong share and do everything together. Their days unfold like a whimsical and comical journey filled with innocence, wonder, confusion and curious adventures. Tuong idolizes his older brother’s confidence and constantly strives for his approval. But in fact, Thieu’s “over-confidence” is to compensate for his overwhelming insecurities. Thieu is constantly jealous of his younger brother when it comes to grades, talent and affection from the girl next door, Moon. This leads to an act of violence which leaves Tuong paralyzed and bedridden. In coming to terms with his own conscience, Thieu attempts to redeem himself and discovers the true meaning of brotherhood. Ocena
Podreditev: o neverjetni in preprosti ideji

Podreditev: o neverjetni in preprosti ideji

Konteksti (Tomaž Bešter), 15. februar 2017 ― Vse razprave, branja, ogledi in prisluhi imajo pravi draž takrat, ko zadanejo svoj cilj. Ko v bralcu ali vseh drugih sogovornikih zbudijo procese mišljenja in jih prisilijo, da na zadeve pogledajo z različnih zornih kotov ter poravnajo odgovor nanje na način, ki se jim predstavi kot avtorjeva ali sogovornikova ideja. Včasih je to slednje zlahka razbrati, včasih tudi manj. Ob tem pa sprostijo tudi druge spomine, tesnobe in zadovoljstva. S temi lahko opravimo v stranskih opombah, lahko pa prispevajo tudi glavno smer branja, mimo katere prav zaradi tega, kar smo, ne moremo. Ko sem torej odprl najnovejšega Houellebecqa, Podreditev (Soumission, 2015), sem v branje vstopil z idejo, da gre v prvi vrsti za provokacijo. Sicer za provokacijo s stilom, ker me v preteklosti Houellebecq ni pustil razočaranega, a vseeno provokacijo. Kot se za tega literarnega enfant terrible spodobi. Na koncu je stil ostal, provokacije pa skoraj ni bilo več. Zbudili pa so se tudi spomini na branje kakšnega Althusserja. Mogoče ga bo v knjigi našel še kdo. vir slike: emka.si Podreditev je zgodba, ki jo pripoveduje profesor na Sorboni, predavatelj književnosti in specialist za Huysmansa. Gre za zgodbo o tem, kakšno življenje ima, kako preživlja prosti čas in kako družbeni in politični kontekst prostora, v katerem živi, vpliva na njegove odločitve.  Družbeni in politični okoliš Pariza pa je takrat na pomembni prelomnici, za katero v resnici nihče od izpostavljenih likov ne kaže, da bi bil pretirano presenečen. Gre za to, da je Francija leta 2022 pred volitvami in vse kaže na uspeh Muslimanske bratovščine. Torej je Francija tik pred tem, da ji zavlada politični sistem, ki temelji v nekoliko drugačni kulturi in vrednotah. Françoisu življenje, kot ga živi, skoraj ustreza in v načrtu ima tudi druge reči, med njimi tudi življenje s svojim dekletom. A ravno njegovo dekle je v bistvu prvi simbol sprememb, ki prihajajo; sprememb, ki so vdrle tudi v njegov mehurček. To dekle je židovskega rodu in družin
Eva Petrič v Washingtonu

Eva Petrič v Washingtonu

Marijan Zlobec, 15. februar 2017 ― V počastitev petindvajsetletnice samostojne slovenske države je slovensko veleposlaništvo v Washingtonu pripravilo jubilejno razstavo Eve Petrič. Odprtja razstave se je udeležilo veliko ljudi, vse fotografije osebni arhiv Petričeva je bila tedaj v Ameriki, njen oče, diplomat dr. Ernest Petrič pa prvi slovenski veleposlanik nove države RS v Washingtonu. Razstava Eve Petrič v Washingtonu Eva Petrič […]
1934 Rakek – Mlinar in njegova hči

1934 Rakek – Mlinar in njegova hči

Stare slike (Cerknica), 15. februar 2017 ― Mlinar in njegova hči je žaloigra v petih dejanjih, ki jo je napisal Ernst Benjamin Salomo Raupach (1784 – 1852), prevedel Fran Malavašič, natisnila pa Rozalija Eger leta 1867. Konrad, sin revnega mlinarja, želi poročiti Marie, hčerko bogatega mlinarja. Mlinar bogataš, ki je hudoben in požrešen, ju prevara na grd način. Usoda gre svojo pot. […]

Arhitekturni deleuzizem: Neoliberalni prostor, nadzor in ‘univer-city’

Praznine, 14. februar 2017 ―   Predgovor k prevodu Arhitekturnega deleuzizma v Prazninah   »Deleuzizem« ni oznaka, ki bi jo arhitekti, obravnavani v mojem eseju, sami kadarkoli uporabili. Izvorno jo je skoval Ian Buchanan, ki je skušal z Deleuzom storiti tisto, kar je Deleuze storil z Bergsonom.[1] Buchananov »deleuzizem« sledi Deleuzovemu »bergsonizmu« v poskusu afirmacije kreativne prilastitve miselnega korpusa za […] The post Arhitekturni deleuzizem: Neoliberalni prostor, nadzor in ‘univer-city’ appeared first on Praznine.

Arhitektura, intima in skrivnost

Praznine, 14. februar 2017 ― V knjigi z naslovom Individualna hiša, arhitektura, urbanost [1], ki je pod vodstvom Guyja Tapieja nedavno izšla v Franciji, avtorji arhitekti in urbanisti pozivajo k „psihoanalitični interpretaciji individualne hiše“ oziroma „interpretaciji navdušenja nad individualno hišo“. Po njihovem prepričanju temelji individualne hiše ležijo „v globini nezavednega“. Očitno pa tu ne gre za globino mojega nezavednega, ki je […] The post Arhitektura, intima in skrivnost appeared first on Praznine.

Jackie

Koridor, 14. februar 2017 ― Jackie ni klasična biografska drama. Če pričakujete skrben zgodovinski portret ali natančno poročilo tega, kar se je zgodilo, vas že sama Jackie (Natalie Portman) na začetku filma opozori, da tega ne boste dobili. Film prikaže fragmentarno rekonstrukcijo spomina, filmsko študijo o najbolj ikonski prvi dami ZDA, o njenem spominu na tiste dni in o njenem […] The post Jackie appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ideal pokvarjenega: O tehniki in napravah v Neaplju

Praznine, 14. februar 2017 ― V Neaplju so tehnične naprave praviloma pokvarjene – brezhibno delujoči stroji so prej izjema ali čudno naključje. Sčasoma se nas polasti občutek, da je bilo vse že proizvedeno v pokvarjenemu stanju. In tu ne gre za priprave oziroma razna mitološka bitja z zgolj reprezentativno funkcijo kot so na primer kljuke – v Neaplju imajo vrata […] The post Ideal pokvarjenega: O tehniki in napravah v Neaplju appeared first on Praznine.

Junkspace

Praznine, 14. februar 2017 ― “Logan Airport: a world-class upgrade for the twenty-first century” (oglas s konca dvajsetega stoletja)   Uvod   Če so space-junk človekove razbitine, ki smetijo univerzum, potem je junk-space ostalina, ki jo človeštvo pušča na Zemlji. Zgrajen (več o tem kasneje) produkt modernizacije ni moderna arhitektura, temveč Junkspace. Junkspace je to, kar ostane potem, ko je […] The post Junkspace appeared first on Praznine.

Arhitektura klicanja duhov

Praznine, 14. februar 2017 ―   Kemični proces sublimacije označuje prehajanje snovi iz trdnega neposredno v plinasto agregatno stanje, ne da bi snov prešla običajno vmesno, tekoče agregatno stanje. S preskokom vmesne faze snov dobesedno izpuhti v zrak. Vendar pa sublimacija trdne snovi nikoli ni popolna: del materije v obliki kristalov pade nazaj na podlago. Z drugimi besedami, popolno neposredno […] The post Arhitektura klicanja duhov appeared first on Praznine.
Tadej Vindiš: “Ko človek in mašina ustvarjata v sožitju”

Tadej Vindiš: “Ko človek in mašina ustvarjata v sožitju”

Koridor, 14. februar 2017 ― Anja Zver in Tadej Vindiš / Foto: Aleš Rosa   Tadej Vindiš je umetnik in raziskovalec na križišču fotografije, kulturnih študij, tehnologije in raziskovanja medijev. Osredotoča se na področje strojne vizije – njene kulturne implikacije in motnje. V preteklosti je razstavljal tako doma kot v tujini, tokrat pa se je s svojim Rekonfiguriranim predstavil v Kinu […] The post Tadej Vindiš: “Ko človek in mašina ustvarjata v sožitju” appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Fotografije

Praznine, 14. februar 2017 ―   Urednik Praznin me je prosil za besedilo k fotografijam kota. Namesto običajnega intervjuja ali besed o avtorju torej avtorjev monolog: nekaj misli o tem, kaj mi pomeni objekt in zakaj se toliko ukvarjam z njim. Od kod fotografije kota.   Dolgo časa sem v izogib pojasnjevanju navajal Man Raya: »Objekt je rezultat gledanja nečesa, […] The post Fotografije appeared first on Praznine.

Fotografije

Praznine, 14. februar 2017 ―   Urednik Praznin me je prosil za besedilo k fotografijam kota. Namesto običajnega intervjuja ali besed o avtorju torej avtorjev monolog: nekaj misli o tem, kaj mi pomeni objekt in zakaj se toliko ukvarjam z njim. Od kod fotografije kota.   Dolgo časa sem v izogib pojasnjevanju navajal Man Raya: »Objekt je rezultat gledanja nečesa, […] The post Fotografije appeared first on Praznine.
France Prešeren in ženske

France Prešeren in ženske

Marijan Zlobec, 14. februar 2017 ― Medtem ko na Šri  Lanki čakam na obilno večerjo, sem dolžan še poročilo z odprtja likovne razstave na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan v Galeriji Družina. Mirsad Begić je imel na razstavi toliko ženskih glav, da je med portreti v živo odkril vsaj en nekdanji model, vse fotografije Marijan Zlobec Tema so bile ženske, verjetno […]

Otopela abstrakcija: Semper, Kracauer in površinski materializem arhitekture

Praznine, 14. februar 2017 ― Gottfried Semper je v svoji knjigi Štirje elementi arhitekture iz leta 1851 arhitekturo opredelil kot umetnost oblačenja. [1] Navezujoč se na antropološke podmene o izvorih arhitekture v obrteh pletenja in tkanja, je s svojo teorijo oblačenja (bekleidungstheorie) predlagal, da bistvo arhitekture leži v zastiranju podpornih in strukturnih elementov. Toda če je arhitektura v temelju praksa maskiranja, […] The post Otopela abstrakcija: Semper, Kracauer in površinski materializem arhitekture appeared first on Praznine.

O nekem Parizu

Praznine, 14. februar 2017 ―   Enkrat sem v »italijanski« restavraciji skušala odpreti v toskanskem stilu oblikovana vrata. Moj poskus je izgledal zelo nerodno, kajti vrata so bila lažna, restavracija pa se je nahajala v provinciji Guangdong na jugu Kitajske. Skoraj vsi, ki so se potepali po sosednjem kontinentu dober mesec dni, bodo zlahka razumeli mojo veliko potrebo po zaužitju […] The post O nekem Parizu appeared first on Praznine.

Intervju z Robertom Pfallerjem

Praznine, 14. februar 2017 ―   UČENJE IN PISANJE   FILOZOF NA UMETNOSTNI AKADEMIJI NL Po poklicu ste filozof, učite pa na šoli za umetnost in industrijsko oblikovanje. Kakšna je vaša vloga oziroma kako vidite vlogo filozofa, ki deluje znotraj umetnostno-oblikovalske šole?   RP Kot sta učila filozofa Louis Althusser in Ludwig Wittgenstein, filozofija ljudem ni nujno koristna. Prej gre […] The post Intervju z Robertom Pfallerjem appeared first on Praznine.

Lev Nikolajevič Tolstoj: Vojna in mir

Koridor, 14. februar 2017 ― Že kar nekaj časa pred premiero so Ljubljano prekrili plakati, ki so oglaševali predstavo, narejeno po romanu vseh romanov. Velika koprodukcija treh največjih gledaliških hiš, v kateri je svoje moči združila crème de la crème slovenske gledališke scene, je na čelo postavila celo mednarodno priznanega režiserja. Silviu Purcărete je romunskega rodu, sicer trenutno živi in […] The post Lev Nikolajevič Tolstoj: Vojna in mir appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
This Is England '90 (2015)

This Is England '90 (2015)

Filmski kotiček, 14. februar 2017 ― Slo naslov: - Država: VB Jezik: Angleščina Leto: 2015 Dolžina: 4 epizode (45',51',52',76'),  Imdb Žanri: Drama, Krimi Slo recenzija: - Režija: Shane Meadows Scenarij: Shane Meadows, Jack Thorne Igrajo: Thomas Turgoose, Billy Braithwait, Chanel Cresswell, Katherine Dow Blyton, Andrew Ellis, Joseph Gilgun, Vicky McClure, Andrew Shim, Michael Socha [ENG] This Is England '90 looks at rave culture and the 1990 FIFA World Cup. It features Shaun, Kelly, Trev, Harvey and Gadget who are involved in the rave scene. Woody and Milky have opened a scooter shop, while Combo is released from prison after serving his sentence for the manslaughter of Mick in This Is England '86. Flip and Higgy from the moped gang in This Is England '86 are more prominently featured in the cast in this series. Similar to the film and the two previous series, '90 featured a montage of the era at the beginning of the first episode, featuring the resignation of Margaret Thatcher in November 1990 which is set to the 1988 song "There She Goes" by The La's (which was re-released in October 1990). Each episode is set against a different season of the year starting with Spring. *************** As in real life although not wholly satisfying for drama, This Is England ’90 has been dominated by events from the characters’ past: the wicked deeds of Lol and Kellie’s father Mick, Combo’s attack on Milky. This has at times felt like a bit of a narrative cop out, and that there is nowhere left for the characters to go now. Instead we have been asked, in the main, to sit back and enjoy Meadows’s gift for social observation, slipping into parody here and there, as in Woody’s sappy ex-girlfriend Jennifer’s (Stacey Sampson) absurd creation of a wedding planning scrapbook for him and Lol, but catching also the day-to-day poignancy of life, such as in the bumbling Gadget’s (Andrew Ellis) unrequited love for Kellie. It seems that, with the main traumas of their lives with any luck behind them,
1934 Rakek – Mlinarjev Janez

1934 Rakek – Mlinarjev Janez

Stare slike (Cerknica), 14. februar 2017 ― Igre tedaj niso uprizorili člani Katoliškega izobraževalnega društva, temveč Pevsko društvo Rakek. Zasedba igralskega ansambla je pa več ali manj enaka kot pri izobraževanem društvu. Mlinarjev Janez: Slovenski junak ali uplemenitenje Teharčanov je drama, nastala na podlagi proznega besedila z istim naslovom, ki ga je leta 1858 napisal Ferdo Kočevar po narodni pripovedki iz sredine […]
Tržnica kot nekoč pri nas

Tržnica kot nekoč pri nas

Marijan Zlobec, 14. februar 2017 ― Šri Lanka je ribiška in kmetijska država ali otok, morda še bolj znan kot  Cejlon. Starejši ljudje se še spominjajo petega zasedanja neuvrščenih držav leta 1976 v Colombu, ko je maršal Tito, sicer prijatelj  tedanje prve ženske predsednice vlade Sirimavo Bandaranaike (1916 – 2000), zasadil drevo, ki uspešno raste še danes in menda to vsi […]
Berlinale 2017: Film Barrage v sekciji forum z Isabelle Huppert v stranski ter z Lolito Chammah v glavni vlogi

Berlinale 2017: Film Barrage v sekciji forum z Isabelle Huppert v stranski ter z Lolito Chammah v glavni vlogi

Natalija Pihler, 14. februar 2017 ―   Isabelle Huppert,  Thémis Pauvels, foto © Red Lion   Forum in forum expanded Sekciji forum in forum expanded  sta mi zelo ljubi, saj vsebujeta filme širokih filmskih oblik, dokumentarce, portrete, politične angažirane, etnografske in eksperimentalne filmske prispevke. Ko sem letos prebirala knjižico Forum / Forum expanded (od lanskega leta namreč na Berlinalu ni več […]
še novic