Preveč pokorni državljani

Preveč pokorni državljani

Radio Študent, 7. december 2017 ― Henry David Thoreau v svojem eseju Državljanska nepokorščina, ki je približno kakšno leto nazaj izšel pri založbi LUD Šerpa, premleva stanje tedanje ameriške družbe. Presenetljivo ali ne, se situacija v letih od prve izdaje dela ni prav dosti spremenila. Tekst je prvič izšel pod naslovom Civil Disobedience leta 1849.
Pajan Dionizu Filodama iz Skarfeje: Legitimacija religijskega sinkretizma ali mešanje žanrov?

Pajan Dionizu Filodama iz Skarfeje: Legitimacija religijskega sinkretizma ali mešanje žanrov?

KUD Logos, 7. december 2017 ― Povzetek Filodamov pajan Dionizu, primer epigrafskega pajana iz 4. stoletja pr. Kr., se znotraj korpusa ohranjenih pajanov in znotraj splošnih definicij umešča med atipične pajane. Nenavadna izbira naslovnika se kot interpretativni problem izraža predvsem v odnosu do splošne definicije pajana kot himne, naslovljene na boga Apolona. Čeprav so problemi opredelitve tega žanra splošno znani, je […]
Kritik kritiku volk

Kritik kritiku volk

Literatura v živo, 6. december 2017 ― Zato bi si sam želel, da bi kritiki dopustili kolegom, da razvijejo lasten način pisanja, ne pa od njih zahtevali literarnovedne, sociološke-filozofske, poetične ali kako drugače zamejene kritike, temveč le – tako kot pri vsakem literarnem delu – kvalitetno in vznemirljivo branje.
Naša ljubezenska zgodba

Naša ljubezenska zgodba

Airbeletrina, 6. december 2017 ― Dušan Jovanović v drami Onesnaževanje zraka ali Igrajte tumor v glavi! prevprašuje gledališko umetnost in na nekem mestu se pojavi absurden prizor intervjuja novinarja Križnika in gledališčnika Koščaka, v katerem si izmenjata naslednje replike:
Pesniško-pripovedovalski nastop (Spoken Word poezija) – Neil McCarthy (poročilo z dogodka)

Pesniško-pripovedovalski nastop (Spoken Word poezija) – Neil McCarthy (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 6. december 2017 ― V sredo, 6. decembra, je v Trubarjevi hiši literature v okviru Tedna irske kulture nastopil irski pesnik Neil McCarthy, ki trenutno živi na Dunaju. Njegova posebnost je, da s svojimi pesmimi nastopa, jih pripoveduje – nekoč je hotel biti glasbenik, ko pa je ugotovil, da ni preveč dober kitarist, je te sanje opustil in postal pesnik, zato zdaj na podoben način nastopa s poezijo (vključno s setlisto). Prek njegovih pesmi smo se sprehodili po mnogih mestih, v katerih je živel, poudaril pa je, da ima veliko srečo, da lahko tako pogosto potuje.
Svetlana Slapšak: »Miturgija oz. izdelava mitov - pripada vsakomur!«

Svetlana Slapšak: »Miturgija oz. izdelava mitov - pripada vsakomur!«

Airbeletrina, 5. december 2017 ― S Svetlano Slapšak, eno najbolj prodornih slovenskih intelektualk, antropologinjo in doktorico antičnih študij, sva se pogovarjali preko messengerja – in tudi tako delili naklonjenost novim tehnologijam; in nestrinjanje nad patriarhalnimi strukturami v sodobni družbi – eno in drugo skozi prizmo pogovora o antični miturgiji, ki se je razvil ob njeni letos objavljeni istoimenski knjigi.
IN MEMORIAM – PAVEL BRAČKO

IN MEMORIAM – PAVEL BRAČKO

KUD Logos, 5. december 2017 ― »Sem podoba Tvoje neizrekljive slave, čeprav nosim tudi rane pregreh. Obogati me, ki sem Tvoja ustvarjenina, Gospod, očisti me s svojo milostjo, ter mi daj želeno očetnjavo: naredi iz mene prebivalca raja« (iz bogoslužja posvečenega umrlim). Tako sedaj moli Boga Pavel Bračko. Njegova podoba. Podoba, polna ran, seveda. A podoba Božja, ki nas je, svoje […]
IN MEMORIAM – PAVEL BRAČKO

IN MEMORIAM – PAVEL BRAČKO

KUD Logos, 5. december 2017 ― Dragi Pavel, brat v Kristusu, zvesti, stokrat najdeni in nikdar zares izgubljeni prijatelj! Naj ti duša, osvobojena potrpežljivega in utrujenega telesa, lahna in čista pluje v objem duhovnega sveta. Raduj se v senci Gospodovih peruti! Naj bo še naprej in za vedno tvoj pastir! Naj bo Nebo tvoje ležišče in pašnik, naj ti svetloba Besede […]
Filmski večer DŠPK: Maškarada (poročilo z dogodka)

Filmski večer DŠPK: Maškarada (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 5. december 2017 ― V torek, 5. decembra, je v Trubarjevi hiši literature potekal letošnji drugi filmski večer Društva študentov primerjalne književnosti. Letošnji cikel, poimenovan Filmoslavija, je posvečen filmom, ki so nastali v zadnjih 40 letih na področju bivše Jugoslavije, tokrat smo si ogledali film Maškarada (1971) v režiji Boštjana Hladnika. Gre za enega izmed najbolj drznih in provokativnih slovenskih filmov vseh časov. V filmu spremljamo odnos med poročeno Dino in mladim košarkarjem Luko – da bi preživela več časa s svojim ljubimcem, ga najame za inštruktorja matematike za svojega sina, kar pa pusti posledice na celi družini. Z gostom dr. Alenom Albinom Širco se je pogovarjal Vid Bešter.
še novic