Črni angel češke poezije

Črni angel češke poezije

Literatura v živo, 14. junij 2018 ― Vladimír Holan (1905-1980), eden izmed najpomembnejših čeških pesnikov in prevajalcev 20. stoletja, v svoji domovini poznan tudi pod vzdevkom “črni angel”, je z ustvarjalno močjo vse od vznika modernizma in avantgarde do kasnejših povojnih literarnih tokov pomembno sooblikoval češko literarno krajino.
Bush baby

Bush baby

LUD Literatura, 14. junij 2018 ― Špasna dežela, tale Namibija. Divji zahod neke sorte, igrišče južnoafričanov, ki se podijo po neskončnih ravnih cestah sto petdeset na uro v poltovornjakih.
Kažemo jezik

Kažemo jezik

LUD Literatura, 14. junij 2018 ― Občutljiva raba jezika – ali ni kljub vsemu malce radikalna, ko skuša nadomestiti prevlado enega slovničnega spola s prevlado drugega? In ali ni malce neučinkovito »komplicirati« v birokratskih aktih, ko pa je že vendar toliko družbenih listin nepotrebnih in služijo zgolj formalizmu?
Die Genealogie der islamischen Wirtschaftsphilosophie und die Religionsphilosophie

Die Genealogie der islamischen Wirtschaftsphilosophie und die Religionsphilosophie

KUD Logos, 14. junij 2018 ―   Die Einführung und die Fragestellung Die wirtschaftliche Tradition im Islam ist so alt wie die Religion des Islam selbst. Obwohl die islamische Wirtschaftsphilosophie mit der Religionsphilosophie des Islams tief verbunden ist, wird die Verbindung zwischen den Beiden in aktuellen Diskursen kaum wahrgenommen. Der Prophet Muhammad und die frühen Kalifen schufen die Grundlage für Weiterentwicklung […]

Renato Podbersič: Jeruzalem ob Soči

ARS Izšlo je, 14. junij 2018 ― Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes Zgodovinar dr. Renato Podbersič je pred meseci objavil znanstveno monografijo Jeruzalem ob Soči, s podnaslovom Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes. Monografijo – uvodno besedo je prispeval dr. Egon Pelikan –, so izdali Študijski center za narodno spravo, Goriška Mohorjeva družba in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga, več o njej in usodi goriških Judov pa bo avtor povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.  

Krištof Dovjak: Kača

Poiesis, 14. junij 2018 ― Tepih spustim iz valja na štiri strani. Izgubljen beduin v puščavi poskušam najti celo pesem v pesku. Abeceda, […] The post Krištof Dovjak: Kača appeared first on POIESIS.

Kristian Koželj: Igralčeva zaobljuba

Sodobnost, 13. junij 2018 ― Ko se pripravljaš na nastop, je zaodrje tvoja spovednica in purgatorij. Čakalnica in kaznilnica odrešitve, tvoje vaje za smrt, če velja, da je vsaka izvedba (kakor vsaka pesem) predrugačenje stvarstva, ki je po vsakem umetniškem procesu na neki način spremenjeno.…
Kje najti sveče, ko zmanjka elektrike?

Kje najti sveče, ko zmanjka elektrike?

Airbeletrina, 13. junij 2018 ― Začetka pomladi 2015 se spomnim, kot bi bil včeraj. Stara sem bila 21 let in v nadvse prijetnem življenjskem obdobju. Izdelovala sem tretji letnik študija, ki me je veselil in imela dobro leto delovnih izkušenj na področju svojih (približnih) zanimanj, delo pa mi je ob tem omogočalo še dostojen zaslužek za potovanja in ostale male razvade, ki ti, če imaš seveda srečo, da si jih lahko privoščiš, lepšajo študentsko obdobje. Tudi moje družabno življenje je bilo sorazmerno razgibano, poleg tega pa sem se ravno takrat pričela bolj resno udejstvovati
še novic