Prvo dejanje: maturitetni esej

MMC Drugo, 26. april 2017 4. maja se bo z esejem začel spomladanski rok splošne mature. Nanj se je prijavilo 6. 769 kandidatov, ki so morali prebrati dve deli: Alamuta Vladimirja Bartola in Krasni novi svet Aldousa Huxleyja.
26. april: svetovni dan intelektualne lastnine

26. april: svetovni dan intelektualne lastnine

Radio Študent, 26. april 2017 ― Spoštovano poslušalstvo Radia Študent, lepo pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes, 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine, boste namesto kulturnega napovednika deležni kratkega pregleda političnega dogajanja v kulturnem polju. Če se zgodi nemogoče, namreč da ne boste hoteli več poslušati Radia Študent, vas usmerjamo na bližnjo frekvenco. Na valovni dolžini 88,8 megaherca je danes vnovič začel oddajati Radio Kričač. Radio Kričač ostaja zvest svoji zgodovini: še zmeraj, kot v času druge svetovne vojne, je ilegalen in nagovarja zgodovinske, a tudi sodobne in aktualne teme. Poslušali ga boste lahko zgolj v kratkem obdobju med 26. aprilom in 10. majem, teme, ki jih bo pokrival, pa zajemajo obdobje med dnevom boja proti okupatorju in preko prvega maja do dneva zmage, 9. maja 1945. Združenje dramskih umetnikov Slovenije, krajše ZDUS, danes organizira Akcijo pekinška raca. Akcija pekinška raca poteka pod okriljem organizacije FIA, mednarodne igralske federacije, in je množični poziv k ratifikaciji pekinške pogodbe, ki je bila sprejeta leta 2012. O vsebini pekinške pogodbe smo vprašali Majo Sever, članico ZDUS-a. izjava Sprejetje pogodbe je brezpredmetno in neveljavno, saj izraža zgolj formalno strinjanje s spremembami, ki jih pekinška pogodba uvaja. Šele ko bo 30 držav podpisnic ratificiralo pogodbo, bo ta postala zavezujoča. Zakaj je do sprejetja pogodbe pred petimi leti zlahka prišlo, do ratifikacije pa zaenkrat še ne? Maja Sever odgovarja: izjava Na ZDUS-u so se odločili za preprosto in namenoma populistično akcijo: objavo selfijev na družbenih omrežjih. O razlogih za tako obliko boja, Maja Sever: izjava   Ker Akcija pekinška raca ni zgolj izoliran boj za avdiovizualne umetnike, nam je Maja Sever predstavila sorodne boje za pravice na slovenski sceni. izjava Kulturni boji se bijejo tudi čez mejo. Na Hrvaškem, natančneje v Splitu, je na Festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi ponedeljkova predstava Oliverja Frljića z naslo

Ormož: Uspeh ormoških mladih glasbenikov

Štajerski tednik, 26. april 2017 ― Učenci Glasbene šole Ormož so na 46. državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije Temsig 2017 dosegli vrhunske rezultate. Tolkalist Tin Kokol je odnesel zlato plaketo, odličen klavirski par Iza Korpar in Živa Fras pa srebrno plaketo. Ta dosežek sta obetavni mladi pianistki okronali še z zavidljivo prvo nagrado in zlatim priznanjem na mednarodnem tekmovanju v Italiji.
Talijin hram ali beznica?

Talijin hram ali beznica?

Časnik, 26. april 2017 ― Naj omenim mednarodni škandal, ki sta ga povzročila režiser Oliver Frljić in Slovensko mladinsko gledališče z odrskim delom Naše nasilje in vaše nasilje: bogokletje in onečaščanje nacionalnih simbolov. Igralka od tam, od koder lahko kljub teoriji spola kaj potegne le ženska, izvleče državno zastavo. Bogokletje v predstavi: Kristus posiljuje muslimanko. Z zgražanjem je odreagirala na početje naših urbanih barbarov tujina.
Doslej skrita Michelangelova risba prvič na ogled javnosti

Doslej skrita Michelangelova risba prvič na ogled javnosti

Misli, 26. april 2017 ― V Kapitolinskem muzeju so razstavili risbo italijanskega renesančnega umetnika Michealngela Buonarrotija (1475-1564), ki je bila več kot stoletje skrita očem javnosti. Ob risbi s črnim svinčnikom, ki so jo našli med restavriranjem Michelangelove risbe Žrtvovanje Izaka, je na ogled še risba Kleopatre, ki so jo restavratorji odkrili pred 30 leti.
Protest proti Oliverju Frljiću? To je bila predstava!

Protest proti Oliverju Frljiću? To je bila predstava!

Večer, 26. april 2017 ― Dvesto do tristo največjih splitskih katolikov in Hrvatov je v ponedeljek protestiralo proti gledališki predstavi Oliverja Frljića, ki nosi naslov Naše in vaše nasilje. Predstava je bila odigrana v okviru tradicionalnega festivala Marulićevi dnevi, okoliščine, v katerih je bila odigrana, pa bomo poskušali pričarati na tem mestu. Ladislav Tomičić Ta Frljićeva predstava, v opisu ocenjena kot avtorski projekt visokega rizika,"široko odprtih oči opazuje Evrope, naivno ujeto v begunsko krizo, Evropo, ki zlahka pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko prav tako zlahka in tako, da kaže zobe, zapira meje tisočem, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike". Med drugim predstava, ki je nastala v mednarodni koprodukciji gledališč in festivalov iz Hrvaške, Nemčije, Avstrije, Slovenije, Švice in Bosne in Hercegovine, postavlja tudi to vprašanje: "V katerem trenutku smo začeli verjeti, da smo gospodarji resnice in da je naš bog vsemogočnejši od drugih?" Dogodki, ki so spremljali predstavo, so dali vedeti, da takšnih vprašanj ni priporočljivo postavljati v sredinah, ki jih odlikuje vplivna dejavnost družbenih gibanj za poneumljanje državljanov. Predstava je bila, spomnite se, s protesti najprej pričakana v Sarajevu, kjer je protestirala Islamska skupnost, podoben performans pa je, kot smo že omenili, bil uprizorjen v Splitu, tokrat v organizaciji cerkvene politične ekspoziture, na srečo politično marginalne stranke Hrast. Falanga fanatičnih vernikov je bila, seveda, deležna podpore lokalne nadškofije, ki je javno, s pisnim sporočilom, obsodila predstavo sedem dni pred predvidenim dnevom uprizoritve. Pred cerkvenimi veljaki je pokleknila ministrica za kulturo, ki je izjavila, da morajo umetniki, ko ustvarjajo, upoštevati čustva drugih. Vse je torej bilo pripravljeno za veliki finale. Pozivu na protest zoper satana Frljića so se odzvali vsi splitski ljubitelji črne barve, od proustaških združenj, ki delujejo pod krinko osamosvoji
Hotelski blišč viktorjev

Hotelski blišč viktorjev

Mladina, 26. april 2017 ― Čeprav smo letos že spremljali eno podelitev nagrad za medijske dosežke, podelitev žarometov, so v soboto po enoletnem premoru in po tem, ko so jih na podelitvi žarometov že razglasili za mrtve, spet podelili viktorje. Tiste nagrade, ki jih ponavadi domov odnesejo Odmevi, Slavko Bobovnik in Tanja Žagar. In tiste nagrade, ki jih ne podeljuje Borut Pahor.
Veronika Dintinjana, pesnica

Veronika Dintinjana, pesnica

Mladina, 26. april 2017 ― Po desetih letih srečevanj na raznih pesniških dogodkih, predvsem na Mladih rimah, po nemalo izmenjanih besedah, me pred tokratnim srečanjem nenadoma prešine, da o njej vem zelo malo. Nič kaj dosti onkraj podatkov, vezanih na njeno pisanje: dve leti po zagonu Mladih rim, ki so svoboden prostor pesniške besede nasproti zaprti uveljavljeni sceni, izda prvenec Rumeno gori grm forzicij (LUD Literatura, 2008).
Džezvomat

Džezvomat

Mladina, 26. april 2017 ― Čeprav so tudi pri nas v lokalih na pohodu bariste, ki kuhanje kave espreso v avtomatu povzdigujejo v umetnost, se drugje življenje poenostavlja in bodo tajnice, ki so morale direktorjem kuhati turško kavo, zdaj lahko počele kaj bolj koristnega, medtem ko bo namesto njih turško pripravil avtomat. V Gorenju so pred leti že izdelali grelnik za vodo v obliki džezve, v katerega se je dalo nasuti mleto kavo, vendar je...
še novic