Metelkova mesto bo z več dogodki obeležila 24-letnico zasedbe

Metelkova mesto bo z več dogodki obeležila 24-letnico zasedbe

Misli, 8. september 2017 ― Avtonomni kulturni center Metelkova mesto bo konec tedna obeležil 24. obletnico zasedbe s koncerti, predstavami, diskusijami, razstavami, tržnico in drugimi dogodki. Z njimi želi sporočiti, da ostaja "zavezana neodvisni samoorganizirani produkciji, principom avtonomije in gradnji skupnosti, kjer je mogoča imaginacija drugačnih družbenih odnosov".
Mojca Kumerdej, pisateljica in filozofinja

Mojca Kumerdej, pisateljica in filozofinja

Mladina, 8. september 2017 ― Zdi se, da je leto 2017 njeno leto. Februarja ji je roman Kronosova žetev prinesel nagrado Prešernovega sklada, najvišjo državno nagrado za umetniško ustvarjanje v zadnjih dveh letih. Aprila je z istim romanom osvojila nagrado kritiško sito. Junija se je roman uvrstil med pet nominirancev za kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman. Obetajo se njegovi prevodi v angleščino...
Festival Spider, več lokacij, Ljubljana

Festival Spider, več lokacij, Ljubljana

Mladina, 8. september 2017 ― Plesno-performativni festival Spider bo letos odprla plesna predstava Mateja Kejžarja Hiša. Trojec, v katerem sta plesalca Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, ki se vihtita proti samemu vrhu plesne scene, ter režiser Jan Krmelj, pa bo (v sodelovanju s CoFestivalom) predstavil plesni izdelek Chorus o tem, kako gib povezuje naša telesa in kako pri tem ples postane najbolj elementarna oblika politične geste.
Ghostpoet: Dark Days + Canapés

Ghostpoet: Dark Days + Canapés

Mladina, 8. september 2017 ― Ghostpoetov vzpon med junake bolj robnega dela britanskega popa je nekoliko počasnejši, kot je sprva kazalo, da bo, a s tremi ploščami v štirih letih se je utrdil kot takoj prepoznavna stalnica. Spotoma je začetni, pretežno elektronski zalet premislil z bolj altrockovskimi prijemi. Četrta plošča le utrjuje okope. Govori nam, kar že vemo: prihodnost ni svetla in že v sedanjosti so dnevi temni.
Barry Seal: Tihotapec

Barry Seal: Tihotapec

Mladina, 8. september 2017 ― Tom Cruise, kralj franšiz (Mumija, Jack Reacher, Misija nemogoče), je tokrat Barry Seal, 22-letni 55-letnik, zdolgočaseni pilot pri letalski družbi TWA, ki se mu zdi, da je karierno in finančno obtičal, zato začne fušati za Cio – ko leta čez Latinsko Ameriko, skrivaj snema komunistične lokacije, da pa nazaj grede njegov čas ne bi šel v nič, začne fušati še za medellinski kartel.

Od elektronike do punka

Mladina, 8. september 2017 ― V petek, 8. septembra, lahko v ljubljanskem klubu Channel Zero ujamete predstavitev novega založniškega podviga koprskega beatmakerja.čunfe Venture. Na njem obalni mladec, ki nas redno zalaga z beati, igrivo razvija strukture in demonstrira izjemen občutek za obračanje semplov. V četrtek, 14. septembra, pa ljubljanski Kino Šiška obišče po mnenju glasbenih kritikov trenutno najboljši punk bend v Veliki Britaniji,...
Gerry Read: New Junk City

Gerry Read: New Junk City

Mladina, 8. september 2017 ― Britanski producent Gerry Read se je s prvimi ploščami znašel na valu postdubstepa, ki je na Otoku na začetku desetletja redefiniral klubsko plesno glasbo. Ne zato, ker bi upošteval estetske smernice novega žanra, pač pa zato, ker so bile njegove reinterpretacije klasičnega chicaškega housa tako radikalne, da je v njih ostalo bore malo starošolskega DNK-ja.
Alec S. Patrić: Črna skala, belo mesto

Alec S. Patrić: Črna skala, belo mesto

Mladina, 8. september 2017 ― Srednjeevropski humor iz sedemdesetih in osemdesetih let se je obilo pasel na neprimernem obravnavanju akademikov. Pri Bohumilu Hrabalu v Prebučni samoti se recimo smetarji menijo o dragih monografijah, saj so vsi profesorji, ki v nemilosti pometajo in delajo na papirnih deponijah. Zdaj, v tem krasnem novem tisočletju brez socialistične represije, se akademiki udinjajo kot bolniški strežniki.
Valovite obrvi

Valovite obrvi

Mladina, 8. september 2017 ― Ženski del človeštva se verjetno še nikoli v zgodovini ni toliko ukvarjal z urejanjem dlakastega izrastka nad očmi, katerega prvotna funkcija je zaščita pred znojem, kot prav zadnje desetletje. Pred časom je bilo na primer modno popolno puljenje obrvi, da bi si jih nato narisale, temu pa je sledil diametralno nasproten trend gostih obrvi, ki jih dodatno poudarimo z barvanjem.
Widad Tamimi

Widad Tamimi

Mladina, 8. september 2017 ― Etnični izvor pisateljice Widad Tamimi, rodila se je leta 1981 v Milanu, je za razmerja v današnji globalni geopolitiki in geokulturi, v katerih vsi narodi utrjujejo svojo identiteto in se obdajajo s takšnimi in drugačnimi (žičnimi) ograjami, dejansko so to »plašnice«, nenavaden. Izziva. Je namreč vnukinja bogatega tržaškega Juda in hčerka revnega Palestinca.
Orchestral Maneuvres in the Dark: The Punishment of Luxury

Orchestral Maneuvres in the Dark: The Punishment of Luxury

Mladina, 8. september 2017 ― Orchestral Maneuvres in the Dark je ena tistih britanskih skupin, ki so na začetku osemdesetih let veliko prispevale k razvoju synthpopa. Zdaj je izdala trinajsto ploščo oziroma sta jo izdala, saj je jedro zasedbe duo Andyja McCluskeyja in Paula Humphreysa. Ta nadaljuje raziskovanje sodobne elektronske glasbe, pri čemer se veliko poglablja v svojo zapuščino in tudi v zapuščino velikih elektropionirjev, skupine...
še novic