Nobelovka Shirin Ebadi se še naprej bori za pravice nemočnih

Nobelovka Shirin Ebadi se še naprej bori za pravice nemočnih

Misli, 17. april 2018 ― V sklopu dogodkov pred jubilejnim 50. mednarodnim srečanjem pisateljev na Bledu je v kavarni Union Nobelova nagrajenka za mir leta 2003 Shirin Ebadi na predstavitvi knjige Iran se prebuja (Celjska Mohorjeva družba, 2008), spregovorila o marsičem. Kljub izgnanstvu iz Irana vztraja pri svojih načelih in se še naprej bori za pravice nemočnih.
Nekdanji učenci glasbene šole pokazali, da leta učenja niso bila zaman

Nekdanji učenci glasbene šole pokazali, da leta učenja niso bila zaman

Notranjsko primorske novice » Kultura, 17. april 2018 ― Cerknica – Na odru cerkniškega kulturnega doma so se 13. aprila predstavili nekdanji učenci glasbene šole Frana Gerbiča. Koncert je uvod v praznovanje letošnje 60. obletnice cerkniške glasbene šole, ki bo vrhunec doseglo s slavnostno prireditvijo 24. maja v športni dvorani pri osnovni šoli. Koncert nekdanjih učencev Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica, kulturni dom, 13. april 2018 Foto: Tine Šubic Program koncerta so oblikovali pianisti Simona Lekšan, Karmen Zabukovec, Sara Kebe, Andreja Lekše, Sabina Švigelj, Ivan Marinović, Marjana Godeša in Tadej Podobnik, klarinetistka Tadeja Malc, harmonikaš Ivo Švigelj, saksofonisti Valeria Kučan, Lan Meden in Ita Nagode, sopranistki Anemarija Štefančič in Maja Mekina, violinistki Neža Nahtigal in Gaja Žnidaršič, Manca Kužnik na violi, Tinka Kraševec na violončelu in Štefan Iskra na kontrabasu. Še posbeej originalno točko so pripravili tolkalci Nastja Jerman, Vito Opeka, Matej Virant, Filip Fratina in Vitan Logar, ki so sedli za kuhinjsko mizo in Eine kleine Tischmusik Manfreda Menkeja energično odigrali kar za kuhinjsko mizo, za tolkala pa so uporabili kuhalnice. Ravnatelj glasbene šole Milivoj Matkovič je nastopajočim v zahvalo poklonil knjige o glasbi. Na podobnem koncertu so si nekdanji učenci cerkniške glasbene šole oder nazadnje delili pred desetimi leti, ko je šola praznovala 50-letnico. Letos slavijo 60 let delovanja, jubilej pa bodo maja obeležili na osrednji prireditvi v športni dvorani. Petra Trček
Začasna zgodovina

Začasna zgodovina

Radio Študent, 17. april 2018 ― Če lahko hodiš, lahko plešeš, pravi afriški pregovor in premikanje gibalnega aparata je eno izmed osnovnih človeških izraznih sredstev. Uprizoritvene umetnosti, ki so v Sloveniji kadrovsko, finančno in institucionalno podhranjene, so se za svoj obstoj in razvoj vse prevečkrat primorane zanašati na dobro voljo in čas posameznikov. Vendar pa si tudi oni od časa do časa izborijo majhno zmago.
V zlatem abonmaju Bergenski filharmonični orkester

V zlatem abonmaju Bergenski filharmonični orkester

Misli, 17. april 2018 ― V zlatem abonmaju Cankarjevega doma bo nocoj ob 20. uri v Gallusovi dvorani mogoče slišati Bergenski filharmonični orkester. Ponaša se z bogato, več kot 250-letno tradicijo in sodi med najstarejše orkestre na svetu. V Ljubljani bo gostoval v sklopu pomladne turneje po južnem delu Evrope z deli Čajkovskega in Sibeliusa, dirigiral bo Edward Gardner.
V MSUM je prostor dobil Začasni slovenski plesni arhiv

V MSUM je prostor dobil Začasni slovenski plesni arhiv

Misli, 17. april 2018 ― V prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bo od danes svoj domicil dobil Začasni slovenski plesni arhiv, ki ga je leta 2012 ustanovil Rok Vevar. Vevar je arhiv že marca iz svojega doma prenesel v varovanje muzeja, kjer bo sedaj uprizarjal "živi arhiv v trajanju". Uradno odprtje bivanja arhiva v MSUM bo danes ob 18. uri.

V Rimu na ogled risbe Federica Fellinija

Misli, 17. april 2018 ― V rimski Galeriji Ars Perpetua bodo od 21. aprila prvič na ogled risbe, ki jih je italijanski filmski režiser Federico Fellini poklonil svojemu maskerju Rinu Carboniju. Postavitev Fantastiche visioni (Fantastične vizije) bo vključevala 41 risb, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.
V Zadru pripravljajo razstavo Andyja Warhola

V Zadru pripravljajo razstavo Andyja Warhola

Misli, 17. april 2018 ― V Kneževi palači v Zadru pripravljajo razstavo Andyja Warhola. Od 15. junija do 15. septembra bo na ogled 50 njegovih del, večinoma sitotiskov, risb, spominskih predmetov in filmov. Razstava nastaja v sodelovanju med več institucijami, naslovili pa so jo Vstopi v moje življenje - Andy Warhol, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
še novic